Ο δρ. Κρεγκ Μαρτέλ τόνισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν απειλεί την ανθρωπότητα και προέβλεψε ότι η μελλοντική υπεροχή στον τομέα της ΤΝ θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από τα παραγωγικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, έχουν παραπλανήσει τους ανθρώπους σχετικά με τη δύναμή τους, σύμφωνα με τον δρ. Μαρτέλ, νέο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
«Δεν πρόκειται για μια μοναδική τεχνολογία όπου αν έχουμε ΤΝ, θα είμαστε επιτυχημένοι και αν οι άλλοι έχουν ΤΝ, θα κινδυνεύσουμε», δήλωσε.
«Δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε από τη Διεθνή Έκθεση Εξοπλισμού Άμυνας και Ασφάλειας, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις όπλων στον κόσμο.
Μετά από μήνες διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και τις προβλέψεις για την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις μηχανές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είχε εξέχουσα θέση στην εκδήλωση.
Όμως, σύμφωνα με τον Δρ Mαρτέλ, η δύναμη της ΤΝ να σχεδιάζει και να εκτελεί πολέμους είναι παρεξηγημένη.
«Δεν υπάρχει κανένα σύστημα ΤΝ που να έχει εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο που να μην παίρνει δεδομένα από το παρελθόν, να δημιουργεί ένα μοντέλο από αυτά και να το χρησιμοποιεί για να προβλέψει το μέλλον», δήλωσε.
«Έτσι, τη στιγμή που ο κόσμος είναι διαφορετικός, αυτό το μοντέλο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στο μάξιμουμ», σχολίασε στη συνέχεια.
Τα όπλα γίνονται όλο και πιο αυτόνομα, οι πύραυλοι μπορούν να κινηθούν ταχύτερα από την ικανότητα του ανθρώπου να λαμβάνει αποφάσεις και ο όγκος των δεδομένων που διατίθενται από δορυφόρους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξάνεται εκθετικά.
Οι εταιρείες όπλων διαφημίζουν την ΤΝ ως το εργαλείο που θα δώσει στους διοικητές το πλεονέκτημα, αλλά θα επιτρέψει ο αμερικανικός στρατός στην ΤΝ να λαμβάνει αποφάσεις ζωής και θανάτου;
«Λοιπόν, αν εξαρτάται, δεν θα το κάνουμε», δήλωσε ο Δρ Μαρτέλ. «Πάντα θα υπάρχει μια απόφαση του διοικητή που θα αναπτύσσει αυτά τα συστήματα», αν και αυτό δεν σημαίνει ότι το Πεντάγωνο δεν θέλει την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Και ενώ ο στρατός των ΗΠΑ ακολουθεί μια στρατηγική υπεροχής της ΤΝ, οι συγκρίσεις με έναν αγώνα εξοπλισμών όπως αυτός για τα πυρηνικά όπλα είναι άστοχες.
«Είτε ξέρεις πώς να το κάνεις αυτό, οπότε έχεις εξαπολύσει μια φωτιά του Προμηθέα, είτε δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, δεν νομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πλησιάζει σε αυτό», δήλωσε ο Δρ Mαρτέλ.
liberal.gr