Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Ο θάνατος του Νικηταρά!

Δημοσιεύτηκε στις

Σαν σήμερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 1849, πεθαίνει τυφλός και πάμφτωχος στον Πειραιά ο ενδοξότερος και ευγενέστερος όλων των αγωνιστών του 1821, ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο θρυλικός Νικηταράς από το χωριό Τουρκολέκα της Αρκαδίας.
Για τους Έλληνες ήταν ο ξακουστός Τουρκοφάγος, ενώ για τους συμπολεμιστές του ήταν ο φτωχός Νικήτας.

Αγνός και ανιδιοτελής, δεν καταδέχθηκε ποτέ να πάρει την παραμικρή αμοιβή, ακόμα και όταν η οικογένειά του πεινούσε. Όπως έγραψε ο Γεώργιος Γαζής, ο γραμματικός του Καραϊσκάκη «Ο Νικήτας επατούσε τον χρυσόν δια να κυνηγήσει τον εχθρόν».
Όταν μετά την επανάσταση ρωτήθηκε ο Νικηταράς γιατί δεν πήρε ποτέ του λάφυρα και ζει σε τόση φτώχια, ο Νικηταράς απάντησε αυστηρά «Πραματευτής δεν ήμουνα. Η μοίρα μου το θέλησε να γίνω Καπετάνιος. Και δεν θα ήτανε σωστό να κάμω πραμάτεια το Καπετανιλίκι μου για να καζαντίσω!».

Με την έλευση του Όθωνα, το βαυαρικό παρακράτος τον συνέλαβε και τον φυλάκισε, υποβάλλοντάς τον σε φρικαλέα βασανιστήρια. Και όταν η μικρότερη κόρη του, στην οποία ο Νικηταράς είχε παθολογική αδυναμία, είδε να φέρνουν τον πατέρα της με καταματωμένα ρούχα με φορείο στην αίθουσα του δικαστηρίου που δικάζονταν, έχασε τα λογικά της και από τότε παραληρούσε λέγοντας «ωραία που σου παν’ τα κόκκινα πατέρα μου»…

Όταν μετά την πίεση της κοινής γνώμης ο Νικηταράς επέστρεψε τυφλός από την εξορία που τον είχε στείλει ο Όθωνας, ζήτησε για πρώτη φορά στη ζωή του από την κυβέρνηση ένα μικρό προνοιακό επίδομα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα έξοδα νοσηλείας της κόρης του. Η κυβέρνηση όμως αρνήθηκε το επίδομα και του έδωσε μόνο μια άδεια επαιτείας για να ζητιανεύει κάθε Παρασκευή απόγευμα έξω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά.
Έτσι, ο ημίθεος των Δερβενακίων στέκονταν ρακένδυτος και τυφλός κάθε Παρασκευή απόγευμα στο προαύλιο της εκκλησίας και ζητιάνευε…

Το ξημέρωμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1849, σταμάτησε να χτυπά για πάντα η υπέροχη καρδιά του Νικηταρά.

Αμέσως κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου το φτωχικό χαμόσπιτό του στον Πειραιά, καθώς όλοι οι απλοί άνθρωποι ήρθαν αυθόρμητα να δουν για τελευταία φορά το λατρεμένο τους ήρωα.
Στη μικρή διαθήκη του άφηνε μόνο το σπαθί του στο γιό του Γιάννη και δήλωνε την τελευταία του επιθυμία: να ταφεί δίπλα στο θείο του τον Κολοκοτρώνη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Την ημέρα της κηδείας συνέβη κάτι το αναπάντεχο. Έξω από το χαμόσπιτο υπήρχε ένα μόνιππο κάρο το οποίο θα μετέφερε τη σορό του Νικήτα στην Αθήνα. Μόλις όμως η σορός βγήκε στο κατώφλι του σπιτιού, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε γοερά κλάματα και οι παλιοί συμπολεμιστές του που είχαν σηκώσει αρχικά τη σορό, δεν την απόθεσαν στο κάρο αλλά την παρέδωσαν στους αμέτρητους ανώνυμους Έλληνες που προσφέρονταν εθελοντικά να σηκώσουν στις πλάτες τους τη σορό του Νικήτα.

Χιλιάδες άνδρες, νέοι, γέροι και παιδιά σήκωσαν διαδοχικά τη σορό και έτσι, από πλάτη σε πλάτη, μεταφέρθηκε η σορός από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα, ενώ έξω από τα σπίτια που περνούσε η τεράστια πομπή πετούσαν λουλούδια στο φέρετρο.
Με αυτόν τον μεγαλειώδη και ανεπανάληπτο τρόπο, ένα ολόκληρο Έθνος σήκωσε στις πλάτες του και ξεπροβόδησε στην αιωνιότητα αυτόν τον υπέροχο άνδρα. Μόνο οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποδώσουν τέτοια τιμή σε ένα νεκρό και τέτοια τιμή μόνο στο Νικηταρά θα μπορούσε να γίνει…

Δυστυχώς, σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που ήταν ο τάφος του, καθώς και τι απέγιναν τα οστά του Νικηταρά. Αλλά όπως έγραψε και ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου που προσπάθησε το 1926 να βρει τον τάφο του Νικηταρά «Οι Έλληνες ας παρηγορηθούν δια της σκέψεως ότι δια τον Νικηταράν πάσα η Ελληνική Γη έχει ανοιχτές τις αγκάλας»….

Κείμενο: Γιώργος Θ. Πραχαλιάς

Profile Picture
Γράφει ο

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Συγκίνηση της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός για τον Άγιο Παΐσιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μία ζεστή και άκρως καλλιτεχνική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η απονομή του Χρυσού Αλεξάνδρου στην Ζιλιέτ Μπινός και τον Ρέιφ Φάινς στο Ολύμπιον. Με δάκρυα συγκίνησης μίλησαν ο ένας για τον άλλον, με το κοινό, εντός κι εκτός αίθουσας, να τους αποθεώνει.

Οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί ήρθαν στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την τρίτη τους κινηματογραφική σύμπραξη την ταινία «Η Επιστροφή του Ουμπέρτο Παζολίνι» που παρουσιάζεται στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και έλαβαν τον Χρυσό Αλέξανδρο. Άπαντες υποδέχθηκαν με δυνατό χειροκρότημα τους δύο σταρ κατά την είσοδό τους. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, υποδέχθηκε τους δύο ηθοποιούς μαζί με την Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, εξαίροντας τις λαμπερές καριέρες τους.

«Δεν είναι απλά δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, αλλά εξερευνητές των ανθρωπίνων συναισθημάτων, αφηγητές εξαιρετικών ιστοριών. Όσες φορές έχουν συναντηθεί, δημιούργησαν αξέχαστες στιγμές. Από τα Ανεμοδαρμένα ύψη 1992, τον Άγγλο Ασθενή 1996 και την Επιστροφή του Ουμπέρτο Παζολίνι που κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες στους κινηματογραφους και θα προβληθεί αύριο στο 65ο ΦΚΘ. Σας τιμούμε για την πλούσια πινακοθήκη χαρακτήρων που μας έχετε χαρίσει μέσω του σινεμά. Σας βραβεύουμε για την τέχνη σας, τον χαρακτήρα σας, την αφοσίωσή σας» τονίστηκε από τους δύο διευθυντές, μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας τους και οι δύο ηθοποιοί ανέβηκαν στην σκηνή. Πρώτα τον λόγο πήρε ο Ρέιφ Φάινς. «Το να δουλεύω μαζί της είναι όνειρο. Σε ευχαριστώ. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη γυναίκα, δίνει την ψυχή της με έναν τρόπο που δεν έχω ξαναδεί σε άλλον ηθοποιό» είπε ο ηθοποιός και εκείνη την στιγμή συγκινήθηκε και την πήρε αγκαλιά. «Σε αγαπώ πολύ, ευχαριστώ», είπε κλείνοντας.

Μαγεμένη με την Θεσσαλονίκη η Ζιλιέτ Μπινός

«Οι ουρανοί και οι θάλασσές σας είναι έμπνευση», είπε αρχικά η Ζιλιέτ Μπινός. «Η ιστορία σας, η φιλοσοφία σας, οι Άγιοί σας και ιδιαίτερα ο Άγιος Παΐσιος γεμίζουν την διαδρομή μου. Είχα την πιο υπέροχη ημέρα σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Βυζάντιο, μοναστήρια, περπάτησα στον δρόμο, ένιωσα τις πέτρες και τα δέντρα, έφαγα το υπέροχο ψωμί και ψάρι σας, ενώ θαύμαζα ταυτόχρονα τους υπέροχους βυζαντινούς θησαυρούς. Τι όμορφη πόλη. Εύχομαι τα καλύτερα για το φεστιβάλ. Εύχομαι πολλά χρόνια με ωραίες ταινίες και ανθρώπους να έρχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πραγματικά κάνει την διαφορά. Σήμερα είναι μια υπέροχη ημέρα, γιατί μοιράζομαι αυτό το σπουδαίο βραβείο με εσένα Ρέιφ» είπε και απευθύνθηκε στον συμπρωταγωνιστή της. «Σου εύχομαι να επιστρέψεις στον πιο ουσιαστικό οίκο και την πιο μύχια εκδοχή του, γιατί πραγματικά είναι πολύ μεγάλη ανταμοιβή να συνεργάζομαι μαζί σου. Σε αγαπώ αλλά θέλω να σε μάθω, γιατί δεν σε ξέρω, επειδή είσαι ένα μυστήριο γεμάτο αντιφάσεις, αλλά ακριβώς γι’ αυτό σε αγαπώ. Όταν παίζουμε δεν έχουμε πού να κρυφτούμε, οπότε το να δείξουμε τους εαυτούς μας, είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε» κατέληξε η ηθοποιός.

Οι δύο τους αγκαλιάστηκαν και παρέλαβαν τον «Χρυσό Αλέξανδρο», ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Άγγλος Ασθενής» (1996) όπου η ηθοποιός έλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου και ο Ρέιφ Φάινς είχε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού.

ΠΗΓΗ: Newsbreak.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Οι χώρες που έλαβαν γερμανικές ζημιώσεις

Οι γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ένα ανοιχτό κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, με σημαντικό ιστορικό, νομικό και ηθικό βάρος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το θέμα παραμένει ενεργό μεν στην ελληνική πολιτική ατζέντα, αλλά χωρίς να έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένες αποζημιώσεις μέχρι σήμερα.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ένα ανοιχτό κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, με σημαντικό ιστορικό, νομικό και ηθικό βάρος.

Τι συμβαίνει με τις γερμανικές αποζημιώσεις, με φόντο τις θηριωδίες και τις καταστροφές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο προσκήνιο επανήλθε τις τελευταίες ώρες το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα και κυρίως όλα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του είπε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα θέματα είναι ακόμα πολύ ζωντανά και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε».( Σε απλή μετάφραση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» )

Οι καταστροφές των Ναζί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν εκτεταμένες και ιδιαίτερα τραγικές. Από την εισβολή τους το 1941 μέχρι την απελευθέρωση το 1944, οι γερμανικές δυνάμεις προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψαν υποδομές, έκαψαν χωριά και διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε πολλές περιοχές της χώρας. Εμβληματικά παραδείγματα τέτοιων εγκλημάτων περιλαμβάνουν τα μαρτυρικά χωριά Καλάβρυτα, Δίστομο,  και πολλούς άλλους τόπους.

Ειδικότερα στην Κορινθία: 

Στην Κορινθία, οι θηριωδίες περιλάμβαναν εκτελέσεις, καταστροφή χωριών, βασανισμούς, συλλήψεις και καταναγκαστικά έργα. Ορισμένα από τα χωριά που υπέστησαν επιθέσεις και βιαιοπραγίες ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι και η Περαχώρα, όπου οι Γερμανοί πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις και καταστροφές περιουσιών ως αντίποινα για τη δράση αντιστασιακών ομάδων. Πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και κάποιοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η πραγματική τραγωδία ωστόσο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς τα χρόνια της κατοχής πέθαναν 273.000 – 747.000 Έλληνες, ή το 3,7-10,2% του προπολεμικού πληθυσμού.

Ζημιές υπέστη τεράστιο ποσοστό των λιμανιών, των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των γεφυρών στην Ελλάδα, όπως επίσης και το 25% των φυσικών πόρων της χώρας.

Το 80% της εγχώριας βιομηχανίας καταστράφηκε, όπως επίσης και το 28% των υποδομών.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα υπέστη βαριές απώλειες και καταστροφές, δεν έχει λάβει τις πλήρεις γερμανικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2015, η Ελλάδα αξιολόγησε τις πολεμικές αποζημιώσεις σε 278,7 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με 389 δισ. ευρώ το 2022.

Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτή, και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι διεκδικήσεις από την ελληνική πλευρά.

 Το ζήτημα των αποζημιώσεων περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες, όπως αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τους θανάτους, το κατοχικό δάνειο, και τις επανορθώσεις για τις καταστροφές στην ελληνική υποδομή και περιουσίες πολιτών.

1. Ιστορικό Υπόβαθρο και Κατοχικό Δάνειο

Κατά την περίοδο της κατοχής, η Γερμανία επέβαλε την απομύζηση των πόρων της Ελλάδας και ζήτησε ένα κατοχικό δάνειο από την Ελλάδα, το οποίο ποτέ δεν αποπληρώθηκε.

Ειδικότερα, το 1942, η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε από το κατοχικό καθεστώς να δανείσει 476 εκατομμύρια Ράιχσμαρκ με επιτόκιο 0% στη ναζιστική Γερμανία

Αυτό το δάνειο, υποχρεωτικό για την Ελλάδα, προκάλεσε σημαντική οικονομική εξάντληση, εντείνοντας την πείνα και τις κακουχίες του ελληνικού πληθυσμού. . Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποπληρωμή αυτού του δανείου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί εκκρεμή οικονομική υποχρέωση.

2. Επανορθώσεις για Θηριωδίες και Καταστροφές

Η γερμανική κατοχή άφησε πίσω της καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα, με πολλές πόλεις και χωριά να υφίστανται επιθέσεις και καταστροφές. Σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, διαπράχθηκαν σφαγές, οι οποίες οδήγησαν σε πολυάριθμα θύματα. Οι οικογένειες των θυμάτων αυτών ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τις απώλειες.

3. Η Στάση της Γερμανίας και Διεθνείς Αντιδράσεις

Η γερμανική πλευρά έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να καταβάλει αποζημιώσεις, επικαλούμενη τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Συμφωνία του Λονδίνου το 1953, που αναφέρεται σε αναστολή των αποζημιώσεων έως την επίτευξη μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Παρά τις ελληνικές διεκδικήσεις και τις αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα, το γερμανικό κράτος υποστηρίζει ότι το ζήτημα έχει κλείσει.

4. Η Στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και Διεθνείς Πρωτοβουλίες

Οι εθιμοτυπικού χαρακτήρα αναφορές για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις  όταν δεν συνοδεύονται με πρακτικές ενέργειες για τη διεκδίκησή τους, λαμβάνοντας μάλιστα τη σταθερή απάντηση της Γερμανικής  πλευράς ότι “τέτοιο θέμα δεν υφίσταται”  δεν επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων .

Η Ελλάδα διατηρεί μεν τις διεκδικήσεις της και το θέμα παραμένει ανοιχτό σε επίπεδο πολιτικής πίεσης. Έχουν γίνει διεθνείς πρωτοβουλίες και παραστάσεις σε ευρωπαϊκά φόρα για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και την πίεση προς τη Γερμανία. Ωστόσο, η προσέγγιση του ζητήματος είναι αναποτελεσματική, καθώς ενέχει και πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιές και καταστροφές από τους Ναζί έχουν λάβει γερμανικές αποζημιώσεις. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι χώρες που έλαβαν αποζημειώσεις

  1. Ισραήλ: Η Γερμανία κατέβαλε αποζημιώσεις 14 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 στο Ισραήλ μέσω της Συμφωνίας του Λουξεμβούργου το 1952,  για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.
  2. Πολωνία: Η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις προς την Πολωνία μέσω διαφόρων συμφωνιών, αν και το θέμα δεν έκλεισε πλήρως και παραμένει ευαίσθητο για τις σχέσεις των δύο χωρών.
  3. Γαλλία και Ολλανδία: Η Γερμανία επίσης συμφώνησε σε αποζημιώσεις για την καταναγκαστική εργασία και τις ζημιές σε υποδομές και πληθυσμούς.
  4. Η Γιουγκοσλαβία έλαβε βιομηχανικό εξοπλισμό από τα διαλυμένα γερμανικά εργοστάσια αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Δυτική Γερμανία πλήρωσε επίσης 8 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ως αποζημίωση για απάνθρωπα πειράματα σε πολίτες της Γιουγκοσλαβίας.
  5. Η Σοβιετική Ένωση έλαβε ως αποζημίωση το 1947 τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα, καταναλωτικά αγαθά και κυρίως ολόκληρα εργοστάσια, που αποσυναρμολογήθηκαν στη Γερμανία και στάλθηκαν σε κομμάτια στην ΕΣΣΔ.
  6. Πολωνία: Το 1975 υπογράφηκε στη Βαρσοβία συμφωνία που όριζε ότι 1,3 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα επρόκειτο να καταβληθούν σε Πολωνούς οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, είχαν πληρώσει στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά δεν είχαν λάβει σύνταξη.

    Το 1992, η Γερμανία πλήρωσε σε Πολωνούς ένα ποσό που το 2022 ισοδυναμούσε με περίπου 8 δισ. δολάρια.

    Αποζημιώσεις, σε υλικά αγαθά, χρυσό, μηχανήματα και τρόφιμα, μεταξύ άλλων έχουν λάβει οι παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες:

    • Αλβανία
    • Βέλγιο
    • Τσεχοσλοβακία
    • Δανία
    • Γαλλία
    • Ελλάδα
    • Λουξεμβούργο
    • Νορβηγία
    • Ολλανδία
    • Ηνωμένο Βασίλειο
    • Γιουγκοσλαβία

5. Η Σημερινή Κατάσταση

Το θέμα παραμένει ενεργό μεν στην ελληνική πολιτική ατζέντα, αλλά χωρίς να έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένες αποζημιώσεις μέχρι σήμερα. Ο αγώνας των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων για δικαίωση συνεχίζεται, με το ζήτημα να έρχεται στην επικαιρότητα σε τακτά διαστήματα. Οι ελληνικές αρχές επιμένουν στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και στις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες, όμως οι νομικές και διπλωματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι πολλές.

Συνολικά, οι γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ένα ανοιχτό κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, με σημαντικό ιστορικό, νομικό και ηθικό βάρος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Αεργίτες! Ο Νοέμβριος στον Πόντο – Αέρτς κι η Παναΐα να δίν’νε ‘σας – Τ’ Άεργίτα ας ’ς σο λιμάν’ τα χαψία ’ς σο τηγάν’

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το τέλος του φθινοπώρου, αφού σε πολλές περιοχές το χιόνι ξεπερνούσε το ένα μέτρο, σηματοδοτούσε ο Νοέμβριος, ή Αεργίτες όπως τον αποκαλούσαν στον Πόντο προς τιμήν της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα στις 3 του μήνα.

Κατά μια άλλη εκδοχή, το όνομα Αεργίτες προέρχεται από τη λέξη «άεργος», επειδή το μήνα αυτόν οι Πόντιοι δεν είχαν δουλειές στα χωράφια, λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Τον Νοέμβριο οι νοικοκυραίοι έντυναν το σπίτι τους χειμωνιάτικα με χαλιά, κουρελούδες και βαριά σκεπάσματα, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον βαρύ χειμώνα που ερχόταν.

 

Άνω Όκενα Τραπεζούντας

 

Οι περισσότερες περιοχές του Πόντου, και ιδιαίτερα στο Ακ Νταγ Ματέν, τον Νοέμβριο ήταν σκεπασμένες με χιόνι. Υπήρχε και το εξής δίστιχο: «Κρυάδας και χιόνια πολλά έγκε μας Αεργίτες, ’ς σον κρύον π’ ευτάει σεβταλούκ, θα έν’ πολλά τεχνίτες».

Τον Νοέμβριο ήταν και η χρονική περίοδος κατά την οποία έρχονταν τα ψάρια στις ακτές και ήταν η κατάλληλη και πιο προσοδοφόρα εποχή για την αλιεία. Έτσι, οι ψαράδες έβγαιναν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να ψαρέψουν τα γνωστά σε όλους τους Ποντίους χαψία.

Γι’ αυτό και συνήθιζαν να λένε στον Πόντο: «Τ’ Άεργίτα ας ’ς σο λιμάν’ τα χαψία ’ς σο τηγάν’».

 

Γαύρος από την Τραπεζούντα (φωτ.: bostanistas.gr)

 

Εκτός από τον Άγιο Γεώργιο, εορταζόταν η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου) που ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στις παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας, και με μεγάλη λαμπρότητα γιόρταζαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

Επίσης στις 12 Νοεμβρίου τιμούσαν τον Όσιο Πατέρα Νείλο τον Σοφό που καταγόταν από τα Κοτύωρα του Πόντου, καθώς και τον Όσιο Στυλιανό που καταγόταν από τον Πόντο (26 Νοεμβρίου).

 

(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)

 

Πολλές μονές του Πόντου είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ των οποίων του Περιστερεώτα και του Χαλιναρά.

Η δε επίκλησή του από τους Πόντιους ήταν και είναι συχνή. Τον επικαλούνταν σε γέννες, σε αρρώστιες, σε δύσκολες στιγμές, πολλές φορές μάλιστα τοποθετώντας το όνομά του πριν από της Παναγίας (ο Αέρτς κι η Παναΐα να δίν’νε…).

 

ΠΗΓΗ: Pontos News

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική1 ώρα πριν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει μέσο μισθό 1500 ευρώ το 2027!

Την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1.500 ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Πολιτική2 ώρες πριν

Νέα τουρκική πρόκληση! Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την Παρασκευή στην Αθήνα, οι τουρκικές αρχές εγείρουν θέμα...

Άμυνα3 ώρες πριν

Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους και η εμπλοκή της Mossad

O σταθμός της Μοσάντ στην Αθήνα έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα εμπλεκόμενα άτομα και τους χώρους που κινούνταν.

Άμυνα4 ώρες πριν

Defence Review: Γαλλική πρόταση για συμπαραγωγή των ΤΟΜΑ Philoctetes με την Ελλάδα!

H πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει ολική χρηματοδότηση από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Διεθνή4 ώρες πριν

Ποιά μαθήματα διπλωματίας παραδίδει η Ινδία με την αποστολή 30 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη;

Η ινδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει τον λαό της Παλαιστίνης με αποστολή 30 τόνων ιατρικών προμηθειών εν...

Δημοφιλή