Βρισκόμαστε στο τέλος της αντεπίθεσης και γι’ αυτό εκδιώχθηκε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, αφού πλέον μπορεί να κατηγορηθεί για την αποτυχία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον υπουργό Aμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, όπως είχε προαναγγείλει το in σε ανάλυση στις 12 Αυγούστου, και στη θέση του πρότεινε τον Ρουστέμ Ουμέροφ. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ο Ρέζνικοφ, ο οποίος κατάγεται από το Λβιβ, θα γίνει πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο τέλος της αντεπίθεσης

Ενώ υπήρχαν καταγγελίες για σημαντική διαφθορά στο υπουργείο Αμυνας και αρκετοί επιχειρούσαν να βάλουν στο κάδρο τον Ρέζνικοφ, ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του και δεν κατηγορήθηκε επίσημα για κάποια αξιόποινη πράξη. Εχουν γίνει επίσης αναφορές για πώληση δυτικών όπλων σε τρίτους εκτός Ουκρανίας.

Ο Ουμέροφ δεν έχει σχεδόν καμία αμυντική εμπειρία. Αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, με αποστολή την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, και έχει συμμετάσχει στενά σε ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου. Υπηρέτησε επίσης ως ανώτερος διαπραγματευτής για την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ

Ως επιχειρηματίας ήταν επιτυχημένος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ουκρανία. Εθνοτικά ανήκει στους Τατάρους της Κριμαίας, αλλά γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν.

Βρισκόμαστε στο τέλος της ουκρανικής αντεπίθεσης και γι’ αυτό εκδιώχθηκε ο Ρέζνικοφ, αφού πλέον μπορεί να κατηγορηθεί για την αποτυχία, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Μεγάλη επιχείρηση στρατολόγησης

Υπάρχουν αναφορές ότι η Ουκρανία ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια στρατολόγησης ανθρώπινου δυναμικού για να συγκροτήσει νέο στρατό 500.000 μέχρι το 2025. Για να γίνει αυτό, η χώρα θα πρέπει να βάλει χέρι στους προνομιούχους που ως επί το πλείστον δια της εξαγοράς (δωροδοκίας) έχουν γλιτώσει τον πόλεμο. Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι χιλιάδες Ουκρανοί αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία.

Το Κίεβο αλλάζει επίσης τους όρους στρατολόγησης για να συμπεριλάβει όλους τους άνδρες μεταξύ 25 και 55 ετών και όσους αποκλείστηκαν για ιατρικούς λόγους. Θ’ αναλάβει επίσης μια μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία, απαιτώντας να επιστρέψουν για να ενταχθούν στον στρατό όσοι ζουν εκτός Ουκρανίας και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπάρχουν περίπου 5,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ουκρανοί πρόσφυγες στην Ευρώπη, με τους περισσότερους, 1.194.642, να βρίσκονται στην Πολωνία, εκτός της Ρωσίας, βάσει στοιχείων του περασμένου Ιουλίου.

Ηδη υπάρχουν διαμάχες στην Πολωνία καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να εξαναγκάσει νεαρούς να επιστρέψουν και το ίδιο έχει συμβεί στη Μολδαβία.

Προπαγάνδα

Οι νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές σταμάτησαν ομάδα νεαρών στο Λβιβ ενώ αναχωρούσαν για το εξωτερικό. Με την επέκταση των προϋποθέσεων προκειμένου να επιστρατευθούν τα ιατρικά περιστατικά και οι μεγάλες ηλικίες, τα μέτρα καταστολής είναι πιθανό να αυξηθούν.

Ο δυτικός Τύπος (ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) συνεχίζει να υποστηρίζει ότι κατά κάποιο τρόπο η αντεπίθεση της Ουκρανίας κερδίζει έδαφος και μάλιστα διέσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας. Πρόκειται για προπαγάνδα καθώς ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί τρομερές απώλειες.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, 4 Σεπτεμβρίου, είπε: «Οσον αφορά την επιβράδυνση της αντεπίθεσης, δεν πρόκειται για επιβράδυνση, αλλά για αποτυχία».

Ο Ερντογάν (αριστερά) ενδέχεται να μετέφερε στον Πούτιν μηνύματα του Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας, χθες 4 Σεπτεμβρίου (φωτογραφία Sputnik/Sergei Guneev via Reuters)

Το Tass σημειώνει επίσης: «Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου. Τους τελευταίους δύο μήνες, το Κίεβο έχασε περισσότερους από 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 διάφορα τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 αρμάτων μάχης Leopard».

Η αναδυόμενη στρατηγική

Εάν οι τρέχουσες αναφορές για την αναδυόμενη στρατηγική της είναι σωστές, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να διατηρήσει την τρέχουσα γραμμή επαφής και να σταθεροποιήσει τη στρατιωτική κατάσταση, αναδιοργανώνοντας τις δυνάμεις της, σ’ ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται για να συνεχίσει επιθετικά τον πόλεμο.

Η στρατηγική φαίνεται να υπαινίσσεται ότι η άφιξη νέων όπλων και η απόκτηση ορισμένων πρόσθετων δυνατοτήτων βαθιάς κρούσης μπορεί να συγκρατήσει τους Ρώσους για τα επόμενα χρόνια.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, οπότε το τι θα κάνει τις επόμενες εβδομάδες (εκτός από την τρέχουσα στάση της ενεργού άμυνας) παραμένει άγνωστο.

Είναι πιθανό η Μόσχα να περιμένει να δει τι σήματα μπορεί να φτάσουν από την Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη Ερντογάν στο Σότσι και η συνάντησή του με τον Πούτιν ενδέχεται να μετέφερε μηνύματα από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, οι Ρώσοι δεν φαίνεται να έχουν αξιολογήσει πλήρως αυτά που τους λένε. Τις ερχόμενες εβδομάδες, ο Πούτιν και οι στρατηγοί του θα πρέπει να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ουκρανία: Ο υπουργός Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ το εξιλαστήριο θύμα της αποτυχημένης αντεπίθεσης