Το ενδιαφέρον πλέον, εστιάζεται στις ανακοινώσεις της εταιρείας, σε σχέση με το μέγεθος του κοιτάσματος, αφού αυτό θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό και τα περιθώρια για τον χρόνο της εξόρυξης, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως στις τοποθετήσεις του ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, έκανε λόγο για ένα πλούσιο κοίτασμα, ωστόσο και η Κυβέρνηση, τελεί εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΝΙ, η οποία είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του οικοπέδου έξι.
Το ένα εκ των θετικών που προκύπτει είναι πως η νέα αυτή ανακάλυψη, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, τόσο στο οικόπεδο έξι όσο και στο οικόπεδο δέκα της ΑΟΖ, το οποίο διαχειρίζεται η ExxonMobil και γειτνιάζει με το έξι. Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των εταιρειών για την εξόρυξη του φυσικού αερίου, από τους ταμιευτήρες της ευρύτερης περιοχής, στα δυτικά του Ερατοσθένη.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, η ΕΝΙ, έχει ανακοινώσει ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε τρία σημεία του οικοπέδου έξι, που το θετικό που προκύπτει, είναι ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους. Πρόκειται δηλαδή για τρια διαφορετικά κοιτάσματα. Την ίδια ώρα στο οικόπεδο δέκα της ExxonMobil η εταιρεία ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο Γλαύκος.
Ειδικότερα η ΕΝΙ ανακάλυψε στο οικόπεδο έξι το «Ζευς» με εκτιμώμενα αποθέματα 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια, το «Κρόνος 1» με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 tcf και το «Καλυψώ», το οποίο η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει ως «υποσχόμενη ανακάλυψη» με χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ». Ο Κρόνος 2 είναι το τέταρτο κοίτασμα και οι ακριβείς ποσότητες, αναμένεται να ανακοινωθούν από την εταιρεία τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επιβεβαιωτική γεώτρηση. To τεμάχιο 6 βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των κυπριακών ακτών με την ΕΝΙ να κατέχει μερίδιο 50% ως διαχειρίστρια του τεμαχίου με την γαλλική Total Energies να συμμετέχει στην κοινοπραξία με μερίδιο 50%.
Σε ότι αφορά το οικόπεδο δέκα που διαχειρίζεται η ExxonMobil σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, το κοίτασμα Γλαύκος διαθέτει φυσικό αέριο µμεγέθους µμεταξύ 5 και 8 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδών. Συνεπώς αν προστεθούν οι ποσότητες των εν λόγω κοιτασμάτων, τότε μιλάμε για ανακαλύψεις ικανές, να πείσουν τις εταιρείες για να προχωρήσουν σε μια συμπλεγματοποίηση και συνεπώς τις απαραίτητες συνέργειες για εκμετάλλευσή τους. Αυτό δηλαδή που έθεσε ως πρωταρχικό στόχο και ο υπουργός Ενέργειας, τους μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου.
Είναι διαχύτη πάντως, μια νότα αισιοδοξίας, πως τελικά το όλο εγχείρημα θα ξεκολλήσει μετά από τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών και αφού γίνουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα προχωρήσουν με τις απαραίτητες συνέργειες. Το γεγονός ότι πρόκειται για ταμιευτήρες με σημαντική εγγύτητα, αυτό επιτρέπει για παράδειγμα μέσω μιας πλατφόρμας να διοχετεύεται το φυσικό αέριο σε αγωγούς που θα το μεταφέρουν στα τερματικά της Αιγύπτου.
Άλλωστε τα συγκεκριμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, είναι τα πιο κοντινά στην Αίγυπτο και συνεπώς καθίσταται πολύ πιο εύκολη και οικονομική η μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα, η οποία αφενός έχει τεράστιες εσωτερικές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει και αφετέρου, διαθέτει δύο τερματικά που σε κάποιο βαθμό υπολειτουργούν και στα οποία έχουν οικονομικό συμφέρον και οι εμπλεκόμενες στην κυπριακή ΑΟΖ, εταιρείες.
Πηγή: reporter.com.cy