Διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο και Παχυσαρκία
Εισαγωγη για την παχυσαρκια και τη σημασια των διατροφικων συνηθειων
Ορισμένες χώρες έχουν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας. Μήπως η διαφορά βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες;
Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος και είναι η υπερβολική εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα. Όταν το λίπος αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό και υπερβαίνει το 20-30% του επιθυμητού βάρους, αρχίζει και αποθηκεύεται σε διάφορα όργανα του σώματος όπως το συκώτι,τους μύες, την καρδιά και παράγει ορμόνες και ουσίες που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του σώματος.
Για να προσδιορίσουμε το βαθμό παχυσαρκίας χρησιμοποιούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υπολογίζεται από το πηλίκο του βάρους σώματος σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε εκατοστά. Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ που είναι μεταξύ 18,5 και 25. Υπέρβαρος θεωρείται όποιος έχει ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 και παχύσαρκος εκείνος που έχει ΔΜΣ μεταξύ 30 και 35. Τιμές ΔΜΣ μεγαλύτερες από 35 υποδηλώνουν σοβαρή παχυσαρκία.
Επιπτώσεις Παχυσαρκίας
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας . Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι προκαλούν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 13% της συνολικής θνησιμότητας. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες όπως, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.
Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης αιτία για τουλάχιστον 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και είναι πιθανό να ευθύνεται άμεσα για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Τα δεδομένα για την παιδική παχυσαρκία δίνουν μια ανησυχητική εικόνα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση Παχυσαρκίας του ΠΟΥ για το 2022, περίπου 1 στα 3 παιδιά δημοτικού σχολείου ζει με παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρο και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Η παχυσαρκία είναι απο τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που μπορεί να προληφθεί. Η ενημέρωση, η σωστή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, είναι απαραίτητα για την μείωση αλλά και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους.
Υιοθέτησε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τις γευστικές σου προτιμήσεις, πρόσθεσε τα φρούτα και τα λαχανικά σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο σου και ακολουθήσε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
Υγιεινές διατροφικές συνήθειες ανα τον κόσμο
Η μεσογειακή διατροφή είναι στην κορυφή παγκοσμίως αναφορικά με τα οφέλη της για την υγεία, όμως και άλλοι λαοί έχουν ενδιαφέρουσες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή κουζίνες που αξίζει να ανακαλύψεις.
Ιαπωνία
Οι μικρές μερίδες και τα πολύχρωμα, εποχιακά λαχανικά συνθέτουν ένα οπτικά ελκυστικό και υγιεινό πιάτο. Οι μικρές μερίδες βοηθούν στη διατήρηση των θερμίδων υπό έλεγχο, ενώ τα λαχανικά παρέχουν μια σειρά από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Νότια Κορέα
Οι Νοτιοκορεάτες κατάφεραν να αποφύγουν την παχυσαρκία μέσω μιας διατροφής που αποτελείται από ρύζι, ψάρι και το παραδοσιακό συνοδευτικό που είναι γνωστό ως kimchi. Το Kimchi αποτελείται από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως λάχανο και ραπανάκια καρυκευμένα με σκόνη σκόρδου και τσίλι.
Οι Νοτιοκορεάτες υπερηφανεύονται για μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά. Αν και καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες, επιλέγουν αυτούς που δεν είναι επεξεργασμένοι. Δοκίμασε ένα μεσημεριανό με ψητό ψάρι, καστανό ρύζι και kimchi. Το kimchi είναι λίγο ιδιαίτερο σαν γεύση, οπότε μην το απορρίψεις αμέσως, χρειάζεται λίγο να το συνηθίσεις. Η κατανάλωσή του παρέχει στον οργανισμό προβιοτικά για το έντερο, ευεργετικές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Κίνα
Η χρήση chopsticks μπορεί να σε βοηθήσει να μασάς πιο πολύ και να καταναλώνεις πιο αργά το γεύμα σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τρως λιγότερο. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε πιο γρήγορα είναι πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία και μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Γαλλία
Η Γαλλία μπορεί να φημίζεται για τα κρουασάν, τα τυριά και το κρασί, όμως οι Γάλλοι δεν το παρακάνουν με τις ποσότητες. Οι Γάλλοι απολαμβάνουν πολύ μικρότερες μερίδες και δεν τους αρέσει να τσιμπολογούν πολύ. Επίσης δεν τρώνε γρήγορα τα γεύματά τους, αλλά αφιερώνουν χρόνο για να απολαύσουν πραγματικά το φαγητό με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Σπάνια τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση.
Αυτός ο συνδυασμός τους επιτρέπει να απολαμβάνουν κάθε μπουκιά, ενώ το αίσθημα του κορεσμού είναι πιο συνειδητό, κάτι που περιορίζει την υπερκατανάλωση τροφής. Τέλος προτιμούν να περπατούν, να μην χρησιμοποιούν το ασανσέρ και φυσικά προσπαθούν να παραμένουν σε φόρμα μέσω της άσκησης.
Ινδία
Η ινδική κουζίνα διαθέτει πλήθος μπαχαρικών, τα οποία προσθέτουν γεύση, χρώμα και εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το κόκκινο πιπέρι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρωματικά όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μεξικό
Η παραδοσιακή μεξικανική κουλτούρα περιλαμβάνει το almuerzo, μια μεσημεριανή γιορτή που είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας. Μελέτες έδειξαν πως ένα μεγάλο γεύμα τις βραδινές ώρες, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το σωματικό βάρος.
Σαν Φρανσίσκο
Είναι γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν μερικά από τα θρεπτικά συστατικά τους μετά τη συγκομιδή. Αυτός είναι ο λόγος όπου οι κάτοικοι της περιοχής επιλέγουν να τρώνε τοπικά τρόφιμα.
Ιταλία
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά. Πιές ένα ποτήρι κρασί αλλά με μέτρο!
Ελλάδα
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία δεν είναι καινούργια είδηση. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή έχεις συμπεριλάβει αρκετά φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σου.
Επίσης η μεσογειακή κουζίνα διαθέτει αρκετά όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, θαλασσινά, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυσικά το ελαιόλαδο.
Αιθιοπία
Η διατροφή της Αιθιοπίας θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, γιατί τα βασικά πιάτα τους είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη και της αύξησης του βάρους, και στη μείωση της χοληστερόλης.
Πάρε ιδέες λοιπόν από τα παραδοσιακά τους μαγειρευτά που φτιάχνονται με φακές και μπιζέλια (χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλά σε βιταμίνες) ή το injera, ένα παραδοσιακό ψωμάκι σαν κρέπα από αλεύρι τεφ (teff), που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη C.
Ισραήλ
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 80% των Ισραηλινών τρώνε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, με το 41% να προτιμά τα εσπεριδοειδή. Τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση των κυττάρων υγιή.
Σκανδιναβία
Η σκανδιναβική δίαιτα είναι εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας. Η δίαιτα επικεντρώνεται στην κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Βασικά στοιχεία της διατροφής περιλαμβάνουν ψάρια, μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
Η σκανδιναβική κουζίνα τείνει να τσιγκουνεύεται τα λαχανικά, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετά υγιεινά στοιχεία.
Τι να Kρατήσετε;
Κάθε χώρα έχει τις δικές της υγιεινές συνήθειες. Μπορείς να υιοθετήσεις και εσύ κάποιες απο αυτές και να τις συνδυάσεις με τη μεσογειακή διατροφή, αποκομίζοντας τα νόστιμα οφέλη της παγκόσμιας διατροφής και αποκτώντας μερικά από τα οφέλη για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους στην πορεία.
Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις εντάξει κάποια φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου, προσπάθησε να το αλλάξεις σύντομα! Τέλος φρόντισε να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις στη διατροφή και να τις υιοθετείς όσο μπορείς.
ΠΗΓΗ: mednutrition.gr
Αναλύσεις
Πρόβατο σε σφαγή η Ελλάδα Ενδοτισμός και υποχωρητικότητα με την υπογραφή του Πρωθυπουργού
Η Αθήνα προχωράει ολοταχώς να βάλει οικειοθελώς το κεφάλι της στη λαιμητόμο των συμφερόντων της περιοχής και των θελήσεων των αρπάγων της.
Σαν πρόβατο σε σφαγή οδεύει η χώρα, έπειτα από τα όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός των τειχών μας, όσον αφορά τις κινήσεις των “ευγενών” γειτόνων μας.
Η Αθήνα, από την άλλη, σαν να μην έχει λάβει το μήνυμα, ή μάλλον, κάνει πως δεν το έχει λάβει, προχωράει ολοταχώς να βάλει οικειοθελώς το κεφάλι της στη λαιμητόμο των συμφερόντων της περιοχής και των θελήσεων των αρπάγων της.
Γράφει ο Δημήτρης Λαδικός
Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν αυτό που έχουν βάλει στο μυαλό τους οι κυβερνώντες της χώρας, με ενορχηστρωτή τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γύρω από το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γείτονες χώρες, πώς θα πρέπει να ασκήσουν εξωτερική πολιτική. Αυτή τη διάθεσή τους μονάχα μία λέξη μπορεί να την περιγράψει: ενδοτισμός ή και υποχωρητικότητα.
Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει τα σημεία για τα οποία εξέδωσε η Ελλάδα NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου. Το πλοίο Aegeo θα εκτελεί εργασίες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Ωστόσο, σε επόμενο χρόνο η Τουρκία εξέδωσε και εκείνη NAVTEX για τα ίδια χωρικά ύδατα, κάνοντας λόγο για έρευνες του ελληνικού πλοίου σε μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει πως αυτή η ζώνη βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η οποία πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των παράκτιων κρατών.
Αυτή, όπως και προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας προ ολίγων ημερών ανάμεσα σε Σάμο και Χίο, αποτελεί τη δεύτερη προκλητική κίνηση και αποδεικνύει την πάγια και ανοιχτή στάση της Τουρκίας περί άρνησης της υφαλοκρηπίδας των νήσων. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μονάχα η στάση της Τουρκίας, την οποία όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουν, αλλά είναι σημαντικό, πρώτον, ότι αυτές οι ενέργειες συμβαίνουν λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές (γνωρίζοντας ότι μια υπηρεσιακή ουσιαστικά κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβεί σε καμία είδους αντίδραση-δήλωση) και δεύτερον, ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι το εξής: υπό αυτές τις συνθήκες, τι άραγε θα συζητηθεί καλή τη πίστει ανάμεσα στις δύο πλευρές; Πώς μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις εκβιαστικές κινήσεις, οι οποίες γεμίζουν με σύννεφα καχυποψίας τη συνάντηση;
Η Τουρκία, επειδή γνωρίζει πως η Ελλάδα κινείται υπό τη σκέψη των “ήρεμων νερών”, του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας, κάνει τα πάντα, ώστε να θέσει προ τετελεσμένων κάθε συζήτηση. Συνεχίζει δηλαδή, αυτό που έκανε πάντα, να ανοιχτεί περισσότερο στις απαιτήσεις της για να λάβει περισσότερα. Το πρόβλημα που κάνει όλους τους Έλληνες, και ιδιαίτερα των νησιών, να μην μπορούν να ησυχάσουν είναι η διάθεση ενδοτισμού της ίδιας της κυβέρνησής τους. Για παράδειγμα, έπειτα από αυτά τα επεισόδια στα θαλάσσια σύνορά μας, δεν θα έπρεπε άραγε να τεθεί ζήτημα ακύρωσης της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν;
Η ιδέα που έχει καρφωθεί στο μυαλό των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ουσιαστικά, είναι η αφελής μία: “αν ξεμπερδέψουμε με το ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, θα ηρεμήσει το κεφάλι μας, θα αναδειχθούμε σε πατέρες της ειρήνης και συμφιλίωσης και θα μπορούμε να προβούμε και σε business”.
Έτσι σκέφτονται στο Μαξίμου, καθώς η Αθήνα κείται πολύ μακριά από τα νησιά της Ελλάδας. Άλλωστε, ο κ. Δένδιας εξομολογήθηκε μέσες άκρες το πώς μια λύση για το πού θα μπει η γραμμή -των συνόρων ουσιαστικά- θα φέρει τους λαούς πιο κοντά! Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι την εξωτερική πολιτική δεν την ασκεί ο λαός της Τουρκίας αλλά ο Πρόεδρός της και ο Υπουργός εξωτερικών του, πρώην διοικητής της ΜΙΤ! Αντίστοιχη αντίληψη είχε και η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ πριν καιρό, αφού έλεγε, χαριτολογώντας μάλιστα, δύο μέτρα εδώ, δύο μέτρα εκεί… δεν έχει σημασία.
Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ο Έντι Ράμα άνοιξε τα χαρτιά του σε πανηγυρική και προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με την ευλογία της Αθήνας και του εταίρου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από εκεί ήρθαν οι βεβαιώσεις για το τι έχουν στο μυαλό τους οι κύριοι άρχοντες των Αθηνών: ο κ. Ράμα δήλωσε πως “επιθυμεί μια συνεργασία με την Ελλάδα, όπως εδώ και καιρό έχει, αλλά βλέπει τον άξονα Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας ως στρατηγικούς εταίρους για την περιοχή”.
Αυτές οι δηλώσεις, παρ’ όλο που γίνονται από κάποιον τρίτο, οφείλουμε να πούμε ότι είναι αρκετά αισιόδοξες για να είναι αληθινές. Εκτός και αν ο κ. Ράμα γνωρίζει κάτι βαθύτερα, όπως για παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση βλέπει ως εταίρο την Τουρκία και έχει ξεχάσει ότι η συγκεκριμένη χώρα κατέχει τη μισή Κύπρο και εποφθαλμιά το μισό Αιγαίο. Εδώ ο “εταίρος” της Ελλάδας, κ. Ράμα, έκανε λόγο για διαγραφή του όρου Βόρεια Ήπειρος, εξαφάνιση του όρου ελληνική μειονότητα στην Αλβανία… και εμφάνιση του όρου αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα.
Η συμπόρευση Μητσοτάκη-Ράμα στα ζητήματα των αναθέσεων σε έργα τουρισμού, ενέργειας κλπ. μυρίζει αρκετά, το ίδιο μάλιστα και η διμερής λύση που βρέθηκε στο ζήτημα Μπελέρη, η οποία βγάζει νικητές και τους δύο, αλλά ηττημένη την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Εκτός των άλλων, στο ζήτημα του ενδοτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κολλάει και αυτή η ερώτηση: Πού ακούστηκε σε άλλο ανεξάρτητο κράτος, να επιτρέπεται τέτοια εκδήλωση ενός ηγέτη του εξωτερικού, ο οποίος επικοινωνεί τέτοια ατζέντα και τέτοιες ιδέες εθνικισμού και υποκίνησης φανατισμού εναντίον του ίδιου (!) αυτού κράτους;
Το “ναι σε όλα” μοιάζει να είναι η συνταγή που ακολουθεί το Μαξίμου σε όλες τις προκλήσεις της περιοχής. Τι κερδίζει άραγε; Μονάχα οφέλη για τον ίδιο και αυτούς που βρίσκονται στην ίδια συντεχνία. Η Ελλάδα, ως εξωτερική πολιτική και σημαντικός παίκτης-ρυθμιστής στην περιοχή, έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα που είχε. Μακάρι οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις να μην επαληθευθούν… Μακάρι ένα άρθρο σαν κι αυτό να έχει ξεχαστεί μετά από έναν, δύο μήνες…
Διεθνή
Air & Space Forces Magazine: Βομβαρδιστικά B-52 αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή για το Ιράν! Έρχονται περισσότερα μαχητικά F-15E
Έφτασαν στη Μέση Ανατολή βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για να αποτρέψουν το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στις 3 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που B-52 αναπτύσσονται σε βάση στην περιοχή από το 2019 .
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συνολικά έξι B-52, μια επιπλέον μοίρα F-15E Strike Eagle και περισσότερα εναέρια δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν αυτά τα αεροσκάφη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Air & Space Forces Magazine.
Η νέα αεροπορική δύναμη έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει την επικείμενη αναχώρηση της ομάδας κρούσης του αερομεταφορέα USS Abraham Lincoln, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Έρχεται επίσης καθώς ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν να επιτεθούν στο Ισραήλ μετά τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων του Ισραήλ στις ιρανικές εγκαταστάσεις αεράμυνας και παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων στις 26 Οκτωβρίου.
«Αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν την ευέλικτη φύση της παγκόσμιας αμυντικής στάσης των ΗΠΑ και την ικανότητα των ΗΠΑ να αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πάτρικ Σ. Ράιντερ σε δήλωση της 1ης Νοεμβρίου .
Ο αμερικανικός στρατός δεν ανέφερε πού θα εδρεύουν στην περιοχή τα B-52, τα οποία προέρχονται από την 5η πτέρυγα βομβαρδιστικών στην αεροπορική βάση Minot, ND. Ωστόσο, τα φορτηγά αεροσκάφη με καταγωγή από το Minot έφτασαν στην αεροπορική βάση Al Udeid, στο Κατάρ, τις τελευταίες ημέρες. Το Al Udeid είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει B-52.
Η ομάδα μάχης Λίνκολν περιλαμβάνει πολεμικά πλοία ικανά να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους. Τα αμερικανικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά βοήθησαν στην άμυνα του Ισραήλ από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III έχει επίσης παραγγείλει περισσότερα αντιτορπιλικά ικανά για πυραυλική άμυνα στην περιοχή.
«Αυτές οι δυνάμεις θα αρχίσουν να φτάνουν τους επόμενους μήνες», είπε ο Ράιντερ.
Αυτές οι κινήσεις έρχονται μετά από άλλα βήματα που έχει λάβει το Πεντάγωνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική θέση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στο Ισραήλ μαζί με σχεδόν 100 Αμερικανούς στρατιώτες για να το χειριστούν. Περίπου 2.000 και πλέον πεζοναύτες βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο ως μέρος μιας θαλάσσιας εκστρατευτικής μονάδας Amphibious Ready Group (ARG/MEU) με επικεφαλής το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Wasp .
Μια νέα μοίρα F-16 , η 480η Μοίρα Μαχητών από την αεροπορική βάση Spangdahlem, Γερμανία, αναπτύχθηκε στη Μέση Ανατολή στα τέλη Οκτωβρίου. Τα δεξαμενόπλοια KC-46 Pegasus αναπτύχθηκαν στην CENTCOM στις αρχές Οκτωβρίου πριν το Austin διατάξει περισσότερη αεροπορική δύναμη στην περιοχή.
Ο Όστιν πήρε την απόφαση για τα B-52 και άλλα περιουσιακά στοιχεία «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για την προστασία των πολιτών και των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την αποκλιμάκωση μέσω της αποτροπής και της διπλωματίας», είπε ο Ράιντερ. «Ο υπουργός Ώστιν συνεχίζει να καθιστά σαφές ότι εάν το Ιράν, οι εταίροι του ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχεύσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να υπερασπιστούν τον λαό μας».
Αναλύσεις
Η Γεωπολιτική Σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας!
O Πέτρος Τασιός στο ΕΛΙΣΜΕ ομιλεί για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Πέτρος Τασιός είναι Διεθνολόγος με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και είναι μέλος ΕΛΙΣΜΕ
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”