Γενικά θέματα
Μυστήριο καλύπτει τη συντριβή του ρωσικού Ιλιούσιν στο Μπελγκορόντ
Φωτ. A.P.
Πυρά Μόσχας κατά Κιέβου για την κατάρριψη του αεροσκάφους – Βολές Ζελένσκι για ρωσικά παιχνίδια με τις ζωές αιχμαλώτων
ΚΙΕΒΟ. Με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου παίζει η Μόσχα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζητούσαν απαντήσεις για το αεροπορικό δυστύχημα στην πόλη Μπελγκορόντ, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι στο μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι. Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε χθες τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς έγινε, ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το δυστύχημα και κατηγόρησε τη Ρωσία για εκμετάλλευση της τραγωδίας για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δεν υπήρξαν επιζώντες της συντριβής και ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι επρόκειτο να αποφυλακισθούν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παρότι τα αίτια της πτώσης του Ιλιούσιν παραμένουν αδιευκρίνιστα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν αρνήθηκαν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος, ενώ απέφευγαν μέχρι χθες να επιβεβαιώσουν την παρουσία αιχμαλώτων ομοεθνών τους στο εσωτερικό του.
Την Τετάρτη, η ουκρανική στρατιωτική αντικατασκοπεία άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη «ίσως να οφειλόταν» σε τραγικό σφάλμα. Αξιωματούχος της υπηρεσίας παραδέχθηκε πως ανταλλαγή κρατουμένων ήταν προγραμματισμένη για την ημέρα εκείνη, για να προσθέσει, όμως, ότι η Ρωσία δεν είχε προειδοποιήσει το Κίεβο ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν αιχμάλωτοι προς τα σύνορα, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες ανταλλαγές. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο άμυνας ανακοίνωσε αρχικά ότι το αεροσκάφος μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, χωρίς να αναφερθεί σε αιχμαλώτους πολέμου.
Το περιστατικό προκαλεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία προσπαθεί να εμψυχώσει τους πολίτες ενόψει τρίτου έτους πολέμου, ενώ εξετάζει νέο γύρο επιστράτευσης. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση στα πεδία μαχών, υφιστάμενη ανανεωμένη ρωσική πίεση και αναζητώντας απεγνωσμένα δυτική αμυντική βοήθεια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε διεθνή έρευνα για το δυστύχημα και κατηγόρησε τη Ρωσία για εκμετάλλευση της τραγωδίας για προπαγάνδα.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συντριβή του Ιλιούσιν, καλώντας τους συγγενείς αιχμαλώτων να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις. «Δεν έχουμε ενδείξεις για την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών στο αεροσκάφος, Ουκρανών ή μη», είπε χθες ο Ντμίτρο Λούμπινετς, Συνήγορος του Πολίτη της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι σε κάθε πληροφορία που προέρχεται από τη Μόσχα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ρωσία θα εκμεταλλευθεί το περιστατικό προκειμένου να προκαλέσει στις οικογένειες των αιχμαλώτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ψυχικό άλγος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε χθες τον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία σκότωσε η ίδια τους αιχμαλώτους της, αποκαλώντας την κατάρριψη «απάνθρωπη πράξη». Αναλυτές της ρωσικής πολιτικής σκηνής ανέφεραν ότι η Μόσχα προωθεί συγκεκριμένο μήνυμα προς τη Δύση: ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διαχειριστεί αξιόπιστα τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει παραχωρήσει το ΝΑΤΟ.
«Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων, με τα συναισθήματα των συγγενών τους και την ψυχή της κοινωνίας μας», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη. Το αμερικανικό ινστιτούτο ISW υπογραμμίζει σε έκθεσή του ότι η ρωσική προπαγάνδα «εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της συντριβής του Ιλιούσιν για να σπείρει διχόνοια στην Ουκρανία και να υπονομεύσει τη δυτική βούληση για συνεχιζόμενη αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο». Τον τόπο του δυστυχήματος δεν έχει επισκεφθεί ανεξάρτητη θεσμική αρχή, ενώ ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός δεν έχουν καταθέσει αίτημα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να μεταβούν στο σημείο.
Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την αρχή του πολέμου, το 2022, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο, όταν 248 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από την Ουκρανία, έναντι 230 Ουκρανών, σε συμφωνία υπό την αιγίδα των Εμιράτων. Περισσότεροι από 8.000 Ουκρανοί, πολίτες και στρατιώτες, κρατούνται στη Ρωσία, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο αιχμαλώτων πολέμου του Κιέβου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η έλλειψη σαφήνειας υπήρξε χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία από τις πρώτες κιόλας ημέρες του, με ορισμένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που αφορούν αιχμαλώτους να παραμένουν καλυμμένα από αμφιβολίες. Εκρηξη τον Ιούλιο του 2022 στο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Ολενίφκα, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, σκότωσε 51 κρατούμενους, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι το στρατόπεδο επλήγη από το ουκρανικό πυροβολικό.
Καθημερινή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra