Η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη να απορρίψει την προσφυγή με την οποία το Κίεβο αμφισβητεί το επιχείρημα της Μόσχας ότι η εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε για να αποτραπεί γενοκτονία.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την υπόθεση προκειμένου το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει απόφαση υπέρ της, η οποία αφορά τη συνολική νομιμότητα της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία απόφαση υπέρ του Κιέβου δεν θα οδηγούσε στον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά την καταβολή των αποζημιώσεων.
Η Ουκρανία κίνησε την υπόθεση λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.
Τι λέει το Κίεβο
Το Κίεβο τονίζει ότι η Ρωσία καταχράται το διεθνές δίκαιο υποστηρίζοντας ότι η εισβολή δικαιολογείται για την αποτροπή υποτιθέμενης γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο θεωρεί ότι δεν υφίστατο ζήτημα γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πολεμούσε τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις από το 2014, καθώς και ότι η συνθήκη για τη γενοκτονία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εισβολή.
Τι λέει η Μόσχα
Ρώσοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να κατηγορούν την Ουκρανία για γενοκτονία. Τη Δευτέρα, η Μόσχα επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι το «ρωσοφοβικό και νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο» χρησιμοποιεί τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία του 1948, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη, ως πρόσχημα για να «σύρει» την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.
Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου, δεν θα εμβαθύνουν στην ουσία της υπόθεσης και αντ′ αυτού επικεντρώνονται σε νομικά επιχειρήματα.
Πώς ορίζεται η γενοκτονία
Η σύμβαση ορίζει τη γενοκτονία ως έγκλημα που διαπράττεται «με πρόθεση να καταστραφεί, εν όλω ή εν μέρει, μία εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».
«Η Ουκρανία επιμένει ότι δεν υφίσταται γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο δικαστήριο, Γκενάντι Κουζμίν, στην εναρκτήρια ομιλία του.
«Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό για να απορριφθεί η υπόθεση. Διότι σύμφωνα με τη νομολογία του δικαστηρίου, αν δεν υπήρξε γενοκτονία, δεν υφίσταται παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», τόνισε ο Κουζμίν.
«Η νομική θέση της Ουκρανίας είναι απελπιστικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια νομολογία του δικαστηρίου», πρόσθεσε καλώντας τους δικαστές να απορρίψουν την υπόθεση.
Υπέρ της Ουκρανίας η προκαταρκτική απόφαση
Η Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει ένα εμπόδιο, καθώς το δικαστήριο πήρε προκαταρκτική απόφαση υπέρ του Κιέβου τον περασμένο Μάρτιο.
Η Ρωσία διατάζεται μάλιστα να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, έχει αγνοήσει την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να επιβάλει τις αποφάσεις του.
Στο δικαστήριο θα ακουστούν επίσης εκπρόσωποι άλλων 32 κρατών που υποστηρίζουν το επιχείρημα της Ουκρανίας.
Πηγή: Reuters, Καθημερινή