Άμυνα
Οι εξαγωγές του τουρκικού καθεστώτος στον αμυντικό και αεροναυπηγικό τομέα αυξήθηκαν κατά 25% το περασμένο έτος
Οι εξαγωγές στον τομέα της άμυνας και αεροναυπηγικής της Τουρκίας ανήλθαν συνολικά σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένες κατά περίπου 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις πωλήσεις στο εξωτερικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εσόδων από νέες παραγγελίες και εκείνων από συμβάσεις που υπεγράφησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές πόσα από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν το 2023.
Ο Haluk Gorgun, ο οποίος ηγείται της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας, κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συνολική αξία των συμβολαίων που υπέγραψαν οι εταιρείες αμύνης του τουρκικού καθεστώτος το 2023 έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Gorgun, οι 10 κορυφαίοι Τούρκοι εξαγωγείς συνεισέφεραν στο 80% σχεδόν των εσόδων από τις εξαγωγές. Οι εν λόγω κορυφαίες εταιρείες, οι ειδικότητες τους και τα αντίστοιχα στοιχεία τους από τις πωλήσεις στο εξωτερικό είναι:
Baykar (drones): 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Turkish Aerospace Industries: 864 εκατομμύρια δολάρια
Μηχανικός εξοπλισμός και Χημική Βιομηχανία (πυρομαχικά, εκρηκτικά και όπλα): 439 εκατομμύρια δολάρια
Tusas Engine Industries (αεροδιαστημικοί κινητήρες): 337 εκατομμύρια δολάρια
BMC (στρατιωτικά οχήματα): 255 εκατομμύρια δολάρια
Roketsan (βλήματα): 161 εκατομμύρια δολάρια
Ram Dis Ticaret (στρατιωτικά οχήματα): 160 εκατομμύρια δολάρια
Pratt & Whitney’s Turkish Technik (υπηρεσίες επισκευής και αναβάθμισης): 111 εκατομμύρια δολάρια
Aselsan (ηλεκτρονικά): 108 εκατομμύρια δολάρια
Samsun Yurt Savunma (αεροναυπηγική και πυροβόλα όπλα): 104 εκατομμύρια δολάρια
Συγκεκριμένα, η Aselsan, η Turkish Aerospace Industries και η Roketsan ήταν στην τελευταία λίστα Top 100 του ιστοτόπου Defense News, ο οποίος κατατάσσει τους εργολάβους παγκοσμίως με βάση τα έσοδα που σχετίζονται με την άμυνα. Στη λίστα ήταν και η εταιρεία Askeri Fabrika ve Tersane Isletme.
Μία από τις κύριες εξαγωγές της Roketsan είναι η οικογένεια πυρομαχικών MAM, που χρησιμοποιούνται από τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες Baykar και TAI. Η Samsun Yurt Savunma είναι η μητρική εταιρεία της Canik Firearms, ενός κατασκευαστή πυροβόλων όπλων στην Τουρκία. Η Ram Dis Ticaret ενεργεί ως εξαγωγική εταιρεία για τον τοπικό βιομηχανικό όμιλο Koc Holding, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής των στρατιωτικών οχημάτων Otokar. Η έκθεση καταγράφει τις εξαγωγές της Otokar υπό το Ram Dis Ticaret.
Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος
Άμυνα
4 Δεκεμβρίου: Εορτάζει η Αγία Βαρβάρα – Η προστάτιδα του Πυροβολικού
H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία των δημοφιλεστέρων Aγίων της Eκκλησίας», ενώ από το 1829 θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.
Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.
Άμυνα
Talos Tactical: Βασικές έννοιες και ορολογίες / Χειρισμός Οπλισμού 1
Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.
Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.
Κύριο και δευτερεύον όπλο, κυρίαρχο/δεσπόζον μάτι, δυνατή/αδύνατη πλευρά, απειλή, είδη βολών, αποτυχία εξουδετέρωσης απειλής, εμπλοκή/άμεση ενέργεια.
Άμυνα
Αποκάλυψη Sigma! Στην Κύπρο ο Σιδερένιος Θόλος – Τον παρέλαβε η Λευκωσία από Ισραήλ
Του Κυριάκου Πενηνταέξ
Ο κύβος ερρίφθη για το «Iron Dome». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίγμα ο «Σιδερένιος Θόλος» βρίσκεται στην Κύπρο.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, πρώτη παρτίδα του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας από το Ισραήλ όχι μόνο βρίσκεται στην Κύπρο και στα χέρια της Εθνικής Φρουράς, αλλά έχει τεθεί και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ωστόσο αναμένονται στο προσεχές διάστημα και οι υπόλοιπες παρτίδες της παραγγελίας που θα συμπληρώσουν και θα διαμορφώσουν τη νέα ομπρέλα αεράμυνας της Κύπρου.
Τον Οκτώβριο του 2021, τότε επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, το Σίγμα είχε μεταδώσει για πρώτη φορά την είδηση ότι η Κύπρος είναι σε προχωρημένες επαφές με το Ισραήλ για την απόκτηση μιας παραλλαγής του «Ιron Dome», προσαρμοσμένης στις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησαν κι άλλα ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ για την πορεία της διαπραγματεύσεων, που πέρασαν από διάφορες δυσκολίες και εμπόδια.
Πλέον, η προσπάθεια απόκτησης συνεχίζεται και ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, και από την παρούσα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Αυτό που έχει σημασία. Είναι ότι ο «Σιδερένιος θόλος» είναι εδώ. Είναι ένα βασικό αμυντικό όπλο του Ισραήλ, που βλέπουμε και στα δεκάδες βίντεο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, να αναχαιτίζει με μεγάλη επιτυχία τις ρουκέτες της Χαμάς.
Η ομπρέλα αεράμυνας που θα αποκτήσει η Κύπρος, όταν φθάσουν όλες οι παρτίδες, με μια σημαντική δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων, θα είναι σε θέση να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απειλών και θα μπορεί να αναχαιτίζει από εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη μέχρι πυραύλους και βλήματα.
Μελλοντικός στόχος είναι να προστεθούν κι άλλα συστήματα που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αναχαίτισης drones – μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Επίσης, το νέο σύστημα αεράμυνας της Δημοκρατίας θα είναι απολύτως συμβατό με το Iron dome που κατασκευάζει, παράλληλα, η Ελλάδα σε συνεργασία και πάλι με τους Ισραηλινούς.
Στην Ελλάδα η αεράμυνα, σύμφωνα με τον Δένδια, θα ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση με τρία χρόνια, οπόταν θα δημιουργηθεί μια ενιαία ομπρέλα από την Κύπρο, την Κρήτη και όλο το Αιγαίο.
Αυτή τη νέα αντιαεροπορική ομπρέλα που θα αποκτήσει η Ελλάδα, την παρουσίασε, πριν από περίπου ένα μήνα ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.
Την ίδια ημέρα έκανε ανάρτησημε χάρτη που δείχνει την εμβέλεια κάλυψης. Αυτό που δεν φαίνεται στον χάρτη, αλλά αναφέρει έγκυρη πηγή στο Σίγμα, είναι πως ρωτήθηκε από ελλαδίτη βουλευτή ο Νίκος Δενδίας κατά το πόσο η κάλυψη επεκτείνεται και στην Κύπρο, με τον υπουργό να απαντά καταφατικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα.
Την ίδια ώρα, κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται στην Κύπρο και το πρώτο από τα έξι γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα Η145Μ της Airbus, που θα αντικαταστήσουν τα 11 ρωσικά ελικόπτερα Mi-35, που πούλησε η Κύπρος στη Σερβία.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra