Κορέα – Βόρειος Κορέα
Council on Foreign Relations: Οι κίνδυνοι μιας ανανεωμένης σχέσης Βόρειας Κορέας-Ρωσίας
Του Scott A. Snyder
Πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια;
Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σχέση Βόρειας Κορέας – Ρωσίας χαρακτηριζόταν από στενή συνδιαλλαγή και διπλωματικές αστοχίες παρά την κληρονομιά των στενών σχέσεων που υπήρχαν μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Το 2015, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον εορτασμό της Ρωσίας για την εβδομηκοστή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο Κιμ δεν ήταν ακόμη έτοιμος να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής εκείνη την εποχή. Η Ρωσία υποστήριξε επίσης τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας έως το 2017 και δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό αμοιβαία επωφελών τομέων οικονομικής συνεργασίας. Η σύνοδος κορυφής του 2019 μεταξύ Κιμ και Πούτιν, που διεξήχθη μήνες μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής του Ανόι μεταξύ του Κιμ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε ως αποτέλεσμα την προσωπική ενημέρωση από τον Πούτιν στα μέσα ενημέρωσης για τη συνάντηση, πράγμα που αντανακλούσε την αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν συμβατότητα με τα αντίστοιχα συμφέροντά τους.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 παρείχε τη βάση για τη σύγκλιση των πολιτικών αναγκών και των υλικών συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών. Η Βόρεια Κορέα έχει παράσχει πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των κυβερνήσεων που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία σε αποσχισμένες επαρχίες της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Η ρωσική πολιτική υποστήριξη προς τη Βόρεια Κορέα παρέχει στην τελευταία προστασία και ατιμωρησία από περαιτέρω καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και δορυφόρων που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ.
Ποια είναι η ικανότητα της Βόρειας Κορέας να βοηθήσει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία;
Η Βόρεια Κορέα προσφέρει σημαντικά αποθέματα όπλων και μια πιθανή βάση για μελλοντική παραγωγή όπλων, αλλά αυτό θα περιοριζόταν από τη χαμηλή απόδοση των εργοστασίων της Βόρειας Κορέας και την ικανότητα προμήθειας. Έτσι, οι πιο άμεσες συνεισφορές της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία θα προέρχονται από αποθέματα παλαιών συστημάτων πυροβολικού και πυραύλων που παραμένουν λειτουργικά και θανατηφόρα αλλά στερούνται σύγχρονων συστημάτων καθοδήγησης.
Οι περιοδείες του Κιμ Γιονγκ Ουν σε εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την επιθυμία της Βόρειας Κορέας να γίνει μια κατασκευαστική βάση για την προμήθεια όπλων στη Ρωσία. Με τη σειρά τους, τα αιτήματα της Βόρειας Κορέας για υποστήριξη από τη Ρωσία θα είναι ευρείας κλίμακας και θα περιλαμβάνουν βοήθεια στην προμήθεια και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών πυραύλων και δορυφόρων, καθώς και επισιτιστική βοήθεια και αιτήματα για άλλα είδη που κρίνονται κρίσιμα για την υποστήριξη της διακυβέρνησης Κιμ. Μένει όμως να δούμε αν και οι δύο πλευρές μπορούν να προσφέρουν τα επίπεδα και τους τύπους στρατιωτικής υποστήριξης η μία στην άλλη που να είναι ανάλογα με τις αντίστοιχες προσδοκίες τους.
Πώς θα επηρέαζαν οι διευρυμένες σχέσεις με τη Ρωσία τη δυναμική στην Κορεατική Χερσόνησο και στη Βορειοανατολική Ασία;
Η ανανέωση της στρατιωτικής σχέσης Βόρειας Κορέας – Ρωσίας θα αποκαταστήσει τις αμφίδρομες προμήθειες στρατιωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες που ο βορειοκορεατικός στρατός επιθυμούσε από καιρό αλλά στερούνταν για δεκαετίες λόγω της τήρησης των κυρώσεων από Κίνα και Ρωσία. Αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία όπως αναβαθμισμένα αεροσκάφη και προηγμένα οπλικά συστήματα.
Από αυτή την άποψη, οι κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί ακούσια και επέτρεψαν τις προοπτικές ώστε η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη από το εξωτερικό. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα σηματοδότησε τη γεωπολιτική σημασία των στενότερων σχέσεων Κίνας – Βόρειας Κορέας – Ρωσίας φιλοξενώντας τόσο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου όσο και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Λι Χονγκζονγκ στα τέλη Ιουλίου στην εβδομηκοστή επέτειο από την υπογραφή της κορεατικής ανακωχής, την οποία η Βόρεια Κορέα σηματοδοτεί εσωτερικά ως “Ημέρα της Νίκης”. Η αναφερόμενη πιθανότητα να συμμετάσχει η Βόρεια Κορέα σε τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις Κίνας – Ρωσίας θα σήμαινε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός για αυτόν τον συνασπισμό.
Ο συνασπισμός Κίνας – Βόρειας Κορέας – Ρωσίας παραμένει λιγότερο συνεκτικός από το βάθος του συντονισμού που σηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα στο Camp David τον Αύγουστο. Ωστόσο, η εμφάνιση αντιτιθέμενων συνασπισμών (αλλά όχι ακόμη μπλοκ) στη Βορειοανατολική Ασία βαθαίνει τις ενδοκορεατικές και περιφερειακές εντάσεις στη Βορειοανατολική Ασία. Οι ισχυρότερες σχέσεις Βόρειας Κορέας – Ρωσίας αμβλύνουν εν μέρει την πολιτική απομόνωση της Βόρειας Κορέας, ενισχύουν την εσωτερική πολιτική νομιμότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν και ενθαρρύνουν τη Βόρεια Κορέα να συνεχίσει την ανάπτυξη πυραύλων και δορυφόρων της ατιμώρητα. Ο συμβολισμός πίσω από την αναμενόμενη επιστροφή του Κιμ στη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν το 2023 υποδηλώνει ότι ο Κιμ σκοπεύει να περιηγηθεί στη διπλωματία της Βόρειας Κορέας σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο αυξανόμενης αντιπαράθεσης, αντί στο κλίμα μείωσης της έντασης που υπήρχε κατά τη σύνοδο κορυφής του το 2018 και το 2019 – αν και με τους ίδιους στόχους για την ενίσχυση της νομιμότητας και της διεθνούς θέσης της Βόρειας Κορέας.
Πώς θα περιμένατε να αντιδράσουν οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους;
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε το ασυνήθιστο βήμα να επιβεβαιώσει τις εικασίες για μια σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας – Ρωσίας με προφανή ελπίδα ότι η προβολή θα προκαλούσε πίεση και στις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να περιορίσουν και να αποτρέψουν τη συνεργασία Βόρειας Κορέας – Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για να το πράξουν ήταν αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσε να θεωρήσει μια συνάντηση Κιμ – Πούτιν ως μια σύνοδο κορυφής μεταξύ δύο μοναχικών και απομονωμένων ηγετών.
Αλλά μια σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-Ρωσίας θα μπορούσε σαφώς να σηματοδοτήσει ένα νέο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας με βάση τις αντιλήψεις τους για αμοιβαίο όφελος που διέφευγε και οι δύο πλευρές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε μια τέτοια συνεργασία και να αποθαρρύνει άλλες δυνάμεις, ειδικά το Πεκίνο, από το να ενισχύσουν την υποστήριξη είτε προς την Πιονγκγιάνγκ είτε τη Μόσχα. Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι να αποτρέψουν την περαιτέρω τόλμη της Βόρειας Κορέας και να εμποδίσουν τις ρωσικές προσπάθειες να διατηρήσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ
Κορέα – Βόρειος Κορέα
Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό πυρηνικά αν δεχτούμε επίθεση
«Χωρίς δισταγμό» θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, αν υποστεί επίθεση από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Πιονγκγιάνγκ «θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό όλα τα μέσα στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων», αν «ο εχθρός» της επιτεθεί, τόνισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο, με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση με τη Σεούλ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Κιμ αναφερόταν στη συμμαχία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.
Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και βασίζεται στην αποτρεπτική ισχύ του βασικού συμμάχου της, των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν έγιναν αφού η Νότια Κορέα γιόρτασε —την Τρίτη— την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διεμήνυσε σε εορταστική εκδήλωση πως ο Κιμ θα διακινδύνευε το «τέλος του καθεστώτος του» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου.
Απείλησε πως θα υπάρξει «αποφασιστική και συντριπτική αντίδραση» του στρατού του και της συμμαχίας Σεούλ-Ουάσιγκτον.
Στη Νότια Κορέα σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιωτικοί.
«Μαριονέτα» και «ανώμαλος»
Αντιδρώντας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον κ. Γιουν «μαριονέτα» και «ανώμαλο», σύμφωνα με το KCNA.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά, οπτικό υλικό των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της, ενώ ο κ. Κιμ κάλεσε, για ακόμη μια φορά, να αναπτυχθεί περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες διέρχονται μια από τις πιο τεταμένες περιόδους των τελευταίων ετών. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως αναπτύσσει 250 εκτοξευτήρες πυραύλων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.
Ο πόλεμος της Κορέας (1950-’53) τερματίστηκε με απλή εκεχειρία, δεν υπογράφτηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, τα δυο κράτη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Κορέα – Βόρειος Κορέα
Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να παράγει σημαντικό αριθμό πυρηνικών όπλων
Η Βόρεια Κορέα πιθανόν να πραγματοποιήσει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου
Η Βόρεια Κορέα έχει αρκετό πλουτώνιο και ουράνιο για να παράγει τουλάχιστον διψήφιο αριθμό πυρηνικών όπλων, δήλωσε σήμερα νοτιοκορεάτης βουλευτής επικαλούμενος την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας.
Η υπηρεσία βλέπει επίσης την προοπτική να πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα μια έβδομη πυρηνική δοκιμή μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, δήλωσε ο βουλευτής Λι Σεόνγκ-κβεούν, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής του κοινοβουλίου για τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Τον Ιούλιο, έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει έως και 90 πυρηνικές κεφαλές, αλλά ότι είναι μάλλον πιθανό να έχει συναρμολογήσει γύρω στις 50.
Ο Λι δήλωσε πως είναι σπάνιο για τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν ρεπορτάζ για την επίσκεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν σε εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, πράγμα που σημαίνει ότι το ρεπορτάζ, που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι πιθανό να είχε στόχο να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο Λι, ο οποίος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, δήλωσε επίσης ότι το ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Κιμ μπορεί να ήταν για εσωτερική κατανάλωση.
“Είχε λεχθεί πως η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση για την ενθάρρυνση των πολιτών”, δήλωσε ο Λι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΗΠΑ
Κάμαλα Χάρις και Τράμπ μπροστά στην πυρηνική απειλή του Κιμ Γιον Ουν
Προβληματίζει τις ΗΠΑ το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας
Του Andreas Kluth
Πείτε ότι είστε ένας αδίστακτος ναρκισσιστής και γεννημένος δικτάτορας και ότι βλέπετε τα πλάνα από το προεδρικό ντιμπέιτ των ΗΠΑ αυτού του μήνα στη Φιλαδέλφεια.
Είναι προφανές ότι είχατε πάρα πολύ λίγο χρόνο και δεν εμπνεύσατε ούτε κατά διάνοια τόσο φόβο και δέος όσο σας αναλογεί. Έτσι, αποφασίζετε να κάνετε την “έκπληξη του Οκτωβρίου”. (σ.σ. Στην πολιτική των ΗΠΑ, μια έκπληξη του Οκτωβρίου είναι ένα γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών του Νοεμβρίου, είτε είναι εσκεμμένα σχεδιασμένες είτε αυθόρμητα).
Δεν μιλάω για τον πρώην και ίσως μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά για τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας. Όλα τα είδη των θεμάτων καταλαμβάνουν τους τίτλους ειδήσεων σε αυτή την προεκλογική περίοδο – η Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, όπου ο πόλεμος διεξάγεται πλέον με εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας. Αλλά ο Κιμ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο, παρόλο που είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ειρήνη. Μπορεί να αισθάνεται ότι μια υπενθύμιση είναι απαραίτητη. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Η Βόρεια Κορέα αυξάνει τις πυρηνικές κεφαλές
Αυτόν τον μήνα η Βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του Κιμ να περπατάει μπροστά από μηχανήματα που εμπλουτίζουν το ουράνιο που χρησιμοποιείται στις πυρηνικές κεφαλές της Βόρειας Κορέας. Αψηφώντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, έχει ήδη επεκτείνει το οπλοστάσιό του σε περίπου 80 ή 90 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με νοτιοκορεατικές εκτιμήσεις και συνεχίζει να ενισχύει το οπλοστάσιο όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Πώς μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις ο Κιμ
Μια πιθανή “έκπληξη του Οκτωβρίου” θα μπορούσε να είναι μια νέα πυρηνική δοκιμή. Θα ήταν η έβδομη της Βόρειας Κορέας από το 2006 και η πρώτη από το 2017, όταν ο Κιμ πυροδότησε μια πυρηνική κεφαλή με περίπου δεκαπλάσιο φορτίο από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία και στον Ειρηνικό, ή ακόμη και στα ύδατα κοντά στο Γκουάμ ή σε άλλα αμερικανικά εδάφη, τα οποία μπορεί πλέον να προσεγγίσει. Θα μπορούσε να επιδείξει νέα υποβρύχια που θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ- ή τους διαστημικούς δορυφόρους που κατασκευάζει με τη βοήθεια του νέου του φίλου, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η έκπληξη του Κιμ δεν χρειάζεται καν να περιλαμβάνει κάποιο υλικό. Ο Ρόμπερτ Κάρλιν του Stimson Center, βετεράνος παρατηρητής του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, πιστεύει ότι η πρόκληση θα μπορούσε να είναι μια δήλωση από το κοινοβούλιο του Κιμ, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα θα ακυρώσει την ανακωχή που τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας, ορίζοντας τη χώρα ως ξεχωριστό έθνος εντός των σημερινών ορίων της.
Μέρος αυτής της δήλωσης, μου είπε ο Κάρλιν, θα μπορούσε να είναι ένα τελεσίγραφο προς τη Νότια Κορέα να παραδώσει πέντε νησιά στην Κίτρινη Θάλασσα κοντά στην αμφισβητούμενη θαλάσσια οριοθέτηση (που χαράχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1953). Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον θα αγνοούσαν επιδεικτικά μια τέτοια πρόκληση. Το ερώτημα είναι τότε τι θα κάνει στη συνέχεια ο Κιμ, πώς θα απαντούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τι θα είχαν να πουν ο Τραμπ και η αντίπαλός του, η Κάμαλα Χάρις.
Η συνολική κλιμάκωση στην περιοχή ξεπερνά κατά πολύ το συνηθισμένο, λέει ο Κάρλιν. Ο Κιμ, όπως ο πατέρας και ο παππούς του, ανέκαθεν υπέθετε ότι κάθε Αμερικανός πρόεδρος, ανεξαρτήτως κόμματος, θέλει να εξαλείψει το καθεστώς του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ωστόσο, οι δύο άνδρες διατηρούσαν για ένα διάστημα ένα περίεργο ρομάντζο – κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κιμ διέκοψε τις πυραυλικές δοκιμές του – με αποκορύφωμα την ανταλλαγή φιλικών επιστολών και τρεις συναντήσεις.
Ο Κιμ αισθάνεται πιο δυνατός αφού σφράγισε τη συμμαχία του με τον Πούτιν
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το 2019, ωστόσο, ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και ο Κιμ αισθάνθηκε ταπεινωμένος. Η Βόρεια Κορέα άρχισε εκ νέου να εκτοξεύει πυραύλους και να απειλεί τον Νότο και διέκοψε κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, ακόμη και αφού ο Μπάιντεν αντικατέστησε τον Τραμπ.
Ο Κιμ αυτές τις μέρες αισθάνεται πιο δυνατός απέναντι στις ΗΠΑ, αφού σφράγισε τη συμμαχία του με τον Πούτιν αυτό το καλοκαίρι. Η Βόρεια Κορέα στέλνει τώρα πυρομαχικά και πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και η Μόσχα με τη σειρά της παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ το υλικό και την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να εξοπλιστεί εναντίον της Δύσης. Το Κρεμλίνο ασκεί επίσης βέτο σε προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ελέγχων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ. (Πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί: Μόλις το 2017, η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούσαν να συμπορεύονται με τις ΗΠΑ στην ψήφιση αυτών των κυρώσεων).
Αυτό είναι το χάος και ο κίνδυνος που πρόκειται να κληρονομήσει είτε ο Τραμπ είτε η Χάρις. Και δεν είναι σαφές ότι κάποιος από τους δύο, ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να το διευθετήσει.
Τι ενδέχεται να κάνουν Χάρις και Τραμπ αν εκλεγούν
Η Χάρις θα συνέχιζε πιθανότατα την πολιτική του Μπάιντεν να καθησυχάζει τους συμμάχους της Αμερικής, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία (οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν σήμερα ένα από τα πολλά τριμερή σύμφωνα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ). Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερες κοινές ασκήσεις ή ακόμη και την επιστροφή ορισμένων αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα. Το σχέιδο θα ήταν να αναγνωριστεί ότι η “αποπυρηνικοποίηση” στη χερσόνησο δεν είναι πλέον εφικτή, και αντίθετα να αποτραπεί ο Κιμ από την κλιμάκωση. Η Χάρις θα μπορούσε επίσης να καλέσει τους πολλούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την επιβολή των κυρώσεων.
Ο Τραμπ θα τολμούσε περισσότερα αλλά με κίνδυνο χάους ή πολέμου. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει προσωπική σχέση με τον Κιμ, θεωρεί τον εαυτό του ιδιοφυή διαπραγματευτή και δεν αντιμετωπίζει τις συμμαχίες ως ιερές. Έτσι, θα μπορούσε να προσφέρει στον Κιμ να σταματήσει τις κοινές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότου ή να αποσύρει κάποια αμερικανικά στρατεύματα και να χαλαρώσει τις κυρώσεις ή ακόμη και να στείλει χρήματα στον Βορρά. Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ θα περίμενε από τον Κιμ να παγώσει την πυρηνική του ανάπτυξη.
Η προσέγγιση της Χάρις θα έπαιρνε μια κακή κατάσταση και στην πραγματικότητα θα την “πάγωνε”, καθιστώντας την ακόμα κακή αλλά (ελπίζουμε) σταθερή. Η προσέγγιση του Τραμπ θα αναστάτωνε την κατάσταση, καθιστώντας την ρευστή αλλά ασταθή. Η Νότια Κορέα, φοβούμενη την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να σπεύσει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Ο Κιμ θα το έβλεπε αυτό ως απειλή και θα εξέταζε το ενδεχόμενο να την προλάβει κηρύσσοντας πόλεμο.
Από την άλλη, αν έχει ήδη αποφασίσει ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, ο Κιμ δεν χρειάζεται να περιμένει τόσο πολύ. Καθώς παρακολουθεί τους Αμερικανούς να τσακώνονται μεταξύ τους το επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η Ουάσινγκτον είναι αφηρημένη και να βάλει “φωτιά” στη χερσόνησό του. Και τότε, επιτέλους, όλος ο κόσμος θα μιλάει μόνο για αυτόν.
Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν
Πηγή: Bloomberg
-
Ιράν24 ώρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 ημέρα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video1 ημέρα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Εθνική Άμυνα9 ώρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιστορία5 ώρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Αναλύσεις3 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα3 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»
-
Video1 ημέρα πριν
Σάββας Καλεντερίδης: Δείτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας κυβερνούν!