Άμυνα
Ξεκινά σήμερα, 27/9, η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «Παρμενίων – 23»

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή διεξαγωγή της
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα και διδάγματα αντίστοιχων ασκήσεων προηγούμενων ετών και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των προσχεδιασμένων και έκτακτων επεισοδίων της Άσκησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες
Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 27/9 η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Ήδη, τη Δευτέρα 25/9 πραγματοποιήθηκε η Αρχική Ενημέρωση της Άσκησης , παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και των Aρχηγών των Γενικών Επιτελείων, Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη Αρχηγού ΓΕΣ και Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ Αρχηγού ΓΕΝ.
Η Άσκηση η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και κατά την διάρκεια της Αρχικής Ενημέρωσης παρουσιάστηκε η τακτική πλαισίωση και ο γενικός σχεδιασμός διεξαγωγής της.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα και διδάγματα αντίστοιχων ασκήσεων προηγούμενων ετών και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των προσχεδιασμένων και έκτακτων επεισοδίων της Άσκησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
Στην Άσκηση που διεξάγεται σε 24ωρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, τις Μείζονες Διοικήσεις, τους Σχηματισμούς και Μονάδες, συμμετέχουν σε όση έκταση απαιτείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.
Κύριοι σκοποί της, καθορίστηκαν:
– η προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδίασης στην διαμορφούμενη από τις διεθνείς εξελίξεις κατάσταση στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
– η εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων.
– η εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και του αντίστοιχου Συστήματος Συναγερμού Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣ/ΠΑΜ-ΠΣΕΑ/ΓΕΕΘΑ).
– η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.
www.bankingnews.gr

Άμυνα
Προσπάθεια δημιουργίας του θεσμού του «πολίτη-οπλίτη»! Στόχος η ανάπτυξη δύναμης 150.000 ανδρών –
Ίδρυση Κέντρων μετεκπαίδευσης για σώμα 150.000 ενεργών εφέδρων σε όλη την επικράτεια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Μπορεί στρατόπεδα με στελεχωση στο 30% να κλείνουν σε όλη την Ελλάδα και το προσωπικό τους να μετακινείται. Μπορεί η εκπαίδευση των στρατεύσιμων να είναι περιορισμένη και συνηθως μετά τους εννέα ή δώδεκα μήνες θητείας όλα ν’ αποτελούν παρελθόν για τον οπλίτη.
Όλα αυτα σχεδιάζεται να αλλάζουν και με τον θεσμό του «πολίτη- οπλίτη».
Το στρατιωτικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν θέσει έναν στόχο να παρακινήσουν,, αν όχι όλους, τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό απ’ εκείνους που ορίζονται ως έφεδροι, ώστε μετά την θητεία τους να γίνει ένα restart στην στρατιωτική εκπαίδευση.
Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβλεφθεί, «υπό την σκέπη» του Επιτελείου, να υπάρξει η ίδρυση Κέντρων Μετεκπαίδευσης Εφεδρείας, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό υπάρχουσες στρατιωτικές υποδομές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ένα εκ των κέντρων θα είναι στη Νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στην Αττική, ώστε να εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που κατοικοεδρεύει σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Και το δεύτερο θ’ ανοίξει τις πύλες του πέριξ της Θεσσαλονίκης. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι έχουν επεξεργαστεί ακόμη και τ’ αντικείμενα της μετεκπαίδευσης ώστε αυτή να χαρακτηρίζεται από την ποιότητα.
Η μετεκπαίδευση εφεδρείας θα είναι προσαρμοσμένη, όπως και η εκπαίδευση όσων υπηρετούν την θητεία τους, στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και στα συμπεράσματα των πρόσφατων πολεμικών συγκρούσεων, ενώ θα μπορούν να απονέμονται ακόμη και νέες ειδικότητες, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες.
Σύγχρονες τακτικές μάχης, νέα γνωστικά και επιχειρησιακά αντικείμενα πχ. στην εκπαίδευση σχετικά με τα drones (αναγνώριση – προστασία – αντιμετώπιση – χειρισμός), αλλά και στην αξιοποίηση σύγχρονων μέσων προσομοίωσης μάχης, όπως οι εξομοιωτές θα είναι μερικά από τα σύγχρονα είδη.
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης εφεδρείας επομένως αλλάζει ριζικά, στα πρότυπα της προγραμματισμένης αναβάθμισης της εκπαίδευσης όσων καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές οι καλύτερες πρακτικές από χώρες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον θεσμό της εφεδρείας (όπως π.χ. Φινλανδία και Ισραήλ), ενώ θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως οι εξομοιωτές.
Σε 5 χρόνια 150.000 έφεδροι
Στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών στη μετεκπαίδευση, δημιουργείται ο θεσμός της ενεργού εφεδρείας. Στόχος είναι, με την πλήρη εφαρμογή της «Ατζέντας 2030», σε βάθος πενταετίας να δημιουργηθεί μία ισχυρή αριθμητικά δύναμη 150.000 ενεργών εφέδρων.
Άλλωστε, με βάση τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται σήμερα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της μη αξιοποίησης των πολιτών που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην Εθνική Άμυνα.
Μία κύρια αλλαγή όσον αφορά τον θεσμό των ενεργών εφέδρων είναι η κατά βάση εθελοντική συμμετοχή. Ο οπλίτης θητείας θα καλείται κατά την απόλυσή του να δηλώσει αν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτόν.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η συμμετοχή στην ενεργό εφεδρεία θα καθίσταται υποχρεωτική μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (όπως π.χ. σε συγκεκριμένες ειδικότητες) και όταν δεν καλύπτεται ο αριθμός των εκπαιδευομένων που απαιτούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών από εθελοντική συμμετοχή.
Με την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου εφεδρείας και μετεκπαίδευσης, προβλέπεται τουλάχιστον ένας κύκλος μετεκπαίδευσης 3 – 6 ημερών ανά 3 έως 5 χρόνια για κάθε έφεδρο.
Συνολικά οι έφεδροι οπλίτες θα μπορούν να μετεκπαιδευτούν έως 80 ημέρες, ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί θα συμπληρώνουν τουλάχιστον 150 ημέρες μετεκπαίδευσης.
Υλοποιείται η ηλεκτρονική πρόσκληση εφέδρων σε ψηφιακή μορφή.
Και εκσυγχρονίζεται πλήρως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η ενημέρωση και η κλήση τους, με στόχο την άμεση αποστολή των επιστρατευτικών εγγράφων.
Ήδη έχει διασυνδεθεί η εφαρμογή «ΕΦΕΔΡΟΣ», στην οποία θα εγγράφονται όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους, με το GOV.GR, για την αποστολή επιστρατευτικών εγγράφων ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ομαδικών μηνυμάτων SMS σε εφέδρους των Μονάδων Επιστρατεύσεως.
Γύρισαν την πλάτη
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Μακροπρόθεσμου προγραμματισμού έχει προβλεφθεί η μετεξέλιξη της εφεδρείας και ευελπιστούμε αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν τάξει εαυτούς στην μετεκπαίδευση, να πάψουν να το κάνουν με κονδύλια από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Αυτό σημαίνει ότι στον κάθε μετεκπαιδευόμενο έφεδρο θα του διατεθεί τουλάχιστον ο ατομικός του εξοπλισμός. Άλλωστε είναι μια ευκαιρία να εργαστεί ακόμη περισσότερο η ελληνική αμυντική βιομηχανία που ήδη παράγει και εξάγει προϊόντα ατομικής χρήσης.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ο θεσμός της εφεδρείας σήμερα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, απέχει πολύ από το να λειτουργεί ικανοποιητικά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρότι θεωρητικά όλοι όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούνται έφεδροι, στην πραγματικότητα μικρός μόνο αριθμός τους μετεκπαιδεύεται μετά την απόλυσή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024 κλήθηκαν 28.455 έφεδροι για μετεκπαίδευση και από αυτούς παρουσιάστηκαν για διάφορους λόγους περίπου οι μισοί, δηλαδή 14.203!
Είναι αυταπόδεικτο συνεπώς ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές και ριζική αναδιοργάνωση της εφεδρείας και της μετεκπαίδευσης των εφέδρων.
Κίνητρα, όπως επισημαίνεται από κύκλους του υπουργείου Εθνικής άμυνας αναμένεται ότι θ’ ανακοινωθούν άμεσα, ενδεχομένως μαζί με τις αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.
Και επειδή στόχος είναι επίσης ο θεσμός της εφεδρείας να μην αποτελεί εμπόδιο για την εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων όσων θα καλούνται σε μετεκπαίδευση, ούτε να επιβαρύνει οικονομικά τους συμμετέχοντες σε αυτήν, θα υπάρξει μέριμνα για την χρηματική αποζημίωση κατά τις ημέρες απουσίας από την εργασία των μετεκπαιδευομένων.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να τους ζητηθεί να συντρέξουν οικονομικά στην κάλυψη από πλευράς τους του κόστους αποζημίωσης των εργαζομένων που θα κληθούν να μετεκπαιδευθούν.
Από το υπουργείο θα επισημανθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη χωρίς ισχυρή εθνική άμυνα και ασφάλεια. Και με τον τρόπο αυτό οι εργοδοτικοί φορείς καλούνται να ανταποκριθούν και να συμβάλλουν στο βαθμό που τους αναλογεί, στην αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Μπορεί το ρεπορτάζ να φέρνει μια αισιόδοξη πλευρά για την άμυνά μας με τη δημιουργία του θεσμού του πολίτη-οπλίτη, το οποίο στη σύγχρονη υπάρχει στο Ισραήλ, το δόγμα του οποίου είναι εμπνευσμένο από την αρχαία Σπάρτη, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κάποιες αναφορές δυσάρεστες που αφορούσαν το κλείσιμο στρατοπέδων στη Ρόδο. Σας είχαμε ενημερώσει άλλωστε για τις έντονες αντιδράσεις από τους Εθνοφύλακες της Ρόδου, οι οποίοι φώναξαν «Όχι στην κατάργηση των Ταγμάτων μας» και έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη» απόφαση που υπονομεύει την άμυνα και την ασφάλεια της ανατολικής Ρόδου – μιας περιοχής με αυξημένη γεωπολιτική σημασία.
Διαβάστε σχετικό θέμα:
Έντονες αντιδράσεις από τους Εθνοφύλακες της Ρόδου! «Όχι στην κατάργηση των Ταγμάτων μας»
Άμυνα
Le Point : Γιατί η Ιταλία δεν θα συμμετέχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα.
Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται την ιταλική βιομηχανία, είναι δεμένη χειροπόδαρα με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα.

Ιταλοί ευρωβουλευτές από τους Fratelli d’Italia μόλις ψήφισαν κατά της πρώτης πραγματικής προσπάθειας δόμησης μιας αμυντικής βιομηχανίας ανεξάρτητης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις Βρυξέλλες, οι ψήφοι είναι μερικές φορές πιο αποκαλυπτικές από τις ομιλίες. Την Πέμπτη 24 Απριλίου, καθώς οι επιτροπές Άμυνας (Sede) και Βιομηχανίας (Itre) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το Edip (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας), την πρώτη πραγματική προσπάθεια δόμησης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ανεξάρτητης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές του κόμματος Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni ψήφισαν όλοι κατά του νομοσχεδίου.
Σε αυτές τις κοινές επιτροπές συμμετείχαν πέντε : η Έλενα Ντοναζάν, η Κιάρα Τζέμα, ο Μικέλε Πικάρο, ο Φραντσέσκο Τορσέλι, η Μαριατερέζα Βιβαλντίνι. Η ψήφος τους ήταν συνεπής, καθώς απέρριψαν τόσο το ίδιο το κείμενο όσο και την εντολή για διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο.
Αυτό δεν ίσχυε πάντα με άλλες «εχθρικές» ομάδες. Για παράδειγμα, οι πέντε βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN) από την ευρωομάδα Les Patriotes ψήφισαν κατά του Edip αλλά υπέρ της εντολής για διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη Marion Maréchal (ομάδα ECR). Προσπαθούμε να βρούμε μια εξήγηση.
Ρώμη-Ουάσινγκτον, μια άρρηκτη σχέση
Ας επιστρέψουμε όμως στους Ιταλούς που παρέμειναν σταθεροί και έχουν βάσιμο λόγο να είναι. Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται την ιταλική βιομηχανία, είναι δεμένη χειροπόδαρα με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα. Και αυτό δεν είναι καινούργιο. Δεν πρόκειται μόνο για τις ιδεολογικές συνδέσεις – οι οποίες είναι πολύ στενές, παρεμπιπτόντως – μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Τζόρτζια Μελόνι.
Για να κατανοήσουμε αυτήν την ψήφο κατά ενός έργου που είναι ωστόσο κρίσιμο για το στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής. Από το 1945, η Ρώμη έχει καταστήσει τη συμμαχία της με την Ουάσιγκτον τον ακρογωνιαίο λίθο της διπλωματίας της. Η Ιταλία φιλοξενεί τουλάχιστον 120 αμερικανικές τοποθεσίες στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στρατηγικών όπως η αεροπορική βάση Αβιάνο (Φρίουλι), ο Ναυτικός Αεροσταθμός Σιγκονέλα στη Σικελία και το αρχηγείο του Αμερικανικού 6ου Στόλου στη Νάπολη.
Αυτές οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν όχι μόνο μια εγγύηση ασφάλειας για τη Ρώμη, αλλά και έναν σημαντικό μοχλό επιρροής για την Ουάσιγκτον. Όποιος και αν είναι ο ένοικος του Palazzo Chigi, η Αμερική έχει αναγκαστικά τεράστιο βάρος στις ιταλικές υποθέσεις.
Η ιταλοαμερικανική αμυντική αλληλεξάρτηση δεν περιορίζεται στην στρατιωτική παρουσία. Είναι βαθιά οικονομική και βιομηχανική. Η Leonardo (πρώην Finmeccanica), η ναυαρχίδα της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας με τους 60.468 υπαλλήλους της, τον κύκλο εργασιών της ύψους 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (το 2024), το υπέροχο βιβλίο παραγγελιών της (44,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024), είναι εμβληματική αυτής της διατλαντικής συμβίωσης. Η ιταλοαμερικανική αμυντική συνεργασία βασίζεται σε διάφορους δομικούς πυλώνες.
Το πρόγραμμα F-35 : μια στρατηγική ολοκλήρωση
Καταρχάς, η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους διεθνείς εταίρους του προγράμματος F-35, με συνολική επένδυση που εκτιμάται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο Faco (Τελική Συναρμολόγηση και Έλεγχος) στο Cameri (Πιεμόντε) είναι ένα από τα δύο μόνο κέντρα τελικής συναρμολόγησης εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με αυτό στην Ιαπωνία. Αυτή η εγκατάσταση όχι μόνο συναρμολογεί ιταλικά αεροσκάφη, αλλά προμηθεύει επίσης εξαρτήματα για ολόκληρο το πρόγραμμα και συναρμολογεί F-35 για την Ολλανδία.
Αυτή η βιομηχανική συμμετοχή αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό τεχνολογικό και οικονομικό ομφάλιο λώρο: περισσότερες από εκατό ιταλικές εταιρείες συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού, δημιουργώντας περίπου δέκα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη χερσόνησο. Μέχρι σήμερα, αυτή η συμμετοχή έχει αποφέρει οικονομικά οφέλη ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία έως το 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence News.
Δεύτερος άρρηκτος κρίκος: Η Leonardo συνεργάζεται στενά με την αμερικανική Lockheed Martin σε πληθώρα προγραμμάτων. Στον τομέα των ελικοπτέρων, η Leonardo κέρδισε τη σύμβαση για προεδρικά ελικόπτερα των ΗΠΑ με το AW101, το οποίο μετονομάστηκε σε VH-71 Kestrel. Στον τομέα των αμυντικών ηλεκτρονικών, οι δύο ομάδες συνεργάζονται σε πολλά συστήματα ραντάρ και αεροηλεκτρονικών συστημάτων.
Η Leonardo North America, η αμερικανική θυγατρική του ιταλικού ομίλου με έδρα το Άρλινγκτον (κοντά στο Πεντάγωνο), είναι σήμερα ένας σημαντικός προμηθευτής του Πενταγώνου, με πολυετή συμβόλαια σε ευαίσθητους τομείς όπως τα συστήματα τακτικής επικοινωνίας και ο ηλεκτρονικός πόλεμος: κρυπτογραφημένα συστήματα επικοινωνίας ανθεκτικά σε παρεμβολές, ηλεκτρονική προστασία μαχητικών αεροσκαφών, εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών σε προσομοιωτές, εξαρτήματα και συστήματα για τακτικά drones κ.λπ.
Αρκετές σημαντικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ
Τρίτη ουσιαστική συνεργασία: ο ιταλικός ναυτικός γίγαντας Fincantieri έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη διείσδυση στην αμερικανική αγορά, η οποία συνήθως είναι πολύ προστατευτική. Το 2020, η θυγατρική της Marinette Marine κέρδισε μια ιστορική σύμβαση αξίας 795 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα προαίρεσης, για την κατασκευή 10 φρεγατών FFG(X) για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, νικώντας τους Αμερικανούς ανταγωνιστές στο δικό τους έδαφος.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί σε έως και 20 πλοία με συνολικό κόστος 29 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ενσωμάτωση ενός Ευρωπαίου κατασκευαστή στα ιερά της αμερικανικής στρατιωτικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Αυτή η συνεργασία υπερβαίνει μια απλή σύμβαση: περιλαμβάνει μεταφορές τεχνολογίας, μόνιμη βιομηχανική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και βαθιά ενσωμάτωση στο αμερικανικό αμυντικό οικοσύστημα.
Τέλος, η Ιταλία φιλοξενεί αρκετές σημαντικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ : τη Διοίκηση Κοινών Δυνάμεων στη Νάπολη, μία από τις δύο κύριες επιχειρησιακές διοικήσεις της Συμμαχίας· το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, υπεύθυνο για την εκπαίδευση ανώτερων αξιωματικών· και το Κέντρο Αριστείας για Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης στη Βιτσέντζα του Βένετο. Αυτές οι δομές δημιουργούν μια συμβίωση μεταξύ της ιταλικής στρατιωτικής ελίτ και του συστήματος του ΝΑΤΟ, με Ιταλούς αξιωματικούς να καταλαμβάνουν τακτικά σημαντικές διοικητικές θέσεις εντός της Συμμαχίας.
Αν το πρόγραμμα Edip σχεδιάστηκε ακριβώς για να μειώσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις αναταραχές της αμερικανικής πολιτικής, η Giorgia Meloni κάνει την αντίστροφη επιλογή, καθώς βρίσκεται παγιδευμένη σε μια άλυτη κατάσταση. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να συνδεθεί ακόμη πιο στενά με την Ουάσινγκτον, επειδή η ευρωπαϊκή επιλογή της φαίνεται πολύ μεγάλου ρίσκου. Μπορεί να χάσει τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ψήφος του κόμματός του κατά του Edip αντανακλά μια ψυχρή ανάγνωση της ισορροπίας δυνάμεων.
ΠΗΓΗ: Le Point
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
Άμυνα
Δένδιας: «Για να επιβιώσει η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα»
Τί ανάφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κατά την τελετή εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ‘Αμυνα της πατρίδας απαιτεί μακροπρόθεσμο κι εμπεριστατωμένο σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση. Και η «Ατζέντα 2030» που είναι η απάντηση της Πολιτείας σε αυτή την μεγάλη ανάγκη, δεν αποτελεί απλή καταγραφή προτεραιοτήτων. Είναι μια ολιστική αντίληψη άμυνας, αποτροπής, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, οικονομικής ανάπτυξης. Η ‘Αμυνα μπορεί να είναι ένας παράγοντας πλουτισμού της κοινωνίας μας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας την Παρασκευή 25 Απριλίου, στην τελετή εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Δένδιας που εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε εκτενώς στην «Ατζέντα 2030» ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί «ένα πρόγραμμα βελτίωσης της καριέρας, των όρων ζωής, της μισθοδοσίας των στελεχών μας»
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι συμβατικές και υβριδικές απειλές, οι τεχνολογικές εξελίξεις, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ενός πλήρους ανασχεδιασμού» είπε.
Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει την ευτυχία του Λουξεμβούργου. Δεν είναι σε μια ήσυχη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης. Βρίσκεται ακριβώς εκεί, που οι διαρκείς γεωπολιτικές μεταβλητές, η αστάθεια, οι ανταγωνισμοί, οι απρόβλεπτες συγκρούσεις συναντιούνται».
«Για να επιβιώσει η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Κι αυτό κάνουμε με την «Ατζέντα 2030». Η Ατζέντα υλοποιείται. Το πρόσφατα εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ Σχέδιο Δομής Δυνάμεων και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών, περιλαμβάνουν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της πατρίδας για τα επόμενα 12, συν 8, 20 δηλαδή συνολικά χρόνια» επισήμανε.
«Κάθε πρόγραμμα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξελίσσεται μόνο μετά από ειδική συζήτηση στην υποεπιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής των Ελλήνων, τη διεύρυνση της οποίας θα ζητήσω με επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής, μόλις ανοίξει η Βουλή την επόμενη Δευτέρα. Και βέβαια όπως ο νομός επιτάσσει, μετά από ειδική απόφαση του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
«Γιατί θέλουμε να τονίσουμε ότι τα θέματα εξοπλισμών δεν αποτελούν ούτε κομματικό προνόμιο ούτε κομματικό φέουδο. Αποτελούν τον χώρο κοινής προσέγγισης και κατανόησης όλων των κομμάτων, για να μην πω όλων των Ελλήνων» συμπλήρωσε.
«Εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας, με την ενσωμάτωση συστημάτων αλλά κυρίως αντιλήψεων και κουλτούρας κατάλληλων για τον 21ο αιώνα.
Από την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα συστήματα του Πυραυλικού Πυροβολικού τα συστήματα anti-drone όπως ο «Κένταυρος», την αναβάθμιση του μαχητή με το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη» ξεκαθάρισε.
Για τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, τόνισε ότι πρόκειται για μορφή «κυρίαρχη στη θρησκευτική μας πίστη αλλά και στην λαογραφική μας παράδοση».
«Η εικόνα Του όπως λέχθηκε από τον Αρχηγό κοσμεί τις πολεμικές σημαίες του Ελληνικού Στρατού από το 1864. Προστάτης, από το 1953, του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού. Ενός Όπλου που με συνδέει η 28μηνη υπηρεσία μου ως έφεδρου Αξιωματικού» πρόσθεσε.
«Ο ‘Αγιος Γεώργιος δεν ανακαλείται στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού μόνο ως ηθικό πρότυπο. Ή ως πρότυπο στρατιωτικής αρετής. Ή όπως ψάλλεται και στην Ιερά του Ακολουθία: «Ἄγιε τοῦ Θεοῦ, Γεώργιε τρισμάκαρ, ὁπλίτη τοῦ Ουρανοῦ καὶ φύλακα τῆς γῆς» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Στην τελετή εορτασμού παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης καθώς επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΣ.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Στυλιανός Φωτόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης.
Παρόντες ήταν επίσης ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Αντώνιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.) αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς και ο συντονιστής Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγος Αναστάσιος Παππάς, εκ μέρους του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και Πανεπιστημίων και δωρητές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σιδέρης και η ανθυπολοχαγός (ΣΓ) Κωνσταντίνα Πετροπούλου, ενώ ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης ανέγνωσε και απήγγειλε αποσπάσματα γνωστών λογοτεχνικών έργων, εμπνευσμένων από γεγονότα της στρατιωτικής ιστορίας.
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα με ερμηνευτές, από τη Στρατιωτική Μουσική (ΣΜΣ) της ΑΣΔΥΣ, τον ταγματάρχη (ΜΣ) Απόστολο Καλπακίδη, ανθυπολοχαγό (ΜΣ) Κωνσταντίνο Γκρεμούτη, ανθυπασπιστή (ΜΣ) Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου, ανθυπασπιστή (ΜΣ) Θεοδώρα Σαμαρά, ανθυπασπιστή (ΜΣ) Θωμά Τσώτση, ΕΠΟΠ Στρ. (ΤΘ) Μαρίνα Λυπηρούκαι από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ την Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον Μιχάλη Δημητράκο.
Τους ερμηνευτές πλαισίωναν, αντίστοιχα, η Στρατιωτική Μουσική της ΑΣΔΥΣ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού ταγματάρχη (ΜΣ) Ξενοφώντα Μεντέ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Αραβίδη και τη διεύθυνση παραγωγής Βασίλειου Δραμουντάνη.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”