Ο καθηγητής Χρίστος Ροζάκης και ο πρώην Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έδειξαν την… αγάπη τους για την Κύπρο. Το παραμύθι με τις «χαμένες ευκαιρίες» στο Κυπριακό ( Ροζάκης) σε συνδυασμό με το μένος γιατί να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. ( Στρο), έχουν κοινούς βηματισμούς. Κατηγορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κυπρίους επειδή δεν δέχονται ό,τι τους προτείνεται. Δεν δέχονται ότι οι Κύπριοι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν και να αποφασίζουν, γιατί προφανώς είναι «ξεροκέφαλοι» και δεν αντιλαμβάνονται ότι θα… ξεμπερδέψουν μόνο όταν αποδεχθούν αυτά που τους προτείνονται και ικανοποιούν την κατοχική Τουρκία.
Τι είπε ο κ. Ροζάκης, που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ; Είπε πως «η Κύπρος έχει χάσει ευκαιρίες να λύσει το πρόβλημα… και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά».». Η αποσύνδεση είναι και ανιστόρητη και πολιτικά μυωπική. Η εγκατάλειψη της Κύπρου, μια πονεμένη ιστορία της εμμονικής αθηναϊκής ελίτ, δεν μπορεί να γίνει επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Ροζάκης ως χαμένες ευκαιρίες θεωρεί το σχέδιο Άναν και την «πρόσφατη στο Κραν Μοντανά».
Βέβαια, ανέφερε, «στο Κραν Μοντανά είναι ευθύνη της Κύπρου το ότι δεν προχώρησε σε μία επίλυση, παρά το γεγονός ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά σε αυτήν». Σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, ανεξαρτήτως των απόψεων του για το περιεχόμενο- αν και άλλη αντίληψη έπρεπε να είχε καθώς υπηρέτησε στο ΕΔΑΔ- δεν αποδέχεται την λαϊκή κυριαρχία ενώ θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα λειτουργούσε το ανανικό κράτος με τόσες στρεβλώσεις και με έντονα δημοκρατικά ελλείμματα. Σε ό,τι αφορά το Κραν Μοντανά, θα μπορούσε να ρωτήσει στο ελληνικό Εξωτερικών τι συνέβη στη Διάσκεψη ή να διαβάσει τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο κ. Ροζάκης και εκείνοι που κατά καιρούς βλέπουν «χαμένες ευκαιρίες» στο Κυπριακό, είναι οι ίδιοι που αποδέχονται όλα σχεδόν τα σενάρια που προτείνονται. Αποδέχθηκαν την εσαεί τουρκική παρουσία το 2004. Την ίδια ώρα, φωνάζουν ότι το 2017 χάθηκε η ευκαιρία να απαλλαχθούμε από στρατεύματα και εγγυήσεις, που δεν είχαν πρόβλημα να αποδεχθούν το 2004. Πρέπει να τους θυμίσει κάποιος ότι ο Τσαβούσογλου το το τελευταίο βράδυ της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά ξεκαθάρισε ότι δεν δεχόταν κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων. Δεν το ξέρει αυτό ο κύριος καθηγητής; Να διαβάσει τα πρακτικά.
Την ίδια ώρα, ο πρώην ΥΠΕΞ της «εγγυήτριας» Βρετανίας, μετά που ανέφερε πως «τα αφηγήματα σχετικά με το γιατί η Τουρκία εισέβαλε για να εξασφαλίσει τον βορρά διαφέρουν πολύ», παρουσίασε την Κύπρο ως ένα κράτος διαφθαρμένο προτείνοντας, λίγο- πολύ, να αλλάξει και να καταστεί τουρκικό προτεκτοράτο. Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαδικασίες και υποστήριξε εν πολλοίς ότι οι Ελληνοκύπριοι ξεγέλασαν την Ε.Ε. και εντάχθηκαν. Μετά από όλα αυτά έδωσε και συνταγή: «Υπάρχει, κατά την άποψή μου, μόνο ένας τρόπος για να περάσει αυτό το αδιέξοδο. Και αυτό είναι για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι».
Ο πρώην αρχηγός του Φόρεϊν Όφις, θέλει για τους λόγους που γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα, να σερβίρει ένα παραμύθι που θα καταλήξει εκεί που θέλει η Τουρκία. Να οδηγήσει σε αδιέξοδο μια νέα πρωτοβουλία και μετά να προκύψει αυτό που ζητά διαχρονικά, τα δυο κράτη.
Ο κ. Ροζάκης θέλει την Ελλάδα να απαλλαγεί από τον κυπριακό πονοκέφαλο και να ζήσει «μήνα του μέλιτος» με την Τουρκία! Η Κύπρος είναι, φαίνεται, το εμπόδιο αυτής της μεγάλης αγάπης!
Φιλελεύθερος