Το σενάριο αυτό επιστρέφει ξανά, αλλά αυτή την φορά με πολύ πιο ισχυρές αξιώσεις της ακροδεξιάς η οποία δεν χτυπά απλά έδρα στις Βρυξέλλες αλλά και ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό…
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η ΕΔΕΚ γενικότερα έχτισαν την προεκλογική τους προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της εισόδου της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή.
Ήταν μάλιστα πολύ χαρακτηριστικές και οι δυναμικές τηλεοπτικές παρεμβάσεις του ίδιου του Μαρίνου Σιζόπουλου στα πάνελ έναντι των εκπροσώπων του ΕΛΑΜ. Αποκαλύψεις για φυγοστρατία, σχέσεις με άτομα που κατηγορούνταν για ποινικές υποθέσεις και διάφορα άλλα.
Ήταν επίσης χαρακτηριστικό το επεισόδιο με την δημοσιογράφο Νατάσα Ιωάννου, υποψήφια τότε της ΕΔΕΚ, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη, με την πρώτη να καταγγέλλει τον δεύτερο στην Αστυνομία για απειλές εναντίον της μετά που βγήκαν από τηλεοπτικό στούντιο.
Στην αντίληψη της κυπριακής κοινωνίας, εκτός από τις μνήμες της προ του 1974 εποχής, περνούσαν σαν εικόνες και τα γεγονότα στην Ελλάδα με την δολοφονία του Παύλου Φύσα λίγα χρόνια προηγουμένως που οδήγησε τελικά και στη διάλυση της Χρυσής Αυγής. Τότε, η δίκη βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, Όλα αυτά, δημιούργησαν ένα σκηνικό και μια δημόσια συζήτηση που οδήγησε σε λειτουργία των αντανακλαστικών μιας μερίδας της κοινωνίας, η οποία έσπευσε στην κάλπη στηρίζοντας την ΕΔΕΚ, προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ.
Το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια διψήφιο ποσοστό ψήφων (10.58%), ξεπερνώντας το 8,25% που είχε καταγράψει το ΕΛΑΜ. Η ΕΔΕΚ είχε παρουσιάσει πρωτοφανή συσπείρωση, αλλά προσέλκυσε και ψηφοφόρους της Αριστεράς και του Κέντρου, που έσπευσαν να στηρίξουν την ΕΔΕΚ για να μην επιτρέψουν στο ΕΛΑΜ να πάει στις Βρυξέλλες…
Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά και διάφορα. Το ΕΛΑΜ μπήκε το 2021 ως τέταρτο κόμμα στην κυπριακή Βουλή με τέσσερις έδρες, αφήνοντας πίσω του την ΕΔΕΚ, επιχειρώντας μάλιστα να έχει ρόλο ρυθμιστή με το καλημέρα. Και τον απέκτησε με το χαρακτηριστικό νεύμα Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την Προεδρία της Βουλής, εκλέγοντας στην δεύτερη ψηφοφορία την Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρο.
Από την άλλη, στην ΕΔΕΚ οι αναταράξεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται ακόμα. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης διαγράφηκε από το κόμμα, όπως έγινε αργότερα και με τον βουλευτή του κόμματος Κωστή Ευσταθίου. Οι διαφωνίες της ηγεσίας με στελέχη και μέλη του κόμματος, οδήγησαν την κατάσταση και ενώπιον Δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα το μεταναστευτικό από την μια και η πολιτική απογοήτευση από την άλλη δείχνουν να λειτουργούν ενισχυτικά για το ΕΛΑΜ, το οποίο με τη σειρά του, προσπαθεί να αποφεύγει την ταύτιση με οτιδήποτε ακραίο που θα του επιφέρει πολιτικό κόστος. Επιχείρησε πολιτικά να τηρήσει αποστάσεις από τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να λειτουργεί ως η άλλη έκφραση της Δεξιάς. Η ρητορική επίσης κάποιων κομμάτων ή στελεχών κομμάτων, απενοχοποίησε σε μεγάλο βαθμό και το ρατσιστικό λόγο του ΕΛΑΜ.
Το ΑΚΕΛ μετά τα επεισόδια κατά των μεταναστών, βγήκε ιδιαίτερα επιθετικά κατά του ΕΛΑΜ, ζητώντας ακόμα και αφαίρεση της προεδρίας της Ad Hoc επιτροπής για το δημογραφικό. Κινήσεις οι οποίες ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι επιφέρουν πλήγμα στην ακροδεξιά. Αντίθετα, για κάποιους άλλους η τακτική αυτή στα μάτια κάποιων, μετατρέπει το ΕΛΑΜ σε «θύμα» και το ενισχύει σε ψήφους. Η τακτική του κόμματος της Αριστεράς μπορεί κατά το παρελθόν να λειτουργούσε συσπειρωτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι συνεχίζει να φέρνει αποτέλεσμα…
ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ δείχνουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιτικός σταθμός στους απογοητευμένους ψηφοφόρους, ενώ η εικόνα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής έντονα αρνητικόν αντίκτυπο στα δύο κόμματα. Βουλιάζουν και αυτά συμπαρασυρόμενα από το πολιτικό ναυάγιο της Κυβέρνησης…
Με όλα αυτά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, η δυναμική που συνεχίζει να καταγράφει η ακροδεξιά στην Κύπρο έχει αρχίσει να αποτυπώνεται πλέον και σε δημοσκοπικές έρευνες. Η χθεσινή δημοσκόπηση της IMR για τον Reporter, έδειξε το ΕΛΑΜ τρίτο κόμμα. Αντίστοιχη τάση είχε δείξει η δημοσκόπηση της εταιρείας ΓΝΩΡΑ που είχε γίνει σε συνεργασία με την Pulse τον περασμένο Αύγουστο.
Η πίεση πλέον από την ακροδεξιά γίνεται ακόμα πιο έντονη και δεν αφορά μόνο τη διεκδίκηση της έδρας της ΕΔΕΚ αλλά το ενδεχόμενο γενικότερων ανατροπών και αναταραχών στο πολιτικό σκηνικό…
Φιλελεύθερος