Γενικά θέματα
Σχολιασμός της γνώμης τεσσάρων αναλυτών σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου: Κάπου κάνετε μεγάλο λάθος κύριοι…

Στιγμιότυπο από την Πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 20». Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό – Hellenic Navy, Facebook
Σε συνέχεια του άρθρου μου με τίτλο «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και εφικτή και νόμιμη», το οποίο ανάρτησε η φιλόξενη ηλεκτρονική εφημερίδα Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου (βλέπε ΕΔΩ), επανέρχομαι δριμύτερος για έναν εποικοδομητικό, όπως πιστεύω, διάλογο με αφορμή την γνώμη που διατυπώνουν τέσσερις έγκριτοι αναλυτές (Α. Διακόπουλος, Π. Λιάκουρας, Κ. Υφαντής και Κ. Φίλης) στο φύλλο της Καθημερινής της Κυριακής 31ης Ιουλίου 2023 υπό τον τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Ιχνηλατώντας τον δρόμο για την Χάγη» (βλέπε ΕΔΩ).
Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό μου ανεξάρτητο ερευνητή, αναλύω συστηματικά και μεθοδικά επί σαράντα και πλέον έτη τα νομικά ζητήματα της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις της με την γείτονα (και όχι μόνο) έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο, χωρίς να ανήκω σε καμία από τις τρεις κατηγορίες των σχολών σκέψης που διακρίνει εύστοχα ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης (και συγκεκριμένα στην φιλελεύθερη, την συντηρητική και την δυναμική, όπως τις περιγράφει σε άρθρο του με τίτλο «Οι τρεις σχολές σκέψης και πολιτικής στα ελληνοτουρκικά» στο ίδιο φύλλο της Καθημερινής, (ΕΔΩ).
Ανένταχτος, υπηρετώ κατά συνείδηση την αλήθεια και τον ορθό και ασυμβίβαστο νομικό λόγο, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος και χωρίς βεβαίως να διεκδικώ το αλάθητο.
Κατά την ταπεινή μου λοιπόν γνώμη και με όλο τον σεβασμό στην διαφορετική άποψη, βασικό στοιχείο ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου, η συλλογιστική της ανάλυσης των «τεσσάρων» στο συγκεκριμένο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (για να περιοριστώ αποκλειστικά στο ταλαίπωρο αυτό θέμα το οποίο οι «τέσσερις» σχολιάζουν από κοινού σε δύο παραγράφους) πάσχει επειδή κινείται εκτός του πλαισίου της νομικής πραγματικότητας, ερχόμενη σε ευθεία ρήξη με την διεθνή νομιμότητα για την οποία οι ίδιοι επιδεικνύουν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως ακόμη και υπερβάλλοντα ζήλο, υπό μία άλλη οπτική γωνία.
- Παραθέτω αυτούσιες τις δύο επίμαχες παραγράφους της ανάλυσή τους, αφήνοντάς τες και στην βάσανο της κρίσης των αναγνωστών, ειδικών και μη:
«είναι αλυσιτελής η πρόταση για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο προκειμένου να φέρουμε την Άγκυρα προ τετελεσμένων. Είναι προφανές ότι όμορες [εννοούν προφανώς γειτονικές] χώρες, όπως η Αίγυπτος, σημαντικός περιφερειακός δρων και εκ των σημαντικότερων αραβικών κρατών, με τις οποίες επιθυμούμε μια σχέση εμπιστοσύνης και λειτουργική, θα προβληματίζονταν, ενώ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας θα εμφανιζόμασταν περιφρονητικοί έναντι προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας που κατά τα άλλα επικαλούμαστε.
Το σημαντικότερο: Η Άγκυρα θα προσπαθούσε άμεσα, αφού πρώτα μας κατήγγελλε για αποκλεισμό της, να παραβιάζει την συμφωνία μας με την Λευκωσία με διάφορους τρόπους (ερευνητικά, πλωτά γεωτρύπανα κ. ά.) και εμείς θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να την υπερασπιζόμαστε επιχειρησιακά μόνιμα και μόνοι μας, δεδομένης της αντικειμενικής αδυναμίας τη Κύπρου» (τα πλάγια γράμματα είναι δικά μου).
Εκκινώντας από την υπόθεση ότι θα εμφανιζόμασταν περιφρονητικοί έναντι διατάξεων του δικαίου της θάλασσας που εμείς οι ίδιοι επικαλούμαστε, ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ακροθιγώς τους κανόνες που διέπουν την θαλάσσια οριοθετική διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως παραβιάζονται και με ποιον τρόπο λόγω της σύναψης μίας καθόλα νόμιμης συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ως γνωστόν, η οριοθέτηση χωρεί μεταξύ δύο κρατών, οι ακτές των οποίων είτε παράκεινται είτε αντίκεινται. Τότε και μόνον τότε οι αντίστοιχες προβολές τους στην θάλασσα συναντώνται και επικαλύπτονται, καθιστώντας αναγκαία την οριοθέτηση των εκατέρωθεν θαλάσσιων ζωνών κυριαρχίας ή δικαιοδοσίας είτε με συμφωνία μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων παράκτιων κρατών είτε με προσφυγή στην διεθνή δικαιοσύνη ή στην διαιτησία.
Οι ληπτέες υπόψη για τους σκοπούς της οριοθέτησης ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτει από την σύγκριση του γνωστού τουρκικού χάρτη του Μαρτίου 2020 (28ος έως 32ος μεσημβρινός, βλέπε προσαρτημένο χάρτη στο έγγραφο Α/74/757 της Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), με τον αποκαλούμενο «χάρτη της Σεβίλλης» (βλέπε ΕΔΩ, στην σελίδα 95), ο οποίος αποτυπώνει εν τέλει το πρώτο από τα τρία στάδια της γνωστής νομολογιακώς ως οριοθετικής διαδικασίας (σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 3ης Φεβρουαρίου 2009 στην υπόθεση της θαλάσσιας οριοθέτησης στην Μαύρη Θάλασσα, Ρουμανία κατά Ουκρανίας, σκέψεις 115 επ., ΕΔΩ), αλλά και με τις διεθνείς συμφωνίες που συνήψαν η Αίγυπτος με την Κύπρο (30ος μεσημβρινός στα δυτικά) και με την Ελλάδα (28ος μεσημβρινός στα ανατολικά), είναι οι περικλειόμενες μεταξύ του 28ου και του 32ου μεσημβρινού.
Επομένως, βορείως, λαμβάνονται αποκλειστικά υπόψη οι μεταξύ των ορίων αυτών τουρκικές ακτές (και όχι το συνολικό μήκος τους, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία απλώς και μόνον για λόγους εντυπωσιασμού), νοτίως, οι αντίστοιχες αιγυπτιακές ακτές, ανατολικώς η Κύπρος και δυτικώς το νησιωτικό τόξο Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου, η προβολή του οποίου νοτιοανατολικά «εμβολίζει» στην κυριολεξία την προς νότο προβολή της τουρκικής ακτογραμμής.
Επίσης, μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου παρεμβάλλονται με κατεύθυνση από βορρά προς νότο οι ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλορίζου και από ανατολή προς δύση οι δυτικές ακτές της Κύπρου και οι ανατολικές ακτές της Κρήτης αντίστοιχα.
Υπό την έννοια αυτή, ναι μεν οι ακτές της Αιγύπτου και της Τουρκίας αντίκεινται γεωγραφικώς, πλην όμως παρεμβάλλονται οι ακτές τρίτων παράκτιων κρατών οι οποίες διακόπτουν την συγκεκριμένη σχέση των αιγυπτιακών ακτών με τις τουρκικές.
Το γεγονός μάλιστα ότι η απόσταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι κατά προσέγγιση η ίδια με την απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ενισχύει την άποψη ότι ο τίτλος των μεν δεν είναι ισχυρότερος των δε λόγω ακριβώς του ίδιου βαθμού εγγύτητας.
Ειδικότερα, πέραν του ότι πάγια στρατηγική της Ελλάδας είναι, σύμφωνα με επανειλημμένες επίσημες δηλώσεις, η σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με όλες τις γειτονικές της χώρες (βλέπε λεπτομερέστερα προαναφερθέν άρθρο μου στην Hellas Journal), η μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου οριοθέτηση ούτε θίγει τα έννομα συμφέροντα ούτε παραβιάζει τα δικαιώματα της Αιγύπτου.
Αν μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν παρεμβάλλονταν το νησιωτικό τόξο, το νησιωτικό σύμπλεγμα και η Κύπρος, τότε η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών τους θα εξέφραζε πλήρως το επιδιωκόμενο δίκαιο της σχετικής οριοθέτησης αποτέλεσμα.
Γεγονός όμως είναι ότι η ακτινοειδής προβολή των ακτών του νησιωτικού τόξου, σε συνδυασμό με την ακτινοειδή προβολή του νησιωτικού συμπλέγματος και την προβολή των ακτών μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και την συνακόλουθη επικάλυψή τους, διακόπτει, λόγω ακριβώς της παρεμβολής τους, οποιαδήποτε σχέση μετωπικότητας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, δημιουργώντας ένα ελληνο-κυπριακό ανάχωμα το οποίο, ανεξάρτητα από τον αποδοτέο βαθμό επήρειας στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, ενώνοντας τις ζώνες δικαιοδοσίας των δύο κρατών, λειτουργεί ως ομφάλιος λώρος που τις συνδέει.
Το συγκεκριμένο προς οριοθέτηση μεταξύ πλειόνων παράκτιων κρατών θαλάσσιο τμήμα συμπίπτει με το προς νότον όριο των επικαλυπτόμενων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου διεκδικούμενων ζωνών δικαιοδοσίας, χωρίς να θίγονται οποιαδήποτε έννομα συμφέροντα ή δικαιώματα της Αιγύπτου.
Επείγει λοιπόν η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ώστε να μην βρεθούμε για δεύτερη φορά προ τετελεσμένων μέσω της, αργά ή γρήγορα αλλά αναπότρεπτα, σύναψης συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, όπως άλλωστε υπαινίσσεται και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με άρθρο του τιτλοφορούμενο «Ελληνοτουρκικά: κανόνες, συμβιβασμοί, υποχωρήσεις» στο ίδιο φύλλο της Καθημερινής.
Ο πρώην ΥΠΕΞ, «θεωρ[εί] πιθανό να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συμφωνία ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία για την μεταξύ τους ΑΟΖ, στην οποία δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και εκείνο το τμήμα θαλάσσης που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε λανθασμένα να μείνει εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας» (βλέπε ΕΔΩ) (η έμφαση είναι δική μου).
Εξ άλλου, ο χαρακτηρισμός της πρότασης για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο ως αλυσιτελούς, δηλαδή ως μάταιης, μη αναγκαίας, ανωφελούς ή ασύμφορης, για να χρησιμοποιήσω ορισμένα από τα ηχηρά συνώνυμα του επιθετικού αυτού προσδιορισμού, δεν είναι απλώς αφελής αλλά και άκρως επιφανειακός, αν λάβουμε υπόψη και τον υποτιθέμενο σκοπό που συνίσταται κατά τους «τέσσερις» στο να φέρουμε την γείτονα προ τετελεσμένων.
Υπενθυμίζω ότι το 2019 η Τουρκία οριοθέτησε με την σπαρασσόμενη από έναν εμφύλιο πόλεμο Λιβύη την μεταξύ τους (;) ΑΟΖ, εκλαμβάνοντας ως ληπτέα υπόψη για τους σκοπούς της οριοθέτησης λιβυκή ακτή το τμήμα εκείνο της παράκτιας Ανατολικής Λιβύης το οποίο εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να βρίσκεται εκτός του ελέγχου της «νόμιμης» ή «διεθνώς αναγνωρισμένης» λιβυκής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές ακτές ως αντικείμενες των λιβυκών και αγνοώντας απροκάλυπτα την παρουσία των νησιωτικών εδαφών της Ελλάδας, η παρεμβολή των οποίων διακόπτει οποιαδήποτε σχέση των ακτών των δύο μερών ως ευθέως αντικειμένων (που ούτως ή άλλως δεν είναι ούτε από γεωγραφική άποψη).
Αποκλείοντας έτσι την γεωγραφική επικάλυψη της προβολής τους, η παρεμβολή των ελληνικών και κυπριακών νησιωτικών εδαφών έχει ως αποτέλεσμα να αποδεικνύεται αδύνατη η χάραξη κοινών τουρκο-λιβυκών θαλάσσιων ορίων.
Η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία του 2020 η οποία απορροφά στο σύνολό της την οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της δεύτερης, καθιστώντας την και στην πράξη ανυπόστατη. Επρόκειτο δηλαδή για εσπευσμένη στρατηγική κίνηση απεγκλωβισμού από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με απτά όμως νομικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά ειδικότερα τον υποτιθέμενο προβληματισμό της Αιγύπτου από την συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, η οποία θα κλόνιζε δήθεν την λειτουργική της σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, αποφασιστικής σημασίας είναι συναφώς η εν τοις πράγμασι στάση της ίδιας της Αιγύπτου πέρα από τις φλύαρες υποθέσεις.
Πρώτον, με την συμφωνία οριοθέτησης του 2003, η Αίγυπτος αναγνωρίζει υπέρ της νησιωτικής Κύπρου όχι απλώς το πλήρες δικαίωμά της σε ΑΟΖ αλλά και την πλήρη επήρειά της στην οριοθετική διαδικασία βάσει της μέσης γραμμής (βλέπε χάρτη, ΕΔΩ).
Δεύτερον, ο χαρακτηρισμός του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 από την Αίγυπτο (έγγραφο Α/74/628 της 23ης Δεκεμβρίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), την Ελλάδα (έγγραφο Α/74/706 της 14ης Φεβρουαρίου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ) και την Κύπρο (έγγραφο A/74/824-S/2020/332 της 24ης Απριλίου 2020 προς τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ) ως ανυπόστατης (null and void) διεθνούς πράξης σημαίνει ότι και οι τρεις χώρες ενστερνίζονται την άποψη ότι η παρεμβολή ενός τρίτου παράκτιου κράτους μεταξύ άλλων δύο διακόπτει την σχέση των ακτών τους ως αντικειμένων ή και παρακειμένων, καθιστώντας ανέφικτη την μεταξύ τους οριοθέτηση.
Η κραυγαλέα ομοιότητα της υπόθεσης της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας του 1969 την οποία υποστήριξα εξ αρχής και για την οποία λοιδορήθηκα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δανία και Κάτω Χώρες συνήψαν το 1965 συμφωνία οριοθέτησης της μεταξύ τους (;) υφαλοκρηπίδας με βάση την μέση γραμμή, υποστηρίζοντας ότι οι ακτές τους τελούν σε σχέση μετωπικότητας και αγνοώντας ως μη υπάρχουσα την παρεμβαλλόμενη Γερμανία.
Το ΔΔ δεν κλήθηκε να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα αλλά να υποδείξει στα τρία διάδικα κράτη τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την θαλάσσια οριοθέτηση γενικώς και ειδικότερα στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Το ΔΔ έκρινε όμως ως παρεμπίπτον (obiter dictum) ότι οι δανικές και οι ολλανδικές ακτές ούτε αντίκεινται ούτε παράκεινται, με αποτέλεσμα η συναφθείσα μεταξύ τους συμφωνία να μην πληροί τα αναγκαία για την οριοθέτηση κριτήρια της ευθείας μετωπικότητας ή της άμεσης πλευρικής γειτνίασης.
Στην πράξη, η συμφωνία του 1965 καταργήθηκε με νεότερες συμφωνίες του 1971 μεταξύ των τριών κρατών, συμμορφούμενων προς την απόφαση του ΔΔ, και η Δανία δεν διαθέτει έκτοτε κοινό θαλάσσιο όριο με τις Κάτω Χώρες (βλέπε χάρτες: ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Τρίτον, η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία του 2020 έρχεται να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο όχι μόνον την συναντίληψη των δύο μερών περί του ανυπόστατου χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά και, κυρίως, την ανάγκη ολοκλήρωσης («completion») της μερικής οριοθέτησης με την επέκταση της οριογραμμής τόσο προς ανατολάς όσο και προς δυσμάς, όπερ σημαίνει ότι η χάραξή της δεν σταματά προφανώς στον 28ο μεσημβρινό.
Το άρθρο 1, υπό α), της συμφωνίας του 2020 προβλέπει ειδικότερα ότι «η ολοκλήρωση της οριοθέτησης θα λάβει χώρα, όπου αρμόζει, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Μερών πέραν του σημείου (Α) και του σημείου (Ε), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Αλλά και τα υπό δ) και ε) σημεία του ίδιου άρθρου διατυπώνονται υπό το αυτό πνεύμα, ενισχύοντας την δυναμική της επέκτασης της οριογραμμής.
Τελικά, η Αίγυπτος διασφάλισε πλήρως, λαμβανομένης υπόψη και της συγκυρίας, τα έννομα συμφέροντά της αποκομίζοντας μόνον οφέλη από την συγκεκριμένη οριοθέτηση.
Αρκεί συνεπώς η υποτιθέμενη διαφορετική άποψη μίας φίλα διακείμενης έναντι της Ελλάδας χώρας (όπως η Αίγυπτος) σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου να αποτρέψει την σύναψη μίας απολύτως νόμιμης συμφωνίας υπό το πρόσχημα της τουρκικής αντίδρασης σε παρόμοιο ενδεχόμενο την στιγμή μάλιστα που δεν θίγονται καν τα συμφέροντά της;
Τέταρτον, ο μονομερής καθορισμός (με το αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα 595 του 2022) των πλευρικών ορίων των θαλάσσιων ζωνών της έναντι της Λιβύης από τα σημεία 1 έως 8 αντιστοιχεί στην αιγυπτιακή αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 νμ, και από το σημείο 8 μέχρι το σημείο 9 και σε ευθεία γραμμή με κατεύθυνση προς βορρά συμπίπτει με τον 25ο μεσημβρινό και απέχει ελάχιστα για να ενωθεί νοερά με το σημείο Ε της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας του 2020 (βλέπε το διάταγμα και συνημμένο χάρτη, ΕΔΩ σελίδες 15 έως 17).
Η εθνική αυτή ρύθμιση αποδεικνύει περίτρανα ότι η Αίγυπτος όχι μόνον προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντά της αλλά και, αυτοπεριοριζόμενη, αποδέχεται ως ανώτατο όριο της προς βορρά δικαιοδοσίας της την μέση γραμμή μεταξύ των ακτών της και των ακτών της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένης και της προβολής τους ανατολικά μέχρι την επικάλυψή της με την αντίστοιχη προβολή των ακτών της Κύπρου πέραν των συμφωνημένων ορίων της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο.
Το συμπέρασμα που συνάγεται αβίαστα από τα ανωτέρω είναι δεν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιασμού ή παραγκωνισμού της Αιγύπτου, πολλώ δε μάλλον περιφρόνησης των προνοιών του δικαίου της θάλασσας λόγω της σύναψης παρόμοιας συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Εναλλακτικώς, σε περίπτωση που η Αίγυπτος διαφωνεί ως προς το αν υπάρχει και έως πού εκτείνεται κοινό θαλάσσιο όριο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι τρεις φίλιες χώρες, ως συμβαλλόμενα μέρη στην Σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο, συνάπτοντας συνυποσχετικό ανά ζεύγη, κατά το πρότυπο της υπόθεσης της Βόρειας Θάλασσας, με αντικείμενο την μεταξύ τους οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Εννοείται ότι η ευόδωση μιας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ως περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, θεματοφύλακας και αυθεντικός ερμηνευτής του οποίου δεν είναι άλλο από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ.
Τέλος, αν ίσχυε η λογική των «τεσσάρων» για την μη σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με το αιτιολογικό ότι η Τουρκία θα αμφισβητούσε διαρκώς και επιμόνως με διάφορα μέσα την συμφωνία, τότε ούτε η Ελλάδα θα έπρεπε να διανοηθεί να συνάψει την συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη και με το δεύτερο σκανδαλώδες τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των υδρογονανθράκων κατ’ εφαρμογή του πρώτου μνημονίου του 2019 (βλέπε κοινό έγγραφο A/77/646-S/2022/936 της Λιβύης και της Τουρκίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ).
Με την ίδια επίσης λογική, η Κύπρος, αιχμάλωτη της «αντικειμενικής αδυναμίας της» να απαντήσει στις επί του πεδίου προκλήσεις της Τουρκίας, δεν θα έπρεπε να συνάψει καμία από τις τρεις συμφωνίες της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, τελούσα σε κατάσταση φόβου, καταναγκασμού και εθνικής ταπείνωσης.
Ομοίως, καθηλωμένη σε μία ατέρμονη απραξία λόγω ακριβώς της αντικειμενικής αυτής αδυναμίας της, η Κύπρος δεν θα έπρεπε, αν ευσταθούσε η άποψη των «τεσσάρων», ούτε καν να καθορίσει μονομερώς τα όρια της θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας της, όπως τα αντιλαμβάνεται η ίδια και όπως πράττει η Άγκυρα ανενόχλητη, υπερβαίνοντας με τον επεκτατισμό της οποιοδήποτε λογικό όριο.
Είναι πεπεισμένοι λοιπόν οι «τέσσερις» ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απέβαινε μακροπρόθεσμα υπέρ των εθνικών συμφερόντων της Μεγαλονήσου;
Η δημιουργική ασάφεια της ανάλυσης των «τεσσάρων» πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά ως προς το αν η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί «προπατορικό αμάρτημα» και αν είναι ως εκ τούτου εξοβελιστέα.
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ομολογούν οι «τέσσερις» εμμέσως με την αναφορά τους στην γεωγραφία ως «πεπρωμένο» και στην ανάγκη «να βρούμε τον τρόπο (όχι βέβαια οποιονδήποτε τρόπο) να συνυπάρξουμε με την Τουρκία που έχουμε, όχι με αυτή που θέλουμε».
Και επειδή κατ’ Ευριπίδη «σοφόν τοι το σαφές, ού το μη σαφές» (Ορέστης, στίχος 397), πρέπει να πειστούμε εμείς οι ίδιοι, πριν πείσουμε την Τουρκία, ότι γεωγραφικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και νομικοί λόγοι την κατατάσσουν στην κατηγορία των «γεωγραφικώς μειονεκτούντων παράκτιων κρατών» (βλέπε άρθρα 69 και 70 της UNCLOS), όπως συμβαίνει στην γειτονιά μας με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ελάχιστης έκτασης αιγιαλίτιδα ζώνη της οποίας βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός των εσωτερικών υδάτων της Κροατίας (!) (βλέπε χάρτη, ΕΔΩ), ή με την Σλοβενία, η πρόσβαση της οποίας στην ανοικτή θάλασσα είναι εφικτή μόνον μέσω μίας αποκαλούμενης Junction Area (δηλαδή ενός διαδρόμου ζεύξης της με τα διεθνή ύδατα μέσω θαλάσσιας ζώνης δικαιοδοσίας της Κροατίας) (βλέπε χάρτη, ΕΔΩ), ή μακρύτερα στην Αφρικανική Ήπειρο, με το Καμερούν, η μακρά ακτογραμμή του οποίου δεν επιτρέπει την πλήρη και ανεμπόδιστη προβολή της στην θάλασσα λόγω της παρεμβολής της νήσου Bioko της Ισημερινής Γουϊνέας η οποία του αποστερεί ή του μειώνει δραματικά το δικαίωμα σε εκτεταμένη ΑΟΖ (βλέπε χάρτη, ΕΔΩ).
Ας κοιταχτούμε λοιπόν στο καθρέφτη και ας απαντήσουμε με παρρησία στο φλέγον ερώτημα: έχουμε ή όχι κοινά θαλάσσια όρια με την Κυπριακή Δημοκρατία;
Για να συμπληρώσω και ολοκληρώσω την συλλογιστική μου, ακόμη και με όρους γεωπολιτικής, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο είναι απολύτως σαφές ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αμφοτέρων με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να θίγονται συμφέροντα φίλιών τους χωρών, όπως ήδη τόνισα.
Την εκκρεμότητα αυτή μπορούν να διευθετήσουν είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε ευθέως και το συντομότερο μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο «ιχνηλατώντας [ακόμη άσκοπα] τον δρόμο για την Χάγη».
Η Τουρκία εγκλωβίζεται ουσιαστικά λόγω της γεωγραφίας της περιοχής σε ό,τι της ανήκει βάσει του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας ή και της Κύπρου και άσχετα από τις γνωστές αιτιάσεις περί ανατροπής της (ποιας αλήθεια;) «εύθραυστης ισορροπίας» της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, την οποία θυμήθηκε όψιμα.
Ειδικότερα στο Αιγαίο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, το ενδεχόμενο παροχής διευκολύνσεων στο πλαίσιο των κανόνων της καλής γειτονίας και της οφειλόμενης διεθνούς αβρότητας, όπως επί παραδείγματι, με την πρόβλεψη συγκεκριμένων διαδρόμων ελεύθερης διέλευσης τουρκικών σκαφών και αεροσκαφών, εξαιρουμένων των πολεμικών ενόσω η Άγκυρα εμμένει στην τήρηση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιωτικών εδαφών, ή και με την απόδοση τυχόν πλεονάσματος του αλιευτικού πλούτου υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των διεθνών και ενωσιακών κανόνων που αφορούν τόσο τα αποθέματα όσο και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
* Θεοδώρος Κατσούφρος
νομικού διεθνολόγου
https://hellasjournal.com/2023/08/scholiasmos-tis-gnomis-tessaron-analiton-schetika-me-tin-oriothetisi-tis-ifalokripidas-aoz-metaxi-tis-elladas-ke-tis-kiprou-kapou-kanete-megalo-lathos-kirii/

Γενικά θέματα
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;
Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη; Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις στον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) για να μειωθούν από δύο σε έναν οι πιλότοι στο κόκπιτ των αεροσκαφών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν το 2029 και να γίνουν επίσημα το 2030.
Ήδη πάντως, οι σκέψεις αυτές προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις από τις ενώσεις των πιλότων σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτό που προτείνεται είναι μια παρέκκλιση που παραβιάζει όλες τις αρχές», λέει ο Ανχελ Γκονδάλεθ, αναπληρωτής διευθυντής του τεχνικού τμήματος στη Sepla. «Η φόρμουλα να υπάρχουν δύο πιλότοι στο κόκπιτ ανά πάσα στιγμή είναι απολύτως κρίσιμη , καθώς χωρίς αυτήν, η ασφάλεια είναι σαφώς μειωμένη», λέει ο Γκονδάλεθ. « Σε ένα αεροπλάνο, όλοι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται εις διπλούν για να αποφευχθούν προβλήματα και πρέπει πάντα να υπάρχει ένας πιλότος που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν και τη δραστηριότητα του συναδέλφου του», τονίζει και εξηγεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε αυτές τις διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διορθώσει λάθη ή να λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση· απαιτείται κριτική, ανθρώπινη κρίση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προσφέρει».
Σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο των Ισπανών πιλότων, δύο εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών προωθούν αυτό το μέτρο – η Airbus και η Dassault. «Καμία αεροπορική εταιρεία δεν βρίσκεται πίσω από αυτό· μόνο αυτές οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη πιλοτήρια ενός πιλότου. Δεν θέλουν όλες οι εταιρείες να μειώσουν την ασφάλεια, μόνο αυτές οι δύο», λέει ο Γκονδάλεθ.
Διευκρινίσεις από τον ΕΑSΑ
Ο EASA επιβεβαιώνει ότι είναι οι κατασκευαστές αεροσκαφών που πιέζουν για τη μείωση του αριθμού των πιλότων στο κόκπιτ, αλλά θεωρεί ότι δημιουργείται ένα προπέτασμα καπνού για τις πραγματικές επιπτώσεις της μελέτης.
Αυτό που τίθεται στο τραπέζι είναι ότι σε μεγάλες πτήσεις , που απαιτούν δύο πληρώματα για εναλλαγή και ανάπαυση, θα μπορούσαν να μειωθούν και ότι, για τμήματα της πτήσης, θα μπορούσε ουσιαστικά να υπάρχει μόνο ένας πιλότος.Aλλά θα υπάρχουν πάντα δύο πιλότοι σε βασικές στιγμές της πτήσης, όπως η προσγείωση ή η απογείωση. «Ένας μόνος πιλότος θα μπορεί να είναι στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της πτήσης, αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα διαπιστώνεται από την ΑΙ αν ο πιλότος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».
Με αυτή την έννοια, από τον ΕASA μπιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να περιλαμβάνει « συστήματα ανίχνευσης κόπωσης ή ανικανότητας ». Υπό αυτή την έννοια, «θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να συλλέγουμε δεδομένα που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αξιολογήσουμε την πιθανότητα αυτής της μείωσης του προσωπικού, αλλά και να βελτιώσουμε τη συνολική ασφάλεια όλων των πτήσεων».
Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι «η δημιουργία ενός «έξυπνου» πιλοτήριου με καινοτόμα χαρακτηριστικά μείωσης του φόρτου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της απόδοσης και της εξεύρεσης λύσεων για την πρόληψη απειλών στην ασφάλεια του αεροσκάφους».
Συνεπώς, τονίζουν από τον ΕASA ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται, «δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» και ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι νέες τεχνολογίες θα επιδείξουν τα οφέλη τους για την ασφάλεια.
Έλλειψη πιλότων
Σε κάθε περίπτωση, το συνδικάτο Sepla των πιλότων αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος μιας σειράς μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που διατρέχουν τον κλάδο: η έλλειψη πιλότων τα επόμενα χρόνια. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την έλλειψη επαγγελματιών πιλότων, αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την εγκατάλειψη της ασφάλειας», λέει ο Γκονδάλεθ. «Πρέπει να διευκολύνουμε την αύξηση του αριθμού περισσότερων πιλότων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Εκτιμάται ότι το 2026, παγκοσμίως θα υπάρχει έλλειψη 24.000 πιλότων σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι το 2030 θα υπάρχει έλλειψη σχεδόν 60.000 πιλότων.
Το «εργατικό κόστος» είναι επίσης μεγάλη δαπάνη για τις αεροπορικές εταιρείες. Για τη Lufthansa ή την American Airlines αυτό είναι περίπου 20% έως 30%. Αυτό είναι πρακτικά το ίδιο με το κόστος των καυσίμων.
Σύμφωνα με την World Aviation, ένας κυβερνήτης αεροσκάφους κερδίζει περίπου 80.000 ευρώ και ο συγκυβερνήτης 50.000 ευρώ, ετησίως. Ένας νέος πιλότος κερδίζει ήδη περίπου 22.000 ευρώ ετησίως.
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι περισσότεροι από 350.000 πιλότοι θα χρειαστούν παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2032. Αντιμέτωπες με αυτήν την πραγματικότητα, οι αεροπορικές εταιρείες «μπορεί τώρα να δουν την ανάπτυξή τους να περιορίζεται σαφώς από την έλλειψη πιλότων και αυτοί μπορεί να γίνουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που τους μετατρέπει στο επίκεντρο ενός πολέμου που αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά».
Κατά συνέπεια, “αναζητούνται λύσεις, από την πρόσληψη ξένων πιλότων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ με τους Αυστραλούς επαγγελματίες, έως την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση πιλότων. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τελευταία από τις “λύσεις” σε μια από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές κρίσεις του κλάδου.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Γενικά θέματα
Το Χάρβαρντ, ο Τραμπ και η υποκρισία
Τουλάχιστον 60 αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το Χάρβαρντ-το παλαιότερο και πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής- μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να περικόψει κατά 2,2 δισ. δολάρια την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου να εξαλείψει τα προγράμματα ένταξης και διαφορετικότητας και να αποθαρρύνει τον ακτιβισμό στην πανεπιστημιούπολη.
Τουλάχιστον 60 αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.
Το υπόβαθρο αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής παρέμβασης στις υποθέσεις του πανεπιστημίου είναι η υποτιθέμενη άνοδος του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια, που τροφοδοτείται από την αύξηση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης.
«Το Χάρβαρντ δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα», ήταν η απάντηση του πανεπιστημίου. Μια δήλωση που θα φαινόταν προφανής πριν από μερικούς μήνες. «Το Χάρβαρντ άνοιξε το δρόμο για άλλα ιδρύματα», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας «την παράνομη προσπάθεια καταστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Άλλα δύο πανεπιστήμια, το Στάνφορντ και το περίφημο MIT φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το Χάρβαρντ.
Όμως, άλλα διάσημα, αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Κολάμπια, έχουν αποδεχθεί τους όρους που επιβλήθηκαν για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που υπαγορεύει ο Λευκός Οίκος.
Για να μην αναφέρουμε την απέλαση εκατοντάδων αλλοδαπών φοιτητών για εγκλήματα γνώμης –συνήθως για την αντίθεσή τους στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 600 άδειες παραμονής ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ έχουν ανακληθεί χωρίς δικαίωμα έφεσης. Απευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Η κυβέρνηση βασίζεται στον Νόμο του 1952 για τη Μετανάστευση και την Εθνικότητα, ο οποίος επιτρέπει στον Υπουργό Εξωτερικών να απελαύνει μη αμερικανούς πολίτες εάν απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «ένοχοι» φοιτητές συλλαμβάνονταν στα σπίτια τους ή και στο δρόμο από ομάδες κουκουλοφόρων και «εξαφανίζονταν» σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά καταστήματα ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπεράκτιων χωρών.
Η άρνηση του Χάρβαρντ ξεχωρίζει. Όσο και αν πέρυσι, η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε απολύσει την πρύτανη Κλοντίν Γκέι, επειδή δεν κατάφερε να καταστείλει επαρκώς το κίνημα των φοιτητών ενάντια στις σφαγές στη Γάζα.
Υποκρισία
Πολλοί από τους καθηγητές και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται βέβαια σήμερα κατά του Τραμπ είναι οι ίδιοι που «σφύριζαν αδιάφορα», όταν απομακρύνθηκε η πρύτανης. Όπως και η τότε κυβέρνηση των Δημοκρατικών.
Ποιος μπορεί να καταγγείλει τον Τραμπ για ύποπτη εργαλειακή δράση στην απαίτηση σκληρών προτύπων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, όταν δυστυχώς ήταν οι ακαδημαϊκές αρχές που για πρώτη φορά εξαπέλυσαν ένα αντισημιτικό κυνήγι μαγισσών; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει σήμερα τον Λευκό Οίκο ότι θέλει να καταπατήσει την πολιτιστική αυτονομία του Χάρβαρντ, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν οι μεγάλοι χορηγοί που έδιωξαν την πρύτανη για πολιτικούς λόγους, υπό την πίεση μιας ξένης κυβέρνησης;
Μόλις ενάμισι χρόνο πριν , τον Δεκέμβριο του 2023, οι πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων «ανακρίθηκαν» σε ακρόαση στο Κογκρέσο. Εκεί, οι Ρεπουμπλικάνοι τους κατηγόρησαν ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Κρίσιμο παιγνίδι
Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται να παίζεται –με επίκεντρο τα πανεπιστήμια- ένα κρίσιμο παιχνίδι στη συνταγματική κρίση που αρχίζει να μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιείται η δημόσια χρηματοδότηση για να ενσταλάξει στους πρυτάνεις και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τον φόβο. Αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Για το Χάρβαρντ ειδικά, δεν φαίνεται βέβαια να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Είναι το πλουσιότερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη. Οι δωρεές στο πανεπιστήμιο ξεπέρασαν πέρυσι τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται ηγετικά σε πολλούς ερευνητικούς τομείς και ελκυστικά για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι πιέσεις του προέδρου Τραμπ αυξάνουν τους φόβους για «διαρροή εγκεφάλων» από την Αμερική. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature στα τέλη Μαρτίου, πάνω από το 75% των επιστημόνων στις ΗΠΑ σκέφτονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό – για παράδειγμα στην Ευρώπη ή τον Καναδά.
Ίσως η απάντηση του Χάρβαρντ στον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους. Η μάχη θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν φανταστεί πολλοί Αμερικανοί…
Γενικά θέματα
Αρμενία – Ιράν: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το Ιράν και η Αρμενία αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την μακροχρόνια αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να παραμένει.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Το αρμένικο ΥΠΑΜ παράλληλα τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ασκήσεις για να απαντούν σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.
«Στόχος αυτών των γυμνασίων είναι η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ανέφερε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Αρμενία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, με ορισμένους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν τους προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν.
Στενές σχέσεις Γερεβάν – Τεχεράνης
Παρά την προσέγγιση με τη Δύση, το Γερεβάν διατηρεί θερμές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.
Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα.
Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας σχεδόν το σύνολο των 100.000 Αρμενίων της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.
Ειρηνευτικές συνομιλίες με Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από την Αρμενία να του παράσχει έναν διάδρομο μέσω της συνοριακής περιοχής, που συνδέει το Μπακού με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν και τη σύμμαχό του, την Τουρκία.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης, αλλά έκτοτε ανταλλάζουν κατηγορίες για πολλά περιστατικά πυροβολισμών κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον