Ας χρησιμοποιήσουμε την AI για να μεταμορφώσουμε πραγματικά την κοινωνία

Της Paula Gürtler
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει σίγουρα το μακρινό μας μέλλον, αλλά ήδη διαμορφώνει την κοινωνία μας σήμερα. Η ύπαρξη κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρέπει επίσης να διαμορφώσουμε την καινοτομία ώστε να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες μας. Για να πετύχει, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση αυτής της τεχνολογίας.
Φαίνεται εύκολο να διατυπωθεί το επιχείρημα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού και ότι αναπόφευκτα προκαλεί αλλαγές. Θα αλλάξει (και αλλάζει ήδη) τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε προϊόντα, διαγιγνώσκουμε ασθένειες, αναλαμβάνουμε δημιουργική εργασία, καθώς και πώς λαμβάνουμε πληροφορίες και ποιες πληροφορίες μπορούμε να δούμε.
Ένας τέτοιος μετασχηματισμός που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα ερχόταν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή – η κοινωνία μας το έχει απόλυτη ανάγκη. Χάνουμε όλους τους διεθνείς στόχους για το κλίμα, ο αυταρχισμός αυξάνεται και οι βίαιες συγκρούσεις υπάρχουν παντού. Μέσα σε όλες αυτές τις κρίσεις, βρίσκουμε αξιοσημείωτα βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες σε αυτό.
Όταν ονειρευόμαστε τη μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, παραβλέπουμε ωστόσο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου πλαισίου και συγκεκριμένων κοινοτήτων. Η φιλοσοφία της τεχνολογίας μας διδάσκει ότι “η τεχνολογία είναι μια κοινωνία που γίνεται ανθεκτική”.
Το AI δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αναπαράγει την κοινωνία και τις δομές εξουσίας της: “Εκείνος που τη δημιουργεί” αποφασίζει “για τι” και “πώς”. Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, τη δυναμική εξουσίας, τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και τις κοινωνικές δομές. Σε αυτό αναφέρονται οι άνθρωποι όταν λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “πολιτική”.
Το AI δημιουργεί επίσης ανθεκτικότητα με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται στην ταξινόμηση αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πράξη της ταξινόμησης δημιουργεί κατηγορίες και τις διατηρεί με την πάροδο του χρόνου κάνοντας τα αντικείμενα να ταιριάζουν σε αυτές τις κατηγορίες αντί να επιτρέπει την ποικιλομορφία ή την ασυνέχεια. Τα σημερινά συστήματα AI χρησιμοποιούν δεδομένα του παρελθόντος για να μάθουν μοτίβα και να προβλέψουν απαντήσεις με βάση τέτοιες ταξινομήσεις. Βασιζόμενοι σε δεδομένα του παρελθόντος, ευνοούν πρώτα την εξάρτηση από τη διαδρομή, δηλαδή την ανθεκτικότητα. και δεύτερον, ανάλογα με τα δεδομένα του παρελθόντος που χρησιμοποιούνται, ένα “συγκεκριμένο παρελθόν” και παρόν μπορούν να διαιωνιστούν.
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολιτική και έχει αυτό το αποτέλεσμα ανθεκτικότητας, είναι σημαντικό να ελέγχουμε οτιδήποτε γίνεται ανθεκτικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα ανθεκτικότητας ως μοχλό για να εργαστούμε προς στόχους όπως η βιωσιμότητα, η ισότητα και η δικαιοσύνη.
Όταν εξετάζουμε πιο βαθιά το “AI για τι”, “AI από ποιον” και “AI για ποιον”, καταλαβαίνουμε πλήρως ότι το AI είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική βούληση και δράση για να γίνει η μετασχηματιστική τεχνολογία που χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη κατά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αριστεία στην τεχνητή νοημοσύνη.
AI για τι; Δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία
Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρεται για μυριάδες περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένων αμιγώς εμπορικών ή στρατιωτικών. Επί του παρόντος, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται συνήθως για τη βιωσιμότητα, την οικοδόμηση της ειρήνης ή την ενίσχυση της δημοκρατίας. Αντιθέτως…
Η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης τις τελευταίες δεκαετίες με τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών να διατηρήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας δεδομένα για τη βελτίωση των προϊόντων και των επιχειρηματικών μοντέλων τους έχει δώσει προτεραιότητα στην εμπορευματοποίηση για κέρδη έναντι της ανθρώπινης αυτονομίας και βιωσιμότητας. Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη που επιταχύνει τον ρυθμό του πολέμου. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά ή να υπονομεύσει τα δημοκρατικά οικοσυστήματα πληροφοριών δεν είναι μυστικό. Στην Κίνα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ακόμη και για να στηρίξει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Θα πρέπει να διατεθούν κρατικοί πόροι για την τόνωση της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το “για αυτό” ευθυγραμμίζεται με τα δημόσια συμφέροντα. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βιωσιμότητα, την οικοδόμηση της ειρήνης και την ενίσχυση της δημοκρατίας – χρειάζεται απλώς πολιτική βούληση για να γίνει αυτό.
AI από ποιον; Δημιουργία ίσων ευκαιριών για την οικοδόμηση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης
Εκτός από τον αντίκτυπό της στη δημοκρατία, η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει αναπτυχθεί πολύ δημοκρατικά. Επί του παρόντος, οι κύριοι παράγοντες της τεχνητής νοημοσύνης είναι λίγοι (μη ευρωπαϊκοί) γίγαντες της τεχνολογίας. Η συγκέντρωση της αγοράς ισοδυναμεί με έλλειψη ανταγωνισμού, μειονέκτημα μικρότερων παραγόντων, εδραίωσης των σημερινών δομών εξουσίας και επιδείνωσης άλλων διαφορών.
Εξετάζοντας αυτούς που διαμορφώνουν την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτουμε ένα άλλο πολιτικό πρόβλημα – την ανισότητα των φύλων. Δεν είναι μυστικό ότι η επιστήμη των υπολογιστών είναι ένας ανδροκρατούμενος τομέας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 25 % όλων των φοιτητών και μόνο το 19 % της αγοράς εργασίας. Αν δούμε πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) ανά φύλο, η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Μεταξύ 2012-2022, ομάδες ιδρυτών αποκλειστικά από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν το 80 % του συνολικού κεφαλαίου που επένδυσαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο ένα ανεπαρκές 0,3 % συγκεντρώθηκε από τις γυναίκες.
Αυτή η κατάσταση δεν θα διορθωθεί από μόνη της. Κατά τον καθορισμό δημόσιας χρηματοδότησης και πόρων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θετική δράση. Είναι ένα πράγμα η ενσωμάτωση ίσων ευκαιριών στο οικοσύστημα εμπιστοσύνης (οι Κατευθυντήριες γραμμές ηθικής για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη). Είναι εντελώς διαφορετικό να προσεγγίζεις προληπτικά μειονεκτούσες και λιγότερο εκπροσωπούμενες ομάδες για να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση και ευκαιρίες.
AI για ποιον; Κοινή χρήση των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως
Καθώς οι δυτικές και οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται μαζικά από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αναπαράγει γνωστά μοτίβα εξωτερικής ανάθεσης θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας και εξαγωγής πόρων. Μια τέτοια κατάσταση έχει εμπνεύσει ακόμη και τον όρο “αποικιοκρατία δεδομένων”. Η επίδραση ανθεκτικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στις παγκόσμιες δομές ισχύος μπορεί να είναι ακόμη πιο εμφανής από ό,τι για περιπτώσεις οικιακής χρήσης.
Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες παγκόσμιας διακυβέρνησης, από τις συνόδους κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης έως τη Διαδικασία της Χιροσίμα για τη Τεχνητή Νοημοσύνη της G7, φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη τεχνητή νοημοσύνη παρά για την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Μόνο ο ΟΗΕ διατηρεί υπό έλεγχο αυτές τις επιπτώσεις (τουλάχιστον κατ’ αρχήν). Πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των ανταγωνιστικών φόρουμ που φιλοξενούν μόνο έθνη που ιστορικά βρίσκονταν στο νικητήριο άκρο των παγκόσμιων ανισοτήτων.
Μια φιλόδοξη προσέγγιση στο AI
Η πολιτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως κατά τον σχεδιασμό της παγκόσμιας και της ΕΕ διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης και κατά την προώθηση της καινοτομίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πλαίσιο για το “αξιόπιστο AI” δεν είναι αρκετό επειδή δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την πραγματική πολιτική της AI. Ευτυχώς, το οικοσύστημα αριστείας της τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε πολιτική δράση τώρα.
Αλλά το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να κλείνει. Η προσέγγισή μας στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι ρητά πολιτική για να ξεκλειδώσει τη μετασχηματιστική της δύναμη και να διασφαλίσει ότι έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμα.
*Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.
Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου
Αναδημοσίευση από το capital.gr

Άμυνα
Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει πάνω σε Leopard και η Ελλάτα ετοιμάζει τον κανιβαλισμό τους
Η τεράστια επένδυση στα Leopard 2 δεν θα έχει το βάθος που όλοι ήλπιζαν αλλά σε πρακτικό επίπεδο, εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει η απαξίωση του στόλου.

Το άρθρο από το Δούρειο Ίππο αναφέρεται στην παρουσία του πρωθυπουργού μπροστά σε έναν πύργο άρματος Leopard 2 που κατασκευάστηκε από την METLEN, κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της εταιρείας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε «κανιβαλισμό» Leopard, δηλαδή στη διάλυση και επανασυναρμολόγηση παλαιότερων αρμάτων για να διατηρηθούν σε λειτουργία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που καταγγέλει είναι ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία KMW νυν KNDS Deutschland, έχει κηρυχθεί έκπτωτη με απόφαση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια. Το κείμενο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και της εξάρτησης από ξένα συστήματα, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για την κατάσταση αυτή.
Διαβάστε το άρθρο που υπογράφει ο Σάββας Βλάσσης:
Η εικόνα του πρωθυπουργού να ενημερώνεται εμπρός σε έναν πύργο άρματος Leopard 2 που κατασκευάζει η METLEN, κατά την επίσκεψή του εκεί στις 6 Ιουνίου, μπορεί να χαρακτηρισθεί άκρως σουρεαλιστική, σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, βιομηχανίας και Ελληνικού Στρατού.
Σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, είναι γνωστό ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία KMW νυν KNDS Deutschland, έχει κηρυχθεί έκπτωτη με απόφαση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια. Με πλήρη γνώση του Μαξίμου, η αρχική επίδειξη ενδιαφέροντος για εξεύρεση αμοιβαίως επωφελούς εξωδικαστικού συμβιβασμού σε εκκρεμότητες του παρελθόντος, οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε ναυάγιο. Η κυβέρνηση συνέπλευσε με τα κυκλώματα που χρησιμοποίησαν τον ελιγμό προκειμένου να πειστούν οι Γερμανοί ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς αυτά και με τις “παλιές καλές” πρακτικές του παρελθόντος για τις οποίες στην Γερμανία δικάστηκαν και καταδικάστηκαν υπεύθυνοι. Καθώς η KMW επέδειξε σταθερή προσήλωση στην απόρριψη αυτών των πρακτικών, κατέθεσε συνολικώς τρεις προτάσεις, στις οποίες η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμμία αντιπρόταση, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) και η Ελλάδα καταδικάστηκε.
Τώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “καμάρωνε” εμπρός σε ένα προϊόν συνεργασίας με ξένη εταιρεία την οποία ο ίδιος κήρυξε έκπτωτη και έχει δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να παραμείνει συνεργάτης! Βεβαίως, η METLEN, που δεν έχει αναπτύξει η ίδια προϊόντα για να επιδείξει, δεν μπορεί να μην υπερηφανεύεται για την υψηλή ποιότητα εργασίας που την διακρίνει στην κατασκευή πύργων και σκαφών άρματος Leopard 2 για την παγκόσμια αγορά.
Σε επίπεδο βιομηχανίας, με το αρνητικό κλίμα από την Αθήνα και εν όψει των διεθνών εξελίξεων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική πλευρά εγκαταλείπει σταδιακώς την Ελλάδα. Με την ζήτηση για Leopard 2 να έχει αυξηθεί, ο στόχος αυξήσεως της παραγωγής από 4 σε 20 μηνιαίως, αποτελεί πρόκληση στην οποία η METLEN, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί επί τριετία, δεν αντέδρασε όπως αναμενόταν. Αναγκαστικώς μεν, της ανατέθηκαν οι σχετικές συμβάσεις από τις πρώτες παραγγελίες Leopard 2 που προέκυψαν αλλά πλέον οι Γερμανοί φαίνεται να κινούνται στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητος με δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής σε Τσεχία και Αυστρία, με κοινοπραξίες ή εξαγορά παλαιών βιομηχανιών.
Στην Ελλάδα, κυριαρχούν διαρροές που παρουσιάζουν ανάθεση έργου για 300 Leopard 2 στην ελληνική εταιρεία ενώ τονίζεται και η συμμετοχή της στην κατασκευή μεταλλικών συγκροτημάτων για αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, υποβρύχια κ.λπ. Εν τούτοις, η περίπτωση των Leopard 2 δεν ισχύει, δεδομένου ότι υπάρχουν τμηματικές αναθέσεις ενώ και στην περίπτωση των Patriot, από πέρυσι η METLEN έχασε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πλέον ανατέθηκε στην MEVACO.
Επομένως, σε βιομηχανικό επίπεδο, είναι σαφές ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και το αφήγημα για ελληνικό “αμυντικό hub”, δεν σχετίζονται τόσο με συνέχιση αυτών των παραγωγών αλλά υπολογίζουν σε ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από μεγάλες συμβάσεις που θα αναθέσει η ελληνική κυβέρνηση σε άλλους ξένους οίκους. Όπως έχει επισημάνει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η METLEN δεν συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή κοινοπραξία αλλά απλώς έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με ξένες εταιρείες, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση υπογραφής συμβάσεων με το ελληνικό ΥΠΕΘΑ. Εάν οι συνεργασίες οι οποίες “διαφημίζονται” εδώ και καιρό με διαρροές σε δημοσιεύματα και επίσημες ανακοινώσεις, αποδειχθεί ότι επιβάλουν στον Ελληνικό Στρατό τις λύσεις που προσφέρει μια υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση ιδιωτική βιομηχανία, οι οποίες μπορεί και να μην είναι οι πιο συμφέρουσες επιχειρησιακώς και οικονομικώς, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι ο ΜΠΑΕ 2025-2036 έχει σχεδιασθεί με βάση και “κρυφές ατζέντες”.
Γεγονός είναι ότι η ανέγερση των τριών νέων εργοστασίων της METLEN από τα οποία θα δημιουργηθούν 650 νέες θέσεις εργασίας, επιδοτείται από την κυβέρνηση με 22 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Από τον χρόνο υλοποιήσεως, θα εξαρτηθεί και η έναρξη της παραγωγής για τον πρώτο πελάτη, κατά τα φαινόμενα τον Ελληνικό Στρατό.
Στο επίπεδο του Ελληνικού Στρατού τέλος, αφενός η τεράστια επένδυση στα Leopard 2 δεν θα έχει το βάθος που όλοι ήλπιζαν αλλά σε πρακτικό επίπεδο, εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει η απαξίωση του στόλου. Για τα πιο σύγχρονα άρματα, όπως έχει σημειώσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, δεν ανατέθηκε ποτέ σύμβαση FOS, με φυσιολογικό αποτέλεσμα τις ακινησίες και τις εγκαταλείψεις αρμάτων. Αυτό όμως που δείχνει τις κυβερνητικές προθέσεις και την σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα κυκλώματα, είναι ότι στον ΜΠΑΕ 2025-2036, δεν προβλέπονται καθόλου δαπάνες για προγράμματα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων. Η πρόθεση να κρατηθούν εκτός συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες, δεν κρύβεται.
Δεν μιλάμε για προγράμματα προμήθειας ή και εκσυγχρονισμού αλλά ακόμη και για προγράμματα FOS. Οι αρμόδιοι έθεσαν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο: την συμπλήρωση 35ετίας χωρίς FOS για τα Leopard 2. Με κηρυγμένο έκπτωτο τον κατασκευαστή, το ΓΕΣ βρίσκεται σε απελπισία αφού οι μικροδιαγωνισμοί που επιχειρεί για Leopard 1/2 δεν καταλήγουν πουθενά. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να λαμβάνονται αποφάσεις για την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού, αποφασίζονται μέτρα περικοπής της συνολικής δυνάμεως! Έτσι, ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια είναι να μειωθεί κατά αρκετές δεκάδες ο αριθμός αρμάτων Leopard 1/2, με σκοπό τα αποσυρθέντα άρματα να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών υπέρ της εναπομένουσας δυνάμεως!
Θα πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα παγκοσμίως, όταν η διεθνής σκηνή και ειδικώς η Ευρώπη, πασχίζουν να ενισχύσουν το αρματικό δυναμικό τους παντοιοτρόπως. Η δε Ελλάδα, η οποία επικαλείται πραγματικό κίνδυνο, την ίδια στιγμή που ο τουρκικός στρατός θα εντάσσει σε υπηρεσία μαζικά το Altay, θα αρχίζει τον κανιβαλισμό Leopard.
Σουρεαλιστική κατάσταση, από κάθε άποψη.
Πολιτική
Προκλητικό άρθρο στον Τύπο της Βουλγαρίας! Καλεί ενδιαφερόμενους να αγοράσουν διαμερίσματα σε κλεμμένη γη στα κατεχόμενα
Ομάδα Ελλαδιτών και Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στη Βουλγαρία, αντέδρασαν έντονα στις νέες προσπάθειες σφετεριστών και απευθύνθηκαν, με επιστολή του επιχειρηματία Χρήστου Μουρούτη, στη διεύθυνση της εφημερίδας Telegraph, ζητώντας άμεση απόσυρση του άρθρου, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσυρθεί.

Το protothema.gr ενημερώθηκε πως μετά την έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Σόφια της Βουλγαρίας για προώθηση ακινήτων στην κατεχόμενη Κύπρο, καταβάλλονται νέες προσπάθειες, ώστε να πειστούν οι Βούλγαροι, ότι στην κατεχόμενη Κύπρο, υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό κράτος και δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν θέλουν να αποκτήσουν περιουσία. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, υπήρξε δημοσίευμα σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της Βουλγαρίας, για το πόσο συμφέρουσα είναι η απόκτηση κατοικίας ή διαμερίσματος στα κατεχόμενα, σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές.
Ομάδα Ελλαδιτών και Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στη Βουλγαρία, αντέδρασαν έντονα στις νέες προσπάθειες σφετεριστών και απευθύνθηκαν, με επιστολή του επιχειρηματία Χρήστου Μουρούτη, στη διεύθυνση της εφημερίδας Telegraph, ζητώντας άμεση απόσυρση του άρθρου, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσυρθεί.
Τουρκική προπαγάνδα
Το άρθρο της εφημερίδας Telegraph της Βουλγαρίας κάνει λόγο για ευκαιρίες στη Βόρεια Κύπρο, καθώς τα διαμερίσματα στοιχίζουν ακόμα και πέντε φορές πιο φθηνά από ότι στις ελεύθερες περιοχές. Ωστόσο το άρθρο δεν σταματάει στις τιμές των ακινήτων, αλλά προσπαθεί να παραπλανήσει τους ενδιαφερόμενους στη Βουλγαρία, για την «ασφάλεια» της επένδυσής τους, αλλά και για τη «νομιμότητα» της όποιας συναλλαγής με το ψευδοκράτος.
Αθλητικά
Ο Βεζένκοφ απαντά στις ασυναρτησίες Αταμάν! “Γεννήθηκα στην Κύπρο – Θεωρώ ότι είναι ελληνική”
Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού πήρε θέση για όσα είπε ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού

Στις ασυναρτησίες του Εργκίν Αταμάν μετά το φινάλε του Game 4 των τελικών της Stoiximan GBL ότι ο Ολυμπιακός είχε μόνο έναν Έλληνα στην 12αδα και οι άλλοι ήταν ψεύτικοι απάντησε ο Σάσα Βεζένκοφ.
Ο άσος των Πειραιωτών πειράχθηκε από αυτή την ατάκα και το είπε στην συνέντευξή του στην εκπομπή BIG 4 του SPORT24, έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε.
Έχοντας περάσει 14 χρόνια στην Κύπρο και άλλα 11 στην Ελλάδα, ο σταρ των “ερυθρολεύκων” υποστήριξε ότι δεν του άρεσε η ατάκα περί Fake Έλληνα.
Αναλυτικά ο Βεζένκοβ ανέφερε για το αν τον πείραξε αυτή η ατάκα:
“Προσωπικά, ναι. Με πείραξε. Δεν βγήκα ποτέ να πω ότι είμαι Έλληνας ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, ξέρω την ιστορία, εδώ έχω μεγαλώσει με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας. Αγαπάω αυτή τη χώρα και δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πει εμένα fake Έλληνα.
Δεν βγαίνω να πω είμαι πατριώτης, είμαι το ένα. Έχω παρελάσει . Στην Κύπρο γιορτάζαμε κάθε ελληνική γιορτή, ξέρω κάθε ελληνική γιορτή, το τι μου γίνεται. Δεν μου αρέσει ούτε να ποστάρω στα social, ούτε να κάνω στόρι. Πάνω στην στιγμή, πάνω στην ένταση, μπορείς να πεις οτιδήποτε. Ο καθένας παλεύει για την χώρα του.
Καταλαβαίνω τον κόουτς Αταμάν και την έκρηξή του. Ειναι ένας άνθρωπος όμως που δουλεύει στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω τις στενές του σχέσεις, από πού έρχεται. Ότι αγαπάει την χώρα του. Δεν μπορώ να του το πάρω αυτό.
Θεωρώ ότι δεν μπορείς να πεις… Ο καθένας νιώθει. Δεν είναι τι είσαι, το πώς μεγαλώνεις, με τι αξίες μεγαλώνεις, σε ποια χώρα μεγαλώνεις και τι σου έχει διδάξει η οικογένειά σου. Οι γονείς μου είναι Βούλγαροι, που στην Κύπρο έκαναν και 2 και 3 δουλειές και είναι περήφανοι που η Κύπρος τους έδωσε μία ευκαιρία. Εγώ γεννήθηκα εκεί, η αδελφη μου είναι εκεί με τα παιδιά της. Για μένα η Κύπρος είναι ελληνική, άσχετα με τον διαχωρισμό.
Δεν νομίζω ότι σε προσδιορίζει κάτι. Αγαπάω και τις τρεις χώρες το ίδιο και νομίζω ότι είμαι τυχερός που μπορώ να ζήσω σε μία εξ αυτών των χωρών, γιατί κάθε χώρα σου δίνει κάτι διαφορετικό και είμαι τυχερός που μπορώ να το ζήσω αυτό”.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!