Ακολουθήστε μας

Video

Financial Times: Ρωσικό πετρέλαιο φτάνει στην ΕΕ και στον αμερικανικό στρατό μέσω της Τουρκίας – Τα… ελληνικά χέρια

Δημοσιεύτηκε στις

Τουρκικός τερματικός σταθμός «βοηθά το ρωσικό πετρέλαιο να φτάσει στην Ευρώπη», αναφέρουν οι Financial Times, σε δημοσίευμα που αποκαλύπτει τη διαδρομή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά της ΕΕ, το οποίο φέρεται να τροφοδοτεί ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ρόλο του τερματικού σταθμού στην πόλη Ντερτιόλ της επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία.

Google Maps

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανάλυση δεδομένων ναυτιλιακών μεταφορών, υποστηρίζει ότι από τον Ιούλιο του 2022, όταν άρχισαν να τίθενται σε ισχύ οι πρώτοι δυτικοί περιορισμοί κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι θαλάσσιες παραδόσεις πετρελαίου στο Ντερτιόλ αυξήθηκαν κατακόρυφα.

«Το περισσότερο από το πετρέλαιο που φτάνει στον τερματικό σταθμό δια θαλάσσης είναι διυλισμένο πετρέλαιο από τη Ρωσία και πολύ από αυτό μετά έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ, έχουν αποφανθεί ειδικοί που εξέτασαν τα στοιχεία», γράφει η εφημερίδα. Υπολογίζεται πως το 2023 στο Ντερτιόλ έφτασαν μέσω θαλάσσης 10,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με τα 9,2 – δηλαδή το 90% – να είναι ρωσικό πετρέλαιο.

Συνολικά το 2023 το 85% του πετρελαίου που έφυγε από το Ντερτιόλ κατέληξε στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα (11,1 εκατ. βαρέλια), στην Ολλανδία (4 εκατ.) και στο Βέλγιο (1,7 εκατ.). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν 53%.

Όπως αναφέρουν οι FT, Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν διατυπώσει επισήμως ανησυχία ότι «συγκεκαλυμμένο ρωσικό πετρέλαιο», το οποίο έχει προμηθευτεί η Τουρκία και, στη συνέχεια, έχει αποκτηθεί από την Ελλάδα, έχει χρησιμοποιηθεί για πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως πριν τον πόλεμο, το Ντερτιόλ λάμβανε μικρή ποσότητα πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Ντέρτιολ παρέλαβε 583.870 βαρέλια (περίπου 87.000 τόνους) πετρελαίου ρωσικής προέλευσης μέσω θαλάσσης το 2021 και 3,7 εκατ. βαρέλια (περίπου 513.000 τόνους) το 2022, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 38% και το 67% των θαλάσσιων εισαγωγών στον τερματικό σταθμό κατά τα έτη αυτά.

Όπως αναφέρει, μετά από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, η Τουρκία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου μετά από την Ινδία και την Κίνα και η μεγαλύτερη αγορά για διυλισμένα ρωσικά πετρελαϊκά παράγωγα. Προσθέτει πως τα στοιχεία για το ρόλο του Ντερτιόλ στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου έρχονται σε μια στιγμή που οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν ενοχληθεί από τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας με τη Μόσχα.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία δεν έχει απαγορεύσει στις εταιρείες της να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, οπότε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του τερματικού σταθμού στο Ντερτιόλ, η GTS, δεν παραβιάζει κανονισμούς παραλαμβάνοντας τα φορτία.

Η GTS αμφισβήτησε τα στοιχεία, δηλώνοντας ότι, με βάση τις πληροφορίες προέλευσης που παρέχονται στον τερματικό σταθμό από την τουρκική τελωνειακή αρχή, οι ρωσικές ποσότητες αποτελούν το ένα πέμπτο της «συνολικής δραστηριότητας φόρτωσης» το 2022 και το 10% το 2023, που αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 τόνους κάθε έτος.

Τα ελληνικά χέρια

Τι αναφέρουν Washington Post και Financial Times – Η απάντηση της Motor Oil – Επιστολή Γερουσιαστών στον αμερικάνο υπουργό Άμυνας – Πίεση ΗΠΑ και σε ελληνικές ναυτιλιακές

Το ότι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το ότι θα έφτανε όμως το ρωσικό πετρέλαιο μέσα από τουρκικά και ελληνικά χέρια να πωλείται μέχρι και στον αμερικανικό στρατό, είναι πρωτοφανές.

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μας το έκρυβαν από το 1963 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις – Έγγραφα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεώργιος Ανθρακεύς

Το δίκαιο της θάλασσας για τις οικονομικές ζώνες του 1982 στο Μοντέγκο Μπέι είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο, οπότε οι όποιες διαφορές με την Τουρκία, αν θα πάμε σε δικαστήριο, αυτό πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ – Τουρκίας του 1963 είναι ευρωπαϊκό δίκαιο από τον Δεκέμβριο της δωδεκάτης Σεπτεμβρίου του 1977 (12.09.1977) όπου πήρε ΦΕΚ των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και αναγνωρίζει επίσημα και η ίδια η Τουρκία την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου. Σε αυτό, προβλέπεται ρητώς η όποια δικαστική επίλυση διαφοράς να λαμβάνεται στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 κατέστη ευρωπαϊκό δίκαιο από την 23 Ιουνίου 1998, όπου και πήρε ΦΕΚ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην πέμπτη σελίδα πριν το τέλος του κειμένου ορίζεται ρητώς ότι το ζήτημα των αλιευτικών πόρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της ΕΕ σε διαδικασία οριοθέτησης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να καταστεί ακυρώσιμη λόγω και των δικαιωμάτων αρμοδιότητας και της ΕΕ. Για την Τουρκία το κείμενο αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και βασική προϋπόθεση εισδοχής στην ΕΕ, η τήρηση της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας ως ευρωπαϊκό πλέον δίκαιο.

Προτείνονται δύο εφικτές νομικές εκδοχές μεταξύ Ελλάδος Και Κύπρου για οριοθέτηση ΑΟΖ όπου προβλέπονται ρητώς στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Άρθρο 273 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο είναι αρμόδιο επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των κρατών μελών, συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών, αν η διαφορά αυτή του υποβληθεί δυνάμει συνυποσχετικού”.

Παρατήρηση:

Συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών σημαίνει να έχει καταστεί ενωσιακό δίκαιο με οποιανδήποτε τρόπο. Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 έχει ισχύ ενωσιακού δικαίου από την 23 Ιουνίου 1998 και σαφώς η Ελλάδα και η Κύπρος το ζήτημα της οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ τους μπορούν να το εντάξουν με συνυποσχετικό στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

2. Άρθρο 259 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Κάθε κράτος μέλος δύναται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, αν κρίνει ότι άλλο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωσή του εκ των Συνθηκών. Πριν ένα κράτος μέλος ασκήσει προσφυγή κατά άλλου κράτους μέλους, επικαλούμενο παράβαση υποχρεώσεως εκ των Συνθηκών, οφείλει να φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος, αφού προηγουμένως παρέχει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα κράτη να προβούν κατ’ αντιδικία σε γραπτές ή προφορικές παρατηρήσεις. Αν η Επιτροπή δεν διατυπώνει γνώμη εντός τριών μηνών από της υποβολής της αιτήσεως, η προσφυγή δύναται να κατατεθεί στο Δικαστήριο και χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής”.

Παρατήρηση:

Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με την Κύπρο για παραπομπή της οριοθέτησης στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Κύπρος να προβεί κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δείτε Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας εδώ.
  • Δείτε την σύμβαση σύνδεσης μεταξύ της ΕΟΚ και της Τουρκίας (υπογράφηκε στην Άγκυρα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1963 εδώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλους ο Ερντογάν!

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό πρέπει να το έχει υπόψιν της η Ελλάδα. Αποφασισμένος να παίξει δυνατά και να συγκρουστεί με ΗΠΑ, Ισραήλ, Εβραίους, Σιωνιστές ο Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτόν και να περιμένεις και να υποχωρήσει κιόλας. Αποφύγετε στοχοποιήσεις προσώπων – Δεν υπάρχει απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει το Αιγαίο με τα νησιά που είναι ελληνικά. Προσέξτε που μας πάνε. Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου. Είναι μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Μας πετάνε προπαγάνδα και δεν σκεφτόμαστε.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα θέματα της εκπομπής

1. Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης | 02:40
2. Το πρόγραμμα ήλιος και η δημογραφική τραγωδία | 14:37
3. Ο Ελληνισμός στην Αλβανία σε στενωμπό – Τραγική ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας | 17:07
4. Η τριμερής στη Νέα Υόρκη | 25:37
5. Αποφασισμένος να κοντραριστεί με όλους ο Ερντογάν | 32:50
6. Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν; Το σχέδιο, οι στόχοι και το timing της Ισραηλινής επίθεσης | 38:35
7. ΗΠΑ: Κακός χαμός με τις πρόωρες εκλογές στη Τζόρτζια – Οι εκλογές θα εξελιχθούν σε θρίλερ | 52:19
8. Ρωσία κατά ΗΠΑ για όσα γίνονται στην Κορέα – Θέλουν να ξεσπάσει άλλη μια φωτιά | 59:03

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αυτή είναι η ωμή αλήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάναν Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 15 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή