Είναι τουλάχιστον η πέμπτη φορά που ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει κατά λάθος ρωσικά εδάφη
Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους Kalibr ρωσικό έδαφος δύο φορές σε μια μέρα, σύμφωνα με τοπική μέσα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι ASTRA με παρουσία στο Telegram, οι πύραυλοι έπληξαν το Κρασνοντάρ, που βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη νότια Ρωσία, στις 13 Ιανουαρίου.
Ο πρώτος ρωσικός πύραυλος Kalibr έπεσε στην περιοχή μεταξύ των χωριών Παβλόφσκαγια και Αταμάνσκαγια το πρωί και ο δεύτερος έπεσε σε χωράφι το βράδυ, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, ανέφερε το ASTRA, επικαλούμενο πηγές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της περιοχής, τον στρατιωτικό αναλυτή Ian Matveev και αναλυτές από την ομάδα πληροφοριών Conflict Intelligence.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει κατά λάθος ρωσικά εδάφη. Είναι τουλάχιστον η πέμπτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει κατά λάθος ρωσικά εδάφη, ανέφεραν οι Moscow Times.
Στις 2 Ιανουαρίου, ρωσικός πύραυλος έπεσε στο χωριό Πετροπαβλοβκα στην περιοχή Βορονέζ, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Σε μια σπάνια παραδοχή τότε, το υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος έπληξε κατά λάθος το χωριό, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον έξι κτίρια.
Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν στις 20 Απριλίου, 24 και 25 Μαΐου 2023.
Ναυτεμπορική
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Συνεχίζεται το κύμα διώξεων κατά των Κούρδων στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε, ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία για διαμαρτυρίες στην καθαίρεση από την κεντρική τουρκική εξουσία τριών φιλοκούρδων δημάρχων στα νοτιοανατολικά της χώρας που κατηγορούνται για «τρομοκρατία»..
Ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Haber10 τέθηκε επίσης υπό κράτηση το βράδυ του Σαββάτου για μια σειρά άρθρων σχετικά με την απόλυση την περασμένη εβδομάδα ενός δημάρχου της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. Αχμέτ Οζέρ), ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε από τις αρχές για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε ο δικηγόρος του.
Συνολικά έχουν συλληφθεί περισσότερα από 250 άτομα από τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις και για συγκρούσεις με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Τριάντα τρεις από αυτούς κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν, 37 τέθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο και άλλοι τρεις τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η αντικατάσταση τριών φιλόκουρδων δημάρχων τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις πόλεις Μαρντίν και Μπάτμαν, με διορισμένους από το κράτος διοικητές, προκάλεσε την οργή των κατοίκων και τις καταδίκες του Συμβουλίου της Ευρώπης και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι τρεις εκλεγέντες είναι μέλη του DEM, του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος και της τρίτης δύναμης του τουρκικού κοινοβουλίου.
Οι αρχές απαγόρευσαν αμέσως όλες τις συγκεντρώσεις σε αρκετές επαρχίες στα νοτιοανατολικά της χώρας με την πλειοψηφία των Κούρδων, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τις διαδηλώσεις.
Ωστόσο, σε εικόνες που γυρίστηκαν στα μέσα της εβδομάδας στο Μπάτμαν, διακρίνονταν αστυνομικοί στους οποίους οι διαδηλωτές πετούσαν διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πυροτεχνημάτων. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν με κανόνια νερού.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, λίγες επιχειρήσεις μπορούν να συγκριθούν σε τόλμη και επιτυχία με εκείνη της MOSSAD το 2018, όταν μια ομάδα πρακτόρων διείσδυσε στην καρδιά της Τεχεράνης και απέσπασε τα πυρηνικά μυστικά του Ιράν. Σε ένα σκηνικό που θυμίζει σενάριο ταινίας, η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία κατόρθωσε να αποκτήσει μισό τόνο υλικού με απόρρητες πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτή η επιχείρηση όχι μόνο έδειξε τις απίστευτες δυνατότητες της MOSSAD, αλλά και καθόρισε την πορεία της διεθνούς διπλωματίας στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας άμεσα την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν.
Η Έναρξη της Επιχείρησης
Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, όταν οι πράκτορες της MOSSAD έλαβαν την αποστολή να αποκτήσουν απόρρητα έγγραφα και ψηφιακό υλικό που περιείχαν τα σχέδια του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η επιχείρηση, που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια από τον αρχηγό της MOSSAD, Γιόσι Κοέν, περιλάμβανε την εκτενή παρακολούθηση του στόχου, τον εντοπισμό των συστημάτων ασφαλείας και τη δημιουργία πολλών αποπροσανατολιστικών ομάδων για την κάλυψη της πραγματικής αποστολής.
Οι πράκτορες χρειάστηκαν πάνω από έξι ώρες για να παραβιάσουν τα χρηματοκιβώτια της μυστικής αποθήκης στην Τεχεράνη. Χρησιμοποιώντας φλόγιστρα υψηλής θερμοκρασίας, διείσδυσαν στα θωρακισμένα σιδερένια χρηματοκιβώτια, όπου το Ιράν είχε αποθηκεύσει τα πιο πολύτιμα μυστικά του, και τα μετέφεραν με ασφάλεια σε φορτηγά.
Η Αποκάλυψη στον Κόσμο
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε τον Απρίλιο του 2018, όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκάλυψε την ύπαρξη των αρχείων αυτών στον κόσμο μέσα από μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. Με κάθε λεπτομέρεια, εξήγησε πως το Ιράν είχε ένα μυστικό πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία Project Amad, που στόχευε στη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών ικανών να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις. Παρουσίασε χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και σχέδια, που απεδείκνυαν πως το Ιράν, παρά τις διαψεύσεις του, εργαζόταν εντατικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Αποτέλεσε την αφορμή για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν (JCPOA), μια απόφαση που μετατόπισε άμεσα την αμερικανική πολιτική και έφερε το Ιράν αντιμέτωπο με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Ένα Ρίσκο με Τεράστια Οφέλη
Η επιχείρηση ενείχε τεράστιο ρίσκο για το Ισραήλ. Η αποτυχία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς η αποκάλυψη της συμμετοχής της Μοσάντ σε μια τόσο επιθετική ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με άλλες δυνάμεις, ενώ θα έδινε στο Ιράν το έναυσμα για αντίποινα. Ωστόσο, ο Νετανιάχου και ο Κοέν ήταν αποφασισμένοι να πάρουν το ρίσκο, βλέποντας την αποστολή ως μοναδική ευκαιρία να αποκαλύψουν την πραγματικότητα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Γιόσι Κοέν, μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ισραηλινής κατασκοπείας, είναι γνωστός για την τόλμη του και τη στρατηγική του διορατικότητα. Η επιτυχημένη διεξαγωγή της επιχείρησης αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Μοσάντ, αναδεικνύοντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να καινοτομούν στην παγκόσμια σκηνή των πληροφοριών.
Ο Ρόλος των Πληροφοριών στην Διπλωματία
Η επιχείρηση αυτή δεν ήταν απλώς μια απόδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Μοσάντ. Ήταν ένας νέος τρόπος χρήσης των πληροφοριών ως διπλωματικό εργαλείο. Μέσα από την αποκάλυψη των πυρηνικών σχεδίων του Ιράν, το Ισραήλ κατάφερε να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν. Οι πληροφορίες έγιναν ισχυρό διπλωματικό εργαλείο, το οποίο ενίσχυσε τη θέση του Ισραήλ και υποστήριξε τις επιδιώξεις του στην περιοχή.
Η Κληρονομιά της Επιχείρησης και οι Μελλοντικές Προκλήσεις
Η επιτυχία της επιχείρησης είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη στρατηγική του Ισραήλ στην περιοχή. Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ η επιχείρηση έθεσε τον πήχη για μελλοντικές αποστολές της Μοσάντ σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.
Η πρόκληση για το Ισραήλ παραμένει: το Ιράν εξακολουθεί να αναπτύσσει πυρηνικές ικανότητες, και το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί και να εμποδίζει τυχόν απειλές με κάθε μέσο. Η ιστορία αυτή δείχνει ότι, σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία είναι η απόλυτη δύναμη, οι σωστές κινήσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Washington Post: Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν! Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλάιντιμιρ Πούτιν μετά την νίκη του πρώτου στις αμερικανικές εκλογές.
Όπως αναφέρει η Washington Post, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ηγέτη να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και του υπενθύμισε “την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη”, ανέφερε η Post.
Κληθείς να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική επικοινωνία, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε: “Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές κλήσεις μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και άλλων ηγετών του κόσμου”. Ωστόσο, είπε ότι διεθνείς ηγέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προσέγγισης του εκλεγμένου προέδρου, όπως μετέδωσε το BBC.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο “μέσα σε μία ημέρα”, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα το κάνει.
Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει απορρίψει αυτούς τους όρους λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα “σχέδιο νίκης” που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.
President-elect Donald Trump spoke with Russian President Vladimir Putin on Thursday and discussed the war in Ukraine, according to people familiar with the call. https://t.co/AUh8xJb4ZN
Η Ουκρανία ξεκαθάρισε σήμερα (10/11/2024) πως δεν είναι ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουκρανία ανακοίνωσε πως ότι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αναληθείς.
Η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Κίεβο είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική επικοινωνία και δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συνομιλία.
«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.