Ιστορία - Πολιτισμός
Ο κορυφαίος καθηγητής λαογραφίας, Dr. Robert Baron σε μία σειρά ανοικτών διαλέξεων και σεμιναριακών μαθημάτων στο ΕΚΠΑ
Θα μοιραστεί με την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και με το ευρύ κοινό την εμπειρία του σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαχείρισής της, δημόσιας λαογραφίας και των σύγχρονων επαγγελματικών προοπτικών των λαογράφων, λαογραφίας στην εκπαίδευση, λαογραφίας και τουρισμού και λαογραφικών αρχείων.
Ο Dr. Robert Baron, λαογράφος καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Πολιτιστική Αειφορία (MA in Cultural Sustainability Program) στο Goucher College της Βαλτιμόρης, έχει μακρά και παραγωγική ερευνητική και διοικητική θητεία ως Διευθυντής του προγράμματος για τις Λαϊκές Τέχνες, του Προγράμματος για τη Μουσική και του Προγράμματος για τα Μουσεία στο New York State Council of the Arts, ως Γραμματέας του NGO Forum για τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς του Προγράμματος της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ως συν-διευθύνων της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά και Ιδιοκτησία (Cultural Heritage and Property Workin Group) της SIEF, ως Smithsonian Museum Practice Fellow και ως Αντιπρόεδρος των Fellows της American Folklore Society. Υπήρξε εξωτερικό Μέλος του Ινστιτούτου W.E.B. Du Bois για την Αφρο-Αμερικανική Έρευνα στο Harvard και Ανώτερος Ειδικός Απεσταλμένος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ (Fulbright Senior Specialist) στην Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και την Σλοβενία.
Ο καθηγητής Baron θα βρίσκεται στην Αθήνα κατά την περίοδο 1.10.2023 έως 24.10.2023 ως Fulbright Senior Specialist, προσκεκλημένος από το Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. μέσω προγράμματος που οργανώθηκε από την Βασιλική Χρυσανθοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας. Με σειρά μαθημάτων, σεμιναριακών συζητήσεων με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές της λαογραφίας και με δημόσιες διαλέξεις, θα μοιραστεί με την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και με το ευρύ κοινό την εμπειρία του σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαχείρισής της, δημόσιας λαογραφίας και των σύγχρονων επαγγελματικών προοπτικών των λαογράφων, λαογραφίας στην εκπαίδευση, λαογραφίας και τουρισμού και λαογραφικών αρχείων.
Θα παρουσιάσει τις ακόλουθες διαλέξεις και σεμιναριακά μαθήματα:
• Folklore and Tourism – Issues, Challenges and Opportunities for Sustainability – Διάλεξη. Τετάρτη 04.10.2023, 16.00 – 18.00 μ.μ., Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσα 209.
• Building a Public Sector Career in Folklore and ICH – Σεμιναριακή συζήτηση. Δευτέρα 09.10.2023, 15.30 – 17.00 μ.μ., Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσα 735.
• American Public Folklore – Practices and Key Concepts in Historical Perspective – Διάλεξη. Δευτέρα 09.10.2023, 17.30 – 19.30 μ.μ., Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσα 209.
• Folklore in Education – Σεμιναριακή συζήτηση. Τρίτη 10.10.2023, 15.30-17.30 μ.μ., Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσα 735.
• New Directions for Folklore Archives – Διάλεξη. Πέμπτη 12.10.2023, 15.30-17.30 μ.μ., Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
• The 2003 Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage at 20 Years – Reflections on Accomplishments, Shortcomings and Future Directions – Διάλεξη. Δευτέρα 23.10.2023, 18.00-20.00 μ.μ.. Κεντρικό κτήριο Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημίου 30, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».
Οι διαλέξεις και οι σεμιναριακές συζητήσεις του Dr. Baron είναι ανοικτές στο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό κοινό και σε ενδιαφερόμενα μέλη του ευρέος κοινού.
Ιστορία - Πολιτισμός
Ένα ταξίδι γεύσεων από τη Μικρά Ασία στη Δράμα
Στην κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, στο Παρανέστι Δράμας, η ιστορία της Μικράς Ασίας ζωντανεύει μέσα από μία συνταγή
Ο Γαβρίλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, μας είχε προϊδεάσει το προηγούμενο βράδυ για το γαστρονομικό ταξίδι που θα ακολουθούσε: «Αύριο θα φτιάξουμε χειροποίητες μικρασιάτικες μπάλες».
Τρεις γενιές στην κουζίνα
Η κουζίνα σφύζει από ζωή. Είναι απόγευμα και έχουμε επιστρέψει από μία ακόμη γεμάτη μέρα στο πανέμορφο τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Παρανεστίου. Ο Γαβρίλος δεν είναι μόνος -δίπλα του στέκεται η σύζυγός του Σοφία, που μόλις χθες μας ξενάγησε στα γραφικά χωριά της περιοχής, όπως την Πρασινάδα, αποκαλύπτοντάς μας τους γαστρονομικούς θησαυρούς του τόπου. Μαζί τους είναι και η κόρη τους Γεωργία, βιομηχανική σχεδιάστρια που ζει στην Ολλανδία, αλλά κουβαλά την παράδοση της οικογενειακής κουζίνας στη νέα της πατρίδα.
Από το Παρανέστι στην Ολλανδία
«Πολλές φορές φτιάχνω για τους φίλους μου στην Ολλανδία,» μοιράζεται η Γεωργία, καθώς τα χέρια της κινούνται με σιγουριά στην προετοιμασία. Ο «χεράτος» τραχανάς -που πήρε το όνομά του από το σχήμα της χούφτας- μπαίνει για μούλιασμα, ενώ η οικογένεια ξεκινά την προετοιμασία της γέμισης για τις περίφημες μπάλες.
Η τέχνη της παραδοσιακής συνταγής
Η συνταγή ξετυλίγεται μπροστά μας σαν τελετουργία: μοσχαρίσιος κιμάς αναμειγνύεται με πλιγούρι, ενώ το άρωμα του δυόσμου γεμίζει την κουζίνα. Τα χέρια πλάθουν με επιδεξιότητα μπάλες στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις. Το νερό βράζει, και οι μπάλες βυθίζονται μία-μία στην κατσαρόλα για τα επόμενα είκοσι λεπτά.
Η μαγεία ολοκληρώνεται
Η μαγεία όμως δεν σταματά εδώ. Μόλις οι μπάλες είναι έτοιμες, στο ίδιο ζωμό προστίθεται ο μουλιασμένος τραχανάς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει αρμονικά τις γεμιστές μπάλες με τον πλούσιο ζωμό τραχανά -μια συνταγή που μεταφέρει γεύσεις και μνήμες από τη Μικρά Ασία.
Γεύσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο
«Αυτό το φαγητό μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία» λέει η Γεωργία, και στα μάτια της καθρεφτίζονται οι αναμνήσεις από τα οικογενειακά γεύματα στο Παρανέστι. Σήμερα, οι μικρασιάτικες μπάλες αποτελούν ένα πιάτο που μπορείτε να βρει στο μενού του εστιατορίου του ξενοδοχείου Νέσσος, συνεχίζοντας μια γαστρονομική παράδοση που ξεπερνά τα σύνορα και τις γενιές.
Το Μαντί: ένα ταξίδι από την Καππαδοκία στο σήμερα
Στην ίδια κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, η Γεωργία παίρνει τη σκυτάλη της παράδοσης στα χέρια της. Με τις κινήσεις της να μαρτυρούν την εξοικείωση χρόνων με τη συνταγή, ξεκινά την προετοιμασία του μαντί, ενός εμβληματικού ζυμαρικού της Καππαδοκίας που έχει διασχίσει σύνορα και εποχές. «Στη Χάγη, το μαντί έχει γίνει η γευστική μου υπογραφή» μάς εξομολογείται, καθώς τα δάχτυλά της ζυμώνουν με μαεστρία το μείγμα από αλεύρι, αλάτι, λάδι και νερό.
Η διαδικασία παρασκευής του μαντί είναι μια μικρή χορογραφία όπου κάθε κίνηση έχει τη σημασία της. Η Γεωργία, χωρίζει τη ζύμη σε μικρά, ομοιόμορφα μπαλάκια. «Τριάντα λεπτά υπομονή,» μας λέει χαμογελώντας, καθώς αφήνει τη ζύμη να ξεκουραστεί. «Είναι σαν μια μικρή άσκηση διαλογισμού». Στη συνέχεια, με κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο τέχνη παρά μαγειρική, ανοίγει τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Το στόμιο ενός γυάλινου βάζου μεταμορφώνεται στα χέρια της σε εργαλείο ακριβείας, καθώς κόβει μικρούς, τέλειους κύκλους. «Στην Ολλανδία, οι φίλοι μου εντυπωσιάζονται από αυτή την τεχνική. Είναι τόσο απλή, μα τόσο αποτελεσματική,» σχολιάζει, ενώ γεμίζει κάθε κύκλο με ένα λεπτοδουλεμένο μείγμα από κιμά και φέτα.
Το νερό βράζει, και τα μικρά ζυμαρένια πουγκιά βυθίζονται για δέκα λεπτά στον αφρισμένο ζωμό. Στο μεταξύ, η Γεωργία ετοιμάζει τη σάλτσα που θα αγκαλιάσει το μαντί: γιαούρτι αραιωμένο με τον πολύτιμο ζωμό του βρασμού, αρωματισμένο με φρεσκοτριμμένο σκόρδο. «Το μυστικό είναι στην ισορροπία», εξηγεί. «Το γιαούρτι πρέπει να είναι αρκετά αραιό ώστε να αγκαλιάσει το μαντί, αλλά όχι τόσο που να χάσει τη βελούδινη υφή του».
Την ώρα που τα μαντί στραγγίζουν, η νεαρή σχεδιάστρια μεταμορφώνει τα περισσεύματα της ζύμης σε τραγανά κρουτόν. Τα περνά από καυτό βούτυρο, και το άρωμα γεμίζει την κουζίνα. «Αυτή είναι η προσωπική μου πινελιά στη συνταγή», μάς εξηγεί. «Στη Χάγη, αυτά τα κρουτόν έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του πιάτου μου. Οι Ολλανδοί φίλοι μου τα αποκαλούν «χρυσά μαξιλαράκια». Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που γεφυρώνει τις γενιές και τους πολιτισμούς: τα μαντί επιπλέουν σε μια θάλασσα από αρωματικό γιαούρτι, στολισμένα με τα χρυσαφένια κρουτόν. Η Γεωργία, με το ένα πόδι στην παράδοση και το άλλο στη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή, έχει καταφέρει να μεταφέρει την ουσία της καππαδοκικής κουζίνας στον 21ο αιώνα, διατηρώντας την αυθεντικότητά της αλλά προσθέτοντας τη δική της, διακριτική υπογραφή.
Η κληρονομιά της γεύσης
Παρακολουθώντας αυτή την οικογένεια να μαγειρεύει, συνειδητοποιεί κανείς πως κάθε πιάτο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συνταγή -είναι ένας ζωντανός σύνδεσμος με το παρελθόν, μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, και μια υπενθύμιση πως η γαστρονομική κληρονομιά παραμένει ζωντανή όσο υπάρχουν άνθρωποι που την μεταλαμπαδεύουν με αγάπη στις επόμενες γενιές.
Ιστορία - Πολιτισμός
Ξενάγηση στο κελί που έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στου Ψυρρή
Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου μας ξεναγεί στο κελί που έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στου Ψυρρή
Η εκπομπή «ΤΑLK OF THE TOWN» με τον Βαγγέλη Καράλη, βρέθηκε στο κελί όπου έμενε δέκα χρόνια ο «άγιος των γραμμάτων» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Στην καρδιά της Αθήνας, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή, οι Αθηναίοι και κόσμος από ολόκληρη την Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δει το κελί όπου έμενε για 10 χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο καμαράκι όπου ο σπουδαίος Σκιαθίτης λογοτέχνης έγραψε στο ημίφως το μεγαλύτερο μέρος της «Φόνισσας».
Το κελί του Παπαδιαμάντη διατηρείται, ανήκει στην ιδιοκτησία της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων και είναι επισκέψιμο. Με πρωτοβουλία του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Τσορμπατζόγλου, δρα Βυζαντινολόγου και προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων, τα τελευταία χρόνια ο περιβάλλων χώρος από το κελί του λογοτέχνη έχει αναδειχθεί προσελκύοντας ακόμη περισσότερους επισκέπτες, ενώ πραγματοποιούνται ολοένα περισσότερες εκδηλώσεις στη μνήμη και στο έργο του σπουδαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ιστορία - Πολιτισμός
Παρουσίαση του βιβλίου “Κύπρος 1974: Μισός Αιώνας Προδοσίας”
Οι Εκδόσεις Ινφογνώμων και ο δημοσιογράφος Αντώνιος Αθ. Αντωνόπουλος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
ΚΥΠΡΟΣ 1974: ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 6 μ.μ.
στην Αίθουσα «Γεώργιος Καρατζάς» της ΕΣΗΕΑ
(Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και οι:
■ Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος, Πολεμικός Ανταποκριτής του ΑΝΤ1,
■ Δημήτριος Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού,
■ Σάββας Καλεντερίδης, Στρατιωτικός Αναλυτής, Εκδότης.
Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου – Πολεμιστές:
■ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΠΛΑΡΗΣ
■ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΔΑΣ
■ ΗΛΙΑΣ ΖΑΠΑΤΗΣ
■ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ
Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας