Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η σκληρή αλήθεια για τα “ελληνοτουρκικά” (1)

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ιστορία είναι και θα είναι αμείλικτη με όλους μας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Όσο και να θέλουν ορισμένοι πεισματικά να αλλάξουν την πραγματικότητα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Όσο και να προσπαθούν να παρουσιάσουν πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης ως «γιαλαντζί υπερπατριώτες» ή να τους χαρακτηρίσουν με άλλους μειωτικούς χαρακτηρισμούς, όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, η σκληρή πραγματικότητα είναι εκεί και είναι αμείλικτη.

Ας κάνουμε μια αναδρομή στις προηγούμενες απόπειρες «επίλυσης».

Απόπειρα πρώτη: Συνάντηση Καραμανλή-Ντεμιρέλ στη Βέρνη και υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου το 1977, με το οποίο «διευθετήθηκε» η κρίση που είχε ξεσπάσει με τον έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Χόρα» στο Αιγαίο ένα χρόνο νωρίτερα, το 1976. Με το πρωτόκολλο οι δύο χώρες συμφώνησαν να μην πραγματοποιούν έρευνες πέρα από τα χωρικά τους (6 μίλια) ύδατα στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, μέσω της υπογραφής συνυποσχετικού και παραπομπής του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επίσημη θέση της Ελλάδας, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικόν είναι:

Οι δύο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας τον Νοέμβριο του 1976, συνυπογράφοντας το γνωστό ως Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο έθετε το πλαίσιο του διαλόγου. Ο διάλογος, όμως, τερματίσθηκε άπρακτος το 1981, λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων και της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οπότε εξέπνευσε παράλληλα και το Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο αφορούσε τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και επομένως η ισχύς και η διάρκειά του τελούσαν σε άμεση συνάρτηση με εκείνες.

Απόπειρα δεύτερη: Συμφωνία Βουλιαγμένης (Παπούλια-Γιλμάζ) και Νταβός. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1987 επιχειρεί να δείξει στην πράξη ότι δεν την δεσμεύει το πρωτόκολλο της Βέρνης και δίνει άδεια στην καναδική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στον Πρίνο να διεξάγει έρευνες πέραν των έξι ναυτικών μιλίων. Η Τουρκία αντιδρά με την απειλή εξόδου και δικού της ερευνητικού σκάφους, του «Σισμίκ». Προκαλείται η κρίση του Μαρτίου του 1987, ακολουθεί η παρέμβαση των ΗΠΑ και η υπογραφή της Συμφωνίας της Βουλιαγμένης ή αλλιώς Παπούλια-Γιλμάζ, όπου επιβεβαιώθηκε ισχύς του πρωτοκόλλου της Βέρνης και υιοθετήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μια διαδικασία προώθησης «θετικής ατζέντας», δηλαδή μέτρων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας. Ακολούθησε η συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ, όπου αναβαθμίστηκαν πολιτικά τα όσα προέβλεπε η Συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ, εφευρέθηκε ο όρος «μη πόλεμος» και αποφασίστηκε το Κυπριακό να μην επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτές συμφωνήθηκαν σε Βουλιαγμένη και Νταβός.

Απόπειρα τρίτη: Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης το 1997. Για να φθάσουμε στη Μαδρίτη, προηγήθηκε η κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, όπου για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά επισήμως θέμα εθνικής κυριαρχίας, ενώ μέχρι τότε είχε περιοριστεί σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Άρα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η πολιτική διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του εθνικού σχεδιασμού της Τουρκίας, έδωσε το μήνυμα στην Άγκυρα να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Από τα κυριαρχικά δικαιώματα στην εθνική κυριαρχία, με τη θέση ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστη κυριαρχία.

Την κρίση των Ιμίων, που εκτονώθηκε και πάλι με παρέμβαση των ΗΠΑ, ακολούθησε η συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ, στη Μαδρίτη, το 1997, όπου οι δύο πλευρές, υπό την εποπτεία της κυρίας Μαγδαληνής Όλμπραϊτ, υπέγραψαν την Διακήρυξη της Μαδρίτης, η οποία λέει επί λέξει:

Τα βασικότερα σημεία της Συμφωνίας ορίζουν επιγραμματικά πως:

Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν την προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις που θα βασίζονται σε:

-Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

-Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

-Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

-Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.

-Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.

-Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης, και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας.

Με τη διακήρυξη αυτή η Ελλάδα στην ουσία αναγνωρίζει «νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της», δηλαδή στην ουσία αν όχι νομιμοποιούμε σίγουρα δείχνουν κατανόηση στο casus belli. Γιατί όταν επικαλείσαι ζωτικά συμφέροντα, τότε «δικαιούσαι» να τα υπερασπιστείς ακόμα και με πόλεμο.

Στις πιο πάνω αναφορές προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε γεγονότα, από την εξέταση των οποίων προκύπτει αβίαστα ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τις διαδικασίες προσέγγισης, για να προωθήσει τον εθνικό της σχεδιασμό, που από τις διεκδικήσεις επί κυριαρχικών δικαιωμάτων, πέρασε στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας, ενώ πέτυχε να βγάλει το «ενοχλητικό» Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το τι ακολούθησε και πού βρισκόμαστε σήμερα, στο άρθρο μας της Κυριακής, με μια φιλική παραίνεση προς επιχειρούντας να μας παρουσιάσουν την… μπριζόλα για ψάρι: Η πραγματικότητα είναι σκληρή και είναι οδυνηρή η πρόσκρουσή της σ’ αυτήν.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ποιες οι σχέσεις HTS-Γκολάνι με ΗΠΑ και Ισραήλ;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 12ης Δεκεμβρίου 2024
1. Το δημογραφικό απειλεί την συνέχεια του ελληνικού έθνους
2. Ο Λεβέντ Σενέρ ξεσκεπάζει τους προπαγανδιστές των τρομοκρατών της HTS σε Κύπρο και Ελλάδα 11:50
3. Κύπρος: Συνεχίζονται οι προφυλακίσεις σφετεριστών περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα 21:30
4. Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσον αφορά τις σχέσεις της Χαγιάτ Ταχρίν αλ Σαμ και του Γκολάνι με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ 27:10

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Τουρκία δεν έχει καμία τύχη απέναντι στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάζαρος Καμπουρίδης: «Η Ελλάδα με την φοβία της, κάθεται στην άκρη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις… Θα το πληρώσει…»

Η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Συρίας και ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν να εισβάλλει σε συριακά εδάφη δείχνοντας προς το Ισραήλ. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι επεκτείνεται και στη Συρία. Η Τουρκία στρατιωτικά δεν έχει καμία τύχη απέναντι στο Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή. Εμείς ασχολούμαστε με το να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία. Θα δούμε εξελίξεις που δεν τις έχει δει η περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια. Εμείς σε αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις είμαστε εκτός και θα το πληρώσουμε παρότι υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Με το κλειδί της Ιστορίας: Η Μέση Ανατολή αλλάζει με πολύ αίμα

Μια νέα διατάξη που θα θυμίζει τη συμφωνία Sykes Picot όταν κατά τη διάρκεια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαράχτηκαν τα συγκεκριμένα σύνορα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το τέλος της αρχής μιας νέας Μέσης Ανατολής, η οποία αλλάζει με πολύ αίμα! Είναι μια νέα κατάσταση για την οποία είχαν γίνει ενημερώσεις. Μια νέα διατάξη που θα θυμίζει τη συμφωνία Sykes Picot όταν κατά τη διάρκεια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαράχτηκαν τα συγκεκριμένα σύνορα και την τάξη πραγμάτων, η οποία αλλάζει.

Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή προβλήθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή9 λεπτά πριν

The Hong Kong Post: Η επιχειρηματική ελίτ του Χονγκ Κονγκ καθοδηγείται από το Πεκίνο

Mεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ του Χονγκ Κονγκ, η οποία τώρα πρέπει να εξισορροπήσει τα...

Διεθνή40 λεπτά πριν

Στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν! Κάλεσμα για δράση κατά των απαγωγών

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub,...

Διεθνή1 ώρα πριν

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους Αρμένιους

Η ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μηνύματα Δένδια στο συνέδριο του Βήματος για τα ελληνοτουρκικά! «Μια διαπραγμάτευση χωρίς κανέναν κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση»

«Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση» τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά τη διάρκεια...

Διεθνή2 ώρες πριν

Οι ξεχασμένες μονομερείς ενέργειες του Κοσόβου εναντίον των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Συμβούλιο Ασφαλείας: η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εύθραυστη και οι εντάσεις συνεχίζονται μεταξύ των κοινοτήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της...

Δημοφιλή