Το αυτόνομο σκάφος στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές.
Η χρήση drones στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πλέον μια πραγματικότητα και κατασκευάζονται συνεχώς νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που περιπολούν δασικές περιοχές.
Ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές, ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αερόχημα «Phoenix», το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΘ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η ΔΕΘ, στο εκθεσιακό αφιέρωμα «Akademia» (περίπτερο 14). Από την αρχική ιδέα και τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή του, που μόλις ολοκληρώθηκε, μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και το «Phoenix» ετοιμάζεται πλέον για τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις.
«Πρόκειται για ένα UAV που η αποστολή του είναι η αναγνώριση δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, καθώς πραγματοποιεί εξάωρη πτήση με φωτοβολταϊκά και ανιχνεύει τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να πετάει πάνω από την περιοχή, να τραβάει φωτογραφίες και με έναν υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο αερόχημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγνωρίζει μέσω τεχνητής νοημοσύνης και στέλνει φωτογραφίες από όπου υπάρχει φωτιά και αντίστοιχα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τμήματος Aeronautics της A.S.A.T., Αγησίλαος Χατζηάτογλου.
«Μόλις τελειώσαμε την κατασκευή του και θα παρουσιαστεί σε αυτή τη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αερόχημα, με 4,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 14 κιλών. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ομάδα μας στο Αριστοτέλειο. Συνεργαστήκαμε με χορηγούς και οι περισσότερες εργασίες έγιναν στο εργαστήριό μας στο ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας μας», διευκρίνισε ο υπεύθυνος του τμήματος αεροναυπηγικής.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των δοκιμαστικών πτήσεων σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες πτήσεις με πλήρη ηλεκτρονικά μέσα».
Σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Phoenix απάντησε ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, μέλη της ομάδας μας βλέποντας το προφανές πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, θέλαμε να δώσουμε τη δική μας, την πρόταση ενός τμήματος μιας ομάδας του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία αυτά χρόνια έτρεξε ο σχεδιασμός του, καθώς παράλληλα είχαμε συμμετοχές σε διαγωνισμούς . Το Phoenix όπως το γνωρίζουμε ξεκίνησε τον σχεδιασμό του πριν από ενάμιση χρόνο […] Συνολικά αυτή τη στιγμή το τμήμα Aeronautics αποτελείται από 20 άτομα, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη σχεδιαστική περίοδο, άτομα μπήκαν, άτομα βγήκαν, γιατί είναι φοιτητική ομάδα».
Στη φετινή ΔΕΘ η A.S.A.T. συμμετέχει και με το δεύτερο τεχνικό τμήμα της, το Rocketry, το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος. «Τη φετινή χρονιά το Rocketry Department πρόκειται να συμμετάσχει τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EuRoC (European Rocketry Challenge), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως η μοναδική ελληνική φοιτητική ομάδα που γίνεται δεκτή με τον πύραυλο Eclipse . Είναι ο νέος πύραυλος που έχουμε αναπτύξει, το πιο καινοτόμο πρότζεκτ μας μέχρι στιγμής και πρόκειται για έναν πύραυλο υψηλής ισχύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τμήματος Μάρκετινγκ της A.S.A.T., Tάνια Φίλιππα.
Η A.S.A.T. είναι ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Περικλής Παναγιώτου.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Μείωση ρεκόρ στην Κύπρο στις νέες αιτήσεις ασύλου το 2024
Οι μηδενικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης από τον προηγούμενο Μάιο, επέφεραν αισθητή μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, οι οποίες για φέτος ανέρχονται στις 6548.
Σε μία από τις πιο ήπιες χρονιές τείνει να αναδειχθεί η φετινή σε σχέση με το Μεταναστευτικό. Η πτωτική πορεία τόσο στους αριθμούς των αφίξεων και των νέων αιτήσεων για άσυλο, όσο και η μείωση στις εκκρεμούσες υποθέσεις που έχει ενώπιον της η Υπηρεσία Ασύλου, καταδεικνύουν πως τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.
Οι μηδενικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης από τον προηγούμενο Μάιο, επέφεραν αισθητή μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, οι οποίες για φέτος ανέρχονται στις 6548. Ο εν λόγω αριθμός αποτελεί ρεκόρ, αφού είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας επταετίας.
Την ίδια ώρα, οι επιστροφές ανήλθαν στις 9143, ανοίγοντας έτσι περαιτέρω τη ψαλίδα μεταξύ επιστροφών και αφίξεων οι οποίες μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ανέρχονταν στις 5912.
Η κατάσταση θεωρείται -προς το παρόν- διαχειρίσιμη, ωστόσο οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν αφού η περιοχή μας συνεχίζει να βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση.
89.808 αιτήσεις για άσυλο σε μία 10ετία
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία παρέθεσε στον «Φ» το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, οι νέοι αιτούντες άσυλο την τελευταία δεκαετία (2015 – 2024), ανήλθαν στους 89.808.
Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξαν 2105 νέες αιτήσεις ασύλου, το 2016 έγιναν άλλες 2845, το 2017 ξεκίνησε να παρατηρείται αύξηση αφού έφτασαν τις 4458, ενώ το 2018 εκτοξεύτηκαν στις 7617.
Από εκεί και έπειτα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση, με εξαίρεση το 2020 που σημειώθηκε μείωση των αιτήσεων η οποία αποδίδεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού. Οι νέες αιτήσεις ασύλου το 2019 έφτασαν τις 12724, το 2020 έγιναν 7094 νέες αιτήσεις, ενώ το 2021 έγιναν άλλες 13235. Το 2022 ήταν η χρονιά ρεκόρ για τα δεδομένα της Κύπρου, αφού αιτήθηκαν για άσυλο 21565 άτομα.
Το 2023 παρατηρήθηκε εμφανής μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, με αυτές να ανέρχονται σε 11617, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 46% σε σχέση με το 2022.
Φέτος (μέχρι και τα τέλη του Νοεμβρίου) αιτήθηκαν για άσυλο 6548 άτομα. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, αφού είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά ετών.
Μάλιστα, αν συγκρίνουμε την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024 με τις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων ετών, διαφαίνεται πως μεταξύ του 2022 και του 2024, οι αιτούντες μειώθηκαν κατά 68%. Την υπό αναφορά περίοδο το 2022 έγιναν 20258 αιτήσεις και το 2023 μειώθηκαν στις 10594.
Με παράνομη είσοδο οι πλείστοι
Οι πλείστοι αιτητές ασύλου φτάνουν στην Κύπρο παράνομα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμα 2453 αιτητές ασύλου και παράνομα άλλοι 10782. Το 2022, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ρεκόρ στις νέες αιτήσεις, νόμιμα στην Κύπρο έφτασαν μόλις 2308 αιτούντες, ενώ παράνομα έφτασαν άλλοι 19257. Τη νόμιμη οδό για να αφιχθούν στην Κύπρο επέλεξαν μόλις 1039 αιτητές ασύλου το 2023 και 323 μέχρι στιγμής το 2024, ενώ παράνομα έφτασαν 10578 αιτούντες πέρσι και 6225 φέτος.
Κατακόρυφη μείωση στις νέες αιτήσεις από τον Μάιο
Κατακόρυφη μείωση καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις ασύλου από τον περασμένο Μάιο, ένα μήνα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει στον πάγο την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιανουάριο έγιναν 976 νέες αιτήσεις, τον Φεβρουάριο άλλες 799, τον Μάρτιο 1142 και τον Απρίλιο 1527, παρατηρούμε ότι τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν μόλις 279 αιτήσεις. Τους επόμενες μήνες οι αριθμοί παρέμεναν στα ίδια επίπεδα (168 τον Ιούνιο, 190 τον Ιούλιο, 265 τον Αύγουστο, 298 τον Σεπτέμβριο), ενώ τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκε ελαφριά αύξηση με 500 νέους αιτούντες τον Οκτώβριο και 396 τον Νοέμβριο.
Μηδενικές αφίξεις διά θαλάσσης
Η απότομη αυτή μείωση στις νέες αιτήσεις, συμπίπτει χρονικά και μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι από τον περασμένο Μάιο οι αφίξεις διά θαλάσσης παραμένουν μηδενικές. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι αυξημένες περιπολίες στη θάλασσα και η συνεργασία που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) με τις Αρχές του Λιβάνου, αποδίδουν καρπούς.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τον Ιανουάριο οι παράτυπες αφίξεις διά θαλάσσης ανέρχονταν στις 462 και διά μέσου της πράσινης γραμμής στις 316, τον Φεβρουάριο διά θαλάσσης αφίχθηκαν 711 άτομα και από τα κατεχόμενα άλλοι 316, τον Μάρτιο ήρθαν με βάρκες 827 μετανάστες και 350 από τα κατεχόμενα και τον Απρίλιο οι αφίξεις διά θαλάσσης ανήλθαν στις 862 και μέσω της πράσινης γραμμής στις 261. Έκτοτε δεν καταγράφηκε καμία άφιξη διά θαλάσσης, παρά μόνο δια μέσου της πράσινης γραμμής. Τους τελευταίους επτά μήνες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα 1807 μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, το 2024 (μέχρι 30/11) αφίχθηκαν στην ΚΔ συνολικά 5912 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 3050 ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα δια μέσου της πράσινης γραμμής και οι 2862 κατέφθασαν στις κυπριακές ακτές διά θαλάσσης.
Οι πρώτες δέκα χώρες καταγωγής των νέων αιτούντων ασύλου
Η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου που καταχωρήθηκαν φέτος έγιναν από Σύρους. Από το σύνολο 6548 νέων αιτούντων οι 4176 ήταν συριακής καταγωγής, οι 385 κατάγονται από το Αφγανιστάν, οι 333 από τη Σομαλία, οι 330 από το Ιράν, οι 180 από τη Νιγηρία, 164 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 157 από το Σουδάν, 91 από την Παλαιστίνη, 69 από το Ιράν, 67 από το Καμερούν και άλλοι 596 προέρχονται από άλλες χώρες.
Άρα, οι Σύροι συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη χώρα καταγωγής στις αιτήσεις ασύλου, αλλά με αισθητά μειωμένες νέες αιτήσεις, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι κατακόρυφη μείωση κατέγραψαν οι αιτητές που προέρχονται από αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, η Λ.Δ. Κονγκό, αλλά και το Αφγανιστάν.
Αυτό διαφαίνεται από τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2024 με τους αντίστοιχους το 2022 και το 2023. Τον Νοέμβριο του 2022 εκ του συνόλου των 1910 αιτήσεων οι 318 έγιναν από Σύρους, οι 292 από Αφγανούς, οι 245 από Νιγηριανούς και 234 από τη Λ.Δ. του Κονγκό. Πέρυσι τον Νοέμβριο από τις 1418 που κατατέθηκαν οι 1125 ήταν από άτομα συριακής καταγωγής, ενώ από το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και τη Λ.Δ. του Κονγκό οι αιτούντες ανήλθαν μόλις στους 39, 31 και 29 αντίστοιχα. Παρόμοιο σκηνικό παρατηρήθηκε και φέτος, με τη διαφορά όμως ότι οι Σύροι νέοι αιτητές ασύλου ήταν κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρσι αφού έγιναν μόλις 131 νέες αιτήσεις. Από Αφγανούς έγιναν 45 αιτήσεις, ενώ πλέον η Νιγηρία και η Λ.Δ. του Κονγκό δεν περιλαμβάνονται στις πέντε πρώτες χώρες καταγωγής για τον υπό αναφορά μήνα.
9143 επιστροφές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου επιστροφών, το 2024 (μέχρι 30/11), καταγράφηκαν συνολικά 9143 επιστροφές, ανοίγοντας έτσι περαιτέρω τη ψαλίδα μεταξύ επιστροφών και αφίξεων. Το ίδιο διάστημα φέτος πραγματοποιήθηκαν 775 μετεγκαταστάσεις (Relocation) μεταναστών, μέσω του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ.
21237 εκκρεμείς υποθέσεις
Όσον αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις αιτημάτων διεθνούς προστασίας, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 21237, ενώ στην αρχή του έτους η Υπηρεσία Ασύλου είχε ενώπιον της 26365 υποθέσεις. Η μείωση ήταν σταδιακή, αλλά άρχισε να επιτυγχάνεται πιο αισθητά από τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, τον Μάιο εκκρεμούσαν 24725 υποθέσεις, τον Ιούνιο 23934, τον Ιούλιο 22932, τον Αύγουστο 22408, τον Σεπτέμβριο 21816 και τον Οκτώβριο 21517.
Από το σύνολο των 21237 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, οι 14201 αφορούν Σύρους. Οι υπόλοιπες έχουν ως εξής: 1969 αφορούν αιτητές με καταγωγή από τη Λ.Δ. του Κονγκό, 1283 Αφγανούς, 574 Ιρανούς, 509 Σομαλούς, 447 Καμερουνέζους, 304 Νιγηριανούς, 286 από τη Γουινέα, 261 από το Ιράκ, 165 Τούρκους, 137 Παλαιστίνιους, 132 από το Σουδάν, 100 από τη Σιέρρα Λεόνε, 88 Ουκρανούς, 86 Ρώσους και 695 από άλλες χώρες.
5888 απορριπτικές αποφάσεις
Η Υπηρεσία Ασύλου το 2024 έλαβε συνολικά 14937 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 5888 αφορούσαν απορρίψεις και οι 3728 παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας (εκ των οποίων οι 2437 αφορούν συμπληρωματική προστασία και οι 1291 προσφυγικό καθεστώς).
Η χρονιά με τις περισσότερες απορρίψεις αιτήσεων ήταν το 2021 με 9962 απορρίψεις. Το 2022 απορρίφθηκαν 8509 υποθέσεις και το 2023 είχαμε 7448 απορρίψεις.
129 Σύροι ζητούν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη Συρία με την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ γέννησε σε πολλούς την επιθυμία της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.
Τις τελευταίες μέρες, αριθμός Σύρων που διαμένουν στην Κύπρο απέσυραν τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν από το καθεστώς επικουρικής προστασίας που τους είχε παραχωρηθεί, καθώς προτίθενται να επιστρέψουν στη Συρία.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από τη Δευτέρα μέχρι χθες έχουν γίνει συνολικά 129 αποσύρσεις αιτήσεων ασύλου και παραιτήσεις του καθεστώτος επικουρικής προστασίας.
Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, όπως διαμήνυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Νικόλας Ιωαννίδης, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τις εθελούσιες επιστροφές.
Οργανωμένο έγκλημα της Τουρκίας! Ο σφετερισμός κατεχόμενων περιουσιών, το ξέπλυμα βρώμικού χρήματα και τα επόμενα βήματα της Κύπρου
Οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών με ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στον σφετερισμό, ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, των οποίων οι αποφάσεις είναι εκτελεστές σε όλη την ΕΕ, από την οποία προέρχεται ένας αριθμός των εμπλεκομένων.
Το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία με ποινικές διώξεις εναντίον σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα της κατοχικής Τουρκίας μέσω του κατοχικού καθεστώτος. Όποιος εμπλέκεται σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης παράνομης αλυσίδας (διαφήμιση, προώθηση, διαμεσολάβηση, αγοραπωλησίες, μέχρι διεκπεραίωση συναλλαγών μέσω τραπεζών), διαπράττει σοβαρό ποινικό αδίκημα.
Οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών με ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στον σφετερισμό, ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, των οποίων οι αποφάσεις είναι εκτελεστές σε όλη την ΕΕ, από την οποία προέρχεται ένας αριθμός των εμπλεκομένων.
Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ- S&D
Ενώπιον αρκετών Ευρωβουλευτών, αξιωματούχων της ΕΕ, διπλωματών και δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Γραφείου μου, εκδήλωση για τον «Σφετερισμό των περιουσιών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου». Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος και δύο συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ο Oz Karahan, πολιτικός ακτιβιστής και Πρόεδρος της «Ένωσης Κυπρίων» και ο Aziz Şah, κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αβρούπα» στα κατεχόμενα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξήγησε με σαφήνεια το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία με ποινικές διώξεις εναντίον σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα της κατοχικής Τουρκίας μέσω του κατοχικού καθεστώτος (της «υποτελούς διοίκησης») ως πολιτική «εκκαθάρισης των περιουσιών» (property cleansing), παραβιάζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο καθώς και αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Τόνισε εμφαντικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε την ποινική δίωξη σφετεριστών, η οποία θα συνεχιστεί. Όποιος εμπλέκεται σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης παράνομης αλυσίδας (διαφήμιση, προώθηση, διαμεσολάβηση, αγοραπωλησίες, μέχρι διεκπεραίωση συναλλαγών μέσω τραπεζών), διαπράττει σοβαρό ποινικό αδίκημα. Οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών με ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στον σφετερισμό, ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, των οποίων οι αποφάσεις είναι εκτελεστές σε όλη την ΕΕ, από την οποία προέρχεται ένας αριθμός των εμπλεκομένων.
Οι δύο τουρκοκύπριοι ακτιβιστές παρέθεσαν ένα τεκμηριωμένο κατηγορητήριο για το όργιο σφετερισμού Ελληνοκυπριακών περιουσιών, το οποίο προωθεί οργανωμένα το κατοχικό καθεστώς με τις εντολές της κατοχικής Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Αναφέρθηκαν σε “εγκληματική συνωμοσία” με παράθεση ονομάτων προσώπων και εταιρειών, που καταδεικνύουν ότι ο σφετερισμός περιουσιών συνδέεται τόσο με οργανωμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όσο και με παράνομο εποικισμό, σε μια αλυσίδα ποινικών αδικημάτων και εγκλημάτων εντός της Ευρ. Ένωσης.
Τα επόμενα βήματα
Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για το έγκλημα του σφετερισμού, που ήδη κάλυψε το ειδησιογραφικό “Euronews”, ακολουθεί το “Euroactive” κ.ά. Σε πολιτικό επίπεδο, το επόμενο βήμα είναι να τεθεί το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά στοιχεία γύρω από τον σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα, στα οποία περιλαμβάνονται και διαβαθμισμένα έγγραφα (που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν), τα οποία καταδεικνύουν οργανωμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αδράνεια συγκεκριμένων ευρωπαίων αξιωματούχων/υψηλόβαθμων υπαλλήλων, εις βάρος των εσόδων της ΕΕ. Η περίπτωση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) προς τον οποίο θα διαβιβαστούν όλα για διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Τέλος, τιθεται πρόσθετο ζήτημα στο πλαίσιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Χάγη), ενώπιον του οποίου έχω ήδη υποβάλει αίτημα για διάπραξη διαφόρων εγκλημάτων (π.χ. έγκλημα του εποικισμού) από Τούρκους αξιωματούχους. Επειδή ο σφετερισμός/παράνομη κατάσχεση περιουσιών περιλαμβάνεται στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα επανέλθουμε με σκοπό την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Έμμεση απάντηση στα όσα ανέφερε χθες ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς να τον κατονομάζει, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος κατα πόσον Ελλάδα και Τουρκία μπορούν «να μπουν στην κεντρική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί σε θέσεις που διατύπωσαν δύο προκάτοχοί του (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και συγκεκριμένα για το θέμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και κατα πόσον ο διάλογος των δύο χωρών «έχει περιοριστεί πλέον σε επίπεδο υπουργών».
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε άλλο βάζει στο τραπέζι η Τουρκία. Και είναι παράξενο πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους με επιμονή ωσάν να θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες ή περισσότερο ενδοτικούς, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναπαραγωγής τέτοιων στερεοτύπων που τελικά απασχολούν μια πολύ μικρή μερίδα της κοινωνίας» απάντησε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο παρέμβασής του σε forum.
Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή…
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» και πρόσθεσε τα εξής: «Υπήρξε πράγματι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης που οδήγησε σε αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες, έχουμε συνεργασία στο μεταναστευτικό, κάναμε συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου σε βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, έχουμε θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, έχοντας συναντηθεί 6 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στην κεντρική διαφορά μας με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να μπορεί αυτή η συζήτηση..».
Για τον εν εξελίξει διάλογο με την Τουρκία είπε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται» και πως «μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα» καθώς η « διαφωνία μας δεν μπορεί να οδηγείς σε αχρείαστες εντάσεις».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί από όσα λέγονται περί ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι πολύ σχετική έννοια τι σημαίνει ότι ενισχύεται η Τουρκία σε ένα ρευστό περιβάλλον και ενώ είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα πριν καθίσει η σκόνη.
«Αυτό δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι να το πούμε. Κάποτε ο Νταβούτογλου είχε μιλήσει για πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και κατέληξε να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες», συνέχισε.
Για Ελλάδα και Ουκρανία
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Ευρώπη για την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε «πώς να μην εμπλέκεται όταν ο πόλεμος αφορά την Ευρώπη;».
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945, αν εξαιρέσει κανείς την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Πώς μπορεί η Ευρώπη και η Ελλάδα που στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων να πει ότι δεν την αφορά μια πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού; Προφανώς μας αφορά και για έναν ακόμη λόγο, διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι υπάρχουν ΗΠΑ για την ασφάλειά μας, πρακτικά δεν ισχύει. Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους το 2017, είχε επί της ουσίας δίκιο. Σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά ως ΕΕ και ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς σε αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε και με το κεκτημένο μιας χώρας που δαπανά πάνω από 3% στην άμυνά της», τόνισε.