Διεθνή
Τι σημαίνει για την τουρκική διπλωματία ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στη θέση του ΥΠΕΞ

Μετά την επανεκλογή του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανασχηματίζει σημαντικά το υπουργικό του συμβούλιο. Σε αντίθεση με προηγούμενες θητείες, αυτή τη φορά, ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, σηματοδοτώντας τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις εν μέσω οικονομικών δυσκολιών στο εσωτερικό και πολιτικών διαφορών στο εξωτερικό.
Για την αντιμετώπιση των εσωτερικών αναγκών, ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε τον διεθνώς αξιοσέβαστο πρώην τραπεζίτη Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών και τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, πρώην υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για την οικονομία, ως αντιπρόεδρο. Αν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι νεοδιορισθέντες γραφειοκράτες, δεν είναι εντελώς “νέα πρόσωπα”, καθώς είχαν έντονη ενασχόληση με την τουρκική πολιτική πριν από τους διορισμούς τους.
Μεταξύ των αιφνιδιαστικών διορισμών από τον Ερντογάν ήταν και αυτός του Χακάν Φιντάν, ο οποίος εισήλθε στο υπουργικό συμβούλιο ως νέος υπουργός Εξωτερικών αφότου υπηρέτησε ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, για 12 χρόνια. Πριν από αυτό, ο Φιντάν υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν στο γραφείο του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων. Η καριέρα του έχει σημαδευτεί με δουλειά “στις σκιές” και έχει αποφύγει τις επιθετικές δημόσιες δηλώσεις. Έτσι, πολλοί τον βλέπουν ως μια “ήπια” δύναμη στη διαμόρφωση και την ηγεσία της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Αναμφίβολα, η απόφαση του Ερντογάν να αντικαταστήσει τον μακροβιότερο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και έμπειρο διπλωμάτη Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Φιντάν πυροδότησε συζητήσεις για το αν θα ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στη συνολική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Σε αντίθεση με τον Τσαβούσογλου, ο Φιντάν δεν υπήρξε ποτέ δημόσιο πρόσωπο, αντιθέτως εκτελούσε διπλωματία στα παρασκήνια και άλλα βασικά καθήκοντα, όπως καθοδήγηση μυστικών συνομιλιών με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της προσέγγισης της Τουρκίας στις διμερείς σχέσεις τους και παρόμοιες συζητήσεις με την Αίγυπτο και τη Συρία ως έμπιστο πρόσωπο του Ερντογάν.
Στην πραγματικότητα, η διπλωματία και ο τομέας πληροφοριών είναι αλληλένδετα διαδικασίες, καθώς η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών που διατίθενται στους διπλωμάτες. Επομένως, μια τέτοια φόρμουλα υποδηλώνει ότι ο Φιντάν θα μπορούσε να είναι ένας τρομερός υπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του στη συλλογή πληροφοριών και την εθνική ασφάλεια, ο διορισμός του έχει θεωρηθεί ως σήμα της πρόθεσης της Άγκυρας να αναλάβει έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στις περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις.
Τα τελευταία χρόνια, υπό τον Ερντογάν, η αυξανόμενη ήπια δύναμη της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία έχει γίνει πιο ορατή. Η μακροπρόθεσμη αφήγηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που βασίζεται στην τουρκική ενότητα με ισλαμικά στοιχεία του επέτρεψε να ενισχύει σταθερά το αποτύπωμά του στις τουρκόφωνες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στο Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό το πνεύμα, ο διορισμός του Φιντάν είναι ένα μήνυμα ότι η Άγκυρα ελπίζει να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να γίνει ηγετικός ενδιαφερόμενος μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό το ανανεωμένο όραμα είναι ακόμη πιο λογικό τώρα καθώς η περιφερειακή επιρροή της Ρωσίας μειώνεται εν μέσω του πολέμου κατά της Ουκρανίας και της διεθνούς πίεσης στο Ιράν συνεχίζει να αυξάνεται.
Πράγματι, ο διορισμός του Φιντάν ήρθε σε μια αβέβαιη στιγμή για την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς αγωνίζεται να πλοηγηθεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, εμπλέκεται σε διπλωματική ομαλοποίηση με τους γείτονές της στη Μέση Ανατολή και εξυψώνει τη διπλωματία της στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Φιντάν έχει επιφορτιστεί με την εκτέλεση τέτοιων κρίσιμων αποστολών. Επιπλέον, φαίνεται ότι, με την αποδοχή αυτής της θέσης, στον Φιντάν, ως έναν από τους στενότερους συμμάχους του Ερντογάν, πιθανότατα υποσχέθηκε περισσότερη ευελιξία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Ως εκ τούτου, αυτός ο παράγοντας θα επιτρέψει στον πρώην αρχηγό κατασκοπείας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί αυτό το πρόσθετο περιθώριο ελιγμών και να αφήσει το προσωπικό του στίγμα στην εξωτερική ατζέντα της Άγκυρας.
Συνολικά, ο Φιντάν θα χρειαστεί να καθορίσει γρήγορα τους κύριους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας με τους γείτονές της. Στον Νότιο Καύκασο, η εστίαση πιθανότατα θα παραμείνει στην εμβάθυνση των δεσμών με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς το Μπακού αγωνίζεται με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έναντι του Ερεβάν και οι εντάσεις με το Ιράν συνεχίζουν να σιγοβράζουν. Στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Τουρκία στέκεται ως φυσικός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά κατά της ιρανικής επιρροής. Με την επανεκλογή του Ερντογάν και τον διορισμό του Φιντάν, η Άγκυρα πιθανότατα θα ακολουθήσει μια πιο δυναμική πολιτική για να δημιουργήσει μια χερσαία σύνδεση με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του θύλακα του Ναχτσιβάν μέσω της επαρχίας Syunik της Αρμενίας – δηλαδή του διαδρόμου Ζανγκεζούρ – και να περιφράξει την Τεχεράνη από την περιοχή. Η δήλωση του Ερντογάν ότι “το Ιράν είναι το κύριο εμπόδιο στο άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ”, που έγινε κατά την πιο πρόσφατη κρατική επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, υποδηλώνει την ανανεωμένη προσοχή της Άγκυρας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου και συνεπώς την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν επευφημούσε δημόσια την επανεκλογή του Ερντογάν με την ισχυρή πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, η κυβέρνησή του θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Μπακού και Ερεβάν ενώ θα τοποθετήσει την Τουρκία ως τον πιο αξιόπιστο εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διορισμός του Fidan, του πρώην αρχηγού κατασκοπείας και εξέχοντος εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας, θα αποτελέσει πιθανότατα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για το Μπακού στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, την αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου του Ιράν και την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος του Ερντογάν “Αιώνας της Τουρκίας”, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλοι στόχοι, η “συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη μέσω μιας επιχειρηματικής και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής”. Τελικά, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Φιντάν αντικατοπτρίζει έντονα το μεταβαλλόμενο όραμα της εξωτερικής πολιτικής και τις φιλοδοξίες της Άγκυρας να ανυψώσει τον ρόλο της ως σταθερού περιφερειακού ηγέτη με αδιαμφισβήτητη επιρροή που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Πέτρος Κράνιας
capital.gr

Διεθνή
Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;
Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων σε 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ενόψει της τρίτης κατά σειρά συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών -Ιράν, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (28/4) στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, για την θεσμοθέτηση ενός νέου αναθεωρημένου πλαισίου ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχίζει τις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις αρχικά στην Μόσχα και μετέπειτα στο Πεκίνο. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπραγματευτική τακτική που εφαρμόζει η ιρανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες (21/4) σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Carnegie, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε από ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να συναινέσει σε αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να εφαρμοστούν κοινωφελείς αναπτυξιακοί σκοποί, τονίζοντας ότι μία τέτοια σύμπραξη θα έδινε ώθηση στην αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, η οποία διάγει μία μακρά περίοδο ύφεσης. Παράλληλα τόνισε στο κείμενο της ομιλίας του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο καθότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αντίθετο στα θρησκευτικά και ηθικά πρότυπα του καθεστώτος.
Ισραήλ: Προβληματισμοί και προληπτικές κινήσεις
Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, είναι ενδεικτικό ότι χθες (21/4) ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, για να αντιμετωπισθεί πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση, αντίστοιχη των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε περίπτωση κατά την οποίαν καταρρεύσουν οι τρέχουσες αμερικανοϊρανικές συνομιλίες.
Παράλληλα, αίσθηση στα ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσε η πληροφορία ότι πρόσφατα διορίσθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών η Μεράβ Σέρεν, εμπειρογνώμονας και αναλύτρια για θέματα Ιράν, η οποία εκτός της αμερικανικής έχει και ισραηλινή υπηκοότητα. Η Σέρεν ορίσθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ιρανικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, ξανά για ζητήματα Ιράν, υιοθετώντας θέσεις που προέτρεπαν την ισραηλινή ηγεσία να υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική έναντι της Τεχεράνης. Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς, που διευκρινίζουν ότι η Σέρεν, κατά την διάρκεια της συνεργασίας της με το ισραηλινό ΥΠΑΜ είχε ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονταν με την κατάσταση στην Δυτική Όχθη.
Τραμπ – Νετανιάχου: «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά»
Κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν την πρόοδο των επαφών του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Ουίτκοφ, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Μετά το πέρας της, ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, τόσο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά, όσο και ως προς την συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.
Διεθνή
Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πιέσεις για εκεχειρία
Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.
«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. . Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.
Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.
Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.
«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.
«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.
Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.
Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.
Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία
Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.
«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.
Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.
Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”