Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής στο Economy Today: Η Κύπρος «πολύτιμη πυλή» για τις ινδικές εταιρείες

Δημοσιεύτηκε στις

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας, Madhumita Hazarika Bhagat, εστιάζει στις διμερείς επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου και περιγράφει πως οι προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι ελπιδοφόρες.
Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Κεφαλαιοποιώντας τους ιστορικούς μας δεσμούς και αξιοποιώντας τις κοινές μας δυνάμεις, Ινδία και Κύπρος συνεχίζουν να κτίζουν μια δυναμική συνεργασία που φέρνει οικονομική ευημερία και στα δύο κράτη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας, Madhumita Hazarika Bhagat.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας επεσήμανε ότι οι διμερείς επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με την Κύπρο να αποτελεί σήμερα τον 10ο μεγαλύτερο επενδυτή ΑΞΕ στην Ινδία με 12 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημείωσε ότι η Ινδία ανακατέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κατηγορία Ι των Ξένων Επενδυτών Χαρτοφυλακίου στη χώρα, με την Κύπρο να αποτελεί το τρίτο κράτος εκτός της FATF, μαζί με τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Ανάμεσα σε άλλα, η Ινδή Ύπατη Αρμοστής τονίζει ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου αξιοποιείται ως πολύτιμη πύλη για τις ινδικές εταιρείες ώστε να αποκτούν πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ποιοι είναι οι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί που έχουν διαμορφώσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αποικιοκρατικής ιστορίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων;

Η Ινδία και η Κύπρος έχουν μακράν ιστορία στενών και φιλικών σχέσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν επισήμως στις 10 Φεβρουαρίου του 1962. Αυτοί οι δεσμοί έχουν διαμορφωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ιστορικά γεγονότα, πολιτισμικές διασυνδέσεις, την επιρροή του αποικισμού και τον ρόλο του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Η στενή σχέση με τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ ενίσχυσε περαιτέρω τις επαφές με την Ινδία από τις απαρχές της ίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η σχέση έθεσε τα θεμέλια για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. Οι Κύπριοι έχουν λάβει εξαιρετική υποστήριξη από την Ινδία σε όλα τα διεθνή θέματα. Η Ινδία είχε υποστηρίξει τον αγώνα για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια, υποστήριξε με συνέπεια τη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της Ε.Ε..

 

Τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος βίωσαν τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εθνικών τους ταυτοτήτων αντιστοίχως, αλλά και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία υποστήριξε την Κύπρο στον αγώνα της για Ανεξαρτησία. Η Κύπρος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (Non Aligned Movement), με τον Μακάριο Γ’ να συμμετέχει στην 1η Σύνοδο Κορυφής του NAM το 1961. Αυτή η κοινή δέσμευση για μη ευθυγράμμιση ενίσχυσε περαιτέρω τον δεσμό μεταξύ Ινδίας και Κύπρου.

Αν και γεωγραφικά απομακρυσμένες, η Ινδία και η Κύπρος έχουν προωθήσει πολιτισμικές ανταλλαγές και δεσμούς μεταξύ των λαών τους. Η ινδική διασπορά στην Κύπρο, αν και σχετικά μικρή, έχει συμβάλει στις πολιτισμικές ανταλλαγές και στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Οι Ινδοί ομογενείς στην Κύπρο διαδραμάτισαν επίσης, ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των δύο χωρών. Οι οικονομικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου έχουν αναπτυχθεί, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν να επεκτείνουν σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο. Η Ινδία επέδειξε ενδιαφέρον για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ενώ η Κύπρος επιδίωξε να προσελκύσει ινδικές επιχειρήσεις και επενδύσεις. Η Ινδία και η Κύπρος έχουν συνεργαστεί σε διάφορα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η έννοια της Οικονομικής Βιωσιμότητας ενώνει

Την τελευταία δεκαετία, τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος έχουν τονίσει τη σημασία της έννοιας της Βιωσιμότητας στην Οικονομία, την Καινοτομία και στην Τεχνολογία στα αντίστοιχα στρατηγικά μας οράματα για το μέλλον. Αυτή η κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών του σύγχρονου κόσμου υπογραμμίζει την εξελισσόμενη φύση της σχέσης μεταξύ των δύο κρατών.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2022, ο Δρ S. Jaishankar, τόνισε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τότε Μνημόνιο Συνεργασίας Άμυνας και Στρατιωτικής Συνεργασίας, καθώς και τη Διακήρυξη Πρόθεσης για τη Συμφωνία Σύμπραξης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα. Η Κύπρος εντάχθηκε παράλληλα και στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Ο υπουργός και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυκλοφόρησαν από κοινού αναμνηστική σφραγίδα με αφορμή τα 75 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ινδίας και τα 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ινδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθώς η Ινδία και η Κύπρος συνεχίζουν να ενισχύουν τους διπλωματικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς τους, η αμοιβαία εστίασή τους στη Βιωσιμότητα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία παρέχει μια σταθερή βάση για συνεργασία και ανάπτυξη σε ένα διασυνδεδεμένο παγκόσμιο τοπίο.

Ποιες είναι οι τρέχουσες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου και πώς προβλέπετε τις προοπτικές ενίσχυσης αυτών των οικονομικών δεσμών στο μέλλον; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία;

Η Ινδία και η Κύπρος έχουν διατηρήσει ισχυρές οικονομικές σχέσεις, με το εμπόριο και τις επενδύσεις να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των διμερών μας δεσμών. Η σχέση χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, κοινές αξίες και δέσμευση για  προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και διεύρυνσης.

Η Ινδία κατέταξε εκ νέου  την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κατηγορία 1 των Ξένων Επενδυτών Χαρτοφυλακίου (FPI) στην Ινδία. H Κύπρος είναι η τρίτη χώρα εκτός FATF στην οποία παραχωρείται αυτή η εξαίρεση, μετά τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εν λόγω ταξινόμηση παρέχει διευκόλυνση επενδυτικών κεφαλαίων από την Κύπρο για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της αγοράς της Ινδίας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Invest India και ο Invest Cyprus υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης με σκοπό να ενισχύσουν τις αμοιβαίες επενδυτικές τους δραστηριότητες και να προωθήσουν τη συνολική επιχειρηματική συνεργασία. Η Κύπρος είναι σήμερα ο δέκατος μεγαλύτερος επενδυτής ΑΞΕ στην Ινδία με συσσωρευμένες επενδύσεις σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια. Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει τη σημασία της ισχυρότερης οικονομικής συνεργασίας, στους τομείς της Yγείας και των Φαρμάκων. Φαρμακευτικά προϊόντα, κεραμικά προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, ηλεκτρικά μηχανήματα είναι μερικά από τα κύρια είδη εξαγωγής από την Ινδία στην Κύπρο.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Κύπρου έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον συνολικό κύκλο εργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες να ανέρχεται στα 198,05 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο  Απρίλιου 2022 – Μάρτιου 2023.

 

Ελπιδοφόρο το μέλλον και οι προοπτικές

Όσον αφορά το μέλλον, οι προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι ελπιδοφόρες. Και τα δύο κράτη αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας ως βασικά συστατικά της οικονομικής ανάπτυξης. Η ακμάζουσα τεχνολογική βιομηχανία της Ινδίας και ο αναπτυσσόμενος Τεχνολογικός τομέας της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για συνεργασία με γνώμονα την Τεχνολογία. Συνέργειες στον τομέα της Πληροφορικής, της Ανάπτυξης Λογισμικού και των Fintech, μπορούν να διερευνηθούν.

Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Κύπρου για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας την καθιστά έναν πολλά υποσχόμενο εταίρο για τις προσπάθειες της Ινδίας για μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Ο Φαρμακευτικός τομέας στην Ινδία ακμάζει και η Κύπρος έχει μια καλά αναπτυγμένη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης. Οι συνεργασίες στη φαρμακευτική έρευνα, ανάπτυξη και διανομή μπορούν να οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Η ενίσχυση των δεσμών στην εκπαίδευση και την έρευνα μπορεί να καλλιεργήσει ανθρώπινο κεφάλαιο και ανταλλαγή γνώσεων. Τα κοινά ακαδημαϊκά προγράμματα και οι ερευνητικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου είναι έτοιμες για εμβάθυνση και διαφοροποίηση. Η κοινή μας δέσμευση για Βιωσιμότητα, Καινοτομία και Τεχνολογία ευθυγραμμίζεται με τη μεταβαλλόμενη δυναμική του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου. Κεφαλαιοποιώντας τους ιστορικούς μας δεσμούς και αξιοποιώντας τις κοινές μας δυνάμεις, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να συνεχίσουν να κτίζουν μια δυναμική συνεργασία που φέρνει οικονομική ευημερία και στα δύο κράτη.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της ινδικής και κυπριακής διασποράς στην προώθηση ισχυρότερων διμερών σχέσεων και τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας;

Στο τοπίο των διεθνών σχέσεων, η ινδική και η κυπριακή διασπορά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση ισχυρότερων διμερών επαφών και στη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας. Αυτές οι ενεργές, δυναμικές κοινότητες είναι οι ζωντανές γέφυρες που συνδέουν την Ινδία με την Κύπρο, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια και φέρνοντας τις χώρες μας πιο κοντά.

Η ινδική διασπορά στην Κύπρο συνιστά μαρτυρία των διαρκών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Η συνεισφορά αυτής της κοινότητας σε διάφορους τομείς στην Κύπρο υπήρξε πολύτιμη, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνολογίας, της Ναυτιλίας, της Φιλοξενίας, της Έρευνας και του Εμπορίου. Η σκληρή δουλειά, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμικός τους πλούτος όχι μόνο έχουν εμπλουτίσει την Κύπρο, αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης, ανεκτίμητους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Θεμέλιο για ισχυρότερες διμερείς σχέσεις

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν στην οικοδόμηση πολιτισμικής κατανόησης και την ενίσχυση της καλής θέλησης. Τα ινδικά φεστιβάλ, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η κουζίνα έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη της πολυπολιτισμικής «ταπισερί» της Κύπρου. Αυτές οι πολιτισμικές ανταλλαγές, με τη σειρά τους, ενθαρρύνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις που αποτελούν το θεμέλιο για ισχυρότερες διμερείς σχέσεις.

Η κυπριακή διασπορά στην Ινδία, αν και μέτρια σε μέγεθος, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Τα μέλη αυτής της κοινότητας έχουν εμπλακεί σε διάφορους τομείς, όπως το Εμπόριο, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τις Πολιτισμικές Ανταλλαγές. Η παρουσία τους όχι μόνο προώθησε οικονομικούς δεσμούς, αλλά ενίσχυσε επίσης τη βαθιά εκτίμηση τού κυπριακού πολιτισμού και αξιών μεταξύ των Ινδών.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα και εξελίξεις στην ινδοκυπριακή σχέση και ποιες βασικές πρωτοβουλίες ή ενέργειες μπορούν να αναληφθούν για περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών τα επόμενα χρόνια;

Η σχέση Ινδίας – Κύπρου βασίστηκε σε μια ζωντανή και δυναμική δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο. Οι τακτικές διπλωματικές δεσμεύσεις και επισκέψεις ενίσχυσαν τους πολιτικούς δεσμούς. Η Μεικτή Επιτροπή Οικονομικής, Επιστημονικής, Τεχνικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας (JCEC) συνήλθε το 2021 και ο 5ος γύρος των Διαβουλεύσεών μας στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε το 2020. Σημαντική υπήρξε και η συνεργασία σε διεθνή φόρουμ για διάφορα παγκόσμια θέματα.

Παράλληλα, το διμερές εμπόριο το οικονομικό έτος 2021-22 ανήλθε σε 214 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να αγγίξει υψηλότερους αριθμούς. Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ινδίας που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου το 2005, προχωρά σταθερά προς την επέκταση των επενδυτικών και εμπορικών μας δεσμών.

Η διμερής επενδυτική σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δύο χώρες έχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για διμερείς επενδύσεις. Η Κύπρος έχει προσελκύσει ινδικές επενδύσεις σε ακίνητα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τεχνολογία. Η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (DTAA) και διάφορες αμοιβαίες συμφωνίες συνέβαλαν καθοριστικά στη διευκόλυνση αυτής της ανάπτυξης.

Το πεδίο των Startup

Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο χωρών μέσω επιχειρηματικών φόρουμ και εμπορικών εκθέσεων. Τέτοιες επαφές θα βοηθούσαν στον εντοπισμό νέων τομέων Συνεργασίας και Επενδύσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, 8 ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις, επιλεγμένες από την Startup India, το οικοσύστημα εκκολαπτηρίων νεοφυών επιχειρήσεων της Ινδίας, συμμετείχαν στο Reflect Festival στην Κύπρο. Η Ινδία ήταν η χώρα εταίρος για την εκδήλωση για πρώτη φορά και η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική. Οι ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν αναπτύσσουν απλώς λύσεις για την Ινδία, αλλά αναπτύσσουν λύσεις για τον κόσμο. Μια βαθύτερη ανταλλαγή μεταξύ των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών της Ινδίας και της Κύπρου είναι ο μελλοντικός δρόμος για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που θα δημιουργήσουν αξία και για τις δύο χώρες.

Και οι δύο χώρες έχουν προωθήσει πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων. Ινδοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν την Ινδία έχουν συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση των πολιτισμών του άλλου.

Η Κύπρος χρησιμεύει ως πολύτιμη πύλη για τις ινδικές εταιρείες ώστε να αποκτούν πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η στρατηγική θέση έχει αξιοποιηθεί από ινδικές επιχειρήσεις.

Και οι δύο χώρες θα πρέπει να διερευνήσουν οδούς για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Η ενθάρρυνση των ινδικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Κύπρο και η προώθηση των επενδύσεων των κυπριακών εταιρειών στην Ινδία μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Η συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η Κυβερνοασφάλεια, η Τεχνολογία Πληροφοριών και η Ψηφιακή Καινοτομία μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες. Η κοινή έρευνα, η μεταφορά τεχνολογίας και η ανάπτυξη ικανοτήτων μπορούν να είναι βασικές πρωτοβουλίες.

Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Τα προγράμματα ανταλλαγής για φοιτητές και μελετητές μπορούν να προωθήσουν την Καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων.

Με την εφαρμογή αυτών των βασικών πρωτοβουλιών και δράσεων, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς, διασφαλίζοντας ένα λαμπρό και αμοιβαία επωφελές μέλλον και για τα δύο έθνη.

Οι υπάρχουσες πολιτικές και τα κοινά επιτεύγματα και επιδιώξεις της Ινδίας και της Κύπρου χρησιμεύουν ως ισχυρό θεμέλιο για μελλοντική συνεργασία. Εστιάζοντας στην Τεχνολογία, τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τον Τουρισμό και το Θαλάσσιο Εμπόριο, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επενδυτικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών μας. Η Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο δεσμεύεται να διευκολύνει και να καλλιεργήσει αυτές τις ευκαιρίες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της διμερούς σχέσης.

ΠΗΓΗ: Economy Today

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν μετά την ήττα της Χάρις! Δεσμεύτηκε στον Μπάιντεν ομαλή μετάβαση της νέας εξουσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Διάγγελμα πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στπμ Λευκό Οίκο, στην πρώτη του ομιλία μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν μίλησε από το Rose Garden του Λευκού Οίκου για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, κάτι που δεν έγινε όταν είχε επικρατήσει του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Καθώς κατευθυνόταν προς το βήμα, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι παρευρισκόμενοι υπάλληλοι, με την εγγονή του στην πρώτη σειρά, του επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα. Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την Κάμαλα Χάρις για την προεκλογική της καμπάνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να νιώθει περήφανη για το έργο της.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε την υποχρέωσή του να διασφαλίσει μια “ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας”, αποδεχόμενος την απόφαση των ψηφοφόρων.

«Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις»
«Για κάποιους ανθρώπους είναι η ώρα της νίκης και για άλλους η ώρα της απώλειας. Μία χώρα επιλέγει το ένα ή το άλλο. Αποδεχόμαστε την επιλογή που κάνει η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις. Δεν μπορείς να αγαπάς τον γείτονά σου μόνο όταν συμφωνείς».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου», τονίζοντας ότι θα κάνει το καθήκον του ως πρόεδρος.

“Ήταν μια ιστορική προεδρία. Αφήνουμε πίσω μας την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Τώρα έχουμε 74 ημέρες για να ολοκληρώσουμε τη θητεία, τη δική μας θητεία, ας κάνουμε κάθε μέρα να μετράει”, είπε κλείνοντας ενώ χαρακτήρισε “αναπόφευκτα” τα πισωγυρίσματα και “ασυγχώρητη” την εγκατάλειψη. “Χάσαμε αυτή τη μάχη, η Αμερική των ονείρων σας σας καλεί να ξανασηκωθείτε”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι περήφανος που συνεργάστηκε με το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα του, υπογράμμισε όμως πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη μας. “Θα είμαστε εντάξει, αλλά πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι”.

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σε φάση εσωστρέφειας η Γερμανία! Πως οδηγήθηκε σε διάλυση η κυβέρνηση Σολτς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε φάση εσωστρέφειας εισέρχεται από σήμερα -και επισήμως- η Γερμανία, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ταυτόχρονα με τον εκλογικό θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την 15η Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για λάβει ή όχι η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag (την κάτω Βουλή).

Το πιθανότερο είναι οι βουλευτές να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές ως το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι τότε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι θα εξακολουθήσουν να συγκυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή πιθανότατα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκειμένου έως το τέλος του έτους να εγκριθούν κρίσιμα νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας.

Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ως τώρα φρόντισε να αποφύγει να σχολιάσει δημόσια τις εξελίξεις.

«Ακατανόητος εγωισμός»

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο καγκελάριος Σολτς επέρριψε την ευθύνη για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στον αρχηγό του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, καταλογίζοντάς του «ακατανόητους εγωισμούς» και «μικρόψυχες μικροκομματικές τακτικές».

«Διέρρηξε πολλές φορές την εμπιστοσύνη μου, ακύρωσε αυθαίρετα την συμφωνία για τον προϋπολογισμό (…) Δεν υπάρχει βάση εμπιστοσύνης για περαιτέρω συνεργασία, συνεπώς δεν είναι δυνατή η σοβαρή κυβερνητική εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο αρχηγός του FDP εισηγήθηκε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο απέρριψε ο καγκελάριος. Στις αιτιάσεις του κ. Λίντνερ περί αδυναμίας συνεννόησης των κυβερνητικών εταίρων, ο Όλαφ Σολτς απάντησε με την αποπομπή του από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία συνεπάγεται προφανώς και την αποχώρηση του FDP από την κυβέρνηση.

Λίγες ώρες αργότερα, από το FDP ανακοινώθηκε πριν από λίγο η αποχώρηση από την κυβέρνηση και των υπολοίπων υπουργών του κόμματος: του Φόλκερ Βίσινγκ από το υπουργείο Μεταφορών, του Μάρκο Μπούσμαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και της Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε καταλάβαμε γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, κατηγορώντας τον Όλαφ Σολτς για προσχεδιασμένη συμπεριφορά.

Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε επιτακτικά την άρση του «φρένου χρέους» για λόγους «έκτακτης ανάγκης», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Όλαφ Σολτς επεδίωκε, είπε, για την συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, την ενεργοποίηση του κανόνα «έκτακτης ανάγκης», η οποία δικαιολογεί τον επιπλέον έκτακτο δανεισμό του κράτους. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε την συντεταγμένη από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.

«Δυστυχώς, ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει νέα κυβέρνηση.

Η αποψινή κατάληξη είχε προεξοφληθεί από πολιτικούς, αναλυτές και ΜΜΕ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ των μέχρι χθες κυβερνητικών εταίρων.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων, με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και την σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της συνολικής οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως από την αποδοχή των προτάσεών του θα κρινόταν η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.

Πώς αντέδρασαν τα ΜΜΕ της χώρας

Για «δύσκολο αποχωρισμό» έκανε λόγο σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι «στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης γεγονότα, ο Όλαφ Σολτς αποπέμπει τον υπουργό Οικονομικών του, καθώς η σχέση του με τον πρόεδρο του FDP είναι εμφανώς τόσο διαλυμένη που η κοινή πορεία έχει τελειώσει έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια».

«Το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι καλή είδηση για την Γερμανία», έκρινε η Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνώντες αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον με περιφρόνηση». Θα διεξαχθούν νέες εκλογές την άνοιξη και στη συνέχεια θα μπορέσει να υπάρξει αναδιοργάνωση, διαβεβαίωσε η εφημερίδα.

Το Der Spiegel σημείωσε τον νέο, «μαχητικό» τόνο που υιοθέτησε ο καγκελάριος, τόσο στις ανακοινώσεις του, όσο και εσωτερικά, κατά την συνάντησή του αργότερα με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Πολλοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν μαχητικό και άνετο. Ο καγκελάριος προέτρεψε τους βουλευτές να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και πειθαρχία», εξήγησε το περιοδικό.

«Αυτή η πτώση είναι λογική συνέπεια» των αμερικανικών εκλογών, εκτίμησε, σε διαφορετικό ύφος, το Focus εξηγώντας ότι «το μήνυμα από αυτό το διπλό χτύπημα λέει ότι η δύναμη της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ παρέσυρε τον γερμανικό συνασπισμό και η αστοχία του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τραμπ». Ο κόσμος στην Γερμανία «είχε από καιρό χορτάσει από τη συμμαχία αυτών των ανισοτήτων, των ερωτευμένων με τα επιχειρήματα και των εμμονικών με την ηθική. Ποτέ άλλοτε ομοσπονδιακός καγκελάριος δεν κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη που του δόθηκε με τόσο διαρκή τρόπο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», έκρινε το Focus περιγράφοντας τον Όλαφ Σολτς με όρους όπως «αποκομμένος» και «αποξενωμένος από την πραγματικότητα», καθώς «αρνείται πεισματικά και αλαζονικά την προσωπική του ευθύνη για την δική του πολιτική αποτυχία».

«Ο Όλαφ Σολτς δεν απέτυχε εξαιτίας του Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά κυρίως λόγω του Όλαφ Σολτς», κρίνει το περιοδικό.

«Ο Σολτς τελειώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με κρότο και ακολουθεί η λασπομαχία», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο ntv τονίζοντας πως οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο καγκελάριος εναντίον του κ. Λίντνερ «είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά για τον κατά τα άλλα μάλλον συγκρατημένο σοσιαλδημοκράτη και είναι πιθανό να σημαίνουν την αρχή μιας λασπολογίας που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Γερμανία στο τέλος μιας κυβερνητικής συμμαχίας».

«Επιτέλους τέλος!», συνοψίζει η Bild θυμίζοντας ότι επί μήνες ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς «κρατούσε τη χώρα σε αγωνία -αλλά μόνο υπό την έννοια των καβγάδων και της δυσαρέσκειας» και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στο πραγματικό της καθήκον, να οδηγήσει την Γερμανία έξω από την κρίση. «Αντιθέτως: τα κόμματα της συγκυβέρνησης οδήγησαν την χώρα ακόμη πιο βαθιά σε ένα χάος μέσω της γκρίνιας και των συνεχών αλληλοκατηγοριών». Στο τέλος ο Κρίστιαν Λίντνερ, συνεχίζει η ταμπλόιντ, «μάζεψε το απαραίτητο θάρρος ώστε να τελειώσει το κόκκινο-κίτρινο-πράσινο δράμα. Άνοιξε τον δρόμο για μια νέα αρχή και έκανε αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών απαιτούσε εδώ και καιρό από τα φανάρια: τράβηξε την πρίζα». Από τη μια είναι κατανοητό ότι ο κ. Σολτς επιτίθεται πλέον τόσο έντονα στον κ. Λίντνερ. Άλλωστε ο συνασπισμός είναι ιστορία. Και ο καγκελάριος Σολτς επίσης, υποστήριξε η εφημερίδα.

Η Handelsblatt εκτίμησε στο σχόλιό της ότι «η συνεπής πορεία του Λίντνερ προς νέες εκλογές αξίζει σεβασμού» και ότι ο Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για ανασυγκρότηση ή νέες εκλογές, έτσι ο Λίντνερ ανέλαβε δράση πράττοντας το σωστό την κατάλληλη στιγμή. «Θα θέλαμε σχεδόν να πούμε: Respect, κύριε Λίντνερ, το να διακινδυνεύει κανείς τη θέση του για να παραμείνει πιστός στον εαυτό του δεν συμβαίνει συχνά στην πολιτική», συμπλήρωσε η οικονομική εφημερίδα.

«Καθυστερημένη απελευθέρωση»

Καθυστερημένη «απελευθέρωση» της Γερμανίας χαρακτήρισαν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.

«Η συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του FDP οδήγησε την χώρα στην οικονομική άβυσσο. Έπειτα από μήνες αδράνειας και αμέτρητες συνεδρίες ψυχοθεραπείας και ομφαλοσκόπησης, χρειαζόμαστε τώρα μια θεμελιώδη πολιτική επανεκκίνηση, προκειμένου να οδηγήσουμε την οικονομία και ολόκληρη την χώρα στην έξοδο από αυτή την σοβαρή κρίση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της ιδεολογικά καθοδηγούμενης πολιτικής του SPD, των Πρασίνων και του FDP», υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους και πρόσθεσαν ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «πρέπει να προσφέρει στην χώρα την τελευταία υπηρεσία του και να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία! Διαλύεται η κυβέρνηση Σολτς

Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της στη Deutsche Welle η Δήμητρα Κυρανούδη, το βράδυ της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2024 μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
10 ώρες πριν10 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.

Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.

Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.

Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.

Διαφημιση

Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.

Κρίστιαν ΛίντνερΚρίστιαν Λίντνερ
O Κρίστιαν Λίντνερ στη γερμανική βουλήΕικόνα: JOHN MACDOUGALL/AFP
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.

Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.

Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση
Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα ΜπέρμποκΡόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ
Χάμπεκ και Μπέρμποκ μαζί έξω από την καγκελαρίαΕικόνα: Markus Schreiber/AP Photo/picture alliance
«Λογική» χαρακτήρισε την απόφαση του Όλαφ Σολτς ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, τονίζοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Από την πλευρά της η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης από τους Πρασίνους, δήλωσε έχοντας στο πλευρό της τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι το κόμμα της θα παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη. «Δεν είναι μια καλή μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου δικτύου ARD, το 53% των Γερμανών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πολλά κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν τώρα επίσπευση της ψήφου εμπιστοσύνης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Φρίντριχ Μερτς στη γερμανική βουλή για την αποτίμηση της απόφασης Σολτς και για τις επόμενες κινήσεις του. Θα πουν «ναι» σε μια άτυπη κυβέρνηση ανοχής μέχρι τον Μάρτιο ή θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές εδώ και τώρα; Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ ζητά πρόωρες εκλογές τώρα και διαμηνύει: «Η συγκυβέρνηση του ‘φωτεινού σηματοδότη’ αποτελεί ιστορία».3

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά36 λεπτά πριν

Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ

1974 Freedom to Cyprus», ήταν το μήνυμα του πανό το οποίο δεν άρεσε στους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν FIBA να...

Πολιτική1 ώρα πριν

Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας

Οι έννοιες Θάρρος, Σθένος, Παρρησία, Ορθολογικός, δίκαιος και βιώσιμος συμβιβασμός, λογική και όχι παραλογισμός, είναι στοιχεία μιας κληρονομιάς μας χιλιάδων...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.

Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29. Ποιοι δεν υπέγραψαν; Εν όψει...

Ενδιαφέροντα2 ώρες πριν

Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο

Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αυτή είναι η ατζέντα των συνομιλιών Γεραπετρίτη-Φιντάν

Η ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Γεραπετρίτη, έχει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από διπλωματικές πηγές, ως εξής: Η Συζήτηση θα εστιαστεί σε...

Δημοφιλή