Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης παρουσίασε τις εικοσι χωρες αμέσου τραγικής ανάγκης προστασίας των πολτών τους
- Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.
……………………………………………………………………
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) βοηθά τους ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις —συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης— να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Το IRC, το οποίο ιδρύθηκε μετά από πρόσκληση του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1933, εργάζεται τώρα σε περισσότερες από 40 χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Προσφέρει μόνιμη βοήθεια παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν και ενδυναμώνοντας τα πρόσωπα και τις κοινότητες να γίνουν αυτοδύναμες, επιδιώκοντας πάντα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που σε κάποιες κοινωνίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια.
Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης από την IRC για το 2025
Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης IRC 2025: «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», Σουδάν, κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια και Μιανμάρ στην κορυφή της κατάταξης για την ανθρωπιστική κρίση – Πιθανή και απαραίτητη επείγουσα δράση
- Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.
- Το Σουδάν είναι τώρα η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των ανθρώπων σε ανθρωπιστική ανάγκη παγκοσμίως, παρόλο που φιλοξενεί μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς η Συρία επανέρχεται στις 5 κορυφαίες χώρες ανησυχίας για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια
- Τέσσερις ανισορροπίες εξηγούν την παγκόσμια επιδείνωση: η συντριπτική διπλωματία της σκληρής δύναμης, οι άμαχοι που φέρουν το βάρος του πολέμου, η κλιματική κρίση που προσθέτει στην ανθρωπιστική ανάγκη, η οικονομική ανισότητα που επιβαρύνει το βάρος
- Το IRC ζητά μεταρρύθμιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και πώς η αλλαγή πολιτικής μπορεί να εξισορροπήσει ξανά τη ζυγαριά
Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, 11 Δεκεμβρίου 2024 — Σήμερα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) αποκαλύπτει την ετήσια λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης , επισημαίνοντας τις 20 χώρες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης το 2025. Οι πέντε κορυφαίες κρίσεις είναι το Σουδάν, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Μιανμάρ, Συρία και Νότιο Σουδάν.
305 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται ανθρωπιστική υποστήριξη. Οι χώρες με λίστα παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν το 82% αυτού του αριθμού, παρόλο που αποτελούν μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 77% των εκτοπισμένων στον κόσμο οφείλεται σε κρίσεις στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% και ο αριθμός των ακραίων φτωχών του κόσμου.
Η φετινή λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης μιλά στο «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», ως ο καταλύτης για νέες κρίσεις και το εμπόδιο για να τις φέρεις στο τακούνι. Οι τέσσερις βαθιές ανισορροπίες στο διεθνές σύστημα που προκαλούν την κρίση είναι:
- Περισσότερες συγκρούσεις και λιγότερη διπλωματία είναι το πιο προφανές και πιο επικίνδυνο σύμπτωμα του κόσμου εκτός ισορροπίας. Σήμερα σημειώνεται ρεκόρ 59 συγκρούσεων το 2023, οι υψηλότερες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών είναι όλο και πιο κεντρικό στη στρατηγική μάχης. Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων από κρατικές και μη κρατικές ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 66% μεταξύ 2013 και 2023 και το 74% ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης.
- Περισσότερες εκπομπές άνθρακα και λιγότερη υποστήριξη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κλιματική κρίση είναι η τρίτη ανισορροπία. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης συμβάλλουν λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, αλλά πάνω από το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι ή εκτοπίστηκαν λόγω φυσικών κινδύνων τα τελευταία 5 χρόνια ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης.
- Τέλος, περισσότερη συσσώρευση πλούτου, λιγότερη μείωση της φτώχειας. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα φτώχειας στις χώρες της λίστας παρακολούθησης είναι τώρα σχεδόν 85% υψηλότερα από ό,τι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ έχουν μειωθεί κατά 37% στον υπόλοιπο κόσμο την ίδια περίοδο.
Το IRC προτείνει μια ατζέντα δράσης σε έξι κατηγορίες.
- Μεταρρύθμιση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας, χρησιμοποιώντας εργαλεία οικονομικής αποδοτικότητας και κόστους-αποτελεσματικότητας για την προώθηση της σχέσης ποιότητας/τιμής.
- Ανακουφίστε τα βάρη του χρέους, επεκτείνετε τη χρηματοδότηση και προωθήστε την οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των παραγόντων της κρίσης και την προώθηση της κοινής ευημερίας.
- Βελτιώστε την προστασία των πολιτών με μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αύξηση της εκπροσώπησης και αναστολή της χρήσης του βέτο σε περιπτώσεις μαζικής θηριωδίας.
- Ανακουφίστε τον πόνο των πολιτών προστατεύοντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια , διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια μπορεί να παραδοθεί με ασφάλεια σε όσους έχουν ανάγκη.
- Επενδύστε στην προσαρμογή του κλίματος και στην ανθεκτικότητα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών σοκ.
- Επέκταση ασφαλών οδών και βοήθειας για τους πρόσφυγες για την ενίσχυση της προστασίας και της ένταξης.
Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, δήλωσε:
«Είναι σαφές ότι «ο κόσμος φλέγεται» είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου βασικά εκτός ισορροπίας. Ως ανθρωπιστικός οργανισμός, η δουλειά του IRC είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά και να τις καλεί. Αυτός είναι ο σκοπός της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Η συγκέντρωση της ακραίας φτώχειας είναι αξιοσημείωτη. Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: μεταξύ εκείνων που γεννιούνται σε ασταθείς καταστάσεις σύγκρουσης και εκείνων που έχουν την ευκαιρία να φτάσουν σε σταθερές καταστάσεις. Αυτή είναι μια τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί για ηθικούς και στρατηγικούς λόγους. Η ηθική υπόθεση είναι ότι με περισσότερους πόρους από ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο. Η στρατηγική περίπτωση είναι ότι τα προβλήματα που ξεκινούν από το Σουδάν ή τη Συρία δεν μένουν εκεί: η αστάθεια εξαπλώνεται.
«Το επιχειρείν ως συνήθως δεν θα ανατρέψει αυτήν την τάση. Οι άμαχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις από τις αυξανόμενες συγκρούσεις και να διακινδυνεύσουν επικίνδυνα ταξίδια αν δεν παραβιάσουμε το status quo. Η διεθνής κοινότητα έχει μια απίστευτη ευκαιρία και ευθύνη να αλλάξει τους όρους της ανθρωπιστικής και διπλωματικής δέσμευσης στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Και ενώ οι προκλήσεις σε αυτές τις χώρες είναι πολύπλοκες, η εμπειρία του IRC δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για να σωθούν ζωές, να χτιστεί η ανθεκτικότητα και να διατηρηθούν τα μέσα διαβίωσης των πιο ευάλωτων».
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
Την τελευταία δεκαετία, η έκθεση της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης του IRC βοήθησε το IRC να καθορίσει πού να επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας με επιτυχία κατά μέσο όρο το 85-95% των 20 χωρών που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη επιδείνωση. Είναι επίσης το σημείο όπου μοιραζόμαστε την ανάλυσή μας για το πώς εξελίσσεται η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, γιατί και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο αντίκτυπος στις πληγείσες κοινότητες.
Λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης 2025 του IRC με μια ματιά
Κατάταξη στην πρώτη τραγική δεκάδα
Σουδάν
κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος (oPt)
Μιανμάρ
Συρία
Νότιο Σουδάν
Λίβανος
Μπουρκίνα Φάσο
Αΐτη
Μάλι
Σομαλία
Χωρεςστη δεύτερη τραγική δεκάδα
Αφγανιστάν
- Καμερούν
- Τσαντ
- ΛΔΚ
- Αιθιοπία
- Νίγηρας
- Νιγηρία
- Ουκρανία
- Υεμένη
Τώρα, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, και οδεύοντας προς έναν από τους χειρότερους λιμούς στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, το Σουδάν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η κατάρρευση της χώρας επιταχύνεται καθώς ένας βάναυσος εμφύλιος πόλεμος, που τροφοδοτείται από εξωτερικές δυνάμεις, καταστρέφει τις ζωές αμάχων. Μακριά από το να εργάζονται προς μια διπλωματική επίλυση, οι ηγέτες και των δύο φατριών φαίνεται να πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες μάχες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, βάζοντας το Σουδάν στην πορεία για καταστροφική ανθρωπιστική κατάρρευση το 2025.
Η κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια παραμένει η δεύτερη στη λίστα παρακολούθησης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συγκρούσεων που έχει καταστρέψει τη Γάζα και έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες στη Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα: πάνω από 1 στους 50 ανθρώπους στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023 και χωρίς διαρκή κατάπαυση του πυρός και χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές, τα θύματα θα αυξηθούν και θα υπάρχει κίνδυνος πείνας το 2025.
Τρίτη στη λίστα, η Μιανμάρ είδε ένοπλες ομάδες να ενώνονται και να προχωρούν γρήγορα σε όλη τη χώρα, προκαλώντας σχεδόν 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αύξηση 37% από το 2023. Η ισορροπία κλίνει σταθερά προς περισσότερο πόλεμο φέτος. Η χολέρα και άλλες ασθένειες απειλούν να κατακλύσουν το σύστημα υγείας της Μιανμάρ, το οποίο έχει αποδεκατιστεί από τις συγκρούσεις. Οι πλημμύρες και άλλες καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα σημαίνουν ότι η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει πρόσθετες ανάγκες θα ωθηθεί στο χείλος του γκρεμού το επόμενο έτος.
Η Συρία μπαίνει ξανά στην πεντάδα της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από το 2021, αφού μη κρατικές ένοπλες ομάδες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στα τέλη του 2024, προκαλώντας ταχεία κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων. Καθώς η λίστα παρακολούθησης τυπώνεται, η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αν οι τελευταίες αλλαγές στη σύγκρουση θα επιτρέψουν στους Σύρους να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους το 2025 ή να βαθύνουν την κρίση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση στο Σουδάν εκθέτουν το Νότιο Σουδάν σε μια αυξανόμενη οικονομική κρίση, ενώ η άφιξη περισσότερων από 878.000 ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο του Σουδάν προσθέτει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ύπουλη, με τουλάχιστον 28 επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του 2024 που υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι το Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό θα κάνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης που βαθαίνει ακόμη πιο προδοτικές το 2025.
Επιμελεια έρευνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ