Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ερντογάν για Σουηδία: «Πρώτα η εφαρμογή του νόμου, μετά η ένταξη στο ΝΑΤΟ» – Αντιδράσεις και από την Ουγγαρία

Δημοσιεύτηκε στις

Νέα παρέμβαση Ερντογάν για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αποστάσεις του Τούρκου προέδρου και από την Ευρωπαϊκή Ενωση – « Η Άγκυρα θα μπορούσε να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα παρέμβαση για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας ότι «πρώτα από όλα, η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της. Δεν αρκεί η προετοιμασία του νόμου, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του».

«Εάν ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες να διαδηλώσουν, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους», προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Συνδέοντας το θέμα με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Όπως στις ΗΠΑ υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι και εδώ υπάρχει το Κοινοβούλιο που παίρνει τις αποφάσεις».

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα μπορούσε, αν είναι απαραίτητο, να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το θέμα της Σουηδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας φέρεται να είπεστον Σουηδό ομόλογό του ότι η επικύρωση της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ συναντά προβλήματα λόγω της σουηδικής στάσης προς την Ουγγαρία. Κάτι που είναι προφανές ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να αλλάξει.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τη βοήθεια του Ισραήλ ζήτησε ο Άσαντ σύμφωνα με αραβικές πηγές! Την εκδίωξη του Ιράν και των πληρεξούσιων απαίτησε το Τελ Αβίβ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη μεταφέρει τις τελευταίες ώρες ο αραβικός ιστότοπος Elaph. To ρεπορτάζ του Μέσου ισχυρίζεται, ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 27 Νοεμβρίου, κατάφερε να καταλάβει σε τρεις μέρες τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό, το Χαλέπι.

Οι πληροφορίες που μεταφέρουνται υποστηρίζουν, ότι το Ισραήλ απαίτησε να φύγει το Ιράν με τις πολιτοφυλακές του από τη Συρία, για να βοηθήσει την κατάσταση.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ, εναντίον του οποίου διέρρευσαν φήμες περί πραξικοπήματος, οι οποίες προφανώς διέρρευσαν, μετά τις εικόνες που κυκλοφόρησαν με τζιχαντιστέ να εισέρχονται στο προεδρικό μέγαρο στο Χαλέπι. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν αποσυρθεί πλήρως από τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση Σημειώνεται ότι ο συριακός στρατός δεν είναι παρών σε μεγάλους αριθμούς στο Χαλέπι και τη Χάμα και ότι η μεγαλύτερη παρουσία είναι του Ιράν και των πολιτοφυλακών του.

Με το πράσινο φως της Τουρκίας κατέλαβαν οι τρομοκράτες στρατηγικό έδαφος στο Χαλέπι

Η εξέλιξη της ιστορίας στη Συρία

1.-Το 2011 οι Αμερικανοί αποφασίζουν να ρίξουν τον Άσαντ στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής. Είναι ένας σταθμός στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη ο οποίος όμως, κράτησε πολύ. Και καθυστέρησε τα σχέδια. Δεν τα ανέτρεψε.

2.-Ενισχύουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό απο δυνάμεις που αντιπολιτεύονταν τον Άσαντ.

3.-Μέσα στον στρατό αυτό παρεισέφρυσε καθε καρυδιάς καρύδι. Ακόμη και ισλμιστές τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί αποστασιοποιήθηκαν απο το δημιούργημά τους αλλά δεν το εγκατέλειψαν.

4.-Το ανέλαβε υπο την προστασία της η Τουρκία.

5.-Το 2016 η Τουρκία αποφασίζει να επέμβει, ακόμη μια φορά, στη Συρία. Δεν μπορεί να επέμβει χωρίς την έγκριση των Αμερικανών και, κυρίως, των Ρώσων που έχουν εγκατασταθεί στη Συρία. Έρχεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία παίρνει την άδεια της να μπεί στο Αφρίν (βορειοδυτική Συρία που κατοικείται απο Κούρδους) και κάτι πρέπει να δώσει. Εκείνο που δίνει είναι η αποχώρηση των δυνάμεων που υποστηρίζει (των τρομοκρατικών αλλά και μη τρομοκρατικών) απο το Χαλέπι (το οποίο ήλεγχαν) και την εγκατάστασή τους στην περιοχή που λέγεται Ιντλιμπ. Η περιοχή κατοικείται κυρίως, απο άραβες.

6.-Μετά απο αυτήν την συμφωνία, η Τουρκία εισβάλει στο Αφρίν και κατά την γνωστή μέθοδο της εθνοκαθάρσης που ακολουθεί, εθνοκαθάρει τους Κούρδους του Αφρίν.

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Συρία! Η Τουρκία αποκτά μοχλό πίεσης έναντι του Άσαντ

7.-Οι Κούρδοι του Αφρίν μεταφέρονται απο το Αφρίν σε γειτονιές του Χαλεπίου και λίγο έξω απο την πόλη. Είναι η πόλη την οποία επιχειρούν να καταλάβουν οι τρομοκράτες (και μη τρομοκράτες).

8.-Αυτή η κατάσταση παγώνει απο το 2016 ως σήμερα. Τα μέτωπα στη Συρία και τον Άσαντ υποστήριζαν οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ.

9.-Σήμερα το πεδίο ανατρέπεται. Η Ρωσία είναι απασχολημένη στην Ουκρανία. Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε. Και το Ιράν με τα πλήγματα που υπέστησαν οι πληρεξούσιοί του δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

10.-Βλέποντας αυτήν την κατάσταση οι τρομοκρατικές δυνάμεις που υποστηρίζονται απο την Τουρκία, συν μη τρομοκρατικές ομάδες ανθρώπων που διώχθηκαν απο τις εστίες τους, σύν κάθε άλλο καρυδιάς καρύδι επιτίθενται στις συριακές δυνάμεις (τις δυνάμεις του Άσαντ) που ήλεγχαν την πόλη (Χαλέπι).

11.-Και εδώ αρχίζει το έλα να δείς. Συνεργάζονται μεταξύ τους δυνάμεις που μετά απο λίγο πολεμούν μεταξύ τους. Ακόμη και οι δυνάμεις των Κούρδων που ο Ερντογάν τις χαρακτηρίζει τρομοκρατικές πολεμούν μαζί με δυνάμεις που υποστηρίζονται απο την Τουρκία. Το ποιός πολεμά εναντίον ποίου είναι ένα πολύχρωμο φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά.

12.-Για όσους προσπαθούν να δούν αν και ποιός υποκίνησε την επίθεση, (διότι μια επίθεση απαιτεί όπλα, εξοπλισμό, επιμελητεία κλπ) πρέπει να δουν ποιος οφελείται.

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ολέθριο λάθος για τη Μέση Ανατολή να αντικαταστήσει η Τουρκία τον Άσαντ

13.-Οφελείται κατ αρχάς η Τουρκία η οποία ζητούσε απο τον Άσαντ να έρθουν σε συνεννόηση και ο Ασαντ ηρνείτο με το επιχείρημα να αποχωρήσει πρώτα η Τουρκία απο τη Βόρειο Συρία. Κυρίως, όμως, η Τουρκία αλλάζει γενικότερη ρότα στη Μέση Ανατολή. Οφελούνται δεύτερον οι Αμερικανοί οι οποίοι δεν θέλουν το Ιράν και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν στα πόδια τους. Οφελείται, επίσης, το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο και επι πλέον λόγω της αντιπαλότητάς του με το καθεστώς Άσαντ.

14.-Υπάρχει μια κινούσα δύναμη σε όλο αυτό; Θα υπάρχει αλλά αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται. Πάντως η Τουρκία με την οποία συνεργάζονται οι δυνάμεις αυτές θα το γνώριζε.

15.-Η Τουρκία θέλει, επίσης, να φανεί αναβαθμισμένη στη νέα ισορροπία της Μέσης Ανατολής για να την λάβουν υπόψη οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το νέο τοπίο (ΗΠΑ-Ισραήλ). Λέγεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κυβίστηση. Να εγκαταλείψει τις δυνάμεις (Χεζμπολάχ-Χαμάς) που μέχρι τώρα υποστήριζε και να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ. Στην Αίγυπτο ο Σίσυ έχει αλλάξει, επίσης, πολιτική απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους υπο την ιδεολογική ομπρέλα των οποίων κινείται ο Ερντογαν.

16.-Θα δούμε πολλά να αλλάζουν στη Μέση Ανατολή. Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Ας ελπίσουμε να μην έχουν την ίδια τύχη και τα Βαλκάνια. Αυτά πέρασαν την ανακατάταξη τη δεκαετία του 90.

Μήνυμα της Τουρκίας στον Άσαντ! H Άγκυρα προσπαθεί να εξαλείψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους – Τα γεγονότα στη Συρία από την τουρκική οπτική γωνία

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Politico: Μπροστά σε κατάρρευση η γαλλική κυβέρνηση μετά την πρόταση μομφής

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον δρόμο στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να επιχειρήσουν την ανατροπή της κυβέρνησής του – πιθανότατα την Τετάρτη – άνοιξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποβάλει τον προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση σε ψηφοφορία.

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας. Κίνδυνος ανατροπής έως το τέλος εβδομάδας της κυβέρνησης Μπαρνιέ αφού ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο για ψήφιση.

Ο Μπαρνιέ και το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο κρίσιμη αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του πρωθυπουργού ήδη από το τέλος της εβδομάδας.

Η Γαλλία προετοιμάζεται πλέον για την αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες συχνά εξαναγκάζουν κυβερνήσεις σε αποφάσεις. Καθώς η κρίση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έκριναν προσωρινά τη Γαλλία μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, της οποίας το χρέος λίγο έλειψε να οδηγήσει στην κατάρρευση την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορά της.«Οι Γάλλοι ζητούν και περιμένουν σταθερότητα», δήλωσε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου».

Κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα

Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να περάσει νομοθεσία χωρίς έγκριση από το κοινοβούλιο. Αυτό τον δρόμο διάλεξε ο Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό και γι΄ αυτό οι βουλευτές μπορούν να καλέσουν σε πρόταση μομφής. Αν επιτύχει, θα απορριφθεί η νομοθεσία και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Μια πρόταση μομφής πιθανότατα θα κατατεθεί την Τετάρτη. Η κυβέρνηση θα υπηρετεί τότε ως υπηρεσιακή έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση του Μπαρνιέ, η Λεπέν δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα καταθέσει δική του πρόταση μομφής και θα υποστηρίξει εκείνη που θα προωθήσει η αριστερά. Ο προϋπολογισμός, δήλωσε στους δημοσιογράφους, θα «αναγκάσει τους Γάλλους να πληρώσουν τις συνέπειες της ανικανότητας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια».

Εκτός από ένα απίθανο σενάριο, στο οποίο μία από τις μεγάλες αντιπολιτευόμενες ομάδες του Μπαρνιέ αλλάξει στάση, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πλοηγηθεί στο ίδιο κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Αυτό θα ήταν η πρώτη επιτυχημένη πρόταση μομφής από το 1962 και μόλις η δεύτερη από τη δημιουργία της τρέχουσας γαλλικής δημοκρατίας το 1958.

Κόστος δανεισμού

Τα γαλλικά δεκαετή κρατικά ομόλογα διεύρυναν τη διαφορά από τα γερμανικά τη Δευτέρα, φτάνοντας νέα υψηλά 12 ετών. Το μέτρο αυτό αντικατοπτρίζει πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θεωρούν οι αγορές ότι φέρει ο δανεισμός στη Γαλλία έναντι της Γερμανίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο πιο επικίνδυνη θεωρείται η Γαλλία.

Ρόλος ρυθμιστή

Αρχικά, το κόμμα της Λεπέν ήταν πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή εξουσίας, επιτρέποντας στον Μπαρνιέ να παραμείνει στην εξουσία με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα άλλαξε στάση, κατηγορώντας τον 73χρονο πρωθυπουργό ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντέλα, προειδοποίησε τη Δευτέρα το πρωί ότι θα χρειαζόταν «ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής» για να αλλάξει η στάση του κόμματος σχετικά με την ψήφο κατά της κυβέρνησης.

Για λίγες ώρες τη Δευτέρα, φαινόταν ότι ένα τέτοιο θαύμα ίσως ήρθε με τη μορφή δήλωσης από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Μπαρνιέ υποχώρησε σε ένα σημαντικό αίτημα του ακροδεξιού κόμματος, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένα είδη φαρμάκων.

Πολλές απαιτήσεις

Ο Μπαρνιέ είχε ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά – συμφωνώντας να περιορίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά – αλλά δεν είχε δημόσια αναγνωρίσει στον Εθνικό Συναγερμό αυτές τις αλλαγές, προς δυσαρέσκεια της Λεπέν.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στο ακροδεξιό κόμμα και την υποψήφια πρόεδρό του: «Τέθηκαν πολλές απαιτήσεις για αυτό το θέμα. Η κυρία Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπώντας τον Εθνικό Συναγερμό, υπενθύμισε στον πρωθυπουργό αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας το πρωί της Δευτέρας . Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην σταματήσει να αποζημιώνει τα φάρμακα το 2025».

Παρόλα αυτά, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για τη Λεπέν, η οποία τώρα ζητά από την κυβέρνηση να κάνει ακόμη μία δαπανηρή παραχώρηση, εφαρμόζοντας πλήρη αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό την 1η Ιανουαρίου. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης αν θα το δεχτεί ή όχι», είπε η Λεπέν μετά τη δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τί δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό απ’το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη;

Εδώ και έναν χρόνο προετοιμάζονταν οι τζιχαντιστές να καταλάβουν το Χαλέπι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Σύροι αντάρτες άρχισαν τις προετοιμασίες για την κατάληψη του Χαλεπιού πριν από έναν χρόνο, όμως η επιχείρηση καθυστέρησε λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τελικά ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη και τμήματα της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ τόσο γρήγορα, εν μέρει επειδή η προσοχή της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών, υποστηριζόμενων από το Ιράν, είχε αποσπαστεί στον Λίβανο, είπε ο Χαντί αλ Μπάχρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο τουρκικός στρατός, που συνεργάζεται με ορισμένες ομάδες ανταρτών και έχει βάσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων στη Συρία, είχε πληροφορηθεί τα σχέδια των ενόπλων οργανώσεων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα παίξει άμεσο ρόλο.

Η αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από έναν χρόνο μαχών.

«Πριν από έναν χρόνο άρχισαν πραγματικά να εκπαιδεύονται και να κινητοποιούνται και να την παίρνουν πιο σοβαρά», είπε ο Μπάχρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων της Συρίας, της διεθνώς αναγνωρισμένης συριακής αντιπολίτευσης.

«Αλλά ο πόλεμος στη Γάζα (…) και μετά ο πόλεμος στον Λίβανο την καθυστέρησαν. Αισθάνονταν ότι δεν θα έμοιαζε σωστό να έχουμε τον πόλεμο στον Λίβανο την ίδια ώρα που θα πολεμούσαν στη Συρία», είπε από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια στελέχους της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προετοιμασίες των ανταρτών.

«Έτσι, τη στιγμή που έγινε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, βρήκαν την ευκαιρία (…) να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση αυτή είναι η τολμηρότερη που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι γραμμές του μετώπου είχαν ουσιαστικά παγώσει από το 2020.

Οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ο Μπάχρα είπε ότι τα πλήγματα αυτά «αποσταθεροποιούν» το Χαλέπι και το Ιντλίμπ και συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αμάχους, δεδομένου ότι οι αντάρτες φρόντισαν με μεγάλη προσοχή να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών στην προέλασή τους.

Η ανακατάληψη του Χαλεπιού από την αντιπολίτευση ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που έχουν εκτοπιστεί είτε σε άλλες περιοχές της Συρίας είτε στην Τουρκία, υποστήριξε ο Μπάχρα. «Λόγω των πολέμου στον Λίβανο και της μείωσης των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, το καθεστώς (του Άσαντ) έχει μικρότερη υποστήριξη», είπε. Το Ιράν έχει επίσης λιγότερους πόρους ενώ η Ρωσία παρέχει μικρότερη αεροπορική κάλυψη λόγω του «ουκρανικού προβλήματος».

Η Δαμασκός δεν σχολίασε προς το παρόν αν οι αντάρτες προσπάθησαν να αποφύγουν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων ή αν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής λόγω των αεροπορικών επιδρομών.

Ούτε η Χεζμπολάχ σχολίασε αν ο πόλεμός της με το Ισραήλ έδωσε την ευκαιρία στους Σύρους αντάρτες να καταλάβουν το Χαλέπι.

Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση και νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες μαχητές ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν πέρασαν τα σύνορα για να πολεμήσουν τους αντάρτες στο πλευρό των συριακών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις για τους στρατιώτες της.

Οι αντάρτες είναι ένας συνασπισμός ενόπλων, λαϊκών οργανώσεων που στηρίζονται από την Τουρκία, με κυρίαρχη τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια ισλαμιστική ομάδα η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ο συνασπισμός του Μπάχρα δεν περιλαμβάνει την HTS αλλά άλλες οργανώσεις που τάσσονται κατά του Άσαντ, όπως τον Συριακό Εθνικό Στρατό ή Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που κατέλαβε εδάφη στο βόρειο Ιντλίμπ την περασμένη εβδομάδα. Ο συνασπισμός αυτός διατηρεί τακτικές διπλωματικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και με πολλές χώρες.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική31 λεπτά πριν

Τουρκική ανάλυση: Αυτή η φόρμουλα συζητείται για το Αιγαίο μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας;

Η διπλωματία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα μοιάζει με περπάτημα πάνω σε τεντωμένο σχοινί και για την άλλη πλευρά...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις εξελίξεις

H αντιπαράθεση υπερδυνάμεων πλησιάζει τα σύνορά μας

Διεθνή2 ώρες πριν

Τη βοήθεια του Ισραήλ ζήτησε ο Άσαντ σύμφωνα με αραβικές πηγές! Την εκδίωξη του Ιράν και των πληρεξούσιων απαίτησε το Τελ Αβίβ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ

Διεθνή2 ώρες πριν

Politico: Μπροστά σε κατάρρευση η γαλλική κυβέρνηση μετά την πρόταση μομφής

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Απόψεις3 ώρες πριν

«Μίνιμαλ» ανθελληνισμός στα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης

 Μετρό Θεσσαλονίκης: «Woke» πρωθυπουργικά εγκαίνια χωρίς ελληνική σημαία και με «δείγμα» σταυρού

Δημοφιλή