Ακολουθήστε μας

Bloomberg: Πώς αλλάζει τον πόλεμο η τεχνητή νοημοσύνη

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο

Του Andreas Kluth

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο, μαζί με σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Θα είναι όμως η αλλαγή “αποκαλυπτικού” χαρακτήρα ή εξελικτική; Για χάρη της ανθρωπότητας, ας ελπίσουμε για το δεύτερο.

Η τεχνολογική καινοτομία πάντα άλλαζε την τέχνη του πολέμου. Έτσι έχουν τα πράγματα από την άφιξη των αρμάτων, των αναβολέων, της πυρίτιδας, των πυρηνικών όπλων και σήμερα των drones, όπως αποδεικνύουν καθημερινά Ουκρανοί και Ρώσοι.

Το αγαπημένο μου παράδειγμα (ακριβώς επειδή είναι τόσο απλό) είναι η μάχη του Koeniggraetz τον 19ο αιώνα, στην οποία οι Πρώσοι νίκησαν τους Αυστριακούς, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Γερμανία θα ενωνόταν με κέντρο το Βερολίνο και όχι τη Βιέννη. Οι Πρώσοι κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό επειδή είχαν οπισθογεμή όπλα, τα οποία μπορούσαν να ξαναγεμίσουν γρήγορα ενώ ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος, ενώ οι Αυστριακοί είχαν εμπροσθογεμή τουφέκια, τα οποία γέμιζαν πιο αργά ενώ στέκονταν όρθιοι.

Υποδομή και όχι όπλο

Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν παρόμοια με αυτό το είδος τεχνολογίας, είτε οι ΗΠΑ είτε η Κίνα, που διεκδικούν την ηγεσία στον τομέα, θα μπορούσαν να ελπίζουν να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή για μια φευγαλέα στιγμή. Ως στρατιωτική τεχνολογία, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει λιγότερο με τουφέκια τα οποία φέρουν κλειστό κάλυμμα και περισσότερο με τον τηλέγραφο, το διαδίκτυο ή ακόμα και τον ηλεκτρισμό. Δηλαδή, είναι λιγότερο ένα όπλο και περισσότερο μια υποδομή που σταδιακά θα μεταμορφώσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των μαχών.

Το κάνει ήδη. Οι δορυφόροι και τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αμερικής καταγράφουν τώρα τόσο πολλές πληροφορίες που κανένας στρατός ανθρώπων δεν θα μπορούσε να τις αναλύσει όλες αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει, για παράδειγμα, στους Ουκρανούς χρήσιμες συμβουλές για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων σε χρόνο ικανό για άμεση δράση. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιώτες μοιάζουν με τους γιατρούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να τους καθοδηγούν σε δέσμες δεδομένων ακτίνων Χ.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα είδη ρομπότ που θα λειτουργούν, για παράδειγμα, ως αυτοματοποιημένοι βοηθοί για πιλότους μαχητικών. Ένας άνθρωπος θα εξακολουθεί να πιλοτάρει ένα μαχητικό, αλλά θα περιβάλλεται από ένα σμήνος από drones που θα χρησιμοποιούν αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν και – με την άδεια του πιλότου – να εξοντώνουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού ή τα επίγεια στρατεύματά του. Τα ρομπότ δεν θα νοιάζονται καν αν τελειώσουν τον “βίο” τους κατά τη διαδικασία, αν αυτή είναι η μοίρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σώσει ζωές, καθώς και κόστος και να απελευθερώσει τους ανθρώπους ώστε να επικεντρωθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής.

Ο θάνατος στα χέρια του αλγόριθμου;

Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι αυτά τα ρομπότ πρέπει ακόμη κι έτσι να αναζητούν ανθρώπινη άδεια πριν σκοτώσουν. Δεν νομίζω ότι πρέπει ποτέ να εμπιστευτούμε έναν αλγόριθμο ώστε να έχουμε επαρκή συνείδηση για να κρίνουμε, ας πούμε, εάν οι άνθρωποι με πολιτικά ρούχα είναι πιθανό να είναι άμαχοι ή μαχητές – μολονότι και οι άνθρωποι είναι εμφανώς κακοί στο να επισημαίνουν τη διαφορά. Ούτε πρέπει να αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να αξιολογεί εάν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που απαιτείται για την τακτική επιτυχία μιας αποστολής είναι αναλογικός με τον στρατηγικό στόχο.

Επομένως, το υπαρξιακό ερώτημα δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη καθαυτή. Ο Paul Scharre στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, συγγραφέας σχετικά με το θέμα, υποστηρίζει ότι αντ’ αυτής αφορά κυρίως τον βαθμό αυτονομίας που δίνουμε εμείς οι άνθρωποι στις μηχανές μας. Θα βοηθά ο αλγόριθμος στρατιώτες, αξιωματικούς και διοικητές ή θα τους αντικαταστήσει;

Αυτό, επίσης, δεν είναι ένα εντελώς νέο πρόβλημα. Πολύ πριν από την τεχνητή νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα κατασκεύασε συστήματα “νεκρών χεριών”, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται Perimeter. Είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία για την έναρξη πυρηνικών επιθέσεων μετά τον πιθανό θάνατο της φυσικής ηγεσίας του Κρεμλίνου σε επίθεση. Ο σκοπός είναι προφανώς να πειστεί ο εχθρός ότι ακόμη και ένα επιτυχημένο πρώτο χτύπημα θα οδηγούσε σε Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (MAD). Αναρωτιέται όμως κανείς τι θα γινόταν αν το Perimeter, το οποίο αναβαθμίζουν οι Ρώσοι, παρουσιάσει δυσλειτουργία και ενεργοποιηθεί κατά λάθος.

Άρα το πρόβλημα έγκειται στο πόσο αυτόνομα αποφασίζουν οι μηχανές. Στην περίπτωση των πυρηνικών όπλων, το διακύβευμα είναι αυτονόητα υπαρξιακό. Αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό με όλα τα υπόλοιπα “θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα” (LAWS), όπως ονομάζονται επίσημα τα ρομπότ-δολοφόνοι.

Υπάρχει η πιθανότητα ένας αλγόριθμος να παίρνει σωστές αποφάσεις και να ελαχιστοποιεί τον θάνατο. Γι’ αυτό τον λόγο ορισμένα συστήματα αεράμυνας χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη – είναι ταχύτερη και καλύτερη απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Ωστόσο, ο κώδικας μπορεί επίσης να αποτύχει ή, πιο “διαβολικά”, να προγραμματιστεί για να μεγιστοποιήσει τον πόνο. Θα θέλατε ποτέ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ή η Χαμάς να αναπτύξουν ρομπότ-δολοφόνους;

LAWS

Οι ΗΠΑ, ως οι πιο προηγμένες τεχνολογικά, κατά κάποιο τρόπο ηγούνται ως προς το καλό παράδειγμα και κατά κάποιο τρόπο όχι. Στην αναθεώρηση του πυρηνικού τους δόγματος το 2022, ανέφεραν ότι πάντα θα διατηρούν έναν άνθρωπο “στον βρόχο” όταν λαμβάνονται αποφάσεις εκτόξευσης. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν κάνει παρόμοια δήλωση. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης μια “Πολιτική Διακήρυξη για την Υπεύθυνη Στρατιωτική Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Αυτονομία”. Υποστηρίζεται από 52 χώρες και απαιτεί κάθε είδους “διασφαλίσεις” όσον αφορά τα LAWS.

Δεν καλεί όμως σε απαγόρευσή τους. Και εκεί είναι που οι ΗΠΑ, όπως συχνά σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, θα μπορούσαν να παίξουν έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για ορισμένα συμβατικά όπλα, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τις καταστροφικές τεχνικές θανάτωσης, όπως οι νάρκες ξηράς, προσπαθεί να απαγορεύσει εντελώς τα αυτόνομα ρομπότ-δολοφόνους. Ωστόσο οι ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται σε μια απαγόρευση. Αντίθετα, θα έπρεπε να υποστηρίξoυν την απαγόρευση και να πείσουν την Κίνα να πράξει το ίδιο.

Ακόμα φυσικά κι αν ο κόσμος πει όχι στα LAWS, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να δημιουργεί νέους κινδύνους. Θα επιταχύνει τόσο πολύ τις στρατιωτικές αποφάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν χρόνο να αξιολογήσουν μια κατάσταση και σε συνθήκες ακραίας πίεσης είτε να κάνουν μοιραία λάθη είτε να παραδοθούν στον αλγόριθμο. Αυτό ονομάζεται μεροληψία αυτοματισμού, που αποτυπώνει την κατάσταση όπου, για παράδειγμα, οι άνθρωποι αφήνουν το GPS του αυτοκινήτου τους να τους οδηγήσει σε μια λίμνη ή σε έναν γκρεμό.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, έχει αυξηθεί μαζί με τη στρατιωτική καινοτομία από τότε που ο Homo sapiens έδεσε για πρώτη φορά τις πέτρες του σε λόγχες. Και μέχρι στιγμής έχουμε γενικά μάθει να διαχειριζόμαστε τους νέους κινδύνους. Εφόσον εμείς οι άνθρωποι, και όχι τα bots μας, παραμείνουμε αυτοί που θα λαμβάνουμε τις τελευταίες και πιο υπαρξιακές αποφάσεις, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα εξελιχθούμε παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, αντί να εξασφανιστούμε μαζί της.

Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος

Πηγή: Bloomberg

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν υπάρχει «άμεση» λύση στον ορίζοντα: το Κρεμλίνο απέκλεισε χθες, Τρίτη, το ενδεχόμενο επίλυσης στο άμεσο μέλλον της σύγκρουσης με την Ουκρανία, μετά και τις νέες ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει εκ νέου από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.Την ώρα που ο ρωσικός στρατός – καλύτερα εκπαιδευμένος και με καλύτερο εξοπλισμό—έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί σκοπίμως στο διπλωματικό πεδίο. Η Ρωσία απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για άνευ όρων εκεχειρία εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα με τη βοήθεια των Δυτικών συμμάχων της.

«Η Ρωσία (…) πρέπει πραγματικά να νιώσει ότι η συνέχιση του πολέμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram μετά τις νέες φονικές ρωσικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ζελένσκι έστειλε τον προσωπάρχη του Αντρίι Γερμάκ στην Ουάσινγκτον για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

«Μόνο οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία να δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Γερμάκ στο Χ μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «χρησιμοποιεί τη διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κίεβο ζητεί από την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να την «αναγκάσει» να αποδεχθεί μια πλήρη εκεχειρία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται προς το παρόν να λάβει τέτοιου είδους μέτρα, λέγοντας ότι ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τη Δευτέρα Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Σε αυτή τη συνάντηση η Μόσχα απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση του Κιέβου και των Ευρωπαίων για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.

«Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς άμεσες αποφάσεις και προόδους», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα της διευθέτησης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και περιέχει πολλά θέματα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να «εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Η ρωσική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ουκρανούς ένα μνημόνιο με το οποίο ζητεί από το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία, προτού συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Η Ουκρανία θεωρεί τον όρο αυτόν απαράδεκτο και ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Στο μεταξύ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, να μνημονεύσουν «τους Κορεάτες μαχητές που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της περιφέρειας Κουρσκ».

Επί του πεδίου τα πλήγματα συνεχίζονται, με τη Ρωσία να ασκεί εδώ και εβδομάδες μεγάλη πίεση στην ουκρανική, μεθοριακή επαρχία Σούμι. Χθες, Τρίτη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα ρουκετών εναντίον της ομώνυμης πόλης, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει «ουδέτερη ζώνη» στη Σούμι ώστε να αποφύγει μελλοντικές εισβολές των Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός της. Χθες ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλη μια πόλη στην επαρχία αυτή.

Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στο ρωσικό έδαφος: χθες ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με εκρηκτικά στη γέφυρα της Κριμαίας.

Εξάλλου η Μόσχα κατηγόρησε επίσης χθες την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις που το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την κατάρρευση δύο γεφυρών στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 113 άλλοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιουνίου 2025, επισκέφθηκε τον οικισμό του Θρυλορίου, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θρυλορίου κ. Γεώργιος Σαλπιγγίδης, ο αιδεσιμότατος πατέρας Νεκτάριος Παπαλεξίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “ Η Κερασούντα και το Γαρς” κ. Χρύσα Μαυρίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου κ. Αναστασία Σαββίδου, ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής κ. Αντώνης Λιάπης, ο Χειρουργός κ. Δημήτριος Μπαμπαλής και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”: Δέσποινα Λαζαρίδου, Αντιπρόεδρος, Μυροφόρα Ξενοδοχίδου και Γιάννης Χονδρός.

Η Πρέσβης ενημερώθηκε από την κ. Χρύσα Μαυρίδου για την ιστορία του Θρυλορίου που φέρει το όνομα του Αυστραλού στην καταγωγή ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George Devine Treloar, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την περίθαλψη των προσφύγων στην Θράκη και υπεύθυνος για τη δημιουργία του οικισμού. Η κυρία Μαυρίδου είχε επίσης την χαρά να παρουσιάσει στην Πρέσβη το πρώτο τεύχος του πολυαναμενόμενου βιβλίου με τίτλο «Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: οι φωτογραφίες του George Devine Treloar», που συνυπογράφουν ο καθηγητής David Treloar και ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, το οποίο μόλις μια μέρα πριν είχε παραλάβει. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον κ. Παναγιώτη Διαμάντη από την Αυτραλία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ενημερώθηκε από τον πατέρα Νεκτάριο Παπαλεξίου για την ιστορία του ναού και τα ιερά κειμήλια που οι πρόσφυγες έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο πατέρας Νεκτάριος πρόσφερε στην Πρέσβη μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ως ανάμνηση της επίσκεψης της.

Κατόπιν ξεναγήθηκε στο πατρικό της κ. Ειρήνης Ιορδανίδου, σε ένα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σπιτιών των Ποντίων προσφύγων, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τεχνολογικό – εθνολογικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, που κοσμεί το Θρυλόριο. Ο κ. Αντώνης Λιάπης και ο κ. Δημήτριος Μπαμπαλής παρουσίασαν την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου στην Πρέσβη, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και υπέγραψε με κολακευτικά λόγια στο βιβλίο εντυπώσεων. Στο τέλος της ξενάγησης ο κ. Λιάπης πρόσφερε στην Πρέσβη ως αναμνηστικό δώρο ένα καλάθι και διάφορα διακοσμητικά.

Η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο ολοκληρώθηκε με ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Το ποντιακό τραπέζι που στρώθηκε είχε σιρόν, ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα, πισία, πιροσκί με τυρί και πατάτα, κεφτεδάκια, φούστορον, στίπα, πίτα με σπανάκι, ταν και ωτία. Η Πρέσβης ενθουσιάστηκε με το παραδοσιακό τραπέζι που παρατέθηκε προς τιμήν της. Δήλωσε ότι πρώτη φορά γεύτηκε ποντιακό φαγητό, το οποίο το χαρακτήρισε “πολύ νόστιμο”. Η κ. Χρύσα Μαυρίδου τέλος πρόσφερε στην Πρέσβειρα εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, ένα καλάθι με παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, καθώς και σειρά εντύπων του Συλλόγου για την ιστορία και τη λαογραφία του Θρυλορίου και καρτ ποστάλ με φωτογραφίες του ίδιου του Treloar και του χωριού.

Η Πρέσβης αποχαιρέτισε το Θρυλόριο δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για μία από τις σημαντικότερες αμυντικές κινητοποιήσεις της χρονιάς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μεγάλη επιχειρησιακή κινητοποίηση με συμμετοχή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο και την Ξάνθη – Η καινοτομία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο προσκήνιο

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη. Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για μία από τις σημαντικότερες αμυντικές κινητοποιήσεις της χρονιάς.

Η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει το επιμέρους σενάριο “IMMEDIATE RESPONSE – 25″, εστιάζει στην ταχεία αντίδραση, τη βίαιη διάβαση ποταμών, όπως του Νέστου, και την εκτέλεση επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Τα πεδία επιχειρήσεων καλύπτουν τον Έβρο, την Κεντρική Μακεδονία και την περιοχή Ξάνθης – Πετροχωρίου.

Ελλάδα στην πρώτη γραμμή:
Η χώρα μας συμμετέχει με 145 στελέχη και πλήθος οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης LEO, Hummer, F-16, και επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και UH-60. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή εξειδικευμένων μονάδων ΧΒΡΠ (Χημικό – Βιολογικό – Ραδιολογικό – Πυρηνικό Πόλεμο).

Καινοτομία made in Greece:
Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην παρουσίαση και δοκιμή σύγχρονων τεχνολογιών από ελληνικές αμυντικές εταιρείες, οι οποίες παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα μπροστά σε διακεκριμένους επισκέπτες και αξιωματούχους. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία απέδειξε ότι έχει μέλλον, δύναμη και τεχνογνωσία για να σταθεί σε διεθνές επίπεδο.

Στόχοι της άσκησης:

  • Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με συμμάχους

  • Ανάπτυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας

  • Προβολή των δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού και της γεωστρατηγικής σημασίας της Θράκης

    ΠΗΓΗ: Pameevro.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή14 λεπτά πριν

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Πολιτική31 λεπτά πριν

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το...

Άμυνα1 ώρα πριν

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο έμπειρος σύμβουλος ασφάλειας έκανε και μια αναδρομή στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας τις φάσεις στελέχωσης της υπηρεσίας, από την...

Διεθνή2 ώρες πριν

Κλείνει τα κέντρα του για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα το ανθρωπιστικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη...

Δημοφιλή