Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Γερμανία: Τι αλλάζει στις διαδικασίες απέλασης

Δημοσιεύτηκε στις

Πρόβλημα ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιδρά ανακοινώνοντας μία αυστηρότερη πολιτική ασύλου. “Πρέπει επιτέλους να απελάσουμε μαζικά όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία”, δήλωσε στο περιοδικό Spiegel, προσθέτοντας πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης, που συχνά κρατούν χρόνια. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τάσσεται και αυτή υπέρ της επιτάχυνσης των απελάσεων: “Όποιος δεν έχει δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μας”, δηλώνει.

Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς μετά τη ρωσική εισβολή, οι οποίοι έπρεπε κάπου να φιλοξενηθούν και τα παιδιά τους να ενταχθούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Πέρυσι περίπου 244.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου – φέτος μπορεί να φτάσουν τις 300.000.

Πάντως, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα, συχνά δεν μπορούν να επαναπατριστούν. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών 12.000 άτομα είχαν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Ποιοι μπορούν να απελαθούν;

Σε συνέντευξή του στην DW ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης Γκέραλντ Κνάους κάνει λόγο για μια “επιθετική πολιτική απελάσεων, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο κυβερνητικός συνασπισμός – ιδίως για άτομα που έχουν διαπράξει αδικήματα ή θεωρούνται επικίνδυνα”.

Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν κατέθεσαν αίτηση ασύλου ή κατέθεσαν, αλλά αυτή απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου υπήρχαν στη Γερμανία περίπου 255.000 άτομα που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, περίπου 205.000 από αυτούς δεν μπορούν να απελαθούν για νομικούς λόγους: είτε επειδή οι χώρες από τις οποίες προέρχονται δεν είναι ασφαλείς ή αρνούνται να τους δεχθούν πίσω, είτε επειδή οι ίδιοι είναι ασθενείς, δεν έχουν καθόλου έγγραφα ή έχουν ήδη ξεκινήσει την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Κατά τον Κνάους είναι αμφίβολο το εάν οι γερμανικές αρχές θα απελάσουν πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους: “Η ιδέα ότι θα απελαθούν από τη Γερμανία άνθρωποι που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται εδώ για χρόνια είναι απατηλή”.

Τι θα αλλάξει στη διαδικασία απελάσεων;

Το σχέδιο νόμου της υπουργού Εσωτερικών Φέζερ προβλέπει περισσότερες εξουσίες για τις αρχές και την αστυνομία, οι οποίες καλούνται να επιβάλλουν τις απελάσεις. Πλέον οι απελάσεις δεν θα χρειάζεται να ανακοινώνονται, ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να εισέλθουν και σε άλλους χώρους εκτός αυτών όπου βρίσκονται οι προς απέλαση, λόγω του ότι, σύμφωνα με τις αρχές, πολλοί κρύβονται επανειλημμένως σε συλλογικά καταλύματα.

Επιπλέον, οι αλλοδαποί που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα θα μπορούν να κρατηθούν έως και 28 ημέρες στους ειδικούς χώρους κράτησης εν αναμονή της απέλασής τους. Εάν κάποιος δεν μπορεί να επιδείξει το διαβατήριό του, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν επίσης να ερευνήσουν τυχόν κινητά τηλέφωνα ή αποσκευές προκειμένου να διαπιστώσουν την ταυτότητα του.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Pro Asyl, χαρακτηρίζουν την κράτηση ως απάνθρωπη, τονίζοντας ακόμη ότι πολλοί κρατούμενοι συχνά αυτοτραυματίζονται ή και αυτοκτονούν σε χώρους κράτησης περιμένοντας την απέλασή τους. Η οργάνωση για την προστασία των παιδιών Terre des Hommes εκφράζει την ανησυχία πως “η σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας θα κάνει τα παιδιά και τους νέους να ζουν με το μόνιμο άγχος της απέλασης”.

Επικριτικά σχόλια εκφράζονται πάντως και στις τάξεις της ίδιας της κυβέρνησης συνασπισμού, όπου ορισμένοι κρίνουν τα σχέδια αυστηροποίησης ως εν μέρει υπερβολικά και απάνθρωπα. Για το συντηρητικό CDU/CSU, από την άλλη πλευρά, το σχέδιο είναι ανεπαρκές και ζητά τη λήψη περισσότερων και ακόμη αυστηρότερων μέτρων ενάντια στην παράνομη μετανάστευση. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να κατατίθεται τώρα στο κοινοβούλιο, το βέβαιο είναι πως θα τροποποιηθεί.

Θα δέχονται τους απελαθέντες οι χώρες καταγωγής;

Ο Γκέραλντ Κνάους εκτιμά πως τα σχεδιαζόμενα μέτρα έχουν κατ’ αρχήν νόημα, επισημαίνει ωστόσο πως “πολύ πιο σημαντικές είναι οι συμφωνίες για τη μετανάστευση, η συνεργασία δηλαδή με τα κράτη που θα δέχονται πίσω τους απελαθέντες πολίτες τους”.

Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε πως πρόκειται να συναφθούν συμφωνίες με αυτά τα κράτη και είναι γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη με τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και κράτη που δεν δέχονται πίσω τους απελαθέντες. Ο Κνάους αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα προηγούμενων ετών ορισμένες χώρες της Αφρικής, όπως τη Νιγηρία και τη Ζάμπια, χώρες από τις οποίες η Γερμανία δέχθηκε πολλούς ανθρώπους, στους οποίους τελικά δεν χορηγήθηκε άσυλο και ταυτοχρόνως αυτοί δεν γίνονταν ξανά δεκτοί πίσω. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Ιράκ.

Γι΄ αυτό η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τις απελάσεις αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, το οποίο είναι και ελάχιστα αποτρεπτικό. “Στοχεύουμε στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς τη Γερμανία;”, διερωτάται ο Κνάους. “Σε αυτήν την περίπτωση, έχει κανείς πολλούς λόγους να αμφιβάλλει πως θα το πετύχουμε”. Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ ο δεύτερος γύρος!

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Το HTS ξεκίνησε επιχείρηση ασφαλείας στη δυτική ύπαιθρο της Χομς για να συλλάβει τα υπολείμματα πρώην στρατιωτικών της SAA στην περιοχή.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές νότια του Ain al-Arab.
  • Στις 20 Ιανουαρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Geir Pedersen συναντήθηκε με τον ηγέτη του HTS Abu Muhammad al-Julani στη Δαμασκό.
  • Οι SDF επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Al-Shahil και Al-Busayrah και στην πόλη Al-Hawaij, ανατολικά της Deir Ezzor.
  • Ο ηγέτης του HTS Abu Muhammad al-Julani μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ είναι ο ηγέτης που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα αποκαταστήσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο υποψήφιος διευθυντής της CIA υπόσχεται να αυξήσει την εστίαση στην Κίνα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τζον Ράτκλιφ, υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για διευθυντής της CIA, δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι, εάν εγκριθεί για να ηγηθεί της υπηρεσίας κατασκοπείας, θα εντείνει την εστίασή της στην Κίνα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Ο Ράτκλιφ, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, είπε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν «αυτό που μπορεί να είναι το πιο δύσκολο περιβάλλον εθνικής ασφάλειας στην ιστορία του έθνους μας» – συμπεριλαμβανομένων των απειλών από την Κίνα , τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα καθώς και τον «αυξανόμενο συντονισμό μεταξύ των αντιπάλων της Αμερικής».

Η πρόοδος του Πεκίνου σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο κβαντικός υπολογισμός είχαν ενισχύσει αυτό που ονόμασε «πανταχού παρούσα τεχνική επιτήρηση» στην Κίνα, θέτοντας «πρωτοφανείς προκλήσεις» για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στη συλλογή πληροφοριών.

Ο Ράτκλιφ είπε ότι ο οργανισμός «αγωνίστηκε να συμβαδίσει» με την τεχνολογική καινοτομία και ότι υπήρχε ανάγκη να επεκταθεί με τον ιδιωτικό τομέα για να διατηρήσει το προβάδισμα στις αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Ως στόχος, η τεχνολογία είναι πιο σημαντική από ποτέ, είτε αφορά την κατανόηση των δυνατοτήτων των αντιπάλων μας στην τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές, είτε τις εξελίξεις τους στους υπερηχητικούς και τις αναδυόμενες διαστημικές τεχνολογίες είτε τις καινοτομίες τους στην αντικατασκοπεία και επιτήρηση», είπε.

Ο Ράτκλιφ δεν εξήγησε πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη συλλογή πληροφοριών κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ωρών δημόσιας ανάκρισης, προτού η επιτροπή μετακινήσει την ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει θέματα ευαίσθητων ή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η ανάκριση του Ράτκλιφ ήταν μία από τις μισή ντουζίνα ακροάσεις επιβεβαίωσης για τους υποψηφίους Τραμπ την Τετάρτη, μαζί με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για τον υπουργό Εξωτερικών. πρώην γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα Pam Bondi για τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ. στέλεχος του fracking Chris Wright για γραμματέας ενέργειας. πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ Sean Duffy για γραμματέα Μεταφορών· και ο αριθμός του Project 2025 Russell Vought για διευθυντής του Office of Management and Budget.

Σε αντίθεση με τον Πιτ Χέγκσεθ , τον υποψήφιο του Τραμπ για υπουργός Άμυνας, ο οποίος αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης την Τρίτη, ο Ράτκλιφ είχε μια αρκετά ομαλή συνεδρίαση.

Φαινόταν να κερδίζει τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες λόγω της εμπειρίας του ως DNI τους τελευταίους μήνες της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ.

Και απαντώντας στους Δημοκρατικούς που ρώτησαν εάν η πίστη του στον Τραμπ θα εμπόδιζε τη διοίκηση της υπηρεσίας από τον ίδιο, ο Ράτκλιφ υποστήριξε το «ρεκόρ του όσον αφορά την αλήθεια στην εξουσία» και είπε ότι θα αντιστεκόταν σε κάθε προσπάθεια απόλυσης υπαλλήλων για τις υποτιθέμενες πολιτικές τους απόψεις.

Ο Ράτκλιφ είπε επίσης ότι θα συνεχίσει την «καλή δουλειά» του σημερινού διευθυντή William Burns, υπό την ηγεσία του οποίου η CIA δημιούργησε δύο νέα κέντρα αποστολής το 2021 για να επισημοποιήσει την εστίαση της υπηρεσίας στην Κίνα και στην αναδυόμενη τεχνολογία.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η πρόκληση που κάνουμε μια φορά σε μια γενιά», είπε ο Ράτκλιφ. «Η νοημοσύνη είναι ξεκάθαρη. Η απάντησή μας πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρη».

Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει την αποτροπή των ΗΠΑ στην απειλή για την κυβερνοασφάλεια που θέτει η Κίνα. Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι διεξήγαγε δραστηριότητες πειρατείας κατά των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών και άλλων κυβερνητικών δικτύων.

«Το αποτρεπτικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ότι υπάρχουν συνέπειες για τους αντιπάλους μας όταν το κάνουν αυτό», είπε.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει να δώσει προτεραιότητα στους πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων που είπε ότι θα ήταν «απαραίτητα για να επιτεθούμε εναντίον των αντιπάλων μας με τα μέσα του κυβερνοχώρου».

Ο Ράτκλιφ, 59 ετών, ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ από το Τέξας πριν γίνει DNI από τον Μάιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, καθιστώντας τον έναν από τους λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας που επέστρεψαν από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Ράτκλιφ δεν ήταν ο μόνος υποψήφιος την Τετάρτη που εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο του Πεκίνου στις ΗΠΑ. Όταν ο Ράιτ, ο υποψήφιος υπουργός Ενέργειας, ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Τομ Κότον του Αρκάνσας σχετικά με τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η παραβίαση των εθνικών εργαστηρίων του Υπουργείου Ενέργειας και άλλων ευαίσθητων εγκαταστάσεων από αντιπάλους όπως η Κίνα, είπε ότι συμφωνεί με τη «βαρύτητα της απειλής και την ανάγκη αντιμετώπισής του».

Ο Cotton είπε ότι σε περισσότερους από 8.000 Κινέζους και Ρώσους πολίτες είχαν παραχωρηθεί πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια DOE το οικονομικό έτος 2023 – γεγονός που τονίστηκε σε νομοσχέδιο της Γερουσίας πέρυσι που είχε ως στόχο να περιορίσει την πρόσβαση των υπηκόων της Κίνας, της Ρωσίας και τριών άλλων χωρών. τα εργαστήρια.

Το Υπουργείο Ενέργειας είχε προηγουμένως απωθήσει τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι θα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στο έργο του.

 

ΠΗΓΗ: South China Morning Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή