Διεθνή
Σάββας Ιακωβίδης στη Σημερινή: Ποια είναι τα σενάρια Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό για να εξουδετερώσει την τουρκική στοχοθεσία;
Του Σάββα Ιακωβίδη
Ποιο είναι το σενάριο Β’ του Ν. Χριστοδουλίδη απέναντι στην τουρκική αταλάντευτη αξίωση για λύση δύο κρατών; Δεν έχει! Δεν θέλει να μελετήσει. Αρνείται να ετοιμάσει, διότι επιμένει στη διζωνική που οι Τούρκοι έχουν ενταφιάσει. Με ποιον θα επιτύχει αυτήν την εφιαλτική λύση; Μάλλον με… εξωγήινους! Θα αλλάξει στρατηγική για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού; Όχι, βέβαια! Οσημέραι καθίσταται ο πλέον επικίνδυνος Πρόεδρος της Κύπρου, επειδή συνδυάζει ακραίον ερασιτεχνισμό με άκριτη επιπολαιότητα.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν είναι εθνικό και δεν είναι συμβούλιο. Είναι ένας… «γουμάς» (κοτέτσι), κατά την ειρωνική αποστροφή του προέδρου των Οικολόγων, Γ. Περδίκη. Πρόκειται για μια περιοδική σύναξη των κομματικών αρχηγών ή εκπροσώπων τους υπό τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κύπρου, για να ενημερωθούν, κατά κύριο λόγο, για εξελίξεις ή οτιδήποτε αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σε μια προσπάθεια ενότητας των πολιτικών δυνάμεων μετά την καταστροφή της τουρκικής εισβολής και για να κατασιγάσουν εμφύλια πάθη και μίση. Έκτοτε, το σώμα αυτό εδραιώθηκε ως ένας διακοσμητικός θεσμός για να εμπαίζονται οι πολιτικοί από τον εκάστοτε Πρόεδρο και να παραπλανώνται οι πολίτες για την δήθεν σοφία των ηγετών τους στη διαχείριση του Κυπριακού.
Τη Δευτέρα, 8/1/2024, το πρωί και μετά την εξαγγελία ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους κομματάρχες για το Κυπριακό, ειδικά μετά τον διορισμό ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος συζήτησε με την πολιτική ηγεσία τέσσερα σενάρια όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας στο πρόβλημα, που επεξεργάστηκε ο ίδιος με τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, αυτά διαλαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Χριστοδουλίδη: Σενάριο πρώτο: Η Τουρκία εμμένει σε λύση δύο κρατών και σε αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Σενάριο δεύτερο: Η Τουρκία συμφωνεί να ξεκινήσουν συνομιλίες, αλλά να μην είναι ανοικτού τέλους. Σενάριο τρίτο: Η τουρκική πλευρά απαιτεί εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Σενάριο τέταρτο: Η Άγκυρα απαιτεί όπως ξεκινήσουν πρώτα συζητήσεις επί των ΜΟΕ του κατοχικού Τατάρ πριν από ουσιαστικές συνομιλίες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί διατύπωσαν απόψεις πάνω στα τέσσερα σενάρια Χριστοδουλίδη για την πιθανή τουρκική πολιτική, αλλά… Φαίνεται πως κανείς δεν ζήτησε από τον Κύπριο Πρόεδρο να αναλύσει – αν υπάρχουν… – σενάρια της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση των πιο πάνω ή και άλλων πιθανών σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν μπήκε στον κόπο να διερωτηθεί πώς η ελληνική πλευρά θα εξουδετερώσει τουρκικές μηχανεύσεις και σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου. Και, φυσικά, ούτε ο Πρόεδρος ούτε κανείς από τους συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι μετά από 50 χρόνια συνομιλιών, πρώτον, αυτές απέτυχαν να οδηγήσουν σε λύση. Δεύτερον, απέτυχαν να κάμψουν την τουρκική επιθετικότητα. Τρίτον, απέτυχαν να στομώσουν την τουρκική στοχοθεσία για την αρπαγή της Κύπρου. Τέταρτον, οι ολέθριες ελληνικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις απέτυχαν να κατευνάσουν το τουρκικό θηρίο. Πέμπτον, Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία αρνούνται να παραδεχτούν ότι η λύση της τουρκοδιζωνικής ομοσπονδίας οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προστάδιο της τουρκοποίησης της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο τέως Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, προέταξε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ως μέση λύση μεταξύ της τουρκοδιζωνικής και της λύσης δύο κρατών που απαιτούν οι Τούρκοι. Προφανώς λησμόνησε τι παραδέχτηκε στον εκ των ιδρυτών και εκδότη της «Σημερινής», Κώστα Ν. Χατζηκωστή: «Οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν. Θέλουν κι άλλα. Τα βιώματα που απέκτησα τα τελευταία εφτά χρόνια συνομιλιών επισήμως και ανεπισήμως, παρασκηνιακά και δημοσίως, μου υπαγορεύουν ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τελείωσε. Είναι ανέφικτη. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω λύση, που θα διαλύει την Κυπριακή Πολιτεία. Δεν πρόκειται να υπογράψω λύση, που δεν θα λειτουργήσει» («Εφτά προεδρικά πορτραίτα. Τι συζήτησα με τους 7 Προέδρους της Κύπρου», εκδόσεις Γερμανός, 2023, Θεσσαλονίκη). Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν κατέθεσε στο τραπέζι εισήγηση, έστω, για μελέτη αλλαγής στρατηγικής και τακτικής της πλευράς μας, ώστε να ανατραπεί και να αντιμετωπιστεί δι’ όλων των μέσων ο εφιάλτης της προ των θυρών τουρκοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού.
Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν σε εύκολες και ανέξοδες δηλώσεις. Μίλησαν για «υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς», χωρίς να τους προσδιορίζουν. Και, βέβαια, υποστήριξαν σχεδόν όλοι τη διζωνική, την επανέναρξη διαπραγματεύσεων «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana» πριν από 6,5 χρόνια, και τα ενεργειακά να διασυνδεθούν με την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του, προεκλογικά και μετεκλογικά, είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να ξεπαγώσει τα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος να συζητήσει παραχώρηση βίζας σε 85 εκατομμύρια Τούρκους μουσουλμάνους για να κυκλοφορούν ελεύθερα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και την τελωνειακή ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι στο καλάθι των Ευρωτουρκικών θα ενταχθεί και το Κυπριακό.
Και μετά… ξύπνησε!! Όπως και οι πολιτικοί ηγέτες. Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία της Κύπρου δίνουν την εικόνα κωφών! Δεν ακούν, δεν καταλαβαίνουν τι οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν ως τους επόμενους στόχους τους. Εδώ και τρία χρόνια ο Ερντογάν, ο εγκάθετος της κατοχής και το πολιτικο-στρατιωτικό σύστημα της Τουρκίας έχουν ξεκαθαρίσει την τουρκική πολιτική. Μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του (6/1/2024) διαμήνυσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο είναι η επαναβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Το να ξεκινήσουμε και πάλι μια διαδικασία αναζήτησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, της οποίας η ζωή έχει λήξει, αποκλείεται».
Ο κατοχικός Τατάρ, σε δηλώσεις του (25/9/2023), είπε: «Στη φάση που είμαστε έχει υπογραμμιστεί ότι το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε». Ο Ερντογάν, στην ομιλία του ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ (19/9/2023), διασαφήνισε: «Αυτή η (διζωνική) λύση δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας» και ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ποια είναι η αντίδραση του Προέδρου Χριστοδουλίδη; Ακολουθώντας κατά γράμμα την ολέθρια πολιτική Αναστασιάδη, θα καταθέσει 14 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» (!) προς τους Τ/κυπρίους. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα!
Ποιο είναι το σενάριο Β’ του Ν. Χριστοδουλίδη απέναντι στην τουρκική αταλάντευτη αξίωση για λύση δύο κρατών; Δεν έχει! Δεν θέλει να μελετήσει. Αρνείται να ετοιμάσει, διότι επιμένει στη διζωνική που οι Τούρκοι έχουν ενταφιάσει. Με ποιον θα επιτύχει αυτήν την εφιαλτική λύση; Μάλλον με… εξωγήινους! Θα αλλάξει στρατηγική για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού; Όχι, βέβαια! Οσημέραι καθίσταται ο πλέον επικίνδυνος Πρόεδρος της Κύπρου, επειδή συνδυάζει ακραίον ερασιτεχνισμό με άκριτη επιπολαιότητα.
ΠΗΓΗ: Σημερινή
Διεθνή
Έκθεση της UNICEF για την ανθρωπιστική κατάσταση της Αρμενίας
Η Αρμενία αριθμεί επί του παρόντος 115.366 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 36.000 παιδιών, που κατέφυγαν στη χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 ή συνοδεύτηκαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, ενώνοντας 26.700 εκτοπισμένους από τη σύγκρουση του 2020.
Στις 31 Οκτωβρίου, 33.011 παιδιά έλαβαν ψυχική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, 24.442 παιδιά και φροντιστές είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους και υποστήριξη προστασίας και 6.512 ευάλωτα παιδιά υποστηρίχθηκαν μέσω της διαχείρισης υποθέσεων παιδικής προστασίας.
17.356 παιδιά (0–9 ετών) από 11.335 νοικοκυριά έλαβαν κουπόνια ρουχισμού. Παρόμοια βοήθεια έλαβαν επίσης 297 πρόσφυγες και τοπικά ευάλωτα παιδιά που επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες τον Μάιο του 2024. Συνολικά 2.397 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έλαβαν κάρτες φαρμακείου και 265 παιδιά με αναπηρία (0–18 ετών) έλαβαν κουπόνια και κάρτες.
19.107 παιδιά είχαν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής και ενισχυτικής εκπαίδευσης, και 9.825 παιδιά έλαβαν μαθησιακό και διδακτικό υλικό. Περίπου 200 παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας από 47 νηπιαγωγεία και 37 εναλλακτικά σχολεία εκπαιδεύτηκαν σε θέματα Θετικής Γονείας, Συμπεριληπτικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών και εξυπηρετούν 5.685 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία. Η UNICEF επέκτεινε τους χώρους μάθησης σε πέντε νηπιαγωγεία που φιλοξενούν επιπλέον 180 παιδιά.
9.244 παιδιά αξιολογήθηκαν από κινητές παιδιατρικές ομάδες, 2.594 παιδιά ασθενείς παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας υψηλότερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 5.886 φροντιστές έλαβαν συμβουλευτική φροντίδα για την υγεία και τη διατροφή των παιδιών. Η UNICEF διέθεσε περισσότερους από 1.850 παρόχους πρωτοβάθμιας υγείας σχετικά με τις αρχές διαχείρισης της παιδικής υγείας και επείγουσας φροντίδας.
Από τον Οκτώβριο του 2024, η UNICEF έλαβε 11,6 εκατομμύρια δολάρια από τα 14,3 εκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν (19 τοις εκατό χρηματοδοτικό κενό). Η UNICEF αναγνωρίζει τη γενναιόδωρη συνεισφορά όλων των χορηγών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη της ανταπόκρισής της στους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες υποδοχής στην Αρμενία.
Επισκόπηση χρηματοδότησης και συνεργασίες
Υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Αρμενίας, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ένα κοινό διυπηρεσιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Προσφύγων (RRP) για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών (σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου 2024). Σε ευθυγράμμιση με αυτό, η UNICEF ξεκίνησε την έκκληση Humanitarian Action for Children (HAC) τον Οκτώβριο του 2023. Δεδομένων των συνεχών ανθρωπιστικών αναγκών και της σημασίας της διασφάλισης της συνέχειας των υπηρεσιών έως ότου τα εθνικά συστήματα μπορέσουν να απορροφήσουν πλήρως τον πρόσθετο φόρτο υποθέσεων, η UNICEF έχει αναθεωρήσει και επεκτείνει την απάντησή της έως το τέλος του 2024. Το επίκεντρο της εκτεταμένης απάντησης είναι η διατήρηση και η επέκταση της παροχής υπηρεσιών στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη (MHPSS), διαχείριση υποθέσεων παιδικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής εκπαίδευσης, υγείας και διατροφής, καθώς και ενίσχυση του δεσμού ανθρωπιστικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα μέσω παρεμβάσεων ενίσχυσης του συστήματος. Η UNICEF θα επιδιώξει επίσης να υποστηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους με μετρητά ανθρωπιστικής βοήθειας που βασίζονται στις ανάγκες σε συντονισμό με την κυβέρνηση για να διευκολύνει την ένταξή τους και την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες. Το αναθεωρημένο HAC αφορά το καθεστώς προστασίας που εφαρμόστηκε πρόσφατα, το οποίο περιλαμβάνει τους εκτοπισμένους το 2020, αυξάνοντας έτσι τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 236.900 και τους ανθρώπους που θα προσεγγιστούν σε 100.000. Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης αυξήθηκαν αναλόγως κατά 1,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ανέρχονται συνολικά σε 14,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 9,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή το 69 τοις εκατό των απαιτήσεων χρηματοδότησης 2023-2024 και άλλα 1,8 εκατομμύρια δολάρια κινητοποιήθηκαν με τον επαναπρογραμματισμό των υφιστάμενων συνεργασιών. Αυτά τα κονδύλια επιτρέπουν στη UNICEF να διατηρεί βασικές υπηρεσίες για τα παιδιά πρόσφυγες, τους φροντιστές τους και τις τοπικές ευάλωτες κοινότητες, προωθώντας την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς ο χειμερινός καιρός εντείνει τις προϋπάρχουσες ευπάθειες και τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις.
Η UNICEF εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (CERF), τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Νορβηγίας, το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (BPRM), το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, Οι Εθνικές Επιτροπές της UNICEF του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, της Αργεντινής, του Education Cannot Wait και του Afeyan Foundation που έχουν παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για το συνεχής ανταπόκριση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) συμφώνησαν να επαναπρογραμματίσουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων για να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Για να επιταχύνει την κλιμάκωση των δράσεων προτεραιότητας και να διατηρήσει κρίσιμες δράσεις ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες κινητοποίησης πόρων, κατά την έναρξη της έκτακτης ανάγκης, η UNICEF Αρμενία είναι ευγνώμων που έλαβε 1,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ευέλικτης χρηματοδότησης μέσω δύο χορηγήσεων του Παγκόσμιου Θεματικού Ανθρωπιστικού Ταμείου1 και ενός Ταμείου Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης (EPF)2 δάνειο 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που επέτρεψε την έγκαιρη και αποτελεσματική υποστήριξη. Η UNICEF συνεχίζει να απαιτεί και να βασίζεται σε πρόσθετες κατανομές έγκαιρης, ευέλικτης χρηματοδότησης για να διασφαλίσει την κρίσιμη βοήθεια και τη συνέχεια των υπηρεσιών στο MHPSS, τη διαχείριση υποθέσεων παιδικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατροφή και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών, ανθρωπιστικές υπηρεσίες μετρητών για επηρεάζονται τα παιδιά και οι φροντιστές τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Διεθνή
Σύρια δημοσιογράφος αποκαλύπτει τι γίνεται στην πατρίδα της μετά την πτώση του Άσαντ! Γιατί της έκανε παρατήρηση η Hay’at Tahrir al Sham
Για τις συνθήκες που επικρατούν στην Δαμασκό μετά την πτώση του Άσαντ και την νίκη της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ μιλά στο OPEN και τη Σάρα Τσέλα η δημοσιογράφος Μιρέλλα Αμπού Σανάμπ. Όπως λέει αισθάνεται φόβο και ανησυχία για ένα άγνωστο μέλλον.
Διεθνή
Η δίκη Νετανιάχου διχάζει το Ισραήλ!
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της απολογίας Νετανιάχου σε μια δίκη που διχάζει τη χώρα. «Θα αποδείξω την αθωότητά μου» λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle
Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα τόσο μέσα, όσο και έξω από την αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Τελ Αβίβ κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της απολογίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς. Θέλοντας να εκδηλώσουν τη στήριξή τους προς το πρόσωπό του, στη δικαστική αίθουσα έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αμίρ Οχάνα, υπουργοί της κυβέρνησής του, βουλευτές, στελέχη και υποστηρικτές του Λικούντ.
Περιμένοντας να φύγει και ο τελευταίος φωτογράφος
Όπως αναμενόταν, ασφυκτικός ήταν και ο αριθμός των δημοσιογράφων και των φωτογράφων που κάλυπταν τα ενσταντανέ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στη γλώσσα του σώματος του Νετανιάχου, που μόλις και κατάφερνε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, αφήνοντας να διαφανεί το αίσθημα της αμηχανίας του κατηγορουμένου. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή, όταν πλέον οι δικαστές είχαν καθίσει στα έδρανά τους, με τον Νετανιάχου να περιμένει μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου φωτογράφου από την αίθουσα, προκειμένου να μην κυκλοφορήσει στον Τύπο η εικόνα ενός πρωθυπουργού να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ήταν κάτι που είχε διαμηνυθεί από το προσωπικό του περιβάλλον και τους συνηγόρους του μέρες πριν.
Ένταση επικράτησε και έξω από τη δικαστική αίθουσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες, επικριτές και υποστηρικτές του. Οι μεν εξέφραζαν ικανοποίηση ότι επιτέλους η δικαιοσύνη λειτουργεί. Οι δε τόνιζαν πως, παρότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα, το βαθύ κράτος και το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης δεν διστάζουν σε τίποτα μπροστά στο προσωπικό τους μένος κατά του Νετανιάχου. Το πλήθος των πλακάτ, τα λόγια των συγκεντρωμένων στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών που κάλυπταν ζωντανά τα γεγονότα και ο σχολιασμός των δημοσιογράφων που εξέφραζε μία από τις δύο πλευρές των διαδηλωτών, πρόδιδαν ότι, παρά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προσωπικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού παραμένει αμφιλεγόμενη και συνεχίζει να πολώνει την κοινή γνώμη.
Όπως ορίζει η δικονομική διαδικασία, ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στο δικαστήριο τρεις φορές την εβδομάδα, επί έξι ώρες κάθε φορά, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της απολογίας. Το τελευταίο δεκαήμερο προηγήθηκε έντονος δημόσιος διάλογος, ως προς το εάν ένας πρωθυπουργός μίας χώρας εμπόλεμης θα είναι σε θέση να υπηρετήσει αποτελεσματικά και απρόσκοπτα τα καθήκοντά του. Μάλιστα, κατατέθηκε και σχετική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ με αίτημα να κηρυχθεί προσωρινά έκπτωτος, για όσο χρόνο θα διαρκέσει η απολογία του. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέληξε ότι «δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα πολιτικής φύσης», καθότι η ισραηλινή νομοθεσία – παρότι προβλέπει την υποχρέωση παραίτησης υπόδικου υπουργού – δεν προβλέπει το ίδιο και για έναν πρωθυπουργό υπόδικο.
Νετανιάχου: «Περίμενα οκτώ χρόνια»
«Περίμενα οκτώ χρόνια για να αποδείξω την αθωότητά μου» είπε μεταξύ άλλων ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της διαδικασίας, λέξεις που είχε επαναλάβει και κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες στα τοπικά ΜΜΕ, μην παραλείποντας να επιπλήξει δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης, κατηγορώντας την για διασπορά ψευδών πληροφοριών ήδη από τις πρώτες διαρροές που ενέπλεκαν τον ίδιο και το περιβάλλον του σε υποθέσεις διαφθοράς, και έως την έκδοση του κατηγορητηρίου.
Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Νετανιάχου – μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες – το Ισραήλ πλησιάζει στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου, που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής και του δημόσιου λόγου στο Ισραήλ. Το κεφάλαιο αυτό υπολογιζόταν να είχε ήδη κλείσει από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, εάν εν τω μεταξύ δεν είχε προκύψει ο πόλεμος που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα5 ημέρες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;