Ρωσία
Η Daily Sabah συγκαλύπτει διακριτικά πιθανή συμμετοχή του τουρκικού βαθέως κράτους στο τρομοκρατικό χτύπημα του Crocus City Hall στη Μόσχα
Η φιλοκυβερνητική Daily Sabah, τρεις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Crocus City Hall στη Μόσχα, ανήρτησε στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο: «Η Τουρκία διερωτάται γιατί το «αντι-αμερικανικό» ISIS-K χτύπησε την ίδια, τη Ρωσία και το Ιράν».
Ο γράφων θεωρεί πως ο τίτλος καθώς και το περιεχόμενο του άρθρου, όχι μόνο είναι παραπλανητικά αλλά αγγίζουν και τα όρια του δόλου (γνωστού και με τον όρο deception) που ανήκει στο οπλοστάσιο των τακτικών τις οποίες χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες. Είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι, ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι του τουρκικού καθεστώτος υπαγόρευσαν συγκεκριμένα σημεία του εν λόγω άρθρου.
Παραθέτουμε τη μετάφραση του άρθρου, με σκοπό να αναδείξουμε αργότερα κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες οι οποίες μυρίζουν συγκάλυψη.
Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, η Τουρκία διερωτάται γιατί η τρομοκρατική οργάνωση ISIS στοχεύει συστηματικά την ίδια περιοχή, δηλαδή την Τουρκία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είναι μια αυτοαποκαλούμενη «αντι-αμερικανική» ομάδα.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ISIS, που θεωρείται μια από τις πιο αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις, και το λεγόμενο παρακλάδι του, ISIS-K, πραγματοποίησαν τις πρόσφατες επιθέσεις τους στην ίδια περιοχή», ανέφεραν τουρκικές πηγές ασφαλείας σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα.
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μία από τις περισσότερο στοχοποιημένες από το ISIS χώρες, ανέφεραν, παραθέτοντας πρόσφατες επιθέσεις, όπως αυτή σε μια εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και θα υπήρχαν κι άλλα θύματα αν δεν είχαν μπλοκάρει τα όπλα των τρομοκρατών».
Το ISIS παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει κινδύνους ασφάλειας από πολλές τρομοκρατικές ομάδες και ήταν από τις πρώτες χώρες που κήρυξαν το Ισλαμικό Κράτος ως τρομοκρατική ομάδα το 2013.
Οι εξτρεμιστές του ISIS δεν έχουν στο παρελθόν στοχοποιήσει χώρους λατρείας σε τουρκικό έδαφος, αλλά έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων, μεταξύ άλλων εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη το 2017 με 39 νεκρούς και μια βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το 2015 με 109 νεκρούς.
Τον Οκτώβριο του 2022, το ISIS-K, που είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται κυρίως στο Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, επιτέθηκε στο τέμενος Shah Cheragh στο Σιράζ του Ιράν, σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 40.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η ίδια τρομοκρατική ομάδα επιτέθηκε σε ξενοδοχείο κινεζικής ιδιοκτησίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα 15.
Στις αρχές του 2024, το ISIS-K πραγματοποίησε επίθεση, σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, κατά τη διάρκεια μιας τελετής μνήμης για τον δολοφονηθέντα στρατηγό Qassem Soleimani στην επέτειο της δολοφονίας του, στο Kerman του Ιράν.
Το μοτίβο των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς επιλέγουν τις χώρες που στοχοποιούν και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται ο δυτικός κόσμος ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τουρκικές πηγές ασφαλείας.
Ριζοσπαστικοποίηση των τρομοκρατών
Η ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τέσσερις ένοπλοι που επιτέθηκαν στον συναυλιακό χώρο της ρωσικής πρωτεύουσας επισκέφθηκαν για λίγο την Τουρκία για να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία.
Η Ρωσία συνέλαβε τους τρομοκράτες μετά τη φονική επίθεση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον ισόβια κάθειρξη για το αδίστακτο έγκλημά τους. Ορισμένες αναφορές σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι τρομοκράτες ήρθαν στη Ρωσία από την Τουρκία, αλλά πηγές ασφαλείας σημείωσαν ότι οι δράστες διέμεναν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπρεπε να επισκεφθούν άλλη χώρα και επέλεξαν την Τουρκία λόγω της εγγύτητάς της για να παρατείνουν την παραμονή τους στη Ρωσία.
Οι πηγές απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι οι δύο από τους τρομοκράτες, οι οποίοι κατάγονταν από το Τατζικιστάν, ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασαν στην Τουρκία δεν θα ήταν αρκετό για τη ριζοσπαστικοποίησή τους.
Επιπλέον, δεν υπήρχε ένταλμα έρευνας για τους δύο τρομοκράτες, γεγονός που τους επέτρεψε να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές, ο τρομοκράτης Shamsidin Fariduni εισήλθε στην Τουρκική Δημοκρατία με πτήση στις 20 Φεβρουαρίου 2024 και έφυγε στις 2 Μαρτίου 2024. Έκανε check-in σε ξενοδοχείο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης μία ημέρα μετά την άφιξή του και αναχώρησε στις 27 Φεβρουαρίου. Στην κατάθεσή του, ομολόγησε ότι επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τη λήξη της ρωσικής βίζας του.
Ο τρομοκράτης Saidakram Rajabalizoda ήρθε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2024, έκανε check in σε ξενοδοχείο στη συνοικία Fatih και αναχώρησε στις 21 Ιανουαρίου 2024, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι έφυγε από τη χώρα με την ίδια πτήση με τον τρομοκράτη Fariduni.
Το Daesh-K (ISIS-K) αναζητά νέες «μεθόδους» και στρατολογεί ξένα μέλη για τις δραστηριότητές της, αφού οι συνεχείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις έγιναν «πρόκληση», λένε πηγές.
Η ΜΙΤ ματαίωσε τις προσπάθειες της τρομοκρατικής ομάδας για στρατολόγηση, απόκτηση κεφαλαίων και υλικοτεχνική υποστήριξη ύστερα από την τελευταία της επιχείρηση μετά τους πυροβολισμούς στην εκκλησία.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 32 υπόπτους για φερόμενες διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές, καθώς και στην πρεσβεία του Ιράκ.
Η Τουρκική Δημοκρατία απέλασε 9.000 ξένους τρομοκράτες μαχητές, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, από 102 διαφορετικές εθνικότητες, εκ των οποίων οι 1.168 είναι από τις ΗΠΑ ή χώρες μέλη της ΕΕ, από το 2011.
Τους τελευταίους εννέα μήνες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε επίσης 656 φερόμενους ως τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και απέτρεψε 19 απόπειρες επίθεσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ομοίως, την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν συνολικά 147 υπόπτους που συνδέονται με το ISIS σε ταυτόχρονες επιδρομές σε 30 επαρχίες.
ΤΕΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Μια καλά κεκαλυμμένη λεπτομέρεια, η οποία είναι ικανή να αποπροσανατολίσει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του αναγνώστη, είναι όταν οι τρομοκράτες παρουσιάζονται ως μετανάστες που αναγκάζονται να επισκεφθούν την Τουρκία έτσι ώστε να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να ανανεώσουν τη διαμονή τους στη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα η Daily Sabah γράφει ότι: «Η Ρωσία συνέλαβε τους τρομοκράτες μετά τη φονική επίθεση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον ισόβια κάθειρξη για το αδίστακτο έγκλημά τους. Ορισμένες αναφορές σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι τρομοκράτες ήρθαν στη Ρωσία από την Τουρκία, αλλά πηγές ασφαλείας σημείωσαν ότι οι δράστες διέμεναν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπρεπε να επισκεφθούν άλλη χώρα και επέλεξαν την Τουρκία λόγω της εγγύτητάς της για να παρατείνουν την παραμονή τους στη Ρωσία. Οι πηγές απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι οι δύο από τους τρομοκράτες, οι οποίοι κατάγονται από το Τατζικιστάν, ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασαν στην Τουρκία δεν θα ήταν αρκετό για τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Επιπλέον, δεν υπήρχε ένταλμα έρευνας για τους δύο τρομοκράτες, γεγονός που τους επέτρεψε να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας».
Το άρθρο, λοιπόν, αναφέρει ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης ενώ διέμεναν στην Ρωσία, ταξίδεψαν στην Τουρκία, επειδή έπρεπε να επισκεφθούν μια άλλη χώρα έτσι ώστε να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ρωσία. Μάλιστα, λέει ότι επισκέφθηκαν την Τουρκία λόγω της εγγύτητάς της στη Ρωσία. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Ο 45χρονος A. C., υπήκοος του Κιργιστάν, με καταγωγή από Τατζικιστάν και ηγετικό στέλεχος του ISIS-K στην Τουρκία, που έγινε πληροφοριοδότης, ομολόγησε ότι είχε διοργανώσει τη διέλευση βομβιστών από τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, το ISIS-K έχει στρατολογήσει άτομα από Ρωσία, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Πακιστάν και χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Αμέσως μετά, η Daily Sabah γράφει ότι στην ουσία οι δύο συλληφθέντες εκ Τατζικιστάν, οι οποίοι συμμετείχαν στο μακελειό του Crocus City Hall στη Μόσχα ριζοσπαστικοποιήθηκαν, δηλαδή μυήθηκαν στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ, στην Ρωσία και όχι στην Τουρκία, στηρίζοντας το επιχείρημά τους στη σύντομη διαμονή των τρομοκρατών στην Τουρκία. Ο ισχυρισμός αυτός έχει καθαρά σκοπό να αποπροσανατολίσει. Τις αρχές ενδιαφέρει κυρίως το άτομο που μύησε/στρατολόγησε τους τρομοκράτες στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ και σε μικρότερο βαθμό η τοποθεσία.
Πιο κάτω αναφέρεται ότι «δεν υπήρχε ένταλμα έρευνας για τους δύο Τατζίκους τρομοκράτες, γεγονός που τους επέτρεψε να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας». Θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει αυτό;
Σε κάποιο σημείο του άρθρου αναφέρεται η επίθεση σε μία εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Ουσιαστικά, πρόκειται για την τρομοκρατική επίθεση στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Santa Maria, που βρίσκεται στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης, με απολογισμό έναν νεκρό. Οι δύο ένοπλοι εκτελεστές ήταν ο 24χρονος υπήκοος Τατζικιστάν Amirjon Kholikov (γνωστός και ως Hamza) και ο 37χρονος Ρώσος υπήκοος με καταγωγή από το Τατζικιστάν David Tanduev. Πιο πάνω είδαμε το ηγετικό στέλεχος του ISIS-K στην Τουρκία, το οποίο έχει και αυτό καταγωγή από Τατζικιστάν. Και τώρα μιλάμε για τα δύο άτομα που συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, που και αυτά είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Το ερώτημα που αναιρεί τον ισχυρισμό της Daily Sabah: «ότι δεν υπήρχε ένταλμα έρευνας για τους δύο Τατζίκους τρομοκράτες ονόματι Shamsidin Fariduni και Saidakram Rajabalizoda , γεγονός που τους επέτρεψε να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας» είναι το εξής. Πώς είναι δυνατόν μία χώρα όπως η Τουρκία, όπου οι έλεγχοι ασφαλείας είναι αυστηροί, εξαιτίας της δράσης του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος PKK και του κινήματος Γκιουλέν, να ΑΓΝΟΕΙ χαρακτηριστικά το «ΜΟΤΙΒΟ του Τατζίκου τρομοκράτη του ISIS-K που ταξιδεύει από Ρωσία σε Τουρκία»; Το ερώτημα μας σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσει κάθε Τατζίκο υπήκοο που τυχαίνει να ταξιδεύει από τη Ρωσία στην Τουρκία σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και πάλι θα επιμείνουμε στο εν λόγω επαναλαμβανόμενο μοτίβο το οποίο χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής.
Ας συνεχίσουμε με κάποιες περίεργες συμπτώσεις σχετικά με τους δύο μακελάρηδες της Μόσχας που επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Daily Sabah, αναφέρει ότι: «ο τρομοκράτης Shamsidin Fariduni εισήλθε στην Τουρκία με πτήση στις 20 Φεβρουαρίου 2024 και έφυγε στις 2 Μαρτίου 2024. Έκανε check-in σε ξενοδοχείο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης μία ημέρα μετά την άφιξή του και αναχώρησε στις 27 Φεβρουαρίου. Ο τρομοκράτης Saidakram Rajabalizoda ήρθε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2024, έκανε check in σε ξενοδοχείο στη συνοικία Φατίχ και αναχώρησε στις 21 Ιανουαρίου 2024, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι έφυγε από τη χώρα με την ίδια πτήση με τον τρομοκράτη Fariduni».
Και εδώ αρχίζουν τα «ωραία»! Σε άρθρο του δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor, αναφέρεται η μαρτυρία του ηγετικού στελέχους του ISIS-K στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS-K διέμεναν σε ξενοδοχεία στην συντηρητική περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί τους παρείχαν πλαστά αφγανικά διαβατήρια και ταυτότητες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν από το Αφγανιστάν μέσω του Ιράν. Η προετοιμασία των πλαστών εγγράφων έλαβε χώρα σε Τουρκία, Συρία και Αφγανιστάν. Ας έχουμε υπόψιν μας, ότι το άρθρο του Bozkurt αναρτήθηκε στις 12 -02-2024, πριν δηλαδή οι τρομοκράτες Shamsidin Fariduni και Saidakram Rajabalizoda, οποίοι έσπειραν το θάνατο σε γυναικόπαιδα στη Μόσχα, διαμείνουν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν εκπλήσσεται. Η συνεργασία του τουρκικού καθεστώτος με διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες είναι κάτι το σύνηθες. Το ISIS-K χρησιμοποιεί την Τουρκία ως κόμβο για τη μεταφορά μαχητών, απόκτηση πλαστών εγγράφων, οργάνωση κρησφύγετων, προμήθεια όπλων και εκρηκτικών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το τουρκικό καθεστώς ακόμη και όταν συλλάβει τρομοκράτες του ISIS-K, μετά από λίγο τους αφήνει ελεύθερους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, κάτι και το οποίο συνέβη στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Santa Maria.
Η τρομοκρατική επίθεση, όμως, στο Crocus City Hall στη Μόσχα ήταν κάτι διαφορετικό. Ήταν πιο άνανδρη από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού το 2015 στη Συρία και τη δολοφονία του πιλότου. Ήταν κάτι πιο ύπουλο από την πολιτική δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Κάρλοφ, το 2016. Η Τουρκία πιο μπλεγμένη από ποτέ στα γρανάζια των δικών της μηχανορραφιών. Όμως, έτσι είναι αυτά. Όταν παίζεις με την πυρά, κάποια στιγμή γίνεσαι παρανάλωμά της.
Άραγε, η Ελλάδα χρειάζεται να ανησυχεί που έχει γείτονα τον πάτρωνα της ισλαμικής τρομοκρατίας; Η ερώτηση φυσικά ήταν ρητορική. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όταν μία υπερδύναμη με ισχυρές δομές εσωτερικής ασφάλειας τη στιγμή αυτή θρηνεί θύματα, ο αριθμός των οποίων έχει σχεδόν αγγίξει τα 150. Η Τουρκία παίζει ένα άσχημο παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας με τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και ταυτόχρονα είναι πιθανόν να προασπίζει ιδεολογικά τη δράση αυτή συντηρώντας σκοτεινούς κύκλους που προάγουν την πολιτική ορθότητα σε παράλογα επίπεδα. Επιπλέον, με υπεράριθμα τρολς του διαδικτύου προσπαθεί να επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα προωθώντας ως κοινωνική νόρμα την άκριτη αποδοχή της κατάστασης αυτής. Μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Σόιλου είχε στη διάθεσή του 8000 τρολς που προάσπιζαν τις θέσεις του Ερντογάν. Πόσα τρολς, άραγε, κάποιας υπηρεσίας της Τουρκίας τη στιγμή αυτή επηρεάζουν την ελληνική κοινή γνώμη; Πόσες φορές ο εχθρός έχει διχάσει τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου; Ο αριθμός των ισλαμιστών εν Ελλάδι όλο και αυξάνεται, χωρίς να γνωρίζει κανείς το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, το ποινικό τους μητρώο και τις προθέσεις τους. Είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές του Ερντογάν, που θα ενεργοποιηθούν «μια νύχτα ξαφνικά»; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πόσοι μισθοφόροι του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούν φτωχές οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα ριζοσπαστικοποιώντας σταδιακά τα παιδιά τους και διαμορφώνοντας μελλοντικούς μαχητές του σκληροπυρηνικού Ισλάμ που θα περιμένουν την εντολή του πάτρωνά τους για να σκορπίσουν το χάος;
Αν ο Ερντογάν είναι πάτρωνας και χρηματοδότης της ισλαμικής τρομοκρατίας που σκορπίζει τον θάνατο και τον τρόμο, τι είναι εκείνοι που υποκλίνονται δουλικά μπροστά του και συνδιαλέγονται μαζί του κλείνοντας συμφωνίες «ειρήνης»; Αν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας έχει πειστεί ότι ο δημιουργός του τρόμου, Ερντογάν, θα τηρήσει την ειρήνη, μήπως ο ψυχολογικός πόλεμος που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τις τουρκικές υπηρεσίες έχει αρχίσει να φέρνει χαμόγελα στους Τούρκους αξιωματούχους;
Γράφει: Γιάννης Λιναρδάτος
Video
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου
Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50
ΗΠΑ
Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;
Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.
Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.
2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.
Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.
3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;
4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.
5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.
6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.
7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.
Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.
Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.
Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.
Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.
Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].
Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.
Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.
Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.
Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.
Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.
Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.
Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.
Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.
ΗΠΑ
Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.
Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».
ADVERTISING
«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».
Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»
Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.
-
Εξωτερική Πολιτική2 ημέρες πριν
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
-
Ιράν2 ημέρες πριν
Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Video19 ώρες πριν
Live: Άλλη μια νύχτα τρόμου στη Βηρυτό! Εν αναμονή ισραηλινής επίθεσης το Ιράν
-
Γενικά θέματα2 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»
-
Αστυνομία2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.
-
Video5 ώρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video1 ημέρα πριν
Γιώργος Αϋφαντής: Στείλτε Patriot στην Κύπρο!