Η DBRSέδωσε τελικά στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ(χαμηλό) από ΒΒ (υψηλό), επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβαν δύο οίκοι αξιολόγησης, η Scope και η ιαπωνική R&I, που ήδη έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.
Αξίζει να θυμηθούμε πώς διολισθήσαμε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), στην οποία και μείναμε κολλημένοι για πάνω από 13 χρόνια.
Στις 14 Ιουνίου 2010 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ήταν ο πρώτος που έθεσε τη χώρα μας εκτός επενδυτικής βαθμίδας, οδηγώντας την Ελλάδα κατά τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το προηγούμενο επίπεδο της επενδυτικής του αξιολόγησης, δηλαδή από Α3 σε Βa1.
Στις 14 Ιανουαρίου 2011 ο οίκος αξιολόγησης Fitch πράττει αντιστοίχως οδηγώντας την Ελλάδα από το επίπεδο ΒΒΒ- στο ΒΒ. Ακολούθησαν όλοι οι οίκοι μια αντίστοιχη διαδρομή, τόσο οι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ όσο και οι μη αναγνωρισμένοι.
Στις 9 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η γνωστή σε όλους μας διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έφτασε το 95,7%. Με το PSI διεγράφησαν 106 δισ. ευρώ από το χρέος, από τα 130 δισ. που προβλέπονταν. Ποσό 49 δισ. ευρώ κατατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ «κουρεύτηκε» το 53,5% των ομολόγων 206 δισ. ευρώ.
H xώρα ωστόσο χρεοκοπεί τεχνικά το 2015, καθώς δεν πληρώθηκε προγραμματισμένη δόση δανείου προς το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου του 2015 να θεωρείται μια χώρα σε διαδικασία default, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τότε εισάγονται έλεγχοι κεφαλαίου, οι οποίοι θα πάψουν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Στις 5 Απριλίου 2022 ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του χρέος προς το ΔΝΤ, πρόωρα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, τόσο τα ομόλογα της χώρας όσο και οι ίδιες οι τράπεζες υποβαθμίζονται σε junk, δηλαδή «σκουπίδια».
Από το 2018 το κλίμα αντιστρέφεται και αρχίζουν οι αναβαθμίσεις. Ωστόσο, αυτές διατηρούν πιο αργούς ρυθμούς στις τράπεζες ακόμη και όταν ήρθησαν τα capital controls. Η σημαντική αιτία γι’ αυτό ήταν τα κόκκινα δάνεια τα οποία περιορίζονται αισθητά το 2022.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 5 της ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο, γεωτρήσεις και έρευνες από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Energy, κατόπιν έκδοσης δύο σχετικών NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον σταθμό της Λάρνακας.
Στόχος είναι το κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σταθερά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Το δικό του κρυπτονόμισμα κυκλοφόρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο γρήγορα εκτινάχθηκε στα ύψη σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απελευθέρωση του meme coin, $Trump, έρχεται καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το εγχείρημα συντονίστηκε από την CIC Digital LLC – θυγατρική του οργανισμού Trump – η οποία έχει πουλήσει στο παρελθόν παπούτσια και αρώματα με το εμπορικό σήμα Trump.
Τα Meme coins χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση δημοτικότητας για μια viral τάση ή κίνημα στο Διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν εγγενή αξία και είναι εξαιρετικά ασταθείς επενδύσεις.
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ώρες μετά την κυκλοφορία του, η κεφαλαιοποίηση του $Trump έφτασε σχεδόν τα 5,5 δισ. $ (4,5 δισ. £), σύμφωνα με το CoinMarketCap.com.
Η CIC Digital LLC και η Fight Fight Fight LLC, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ντέλαγουερ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατέχουν το 80% των μάρκων. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ από το εγχείρημα.
“Το ΝΕΟ Επίσημο Meme Coin Τραμπ είναι ΕΔΩ! Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε όλα όσα πρεσβεύουμε: ΝΙΚΗ!” Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth Social καθώς ανακοίνωσε το νόμισμα των μιμιδίων το βράδυ της Παρασκευής.
Περίπου 200 εκατομμύρια από τις ψηφιακές μάρκες έχουν εκδοθεί και άλλα 800 εκατομμύρια θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε ο ιστότοπος του νομίσματος.
«Αυτό το Trump Meme γιορτάζει έναν ηγέτη που δεν υποχωρεί, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες», ανέφερε ο ιστότοπος.
Περιλάμβανε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών που σημείωνε ότι το νόμισμα “δεν προορίζεται να αποτελέσει ή αντικείμενο” επενδυτικής ευκαιρίας ή τίτλου και “δεν ήταν πολιτικό και δεν έχει καμία σχέση” με οποιαδήποτε πολιτική εκστρατεία, πολιτικό γραφείο ή κυβερνητική υπηρεσία.
Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι επωφελήθηκε από την προεδρία.
«Το να κατέχει ο Τραμπ το 80 τοις εκατό και το χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης ώρες πριν από την ορκωμοσία είναι επιθετικό και πολλοί πιθανότατα θα πληγωθούν από αυτό», δήλωσε ο Nick Tomaino, επιχειρηματίας κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέτοια ψηφιακά μάρκες είναι διαβόητα για τους κερδοσκόπους που χρησιμοποιούν διαφημιστική εκστρατεία για να αυξήσουν την αξία πριν πουλήσουν στην κορυφή της αγοράς, αφήνοντας τους καθυστερημένους να μετρούν τις απώλειές τους καθώς η τιμή πέφτει.
Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τονώσει τη βιομηχανία.
Οι ρυθμιστικές αρχές του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέφεραν ανησυχίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, καθώς καταπολεμούσαν τις εταιρείες κρυπτογράφησης μηνύοντας τα χρηματιστήρια.
Ο Τραμπ προηγουμένως ήταν σκόπιμος σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά σε ένα συνέδριο Bitcoin στο Νάσβιλ πέρυσι είπε ότι η Αμερική θα είναι «η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων του πλανήτη» μόλις επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Οι γιοι του Erik και Donald Jr ανακοίνωσαν τη δική τους επιχείρηση κρυπτονομισμάτων πέρυσι.
Τα ενεργειακά αποθέματα της Συρίας βρίσκονται διασκορπισμένα σε περιοχές με διαφορετικό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Τα περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τη νέα διοίκηση της Δαμασκού, αλλά τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται στις βορειοανατολικές περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (PYD/SDF), δηλ. των Κούρδων της Συρίας.
Ο ενεργειακός χάρτης της Συρίας: Με μαύρο τα οικόπεδα πετρελαίου, με μωβ του φυσικού αερίου
Πόσο πετρέλαιο παράγεται στη Συρία
Η Συρία, αν και μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο, θεωρείται ότι κρύβει στα σπλάχνα της έναν ενεργειακό θησαυρό, παρόλο που τα στοιχεία για τα αποθέματά της ποικίλουν και ο έλεγχος της παραγωγής παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), το 2015 η Συρία διέθετε αποθέματα πετρελαίου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Ωστόσο, έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Τουρκικό Κέντρο Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενέργειας (TESPAM) τον Δεκέμβριο του 2024 εκτοξεύει την εκτίμηση στα 6,9 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ο πρόεδρος του TESPAM, ΟγουζχάνΑκγενέρ, επισημαίνει στο BBC Τουρκίας ότι η απόκλιση οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων.
«Μπορεί να μην έχουν κάποια ανακαλυφθέντα πεδία και δεδομένα. Εφόσον συνεργαζόμαστε πιο στενά με την περιοχή, έχουμε επίσης ορισμένα δεδομένα για ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή πριν από το 2011».
Η ημερήσια παραγωγή, εάν γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και “αποκατάσταση” των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την TESPAM, θα μπορούσε να φτάσει στα 250-300 χιλιάδες βαρέλια μέσα σε ενάμιση χρόνο και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια σε πέντε χρόνια.
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο στη Συρία
Η διαδρομή του συριακού πετρελαίου αποτυπώνει σαφώς την ταραγμένη ιστορία της χώρας.
Το 2008, η παραγωγή πετρελαίου στη Συρία έφτανε τα 406 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση του 2019. Τα κοιτάσματα στη Deir ez-Zor και τη Hasakah ήταν πυλώνες της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στη Δαμασκό.
Με την επικράτηση του ISIS στις πετρελαιοφόρες περιοχές, η χώρα βρέθηκε στο έλεος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί μόνο τη δράση της, πουλώντας το πετρέλαιο της χώρας από τα κοιτάσματα πετρελαίου γύρω από την Deir ez-Zor και τη Hasakah.
Η διακυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Δαμασκός αναγκάστηκε να εισάγει πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες της. Η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές οδήγησε στην κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.
Μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS, το 80% των πεδίων πετρελαίου στη Συρία πέρασε στα χέρια των Κούρδων (PYD/SDF).
Σε ποιον ανήκουν τα κοιτάσματα πετρελαίου
Ο Ντέιβιντ Μπάτερ, εμπειρογνώμονας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (Chatham House) με έδρα το Λονδίνο, μιλώντας στο BBC Τουρκίας, εξηγεί τη σύνθετη φύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πετρελαϊκών αποθεμάτων στη Συρία. Αν και οι Κούρδοι ελέγχουν την παραγωγή, τα αποθέματα δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στο συριακό κράτος ή σε ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου.
Ο ρόλος του Ομίλου Kat?rc?
Το πετρέλαιο που εξορύσσονταν από τους Κούρδους, μέχρι την ανατροπή Άσαντ, πωλούνταν σε διαφορετικούς φορείς μέσω ενός πολύπλοκου εμπορικού δικτύου. Η διαχείριση και η πώληση του συριακού πετρελαίου ανήκε κατά κύριο λόγο στον όμιλο Kat?rc?, ο οποίος συνδέονταν με το καθεστώς Άσαντ.
Ο έλεγχος του εμπορίου του συριακού πετρελαίου μεταβλήθηκε δραστικά, όταν οι δυνάμεις της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβαν τα δύο τρίτα της χώρας. Οι αλλαγές αυτές δημιούργησαν νέα δεδομένα στην πολιτική και οικονομική εξίσωση της Συρίας, αναδεικνύοντας τους ενεργειακούς πόρους ως μοχλό ισχύος.
Ποιος θα διαχειριστεί τους πόρους
Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος θα διαχειρίζεται μετά την επικράτηση του HTS τους πετρελαϊκούς πόρους της Συρίας και πώς.
Η καθηγήτρια ΑρζούΓιλμάζ στο Πανεπιστήμιο Hewler στο Ερμπίλ του Β. Ιράκ αναφέρει στο ρεπορτάζ του ΒΒC Τουρκίας ότι ο έλεγχος των Κούρδων τόσο επί του πετρελαίου στα βορειοανατολικά, όσο και στις γεωργικές εκτάσεις σε αυτήν την περιοχή και στον ποταμό Ευφράτη είναι ατού που ενισχύουν το χέρι των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό.
Του πώς θα μοιραστεί ο έλεγχος των πόρων ανατολικά του Ευφράτη ενδέχεται να βρέθηκε και στην ατζέντα κατά την πρόσφατη συνάντηση του HTS και των SDF.
Σύμφωνα με τη Γιλμάζ, η οποία βρίσκει χαμηλή την πιθανότητα μιας ενιαίας κυβέρνησης που θα κυβερνά τη Συρία και θα κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα, «ακόμα και αν η ενσωμάτωση της διοικητικά και στρατιωτικά αυτόνομης περιοχής στο κέντρο καταστεί δυνατή, η κοινή χρήση των πόρων είναι η πιο δύσκολη».
Επομένως, η σημασία του πετρελαίου στην πολιτική διαδικασία της Συρίας θα είναι καθοριστική.
«Θα είναι μια εθνική αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες μέσω ορισμένων μηχανισμών στη μακροπρόθεσμη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας», σύμφωνα με τον ΝτέιβιντΜπάτερ, που προτείνει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ακόμη κι αν αυτό, όμως, επιτευχθεί και η παραγωγή αυξηθεί, το πετρέλαιο δεν θα είναι ποτέ μια σημαντική πηγή εσόδων από τις εξαγωγές. Μόνο εάν μπορέσει να αναπτυχθεί και να επιτευχθεί αύξηση παραγωγής, θα μειώσει την ανάγκη έστω για εισαγωγές, σύμφωνα με τον Μπάτερ.
Οι ενεργειακοί πόροι της Συρίας ως πολιτική μόχλευση
Το πετρέλαιο στη Συρία παραμένει ένα διττό εργαλείο. Από τη μια πλευρά, μπορεί να αποτελέσει πηγή σταθερότητας και ανάπτυξης για τη Συρία. Από την άλλη, η αβέβαιη πολιτική κατάσταση και οι συγκρούσεις για τη διαχείρισή του ενδέχεται να το καταστήσουν αφορμή για περαιτέρω αντιπαραθέσεις. Η επόμενη ημέρα στη Συρία θα καθοριστεί όχι μόνο από το πώς θα μοιραστούν οι πόροι, αλλά και από το αν αυτοί θα γίνουν μοχλός ειρήνης ή διαίρεσης.
Η προσέγγιση της Τουρκίας
Ο ΟγουζχάνΑκγενέρ της TESPAM διαπιστώνει ότι ούτε η Δαμασκός ούτε η Τουρκία έχουν στοχεύσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου μετά την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ και ο λόγος για αυτό είναι ότι οι εγκαταστάσεις θεωρούνται ότι ανήκουν στη Συρία, ενώ υπάρχει επίσης η προσδοκία οι SDF να αποσυρθούν από την περιοχή.
Με την επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας στα βορειοανατολικά, η Άγκυρα μπορεί να παράσχει τον τεχνικό εξοπλισμό και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Δαμασκός για να αναπτύξει τα κοιτάσματα πετρελαίου της και να αυξήσει την καθημερινή της παραγωγή.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ΑλπαρσλάνΜπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε επίσης ότι το συριακό πετρέλαιο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας.
Η Αρζού Γιλμάζ, από την άλλη, θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας χρειάζονται την Τουρκία για να πουλήσουν το πετρέλαιο, που παράγουν, στη διεθνή αγορά. Η Γιλμάζ τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τερματίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και SDF.
Ο θαλάσσιος ενεργειακός χάρτης της Συρίας
Η Συρία, παρά τα σημαντικά κοιτάσματα που διαθέτει στην ξηρά, παραμένει σχετικά άγνωστη όσον αφορά τον θαλάσσιο ενεργειακό της πλούτο στην ΑνατολικήΜεσόγειο. Τα παράλιά της δεν έχουν ερευνηθεί για ενεργειακούς πόρους, όπως άλλες χώρες, λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η θαλάσσια περιοχή της Συρίας θεωρείται γεωλογικά κι αυτή ευνοημένη, λόγω των κοινών γεωλογικών χαρακτηριστικών με άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτές του Λιβάνου και της Κύπρου, όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις. Επαρκή στοιχεία, πάντως, για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ενεργειακών πόρων στην περιοχή, δεν υπάρχουν.
Παρόλα αυτά, η θαλάσσια περιοχή της Συρίας απέκτησε τελευταία αξία με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας να οριοθετήσει θαλάσσια σύνορα με τη διοίκηση του HTS στη Δαμασκό. Κι εδώ, η πολιτική διάσταση της συμφωνίας φαίνεται να υπερτερεί της πραγματικής αναζήτησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
Η Τουρκία, μέσω αυτής της συμφωνίας, προσβλέπει στη διεύρυνση της γεωπολιτικής της επιρροής και στην απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος απέναντι σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η Συρία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιδιώκει μια τέτοια συμφωνία για λόγους εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Η συμφωνία αυτή μπορεί να προσφέρει κάλλιστα στη νέα διοίκηση του ΑχμέντΣάρα την πολιτική νομιμοποίηση και τη δυνατότητα να ενισχύσει το διαπραγματευτικό του χαρτί έναντι των δυνάμεων που ελέγχουν περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο στην ξηρά, όπως οι Κούρδοι της Συρίας.