Γενικά θέματα
Ελληνοτουρκικά μετά τη Νέα Υόρκη: Επικέντρωση σε τρία κεφάλαια
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά γενική διαπίστωση, το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο πρόκειται για τα πρώτα βήματα στον μακρύ δρόμο του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα. [Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office via A.P.]
Μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τρία κεφάλαια στις αποσκευές από Νέα Υόρκη
Βασίλης Νέδος
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιβεβαίωσε τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί για τις επαφές των δύο πλευρών – «Θα τρέξουμε γρήγορα», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ»
Με τρία βασικά συμπεράσματα επιστρέφει η ελληνική αποστολή από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το πρώτο είναι η πραγματικά καλή διάθεση της τουρκικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Πάντως, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές με γνώση των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη, από την τουρκική πλευρά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διεύρυνση του κύκλου των επαφών που συνδέει τις δύο πλευρές.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τον ρυθμό των επαφών: Στη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, συμφωνήθηκε ότι το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί (για θετική ατζέντα και πολιτικό διάλογο τον Οκτώβριο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο), ενώ ενδιαμέσως θα πυκνώσει και η επικοινωνία για την προετοιμασία των συμφωνιών που μπορεί να επιτευχθούν. «Θα τρέξουμε γρήγορα», ανέφερε ενδεικτικά στη «Κ» πηγή με γνώση των επαφών.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι η διαπίστωση ότι η θετική ατζέντα αλλά και οι επαφές για τα ζητήματα που δεν αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα πριν από το τέλος του χρόνου. Αυτή η θεματολογία αγγίζει τρία διαφορετικά θέματα.
Το μεταναστευτικό
Διπλωματικές πηγές διέρρευσαν λίγο μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας να «μην πέφτουν βάρκες στο νερό του Αιγαίου», ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων. Αν και το συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς της Αθήνας είναι λογικό και απολύτως αναμενόμενο, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το καθεστώς παρακολούθησης και ανακοπής των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο ρυθμίζεται από τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 και η Αγκυρα διαπραγματεύεται γι’ αυτό κυρίως με τις Βρυξέλλες. Βέβαια, ο καλύτερος συντονισμός με την Αγκυρα επί του πεδίου είναι απαραίτητος. Μένει και αυτό, πάντως, να αποδειχθεί, μιας και μέχρι σήμερα η τουρκική ακτοφυλακή δεν έχει επιδείξει τις καλύτερες επιδόσεις στην τήρηση των συμφωνηθέντων.
Αθήνα και Αγκυρα εργάζονται προκειμένου να καταρτιστεί μια συμφωνία για τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Το δεύτερο θέμα είναι η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Διαφορετικές αιτίες, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και οι πλημμύρες της Θεσσαλίας, πέρα από τις απώλειες ανθρώπων οδήγησαν σε καταστροφές υποδομών, κατοικιών και στην υπονόμευση του περιβάλλοντος. Παράλληλα και οι δύο πλευρές είχαν να αντιμετωπίσουν ένα καλοκαίρι με σοβαρές πυρκαγιές. Την ίδια περίοδο που καιγόταν ο Εβρος, τεράστιες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Τσανάκαλε έφταναν να δημιουργούν προβλήματα στη μετακίνηση των εμπορικών πλοίων από τον Ελλήσποντο. Οι δύο αντιπροσωπείες εργάζονται προκειμένου να καταρτιστεί μια συμφωνία για τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό την αλληλοβοήθεια σε περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Πρακτικά, αναζητείται μηχανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει τη συνδρομή με μέσα και ειδικούς αλλά και τη συνεργασία, εάν προκύψει κάποιο θέμα που απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία. Για παράδειγμα, εάν η πυρκαγιά στον Εβρο έκαιγε και στις δύο πλευρές των συνόρων, θα ήταν προτιμητέα η από κοινού αντιμετώπιση και ο συντονισμός των ενεργειών.
Το τρίτο «μπουκέτο» θεμάτων είναι εκείνα που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα που θα συζητήσουν στις 17 Οκτωβρίου οι δύο αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακσαπάρ. Στη θετική ατζέντα υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις για συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, στις διασυνοριακές διαβάσεις και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ολες αυτές θα πλαισιώνουν τις μεγαλύτερες συμφωνίες, όπως αυτή για τη συνεργασία στο σκέλος της πολιτικής προστασίας.
Η «βαριά» ατζέντα
Οι τρεις παραπάνω κατηγορίες θεμάτων δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά τα προεόρτια της «βαριάς» ατζέντας. Στις 16 Οκτωβρίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο ομόλογός της Μπουράκ Ακσαπάρ θα εκκινήσουν τη νέα τροποποιημένη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και μετά εκείνη τη συνάντηση θα φανεί σε σημαντικό βαθμό εάν είναι ρεαλιστική η προοπτική για συμφωνία σε κάποιο συνυποσχετικό για παραπομπή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο (από δύο έμπειρα πρόσωπα που ανήκουν στην ανώτατη υπηρεσιακή βαθμίδα της ιεραρχίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών) η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, είναι δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα βρεθούν στο επίκεντρο και τα αεροναυτιλιακά ζητήματα, με κορυφαίο, βεβαίως, τα χωρικά ύδατα, το εύρος των οποίων θα καθορίσει και τις όποιες μελλοντικές αποφάσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από κάθε έμπειρο παρατηρητή προεξοφλείται πως είναι δεδομένο ότι και στις αρχές του 2024 θα απαιτηθούν συναντήσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για τον πολιτικό διάλογο, με βάση τουλάχιστον την τρέχουσα ατμόσφαιρα. Μια περαιτέρω στόχευση που συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο πολιτικός διάλογος να μη μεταπέσει σε μια τυπολογία ανάλογη των διερευνητικών, που από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνονταν προκειμένου να διατυπώνονται εκ νέου οι εκατέρωθεν αρνήσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα κριθεί στη πράξη.
Στη «βαριά» ατζέντα, εντάσσονται, βέβαια, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο επόμενος γύρος ΜΟΕ θα διεξαχθεί στην Αγκυρα κάποια στιγμή τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Αν και οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο είναι αρκετά πιο αργόσυρτες εκ των πραγμάτων, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο των ΜΟΕ τυποποίησης των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, ώστε να υπάρχουν –για παράδειγμα– από κοινού προειδοποιήσεις για τη χρήση πεδίων βολής στο Αιγαίο και την πραγματοποίηση ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν αεροναυτικά μέσα.
Καθημερινή
Γενικά θέματα
H κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο
- Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στο Κίεβο.
- Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή της Πολτάβα.
- Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ.
- Ρωσικά drones στόχευσαν το αεροδρόμιο του Bolgrad στην περιοχή της Οδησσού.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση Ugledar.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Σελίδοβο.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Κουράχοβο.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Chasov Yar.
- Το ρωσικό MOD επιβεβαίωσε τον έλεγχο της περιοχής Ivano-Daryevka.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 70 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 των 122 mm στην περιοχή του Χάρκοβο.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 510 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, τρία M113, ένα MaxxPro, τέσσερα pickup, ένα Msta-B στην περιοχή Stelmakhovka.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 580 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, πέντε μηχανοκίνητα οχήματα, ένα σύστημα Gvozdika, δύο D-30 στην περιοχή Chasov Yar.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 560 στρατιωτικούς, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika στην περιοχή του Ντόνετσκ.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 120 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin στην περιοχή του Νότιου Ντόνετσκ.
- Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 60 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 στην περιοχή Χερσώνα.
- Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 17 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη ημέρα.
- Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν μια κατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα γαλλικής κατασκευής Hammer την περασμένη ημέρα.
- Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Στεπανόβκα.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novoselidovka.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κουράχοβο.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Grigorovka.
- Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.
- Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους δυτικά των Shakhtarske, Zolota Nyva και Novodonetske.
- Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Elizavetovka.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Μπογκογιαβλένκα.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νότια προάστια του Τρουντόβοε.
- Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 120 στρατιώτες, ένα τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novodmytrivka.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Novooleksiivka.
- Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια της Grigorovka.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Lysivka.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στη Vozdvyzhenka.
- Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.
ΠΗΓΗ: SouthFront
Γενικά θέματα
Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 4 Νοεμβρίου 2024
Γενικά θέματα
Οι αμερικανικές εκλογές και το μέλλον μας
Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.
Για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας.
Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Από όλα όσα διάβασα για τις αμερικανικές εκλογές, εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε έναν Ιρανοαμερικανό δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην πτώση του σημερινού ιρανικού καθεστώτος σε περίπτωση που εκείνος εκλεγεί.
Η απάντηση ήταν: «δεν θα εμπλακούμε τόσο βαθιά, εδώ δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα μας».
Αυτό που διαισθανόμαστε, ότι η διαχείριση της υπερδύναμης έχει ξεφύγει από τα χέρια των πολιτικών και πλέον έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, ο Τραμπ το επιβεβαίωσε.
Υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ και διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας.
Στο εσωτερικό πεδίο οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικούς προσανατολισμούς. Η πολιτική του Τραμπ διακρίνεται από έντονη εσωστρέφεια, αλλά και η Χάρις θα κρατήσει, απλώς, τα προσχήματα. Δεν θα εγκαταλείψει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αλλά ορισμένες διαστάσεις και της δικής της πολιτικής δεν θα έχουν την εικόνα που γνωρίζαμε. Και σε ό,τι μας αφορά περισσότερο άμεσα, η σχέση Ουάσινγκτον-Βρυξελλών δεν θα είναι όπως παραδοσιακά την γνωρίζαμε.
Οι Αμερικανοί με κάθε τρόπο εξωθούν την Ευρώπη να αντιληφθεί πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η γηραιά ήπειρος θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να αποκλίνουν από την αγκαλιά των ΗΠΑ. Νιώθουν ασφαλείς ως προς την άμυνα που τους προσφέρει η Ουάσινγκτον, αλλά οι Αμερικανοί έχουν άλλες προτεραιότητες. Βλέπουν την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό και ως χώρο ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων και τίποτε άλλο. Ο παλιός έρωτας τελείωσε.
Οι Γερμανοί δεν θέλουν να το πιστέψουν, οι Γάλλοι είναι περισσότερο ευέλικτοι και αρχίζουν να μιλούν για αυτονομία της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, την αναζήτηση κρίσιμων υλικών και άλλα παρόμοια.
Κι αυτό ανεξαρτήτως αν εκλεγεί ο Τραμπ ή η Χάρις. Η διαφορά έγκειται στο θόρυβο με τον οποίο θα φανεί η αλλαγή πολιτικής.
Θα αναγκαστεί, έτσι, η Ευρώπη να αναπτύξει δική της πολιτική; Τι θα κάνει η γερμανική ατμομηχανή της ή η γαλλική παραγωγή ιδεών και προσανατολισμού;
Σε μια εποχή όπου η διεθνής κοινή γνώμη εξοικειώνεται καθημερινά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, μια Ευρώπη που αρνείται ακόμη και να δημιουργήσει δικό της στρατό, σε ποια πυρηνική ομπρέλα θα βασιστεί; Θα δεχθεί η Γαλλία να την καλύψει με τη δική της;
Απαντήσεις της Ευρώπης στα ερωτήματα αυτά, απλώς δεν υπάρχουν. Προς το παρόν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σκέφτονται ποια Ρωσία θα αναδυθεί από τον πόλεμο, πόσο ισχυρή θα είναι η σχέση της με την Κίνα και πόσο απειλητική για την Ευρώπη. Ακόμη, πώς θα αντιμετωπίσουν νέα μεταναστευτικά κύματα από τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες διαμάχες και την καταστρεπτική, εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Όταν δεν έχεις το γεωπολιτικό βάρος να επέμβεις στις εξελίξεις που θα σε επηρεάσουν, απλώς παρακολουθείς και υφίστασαι τις συνέπειες.
Η Γερμανία είχε την εντύπωση ότι πάντα θα της παρείχετο η δυνατότητα να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα απολάμβανε την ασφάλεια που της παρείχαν οι Αμερικανοί μέσω του ΝΑΤΟ και θα ωφελούνταν από την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το άνοιγμα στην Κίνα. Ο αμερικανικός παράγων, όμως, που τα επηρεάζει όλα αυτά, αλλάζει πολιτική. Και η Ευρώπη αδυνατεί να προσαρμοστεί διότι δεν έχει ηγεσία και διότι οικοδομήθηκε με βάση το γερμανικό συμφέρον που ήθελε διεύρυνση και όχι εμβάθυνση.
Η Ευρώπη είναι ένα παλάτι στην άμμο μετά τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις.
Και θα γίνει ακόμη πιο χαλαρή με τις νέες εισόδους των χωρών που άρχισαν ενταξιακό διάλογο. Γνωρίζει η Ευρώπη που θέλει να πάει; Μάλλον όχι. Της λείπει η ηγεσία. Με υπαλλήλους στην νοοτροπία δεν οικοδομείς νέες ομοσπονδιακές δομές με παγκόσμιο βάρος.
Αλλά και για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας. Η χώρα –ορθώς– έχει Δυτικό προσανατολισμό, αλλά η Δύση θα στερηθεί ηγεσίας, αν εκδηλωθεί έντονος ο αμερικανικός απομονωτισμός. Ποιος θα καλύψει την αμερικανική ηγεσία; Η λογική απάντηση είναι η Ευρώπη, αλλά αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη υπάρχει μόνο σε ήπιες μορφές ισχύος. Στην οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία. Και η ήπια ισχύς είναι ισχύς αλλά δεν επηρεάζει τις εξελίξεις σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό και μετέρχεται μεθόδους σκληρής βίας, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη ουσιαστικά είναι απούσα και από τα δύο πεδία, και υφίσταται μόνο ως παράμετρος της αμερικανικής παρουσίας.
Ένα άλλο ζήτημα που αναδύεται και θα απαιτήσει απαντήσεις είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως περιγράφηκαν σε μελέτη της RAND Corporation.
Επιγραμματικά, οι προκλήσεις αυτές που οδηγούν στην αλλαγή του ανθρωπολογικού είδους –ή ακόμη και στην εξαφάνιση του ανθρώπου– είναι οι επιπτώσεις της άκριτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανές συγκρούσεις με αστεροειδείς και κομήτες, η ξαφνική αλλαγή του κλίματος, ο πυρηνικός πόλεμος, οι σοβαρές επιπτώσεις από τα υπερηφαίστεια κ.ά.
Για τον καθημερινό άνθρωπο αυτά φαίνονται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι. Αποτελούν πραγματικές απειλές των επόμενων δεκαετιών και θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα για την αντιμετώπισή τους.
Στα στενά ελληνοτουρκικά, η πολιτική της κυβέρνησης –και από ό,τι φαίνεται, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος– είναι μια συμφωνία με την Τουρκία με τους όρους τής απέναντι πλευράς, που με τις γνωστές ελληνικές πολιτικές αλχημείες θα περάσουν ως βαθυστόχαστη αθηναϊκή πολιτική.
Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και με τη σταδιακή έκλειψη της αμερικανικής παρουσίας από την περιοχή, που κρατούσε κάποιες ισορροπίες, η Αθήνα αισθάνεται ότι πρέπει να συνδιαλλαγεί με την Άγκυρα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο που αυτή η προσέγγιση είναι ξένη για την τουρκική νοοτροπία. Έτσι και αρχίσουν οι υποχωρήσεις, σταματημός δεν θα υπάρξει.
Η ελληνική προσπάθεια διαμόρφωσης πειστικής αποτροπής δεν απέδωσε, έως σήμερα, όσα θα ήθελε η Αθήνα, αλλά με διακηρύξεις του είδους «δεν πρόκειται να προσφύγουμε με τίποτε σε πόλεμο με την Τουρκία» αποδυναμώνεται εξαρχής η αποτροπή.
Η εμφανής αδυναμία της Ελλάδας να μην μπορεί να ακολουθήσει μια κούρσα εξοπλισμών μπορεί να αναζητήσει την εναλλακτική της στην ανάπτυξη σε ανώτατο βαθμό του ψηφιακού πολέμου. Χωρίς να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, η νέα αντίληψη αντιμετώπισης της Τουρκίας θα μπορούσε να εστιαστεί στο ψηφιακό πεδίο σαν να παίζεται παιχνίδι στο διαδίκτυο.
Δημοσιεύματα, εξάλλου, έμπειρων στρατιωτικών όπως ο υποναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς δίνουν τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση ελληνικών πλεονεκτημάτων, όπως τα νησιά, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν επιλογές, αρκεί να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει γραμμή προσέγγισης προς την Τουρκία.
Οι θέσεις των δύο Αμερικανών υποψηφίων σε όλα τα θέματα που θίχτηκαν παραπάνω είναι αρκετά διαφορετικές. Μέχρι απολύτως αντίθετες.
Ο Τραμπ θέλει να διώξει τους μετανάστες, να βάλει δασμούς, να μειώσει τους φόρους, να ρίξει τις τιμές, αλλά από τις επιθυμίες του αυτές προκύπτουν αντιτιθέμενα αποτελέσματα. Επιμένει στην παραδοσιακή αντιμετώπιση σύνθετων, σύγχρονων προβλημάτων.
Η Χάρις εστιάζει στην ελευθερία, κι εδώ είναι που έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή των Αμερικανών συντηρητικών στο θέμα του φύλου και των συμπαρομαρτούντων του.
Παίζεται κι ένα ακόμη παιχνίδι στις αμερικανικές εκλογές. Ποιος θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής κοινωνικής ιεραρχίας; Ο λευκός ή ο μαύρος θα είναι η πλειοψηφία που θα καθορίσει τις επιλογές.
Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”