Ρώσοι πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές αρνούνται να εξαπολύσουν ορισμένους τύπους επιθέσεων λόγω ανησυχιών για τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται άλλα στρατεύματα, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post, η εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανικής Συνδυασμένης Διοίκησης Νότου Νατάλια Χουμενιούκ υποστήριξε ότι οι στρατιώτες των μονάδων που θεωρείται ότι ανήκουν στα «ελίτ στρατεύματα» δεν θέλουν «να επιδοθούν στις μετωπικές επιθέσεις» που συνήθως πραγματοποιούν πρώην εγκληματίες και έφεδροι.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στις μετωπικές επιθέσεις υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνουν κύματα επιθέσεων που ερευνούν τις ουκρανικές θέσεις και καταλαμβάνουν μικρά τμήματα εδάφους με υψηλό κόστος.

«Κρεατομηχανή»

Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχασε την ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Αύγουστο, είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη τακτική ως «κρεατομηχανή».

Η Χουμενιούκ έδωσε το παράδειγμα των ρωσικών επιθέσεων στο Κρίνκι, στην περιφέρεια Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, αναφέροντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που επιτέθηκαν σε θέσεις Ουκρανών πεζοναυτών στην περιοχή είχαν απώλειες άνω του 50%.

«Αυτή τη στιγμή στον τομέα μας ο αριθμός των μονάδων του τύπου ”Shtorm-Z” (χαμηλού βαθμού ρωσικές μονάδες που αποτελούνται από παλαιότερους εφέδρους και πρώην εγκληματίες και είναι συχνά επιφορτισμένες με το να πραγματοποιούν επιθέσεις που αξιοποιούν τις μεγάλες μάζες) μειώνεται και βλέπουμε περισσότερο ναυτικό και αλεξιπτωτιστές», είπε. «Ωστόσο, θεωρούν τους εαυτούς τους ”ελίτ στρατεύματα” και δεν θέλουν να μπουν σε μετωπικές επιθέσεις όπως αυτή», πρόσθεσε.

Σφοδρές μάχες

Στο Κρίνκι σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το έδαφος πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν πλέον στην περιοχή έχουν δυσκολέψει όμως τις μάχες και για τις δύο πλευρές.

Παρά τους ισχυρισμούς των Ουκρανών αξιωματούχων ότι οι δυνάμεις της χώρας είχαν κερδίσει έδαφος στην ανατολική πλευρά του ποταμού, στρατιώτες και πεζοναύτες είπαν στους New York Times ότι αυτό ήταν υπερβολή. Επίσης, η επικράτηση της Ρωσίας από αέρος, πάνω από τον Δνείπερο, ενίσχυσε τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας στο έδαφος.

Από την άλλη, η Ρωσία φαίνεται ότι δυσκολεύεται να αμυνθεί στις επιθέσεις που σημειώνονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας λόγω της έλλειψης ικανότητας ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή, εκτίμησε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε έκθεσή του για τον πορεία του πολέμου.

Ναυτεμπορική