Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Αυτόνομα Σμήνη Πυραύλων για χρήση σε Δικτυοκεντρικές Επιχειρήσεις Αέρος-Αέρος

Δημοσιεύτηκε στις

Η ραγδαία αναδιάρθρωση της Αμυντικής Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων συσσωρεύεται εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω πολλαπλών αιτιών που τέμνονταν μεταξύ. Κύριοι τομείς ήταν οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την Ψηφιακή Οικονομία και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το καθοριστικό στοιχείο της γεωπολιτικής αστάθειας είναι η σταδιακή επανεξισορρόπηση από την Δύση προς την Ανατολή η οποία μετατρέπεται σε παγκόσμιο οικονομικό-τεχνολογικό κέντρο του πλανήτη. Η μετάβαση αυτή δημιουργεί παγκόσμιες εντάσεις/αταξία κατά την διαδικασία παγιοποίησης της νέας μορφής του Διεθνούς Συστήματος. 

Η General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη φάση πτητικών δοκιμών του προγράμματος LongShot της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA). Από τότε που της ανατέθηκε η σύμβαση το 2020 μετά από ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, η GA-ASI εργάζεται επιμελώς για να υλοποιήσει το όραμα της DARPA για ανάπτυξη αυτόνομων (και ημι-αυτόνομων) βλημάτων, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός εναέριου οχήματος εξοπλισμένου με όπλα αέρος-αέρος. Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση του βεληνεκούς εμπλοκής και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μαχητικών 4ης γενιάς καθώς και των ίδιων των βλημάτων αέρος-αέρος.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ομάδα της GA-ASI έχει περάσει από διάφορα σχέδια οχημάτων για να τελειοποιήσει τις επιδόσεις, ενώ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό πριν προχωρήσει σε πτητικές δοκιμές του οχήματος το 2024. Οι δοκιμές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά χειρισμού του οχήματος, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιολόγηση. Ο Mike Atwood, αντιπρόεδρος των προηγμένων προγραμμάτων αεροσκαφών της GA-ASI, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επερχόμενη φάση, δηλώνοντας: “Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που θα βρεθούμε στον αέρα!” Τόνισε ότι οι πτητικές δοκιμές θα χρησιμεύσουν για την επιβεβαίωση των ψηφιακών σχεδίων που έχουν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του έργου. Ο Atwood επιβεβαίωσε τη δέσμευση της GA-ASI να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για την ταχεία εισαγωγή καινοτόμων μη επανδρωμένων λύσεων για την εθνική άμυνα.

  • Σμήνη Πυραύλων σε Αντιαεροπορικές Επιχειρήσεις: Τα Σμήνη Πυραύλων αναφέρονται σε μια μεγάλη ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων που αναπτύσσονται ταυτόχρονα για να υπερκεράσουν εχθρικά Πλέγματα Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής A2/AD καθώς και για να προκαλούν κορεσμό σε συστήματα αεράμυνας. Σ επιχειρήσεις αέρος-αέρος, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το βεληνεκές εμπλοκής εχθρικών στόχων καθώς και την αποτελεσματικότητα επίτευξης της αποστολής, όπως στοχεύει το πρόγραμμα LongShot. Τα Σμήνη μπορούν να εκτελούν συντονισμένες πολυχωρικές επιχειρήσεις έναντι εχθρικών στόχων, με ένα εξαιρετικά ευρύ προφίλ εκρηκτικών κεφαλών, σε οποιοδήποτε πεδίο διεξάγεται η πολεμική διαδικασία.
  • Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης στην Παγκόσμια Κούρσα Εξοπλισμών: Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν καθοριστική σημασία για τον εκσυγχρονισμό των δογμάτων άμυνας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων ικανών να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, επιταχύνοντας έτσι τους χρόνους εμπλοκής εχθρικών στόχων και μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Από την στιγμή που θα αναγνωριστεί μία απειλή, μέχρι την στιγμή που θα βληθεί, οι χρόνοι κρούσης μειώνονται ραγδαία. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων μάχης για να προβλέπουν τις κινήσεις του εχθρού.
  • Δικτυοκεντρική Φιλοσοφία Επιχειρήσεων: Για την αποτελεσματική λειτουργία της δικτυοκεντρικής φιλοσοφίας μάχης θα πρέπει τα συστήματα (βλήματα/αισθητήρες) να βρίσκονται σε μία αποκεντρωμένη διάσπαρτη δομή εντός του πεδίου. Οι λειτουργίες απόκτησης των πληροφοριών αναφορικά με τις θέσεις των φίλιων και εχθρικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα από το τερματικό στοιχείο αυτού του ”φονικού-δικτύου” (kill-web), δηλαδή τα βλήματα. Με άλλα λόγια, η διαδικασία θα πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και όσο το δυνατόν μικρότερη η χρονική απόσταση μεταξύ του συστήματος που αποκτά την πληροφορία (αισθητήρας) και αυτού που την αξιοποιεί (sensor-to-shooter loop). Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας, η πληροφοριοκεντρική πολεμική διαδικασία ουσιαστικά μας οδηγεί στο να εντοπίσουμε τον αντίπαλο, να τον ξεχωρίσουμε από φίλιες δυνάμεις ή αμάχους, να μεταδώσουμε τις σχετικές πληροφορίες στα μέσα προσβολής και αυτά να τις αξιοποιήσουν διά πυρών. Ή, όπως πολύ πιο απλά το λένε οι Αμερικανοί Πεζοναύτες: ”Πρώτα βρες τον εχθρό και μετά κατάστρεψε τον” (Find the enemy first: then destroy him). Τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε να επιτύχουμε είναι δύο ειδών: Καταστρεπτικά (destructive) και Αποδιοργανωτικά (disruptive).

ΠΗΓΗ: futurewarfare.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τοποθέτησαν δύο γέφυρες στην Αρμενία

Tοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η εγκατάσταση των γεφυρών τύπου ΜΠΕΛΕΫ έγινε κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, και του ομόλογού του στην Αρμενία, Suren Papikyan στην Ουάσιγκτον (4/12/2024).

Οι γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ τοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024. Συγκεκριμένα, η πρώτη γέφυρα τοποθετήθηκε στο χωριό KARKOP (επί του ποταμού DEBED) και η δεύτερη τοποθετήθηκε στο χωριό HOBARDZI (επί του μικρότερου ποταμού GARGAR). Απομένει η τοποθέτηση τρίτης γέφυρας στο χωριό AYRUM, επίσης επί του ποταμού DEBED και σε μικρή απόσταση από το KARKOP.

Σημειώνεται πως στην πληγείσα περιοχή υπάρχει ελληνική παρουσία από τον 19ο αιώνα, ιδίως στην κωμόπολη ALAVERDI, η οποία είναι και η έδρα της ελληνικής κοινότητας.

Γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ εγκατέστησε στα χωριά AYRUM, KARKOP και HOBARDZI στην Αρμενία, η ΔΙΚΑΦΚΑ/ΓΕΕΘΑ.
Γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ εγκατέστησε στα χωριά AYRUM, KARKOP και HOBARDZI στην Αρμενία, η ΔΙΚΑΦΚΑ/ΓΕΕΘΑ. Εικόνα (επεξεργασμένη): Google Earth

Στην επιχείρηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχε οκταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα.

Ο Διοικητής ΔΙΚΑΦΚΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Αξιωματικοί και αξιωματούχοι
Ο Διοικητής ΔΙΚΑΦΚΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Αξιωματικοί και αξιωματούχοι

Η γέφυρα μήκους 200 μέτρων ήταν τοποθετημένη στην περιοχή της Σίνδου (Θεσσαλονίκη) και οποία αποτελούσε τμήμα του οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης έως το 1990, όταν και αντικαταστάθηκε από νέα γέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αναφέρει ότι “η αποστολή, πέραν της ανθρωπιστικής της πτυχής και της βοήθειας στον φίλο λαό της Αρμενίας, συνιστά επίσης συνεργασία στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής.”

ΠΗΓΗ: amyna.news

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι οχιές έγιναν 30! Έφτασε το τελευταίο αναβαθμισμένο F-16 Viper

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη ένα εκσυγχρονισμένο F-16 Viper παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των «οχιών του Αιγαίου». Ο εκσυγχρονισμός των συνολικά 82 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. 84 έγραφε το συμβόλαιο αλλά έχουν χαθεί 2) πραγματοποιείται στην ΕΑΒ από ελληνικά χέρια σε συνεργασία με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Το πρόγραμμα με τις «οχιές του Αιγαίου» έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και να βελτιώσει τη μαχητική της ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι αναβαθμίσεις της διαμόρφωσης F-16 Viper περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array, έναν εξελιγμένο Ψηφιακό Υπολογιστή Ελέγχου Πτήσης, με δυνατότητες όπως το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης με το Έδαφος και το Σύστημα Ανάκτησης ενεργοποιούμενο από τον πιλότο, καθώς και άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις στα συστήματα πτήσης.

Το πρώτο μεγάλο τεστ των νέων εκσυγχρονισμένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Ramstein Flag 24 , που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Γερμανίας με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που την φιλοξένησε. Αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αυτών των αναβαθμίσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με τις συμμαχικές δυνάμεις σε απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα, προωθώντας έτσι τους στόχους ασφάλειας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Το πρόγραμμα F-16V ενισχύει καθοριστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Mike Shoemaker, αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Integrated Fighter Group. «Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αδιάκοπης δέσμευσης της Lockheed Martin να προσφέρει κορυφαίες λύσεις αεροπορικής υπεροχής».

Μέσα από συνεργασίες στον βιομηχανικό κλάδο που ξεπερνούν χρονικά τις δυο δεκαετίες, η Lockheed Martin παρείχε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Πολεμική Αεροπορία, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η αμερικανική Lockheed Martin «δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα μέσω στρατηγικών συνεργασιών, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας με υψηλή εξειδίκευση, ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, και προάγουν την τεχνολογική πρόοδο».

Ήδη, η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ νέα προσφορά για την αναβάθμιση επιπλέον 38 μαχητικών F-16 block 50 σε Viper. Στόχος είναι έως το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει έναν συμπαγή στόλο από 120 μαχητικά 4,5 γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα F-35 θα απαρτίζουν τον ισχυρότερο αεροπορικό στόλο της Μεσογείου.

Πηγή: Enikos.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Συμφωνία ιστορικής σημασίας! Ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξιμη να λαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες μέσω στρατηγικών προγραμμάτων όπως το Foreign Military Sales, το Excess Defense Articles divestment program και άλλα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της Κυβέρνησής μας, η οποία αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Νίκος Χριστοδουλίδης 16/1/2025

Συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ υπέγραψε  ο Τζο Μπάιντεν. Οι Προεδρικές Αποφάσεις που υπογράφονται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου έχουν ισχύ νόμου των ΗΠΑ.

Η συμμετοχή της Κύπρου στα συγκεκριμένα προγράμματα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας τους με το ΝΑΤΟ, καθώς και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση του Λευκού Οίκου που θα επιτρέψει για πρώτη φορά την ένταξη της Κύπρου στα εξής προγράμματα:

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)

Πρόγραμμα παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)

Προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών (Title 10 Security Assistance Programs)

Πηγές στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη Προεδρική Απόφαση συνιστά μια έμπρακτη αναγνώριση του κρίσιμου περιφερειακού ρόλου που επιτελεί η Κύπρος στον τομέα της ασφάλειας. Όπως υπογραμμίζουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό βήμα στην αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Τυπικά η Κύπρος δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στα συγκεκριμένα πρόγραμμα λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η μόνιμή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων (περιορισμοί ITAR), κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μέσω ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εκτιμήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να εντάξει την Κύπρο σε αυτά τα προγράμματα μέσω Προεδρικής Απόφασης (presidential determination) παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τους περιορισμούς ITAR.

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)

Το πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS) είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε διακυβερνητικό επίπεδο (government-to-government) και στην ουσία επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαιδεύσεων σε ξένες χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει και εγκρίνει τις εκάστοτε περιπτώσεις διεθνών πωλήσεων στρατιωτικού υλικού και στη συνέχεια η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα, η οποία υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, προχωρεί στην υλοποίηση τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθορίζει εάν μια χώρα είναι επιλέξιμη για συμμετοχή στο πρόγραμμα FMS.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφασίζει αν θα στηρίξει μια πώληση και σε ποιο βαθμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το σύστημα εξαγορών του Υπουργείου Άμυνας για να αγοράσει τον εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ξένη κυβέρνηση υπογράφουν Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA).

Πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε ξένες χώρες να λαμβάνουν αμυντικό υλικό των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων το οποίο έχει κριθεί πλεονάζον από το Υπουργείο Άμυνας. Αυτός ο πλεονάζον εξοπλισμός μπορεί να δοθεί με μειωμένο ή μηδενικό κόστος σε επιλέξιμες ξένες χώρες εάν κριθεί ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους στόχους εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι οι ΗΠΑ να βοηθήσουν κρίσιμους εταίρους να εκσυγχρονίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα τους.

Προγράμματα Βοήθειας Ασφαλείας του Τίτλου 10

Πρόκειται για προγράμματα που παρέχουν εκπαίδευση και εξοπλισμό σε ξένες χώρες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και ικανοτήτων από τις δυνάμεις ασφαλείας τους. Η ευθύνη της διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων βρίσκεται στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο:

Την παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απειλές και να συμμετέχουν σε κοινές αποστολές και προσπάθειες.

Τη δημιουργία σχέσεων που προωθούν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Τη παροχή πρόσβασης σε ξένες Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης και τη δυνατότητα επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης.

Χριστοδουλίδης: Οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο

Τη συμφωνία χαιρέτησε σε ανάρτησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. “Η Απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξιμη να λαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες μέσω στρατηγικών προγραμμάτων όπως το Foreign Military Sales, το Excess Defense Articles divestment program και άλλα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της Κυβέρνησής μας, η οποία αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις2 ώρες πριν

Η απόλυτη παρακμή της Ευρώπης

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Συμβαίνει τώρα, και δεν φταίει ο Μασκ.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Κρατηθείτε και αμυνθείτε! Ως πότε θα ανέχονται τους Τούρκους;

Ηχηρή προτροπή προς την Ελληνική, αλλά και Κυπριακή κυβέρνηση να σταθούν μαζί και συντονισμένα απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας

Άμυνα3 ώρες πριν

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τοποθέτησαν δύο γέφυρες στην Αρμενία

Tοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Εξαιρετικά δύσκολο μείγμα που θα οδηγήσει σε έκρηξη

Κατάσταση που θα τη δούμε να εξελίσσεται το επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Climate Fires and Anger as Fierce as the Santa Anna Winds

Berkeley Earth, a non-profit climate change organization, concluded that climate chaos was at its worst in the last decade. Its Global...

Δημοφιλή