Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τομ Φρίντμαν, κορυφαίος αρθρογράφος των New York Times, στην «Κ»: Πάμε προς μια «βρώμικη» συμφωνία για την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις

– Να ξεκινήσω με την Ουκρανία. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση; Υπάρχει προοπτική τερματισμού του πολέμου;

– Μόλις βρέθηκα στο Κίεβο. Οταν μιλάς με Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, λένε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι «θα πολεμήσουμε για να ανακτήσουμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους μας». Και το άλλο είναι ότι «είμαστε πολύ πολύ κουρασμένοι». Υπάρχει μια ένταση μεταξύ αυτών των δύο δεδομένων. Είμαι περήφανος που η χώρα μου τους υποστηρίζει. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το σωστό. Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί πιθανόν μόνο με μια «βρώμικη συμφωνία», όπου ο Πούτιν θα καταλήξει με κάποιο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας – το πόσο μικρό θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα στο πεδίο. Σε αντάλλαγμα –και ο Πούτιν θα πρέπει να συμφωνήσει ή να κάνει τα στραβά μάτια– η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

– Και στα δύο;

– Ναι, και αυτό μπορεί να μη γίνει εν μια νυκτί προφανώς, αλλά θα γίνει σε βάθος χρόνου. Δεν μπορείς να έχεις μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Διαφορετικά ο Πούτιν θα επιστρέψει και αν υπάρχει ο φόβος επιστροφής του Πούτιν, δεν θα γυρίσουν οι πρόσφυγες και δεν θα έρθουν επενδυτές. Επομένως, αν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ουκρανία να κάνει μια «βρώμικη συμφωνία», θα πρέπει να υπάρχει η εγγύηση ασφάλειας του ΝΑΤΟ, ώστε ο Πούτιν να μην επιστρέψει. Και νομίζω ότι η είσοδος της Ουκρανίας στην Ε.Ε. σε βάθος χρόνου –όσο χρόνο κι αν χρειαστεί για τις αναγκαίες ρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς– θα ήταν μια εξίσου μεγάλη αλλαγή των δεδομένων –για την ακρίβεια μεγαλύτερη– όσο και η ενοποίηση της Ανατολικής Γερμανίας με τη Δυτική Γερμανία.

Θα προσέθετε στην Ε.Ε. 40 εκατ. πολίτες, τη χώρα που παράγει περισσότερους μηχανικούς από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, μια χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο εκτός της Ρωσίας, και τη χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στην Ευρώπη εκτός της Ρωσίας. Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτή καθεαυτήν αλλά και για την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας. Θεωρώ ότι η καλύτερη πολιτική της Δύσης για τον Πούτιν είναι η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, διότι τότε θα υπάρξει μια επιτυχημένη εκσυγχρονιστική σλαβική δημοκρατία στην Ουκρανία που θα είναι η ζωντανή αντίθεση προς τη σλαβική κλεπτοκρατία του Πούτιν στη Ρωσία. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το θέμα αφορούσε πάντα την Ουκρανία και την Ε.Ε., όχι την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν πάντα «σύμμαχος» του Πούτιν. Ο Πούτιν μπορούσε απλώς να πει στον λαό του «κοιτάξτε με, σας υπερασπίζομαι ενάντια στο ΝΑΤΟ που θέλει να εισβάλει και να επιβάλει την άθεη φιλο-γκέι κουλτούρα του στην κοινωνία μας». Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν πάντα «σύμμαχος» του Πούτιν. Ο εχθρός του Πούτιν είναι η διεύρυνση της Ε.Ε., επειδή φανερώνει όλα όσα δεν είναι η Ρωσία του Πούτιν.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν πάντα «σύμμαχος» του Πούτιν. Ο εχθρός του Πούτιν είναι η διεύρυνση της Ε.Ε., επειδή φανερώνει όλα όσα δεν είναι η Ρωσία του Πούτιν.

– Θα αλλάξει αυτό σε περίπτωση –και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα– που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία; Και πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Κίνα;

– Η Ρωσία και η Κίνα ήθελαν πάντα τον Τραμπ. Γιατί η Ρωσία του Πούτιν και η Κίνα του Σι θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ; Είναι προφανές. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανίκανος να οικοδομήσει οποιαδήποτε συμμαχία, όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν. Κοιτάξτε τη συμμαχία που δημιούργησε ο Μπάιντεν για να αντιμετωπίσει την Κίνα, από την Ιαπωνία μέχρι την Κορέα, το Βιετνάμ και την Ινδία. Κοιτάξτε τη συμμαχία που δημιούργησε στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν. Και οι δύο βρίσκονται σε απόλυτο κίνδυνο να διαλυθούν αν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος.

Εχω στο μυαλό μου ένα άρθρο που δεν έχω γράψει ακόμη, το οποίο θα απευθύνεται στον τέως πρόεδρο Τραμπ και θα λέει: «Κύριε Τραμπ, κάθε τόσο λέτε κάτι που είναι εξόφθαλμα αληθές». Δεν συμβαίνει συχνά. Και κάτι που είπε πρόσφατα, το οποίο ήταν εξόφθαλμα αληθές, είναι ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Και θα συνεχίσω λέγοντας «κύριε Τραμπ, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε να γίνετε πρόεδρος γι’ αυτό. Αν απλώς ανακοινώνατε αύριο στον Πούτιν: “Αν περιμένεις εμένα, περιμένεις τον λάθος άνθρωπο. Θα ζητήσω από κάθε Ρεπουμπλικανό στη Βουλή και τη Γερουσία να ψηφίσει για περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία”, τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει, σήμερα, τους υπολογισμούς του Πούτιν περισσότερο από αυτό».

– Προς τα πού βαδίζει σήμερα η ανθρωπότητα;

– Oταν κοιτάζεις αυτή τη στιγμή τον κόσμο, βλέπεις τέσσερα μεγάλα θέατρα, όπου θα έλεγα: Δεν ήταν αυτό το σχέδιο. Δεν ήταν το σχέδιο η Κίνα από το 1979 έως το 2014 να ανοίγεται σταδιακά όλο και περισσότερο, δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω, και ξαφνικά, υπό τον Σι Τζινπίνγκ, να κάνει μια τεράστια αναστροφή. Δεν ήταν αυτό το σχέδιο.

Πιστεύαμε ότι το Ισραήλ, πάντα, θα ήταν μια δημοκρατία. Για 75 χρόνια η αμερικανική πολιτική ήταν πολύ απλή: η δουλειά της αμερικανικής κυβέρνησης και η δουλειά των Αμερικανών Εβραίων ήταν να προστατεύσουν το Ισραήλ από τους Αραβες και τους Ιρανούς εχθρούς. Kαι μια μέρα ξύπνησαν και ανακάλυψαν ότι η δουλειά τους ήταν να προστατεύσουν το Ισραήλ από μια απειλή για την ίδια τη δημοκρατία του εκ των έσω. Δεν ήταν αυτό το σχέδιο.

Στην Ουκρανία οι άνθρωποι έλεγαν «είμαστε στη σύγχρονη Ευρώπη σας τώρα, ο Πούτιν δεν θα εισβάλει ποτέ, μπορούμε να σχεδιάσουμε την εκπαίδευση, τη ζωή μας, μια μέρα θα είμαστε στην Ε.Ε.», και ξαφνικά, σαν μετεωρίτης από το Διάστημα, εισβάλλει ο Πούτιν και κάθε νέος Ουκρανός πρέπει να καθυστερήσει κάθε δουλειά, εκπαίδευση, φιλοδοξία που είχε και να καταταγεί στον στρατό και να πολεμήσει σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων τύπου Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τον ρωσικό στρατό, του οποίου οι μισοί στρατιώτες είναι κατάδικοι. Δεν ήταν αυτό το σχέδιο.

Και καθώς κοιτάζω από μακριά την πρωτεύουσα του έθνους μου, η σκέψη ότι οι Αμερικανοί θα έκαναν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησής τους και θα προσπαθούσαν να καταλάβουν το Καπιτώλιο… Δεν ήταν αυτό το σχέδιο.

Ετσι, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σήμερα στον κόσμο είναι πώς αυτή η μεταψυχροπολεμική πορεία προς περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία από ποτέ, ξαφνικά ματαιώθηκε σε αυτά τα πολύ σημαντικά θέατρα, Ευρώπη, Κίνα, Αμερική, Ισραήλ / Μέση Ανατολή, και πάμε αντίστροφα. Δεν ήταν αυτό το σχέδιο.

Δεν έχουμε πια την Ελλάδα στο ραντάρ μας και αυτό είναι καλό

 Πόσο απειλείται σήμερα η φιλελεύθερη δημοκρατία;

– Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου ένας συνδυασμός δυνάμεων διαβρώνει τους δύο πυλώνες της δημοκρατίας, που είναι η αλήθεια και η εμπιστοσύνη. Χωρίς κοινή αλήθεια, δεν ξέρουμε προς τα πού να πάμε, είτε πρόκειται για μια πανδημία είτε για το πώς να διαχειριστούμε την τεχνητή νοημοσύνη ή την καθαρή ενέργεια. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να πάμε προς τα εκεί μαζί. Και έχουμε πολλά μεγάλα και δύσκολα πράγματα να κάνουμε και αυτά πρέπει να γίνονται από κοινού. Η φιλελεύθερη δημοκρατία απειλείται σήμερα, πιστεύω από τρία ή τέσσερα πράγματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για την Αμερική. Oλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των αλλαγών. Στην Αμερική, κάποια στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια, οι άνθρωποι πήγαν στο μανάβικο και η κοπέλα στο ταμείο δεν φορούσε καπέλο του μπέιζμπολ. Στη συνέχεια πήγαν στην τουαλέτα των ανδρών, οι άνδρες, και υπήρχε μια γυναίκα εκεί που φαινόταν να έχει πέος. Μετά πήγαν στη δουλειά και το αφεντικό τούς είχε φέρει ένα ρομπότ και έδειχνε να μελετάει τη δουλειά τους.

Η αίσθηση της πατρίδας, η αίσθηση των κοινωνικών κανόνων και η αίσθηση της εργασίας, όλα διαταράχθηκαν. Αυτό είναι πρόσφορο έδαφος για τους λαϊκιστές, ιδιαίτερα για έναν λαϊκιστή όπως ο Τραμπ που μπορεί να έρθει και να πει «μπορώ να σταματήσω τον άνεμο». Οταν ο Τραμπ χρησιμοποίησε την ανέγερση του τείχους, δεν αφορούσε μόνο τους μετανάστες. «Μπορώ να σταματήσω τον άνεμο της αλλαγής». Αυτές οι αλλαγές δημιούργησαν κατά κάποιον τρόπο ένα καζάνι που βράζει στην Αμερική. Μετά ήρθε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ανέβασε τη θερμοκρασία στο καζάνι και το έφερε πραγματικά σε βρασμό. Ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφαίρεσε το καπάκι και κατέστησε εφικτό, επικερδές και επιτρεπτό να λέμε και να κάνουμε πράγματα για τους γείτονές μας, στους γείτονές μας και για τη δημοκρατία μας, που κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν. Πιστεύω ότι η ίδια διαδικασία με διαφορετικούς τρόπους έχει καθρεφτιστεί σε πολλές διαφορετικές κοινωνίες, και αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν έναν ισχυρό άνδρα, μια ισχυρή γυναίκα που μπορεί να σταματήσει τον άνεμο. Και αυτό το βλέπουμε σε όλες αυτές τις δημοκρατίες τώρα. Και έτσι είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ μιας σκληρής Αριστεράς και μιας σκληρής Δεξιάς, ενώ αυτό που πρέπει να οικοδομήσουμε είναι ένα ισχυρό Κέντρο.

– Είστε αισιόδοξος ότι θα συμβεί αυτό;

– Είμαι πάντα αισιόδοξος. Πριν από λίγο καιρό απέκτησα έναν νέο εγγονό, δύο ετών. Δεν έχω την πολυτέλεια να μην είμαι αισιόδοξος, γι’ αυτό είμαι πάντα μέσα στα πράγματα και αγωνίζομαι. Αυτός είναι ο λόγος που αγωνίζομαι. Γράφω μόνο για τρία πράγματα. Γράφω για την Ουκρανία, γράφω για το Ισραήλ, γράφω για τον Τραμπ, γιατί πιστεύω ότι αν η Ουκρανία πάει στον Πούτιν, το Ισραήλ πάει στον αυταρχισμό και η Αμερική πάει στον Τραμπ, ο κόσμος που θέλω να αφήσω στο νέο εγγονάκι μου δεν θα υπάρχει.

Αν η Ουκρανία πάει στον Πούτιν, το Ισραήλ πάει στον αυταρχισμό και η Αμερική πάει στον Τραμπ, ο κόσμος που θέλω να αφήσω στο νέο εγγονάκι μου δεν θα υπάρχει.

– Τι κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα όταν έρχονται αντιμέτωπες από τη μια με τον δυτικό προσανατολισμό τους και τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και από την άλλη με τις κινεζικές επενδύσεις; Εχουμε το λιμάνι του Πειραιά.

– Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Είναι δύσκολο για κάθε χώρα να απορρίψει μεγάλες επενδύσεις. Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: είναι μια εφήμερη, αμφίπλευρη ωφέλεια, καθώς εμείς παίρνουμε ένα σωρό χρήματα και η Κίνα παίρνει ένα λιμάνι, ή πρόκειται για μια μακροχρόνια, αμφίπλευρη ωφέλεια; Τι είναι αυτό που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρότερη μακροπρόθεσμα σε τέτοιες συμφωνίες; Διότι δεν θέλεις να ξυπνήσεις μια μέρα και να ανακαλύψεις ότι πούλησες τα πάντα εκτός από τον Παρθενώνα και δεν έχεις πραγματικά πολλά να επιδείξεις.

– Δεν ασχολείστε με την Ελλάδα, αλλά ποια είναι η γενική αίσθηση για τον ρόλο της;

– Μην το πάρετε στραβά, αλλά η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ μας και βασικά αυτό μπορεί να είναι καλό.

– Την προηγούμενη δεκαετία ήμασταν στο ραντάρ για λάθος λόγους.

– Κανείς δεν σκέφτεται ή δεν ανησυχεί πραγματικά για την Ελλάδα. Αν κάνεις ένα τεστ Rorschach στους Αμερικανούς: Ελλάδα, τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Η απάντηση είναι, ένα υπέροχο μέρος για διακοπές. Δεν θα τη συνδέαμε με αστάθεια, με πολλά από τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Αν πιο πολλοί από τους συμμάχους μας ήταν σαν την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να βρει τον δρόμο της, η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις16 λεπτά πριν

Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ

Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Μια Γεωπολιτική Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή το 2025

Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων.

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Τί συμβολίζει η σημαία των Κούρδων

Οι Κούρδοι μπορούν να πούμε ότι έχουν μεγαλύτερη ιστορική παρουσία στην περιοχή, ενώ η παρουσία των Τούρκων έγινε πιο έντονη...

Πολιτική2 ώρες πριν

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ερεικούσας! Ξέμειναν από γιατρό στο ακριτικό νησί

πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα το οποίο δυστυχώς καλύπτεται με εμβαλωματικές λύσεις

Πολιτική2 ώρες πριν

Hellas New Dialogue: Θα επιτρέψει η κυβέρνηση την δημιουργία ενός ισχυρού φορέα τουρκικής προπαγάνδας και επιρροής στη Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ελληνικό τύπο, ο Τούρκος μεγιστάνας κος. Κοτς σχεδιάζει να αγοράσει το αρχοντικό Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη το...

Δημοφιλή