Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Λαβρόφ: Οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις

Associated Press

Καταγγελίες Λαβρόφ κατά της Δύσης

Οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Μπορείτε να το αποκαλείτε όπως θέλετε, αλλά μας πολεμούν, μας πολεμούν απευθείας. Εμείς το λέμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια, τους εξοπλισμούς και «μισθοφόρους» που πηγαίνουν από δυτικές χώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ερωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι όλοι εδώ που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ουκρανία, ξέρουν πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλοι μάχονται προμηθεύοντας πρωτίστως όλο και περισσότερα όπλα», κατηγόρησε ο Λαβρόφ.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύουν οπλικά συστήματα στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, επαναλαμβάνουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά ότι βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί.

Ο Ρώσος υπουργός μιλούσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη αυτοπροσώπως για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη, προκειμένου να συζητηθεί το ειρηνευτικό του σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Λαβρόφ είπε ότι η προτεινόμενη διευθέτηση είναι «εντελώς ανέφικτη, αδύνατο να εφαρμοστεί, μη ρεαλιστική».

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο ευρείας κλίμακας»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για «πόλεμο ευρείας κλίμακας», σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ΟΗΕ.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μια καθοδική πορεία σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας και να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Επίσης, δεν αναφέρθηκε άμεσα σε φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση.

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στους στρατούς και των δύο πλευρών και ο άμαχος πληθυσμός σε όλη την Ουκρανία ζει με τον συνεχή φόβο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν αποχωρήσει αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

Εως τώρα όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης στη σύγκρουση έχουν αποτύχει. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επί του παρόντος μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η ομιλία του Λαβρόφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται στο τέλος της γενικής συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ένα διάλειμμα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δώσουν ομιλίες στη συζήτηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, όταν προσπάθησε να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη χώρα του, προειδοποιώντας τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Washington Post: Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν! Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλάιντιμιρ Πούτιν μετά την νίκη του πρώτου στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ηγέτη να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και του υπενθύμισε “την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη”, ανέφερε η Post.

Κληθείς να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική επικοινωνία, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε: “Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές κλήσεις μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και άλλων ηγετών του κόσμου”. Ωστόσο, είπε ότι διεθνείς ηγέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προσέγγισης του εκλεγμένου προέδρου, όπως μετέδωσε το BBC.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο “μέσα σε μία ημέρα”, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα το κάνει.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει απορρίψει αυτούς τους όρους λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα “σχέδιο νίκης” που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Διαψεύδει η Ουκρανία ότι γνώριζε για τη συνομιλία

Η Ουκρανία ξεκαθάρισε σήμερα (10/11/2024) πως δεν είναι ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουκρανία ανακοίνωσε πως ότι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αναληθείς.

Η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Κίεβο είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική επικοινωνία και δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συνομιλία.

«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ποιους εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη;

Αυτά που αντιπροσωπεύει η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι μόνο η επίσημη του κόμματος της θέση. Είναι και η επίσημη θέση όλων των μεγάλων της Ελλάδας κομμάτων, που αποδεικνύεται είτε από την ρητορική τους ή από την σιωπή τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καμία κυβέρνηση, καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά της Ελλάδας δικαιώματα.

Αυτά που αντιπροσωπεύει η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι μόνο η επίσημη του κόμματος της θέση. Είναι και η επίσημη θέση όλων των μεγάλων της Ελλάδας κομμάτων, που αποδεικνύεται είτε από την ρητορική τους ή από την σιωπή τους.

Γράφει ο Χάρης Σαμαράς

Ντόρα Μπακογιάννη για την πρώτη αρχή της διαπραγμάτευσης: Δεν προσέρχομαι στη διαπραγμάτευση λέγοντας από πριν τι είμαι διατεθημένος να αποδεχτώ.

Το ότι κα Ντόρια Μπακογιάνη

1. Για χρόνια τώρα διατυμπανίζετε πως «Το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη» και πως «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο γιατί διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακρογιαλιών» (που έχει κατα παρασάγγας λιγότερα χιλιόμετρα από την Ελλάδα), τι είναι;

2. Επανηλειμμένα δηλώσατε πως «Δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο», τι είναι;

3. Ισχυρίζεστε πως «Το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη γιατί δίαυλοι και χωρικά ύδατα ενδιαφέρουν τους Ρώσους και την παγκόσμια ναυσιπλοΐα». Αυτό που στέκει;

Εκτός του ότι η διέλευση κατοχυρώνεται από την διεθνή σχετική νομοθεσία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο, δεν κατοχύρωσε την ΑΟΖ της με τα επηρεαζόμενα κράτη βάσει της μέσης γραμμής όπως διέπεται από τον UNCLOS, και δεν «εγγυήθηκε» το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας;

Οι τόσες άλλες χώρες παγκόσμια, αλλά και Ευρωπαϊκές, π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, που είναι και παρόμοια περίπτωση με Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο, οι διεθνείς κανόνες της ελεύθερης ναυσιπλοΐας δεν λειτουργούν;

Αν αυτός σας ο ισχυρισμός δεν είναι μια άλλη ατυχής απόπειρα παροχής άλλοθι στην Τουρκία, τι είναι; Εμπίπτει και αυτός σας ο ισχυρισμός μέσα στη δική σας ερμηνεία της Αρχής Διαπραγμάτευσης;

Συμπληρωματικά αλλά άκρως σημαντικό, γνωρίζετε επίσης πως η ΗΠΑ, άσχετα αν και αυτή όπως η Τουρκία δεν «αναγνωρίζει» τον UNCLOS, βάσει ακριβώς του UNCLOS, και σε πολλές περιπτώσεις παρόμοιες με αυτή της Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, πέρυσι τον Δεκέμβριο, έχει ανακηρύξει ΑΟΖ εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων σην Αρκτική και τη Βερίγγειο Θάλασσα, στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Κόλπο του Μεξικού;
[https://x.com/PytheasThe/status/1738771106314457297]

Λέτε κυρία Μπακογιάννη ότι όλα αυτά τα θέματα «είναι θέματα τα οποία όταν τα συζητάς πρέπει να έχεις και μια αίσθηση που βρίσκεσαι πραγματικά».

Ε, λοιπόν κυρία Μπακογιάννη εσείς και οι ομοϊδεάτες σας καμία αίσθηση δεν έχετε που βρίσκεστε (πραγματικά)! Και αν όντως, όπως το ύφος σας τουλάχιστον δείχνει, είστε μελετημένη, ο σκοπός σας μόνο και επιεικώς αλλότριος είναι!

Προσέξτε Έλληνες, αυτά που αντιπροσωπεύει η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι μόνο η επίσημη του κόμματος της θέση. Είναι και η επίσημη θέση όλων των μεγάλων της Ελλάδας κομμάτων, που αποδεικνύεται είτε από την ρητορική τους ή από την σιωπή τους.

Επίσης Έλληνες, καμία κυβέρνηση, καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά της Ελλάδας δικαιώματα. Αυτός δε ο μύθος ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται στα κρυφά πρέπει επιτέλους να λήξει. Σκεφτείτε το λιγάκι, γιατί πρέπει οι όποιες διαπραγματεύσεις να είναι κρυφές;

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η δεύτερη συνάντηση του μηχανισμού της επιτροπής διακυβερνητικής συνεργασίας Κίνας-Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η δεύτερη συνάντηση του μηχανισμού της επιτροπής διακυβερνητικής συνεργασίας Κίνας-Τουρκίας.

Ο Zhang Guoqing, αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, και ο Mehmet Şimşek, υπουργός Θησαυροφυλακείου και Οικονομικών της Τουρκίας, συμπροήδρευσαν στη συνάντηση.

Ο Zhang, που είναι και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια, υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών, οι σχέσεις Κίνας-Τουρκίας έχουν διατηρήσει μια δυναμική σταθερής ανάπτυξης.

Ο  Zhang Guoqing δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εφαρμόσει τη σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών, να ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να προωθήσει την εις βάθος ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Τουρκίας.

Ο Şimşek δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, τηρεί την «αρχή της μίας Κίνας» και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τις συναλλαγές και τη συνεργασία με την Κίνα σε διάφορους τομείς.

 

 

Πηγή: http://www.china.org.cn/world/2024-11/08/content_117533717.htm

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα6 ώρες πριν

Washington Post: Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν! Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για...

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Πώς θα προστατευτούμε από μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος στο “WhatsApp”

Το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της ΜΕΤΑ, μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ωστόσο,...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Απόψεις8 ώρες πριν

Εφτά συμπεράσματα από τη νίκη Τραμπ

Ακόμα και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η έννοια του έθνους επιδρά σημαντικά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Μια μορφή αντίστασης, έστω ακατέργαστης,...

Ενδιαφέροντα8 ώρες πριν

Ποια είναι η διερμηνέας του Ερντογάν με την άσπρη μαντήλα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν γνωρίζει καλά αγγλικά, θα έλεγα πως δεν γνωρίζει καθόλου, αν και ορισμένες λέξεις όταν...

Δημοφιλή