Άμυνα
Iσχυρή η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική «Bright Star 23»
Tην ώρα που οι καταστροφικές συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας επισκιάζουν τα πάντα στη χώρα με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ‘’μάχης’’ του Θεσσαλικού κάμπου, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και των τριών Κλάδων δεν έχουν σταματήσει. Και δεν περιορίζονται μόνο εντός των συνόρων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με αποκορύφωμα τη μεγάλη Πολυεθνική Άσκηση ‘’Bright Star 23’’ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για μια ακόμη φορά σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία υπό τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ άφησαν έντονο το ‘’αποτύπωμα’’ τους σε μια άσκηση μεγάλης κλίμακας με συμμετοχή 34 Χωρών και Οργανισμών.
Με τέσσερα μαχητικά F-16 από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο αλλά και το ιπτάμενο ραντάρ ΕΜΒ-145H ΑΣΕΠΕ η Πολεμική Αεροπορία έδωσε ηχηρό ‘’παρόν’’ λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά από σενάρια όπως αντιμετώπιση αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX) εκπαίδευσης μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) και εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
Ενεργή συμμετοχή σε όλα τα ναυτικά αντικείμενα είχε το Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα “Έλλη”, το αρματαγωγό “Χίος” και Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
Εξαιρετικά ισχυρή παρουσία είχαν ο Στρατός Ξηράς και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με 3 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64, Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού, Λόχο Πεζοναυτών, Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Οι Ομάδες επιχείρησαν με 10 ελαστικές λέμβους τύπου Zodiac Mk V, 4 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs) και 2 οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR.
Οι συμμετέχουσες στην άσκηση Ελληνικές Δυνάμεις παρά την παρουσία δεκάδων χωρών και το γεγονός ότι συνολικά στην άσκηση έλαβαν μέρος 8.000 άνδρες και γυναίκες ανέλαβαν σε όλα σχεδόν τα σενάρια καίριο ρόλο. Με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις δύο μεγάλες ΤΑΜΣ(Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος) και ΤΑΑΣ(Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατεύματος) που διεξήχθησαν σε Αιγυπτιακό έδαφος. Την FTX (Field Training Exercise), με έμφαση στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων (Counter Unmanned AerialSystems – C-UAS) και τρομοκρατικών ενεργειών στις θαλάσσιες και αμφίβιες επιχειρήσεις στο μη συμβατικό πόλεμο (Irregular Warfare). Αλλά και την CPX (Command Post Exercise), με έμφαση σε επιχειρήσεις περιοχικής αντιμετώπισης καταστροφών ή τρομοκρατικών ενεργειών (Regional Contingency Operations) και αντιπυραυλικής άμυνας.
Ειδικότερα οι Ομάδες της ΔΕΠ κατέδειξαν το πολύ υψηλό επιχειρησιακό τους επίπεδο και συμμετείχαν σε μια σειρά από σενάρια όπως:
-Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).
-Βολές Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC).
-Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.
-Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (CounterImprovised Explosive Devices – C-IED).
-Κατάδυση Μάχης (Combat Diving).
Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την χρήση FAST ROPE (Fast Rope Insertion).
– Εκτέλεση αλμάτων από μεγάλα ύψη High Altitude Low Opening (HALO)] ημέρα και νύχτα.
– Βολές ελεύθερου σκοπευτή (Sniper Shooting).
-Εκκένωση τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC).
-Διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους (Military Operations in Urban Territory) και ασφάλειας συνόρων (Border Security).
-Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
Η ‘’Bright Star’’ ολοκληρώθηκε με την DV DAY στην οποία πραγματοποιήθηκε αεραποβατική ενέργεια στην ακτή El Omayed καθώς με πραγματικά πυρά και με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα στην στρατιωτική βάση Mohamed Naguib. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν οι δυνατότητες που αυτές δύναται να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων Χωρών, με κοινό σκοπό την συμβολή τους στην διατήρηση της ασφάλειας και την σταθερότητας στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Άμυνα
Το ψευτοδίλημμα του πολέμου με την Τουρκία
Οι θλιβεροί εκπρόσωποι καθώς και άλλα τραγικά φερέφωνα της κυβέρνησης, για να καλύπτουν την μειοδοτική πρόθεσή τους να παραχωρήσουν εθνική επικράτεια στους Τούρκους, μας θέτουν συνεχώς το ψεύτικο δίλημμα της θερμής σύγκρουσης: «Θέλετε να πάμε σε πόλεμο»;
Σαφέστατα, ουδείς λογικός άνθρωπος θέλει πόλεμο, πολλών δε μάλλον ο Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, που έχει βαθιά μέσα στην ψυχή του χαραγμένη την ειρήνη! Όταν όμως πρόκειται για κίνδυνο απώλειας του μέγιστου αγαθού της ελευθερίας του ή για την ατίμωσή του, δηλ. για την προσβολή ή αφαίρεση της τιμής, της αξίας, της αξιοπρέπειας και της υπόληψής του, τότε ο Έλληνας αποκαλύπτει την πολεμική του ταυτότητα!
Η ιστορία διδάσκει ότι, εάν σκεφτόντουσαν έτσι, με ψευτοδιλήμματα, οι κατά καιρούς Έλληνες κυβερνήτες ή οι ήρωες, καθώς και οι μεγάλοι άνδρες του παρελθόντος, είναι σίγουρο ότι σήμερα δεν θα υπήρχε Ελλάδα.
Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, είναι σαφές ότι έχουν όραμα να καταστούν μεγάλη δύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος. Για το λόγο αυτό έχουν υιοθετήσει δόγματα και αναπτύξει στρατηγικές που θα βοηθήσουν να γίνει πράξη το όραμά τους. Ένα από αυτά τα δόγματα είναι και η πολυσυζητημένη mavi vatan=γαλάζια πατρίδα, σύμφωνα με την οποία θέλουν να καταστούν κυρίαρχοι στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, απειλώντας παράλληλα την Δυτ. Θράκη και την ελεύθερη Κύπρο.
Εκτός από δόγματα και στρατηγικές, έχουν και δυο παροιμίες, οι οποίες στοιχειοθετούν την αναλλοίωτη νοοτροπία της μογγολικής τους κληρονομιάς και χαρακτηρίζουν ακόμη και τώρα την εσωτερική και ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική τους και τις οποίες βλέπουμε να εφαρμόζονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα μας.
Η πρώτη εξ αυτών αναφέρεται σε αυτόν που υποτάσσεται και λέει: «Eğilmis baş, kesilmez = Κεφάλι σκυμμένο (που προσκυνά) δεν το κόβεις»! Αυτή η ρήση λειτούργησε ως «δόγμα» κατά τη διάρκεια των ομαδικών εξισλαμισμών εντός της οθωμανικής επικράτειας. Όποιος λοιπόν προσκυνά είναι «καλό παιδί».
Η δεύτερη παροιμία αναφέρεται σε αυτόν που είναι σεβαστός για τη δύναμή του: «Isırmadığını eli öp = Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, το φιλάς»! Αυτή είναι η διαχρονική νοοτροπία των Τούρκων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Υπολογίζουν αυτόν που είναι δυνατός και τον φοβούνται.
Οι Τούρκοι λοιπόν, εφαρμόζουν την πολιτική της συνεχούς και κλιμακούμενης απειλής πολέμου με σαφή σκοπό να «σκύψουμε το κεφάλι», δηλαδή να υποταχθούμε στην βούλησή τους και μάλιστα χωρίς σύγκρουση. Εάν αυτό συμβεί, απομακρύνει πιθανώς ένα πόλεμο, αλλά τελείως προσωρινά. Η αδηφαγία των Τούρκων είναι αναμφίβολα και ιστορικά αποδεδειγμένη, που σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουν να ζητάνε κι άλλα και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μεγίστη ταπείνωση για την πατρίδα μας.
Η «καλή γειτονία» και η ειρήνη με την Τουρκία εξασφαλίζεται μόνο με την ισχύ, πρωτίστως στρατιωτική, αλλά και πολιτική-διπλωματική, αλλά και οικονομική. Εάν νοιώσουν οι Τούρκοι ότι είμαστε ισχυροί σε τέτοιο βαθμό, έτσι που να κινδυνεύουν να πάθουν μεγαλύτερες ζημιές από τα τυχόν κέρδη που θα αποκομίσουν, τότε θα σταματήσουν τις ανήκουστες απαιτήσεις τους.
Ο Ελληνισμός έχει μάθει διαχρονικά να μην υποκύπτει στις παράλογες απαιτήσεις των εκάστοτε εχθρών και να απαντάει «Μολών λαβέ» όταν του ζητούν «γην και ύδωρ»! Έτσι και σήμερα, από εμάς εξαρτάται να μη βρεθούμε ποτέ στην κατάσταση «να σκύψουμε κεφάλι» στον Τούρκο και από την άλλη να είμαστε τόσο δυνατοί που να μην μπορεί «να μας δαγκώσει»!
Και αυτό γίνεται πρωτίστως με σωστή δόμηση, χρήση και επικοινωνία του αμυντικού και αποτρεπτικού μας δόγματος, δηλ. με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να τις χρησιμοποιήσουμε! Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι εδώ, στην γωνιά αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι πάντοτε ολιγάριθμοι Έλληνες, λάτρεις διαχρονικά της ειρήνης, σταματούσαν τις επιθετικές ορδές των βαρβάρων είτε από ανατολάς είτε από δυσμάς!
Γι αυτό, δεν μπορώ να διανοηθώ την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στην ατιμωτική θέση να σκύβει το κεφάλι, να προσκυνά τον Τούρκο και να του παραχωρεί εθνική επικράτεια, προς αποφυγή δήθεν πιθανής πολεμικής σύγκρουσης, ενώ το διεθνές δίκαιο είναι σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Να λοιπόν και η απάντηση στο ψευτοδίλημμα: Το δίκαιο είναι με το μέρος μας! Μισώ την ατίμωση! Δεν σκύβω το κεφάλι!
Νικόλαος Ταμουρίδης Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Άμυνα
Συνεργασία Ελλάδος-Ινδίας στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών
Ελλάδα και Ινδία έρχονται πιο κοντά πλέον μέσω της αποκαλούμενης στρατιωτικής διπλωματίας η οποία χαράσσει δρόμους ανάμεσα στις δύο χώρες, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
🗓️ 11 Δεκεμβρίου 2024
Συνάντηση Αρχηγού #ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη με τον Director General Defence Intelligence Agency (DG DIA) and Deputy Chief of Intergrated Defence Staff της 🇮🇳, Lieutenant General Dinesh Singh Rana #HNDGS #ΕΔ @Hellenic_MOD @HAspokesman @NavyGR… pic.twitter.com/nI3yFOvm32
— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) December 11, 2024
Τι αναφέρει η ανακοίνωση:
”Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) της Ινδίας, Αντιστράτηγο Dinesh Singh Rana. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η επίσκεψη του Ινδού ανώτατου αξιωματικού αντανακλά την πρόθεση εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.”
Μιλάμε για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας με στόχο Τουρκία και Πακιστάν, οι οποίες κινούνται σε έναν άξονα τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά της Ινδίας, για τους γνωστούς λόγους.
Η χώρα μας θα γίνει κοινωνός κρίσιμων πληροφοριών που αφορούν τον τουρκο-πακιστανικό άξονα, αλλά και την ίδια την Τουρκία, πλουτίζοντας τις γνώσεις των Ελλήνων Επιτελών.
Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη σε πλειάδα ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ινδία, προκαλώντας την ανησυχία σε Τουρκία και Πακιστάν.
Η συνεχιζόμενη παρουσία Πακιστανικών μονάδων επιφανείας σε τουρκικούς λιμένες και η αμυντική σχέση Άγκυρας Ισλαμαμπάντ απαιτούν την δημιουργία του αντίστοιχου αμυντικού άξονα Αθήνας-Δελχί το συντομότερο δυνατό.
Η Τουρκία ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει έναν άξονα με το Πακιστάν και προκαλεί και την Ινδία στο Κασμίρ.
Η Τουρκία μετατρέπεται σε μία ισλαμική χώρα, όπως και το Πακιστάν. Επίσης το Ισλαμαμπάντ, βοηθάει την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών, καθώς ο στόχος του Ερντογάν, είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Άρα μιλάμε για δύο χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα. Ελλάδα και Ινδία έχουν πολλά κοινά. Έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.
Μια αναδυόμενη δύναμη που «συγκρούεται» με την Κίνα και το (φίλα προσκείμενο στην Τουρκία) Πακιστάν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στενότερους – στρατηγικού χαρακτήρα – δεσμούς με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (στο πλαίσιο του τετραμελούς σχήματος διαλόγου για την ασφάλεια Quad).
Επίσης η Ινδία παράγει οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Αν και «άγνωστη» σε πολλούς, η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων (με μέση ηλικία τα 29 έτη) είναι ένας αναδυόμενος γίγαντας με πυρηνικά όπλα, ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία (αναμένεται να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή.
Μία διασύνδεση τέτοιας παγκόσμιας σημασίας έχει απαραίτητη προϋπόθεση και: > Πολιτική > Διπλωματική > Οικονομική > Εμπορική > Στρατιωτική Συνεργασία των εμπλεκόμενων χωρών.
ΠΗΓΗ: Directus.gr
Άμυνα
Reuters: Πυραυλικό σύστημα από Ισραήλ και drones ΗΠΑ αγοράζει η Ελλάδα
Κοντά στην αγορά 36 συστημάτων του πυραυλικού συστήματος PULS από το Ισραήλ βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο (Ελληνες) αξιωματούχους.
Οι συζητήσεις για τη συμφωνία ύψους 600-700 εκατομμυρίων ευρώ έρχονται καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Ελλάδα ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο.
Προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει τη συμφωνία σε κοινοβουλευτική επιτροπή προς έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Το πρακτορείο αναφέρεται επίσης εν γένει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Αθήνα έχει καταρτίσει σχέδιο αγορών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων», δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία».
Τι είναι το σύστημα PULS
Το σύστημα PULS κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit και έχει εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, ενώ η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, πηγή που επικαλείται το Reuters πρόσθεσε ότι το ΚΥΣΕΑ -που συνεδρίασε σήμερα – ενέκρινε την προμήθεια αμερικανικών drones Switchblade.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων συστημάτων πυροβολικού θα προστατεύει τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα1 εβδομάδα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;