Διεθνή
Βυθίζονται στα χρέη οι αγρότες στην Τουρκία

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Τουρκία οι γεωργοί διαμαρτύρονται για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την έλλειψη κρατικής υποστήριξης. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν κατεβάσει τρακτέρ στους δρόμους. Και αυτό παρότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι χειρότερες από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως επισημαίνει ο Μπακί Ρέμτζι Σικμέζ, πρόεδρος του Τουρκικού Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, “ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν τους Ευρωπαίους αγρότες να κατεβούν στους δρόμους, είναι η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης. Στην Τουρκία δεν προβλέπονται καν φοροαπαλλαγές για το αγροτικό πετρέλαιο…”
Δεν επαρκεί η κρατική βοήθεια
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η υφιστάμενη κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για να απορροφήσει την τεράστια αύξηση του κόστους. “Ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι, ήδη πλησιάζει στο 70%”, αναφέρει ο Σικμέζ. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται σε 64%. Ωστόσο, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της ερευνητικής ομάδας Inflation Research Group (ENAG) υπολογίζουν το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού στο 127%.
Το 2024 ο προϋπολογισμός του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας για την παροχή ενισχύσεων στους αγρότες αυξάνεται κατά 44,5% και ανέρχεται πλέον σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί αγρότες λαμβάνουν- με βάση εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW)- 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα κοινοτικά ταμεία συν επιπλέον 2,3 δισεκατομμύρια ως εθνικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι καλλιεργητές στην Τουρκία δύσκολα μπορούν να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα που απαιτούνται. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, οι τιμές για τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 16-25%, για ζωοτροφές κατά 41-43,3%, για φυτοφάρμακα κατά 16,7% και για το αγροτικό πετρέλαιο κατά 79%. Οι κρατικές ενισχύσεις σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανατιμήσεις αυτές. Κατά συνέπεια, λέει ο Σικμέζ, πολλοί αγρότες καταφεύγουν σε νέο δανεισμό και τα χρέη τους πολλαπλασιάζονται. Μόνο το 2023 τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 80%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 19 χρόνια οι κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες έχουν εικοσαπλασιαστεί, πλην όμως στην ίδια περίοδο τα αγροτικά χρέη έχουν αυξηθεί κατά …118 φορές!
Οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης
Στην Τουρκία η γεωργία παραμένει ένας οικονομικός κλάδος με ξεχωριστό ειδικό βάρος, καθώς εξακολουθεί να συνεισφέρει μερίδιο άνω του 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Αντιθέτως, στην ΕΕ το μερίδιο της αγροτικής παραγωγής στην οικονομία περιορίζεται στο 1,4% κατά μέσο όρο. Για τον Σεμσί Μπαϊρακτάρ, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτοβιομηχανικών Επιμελητηρίων (TZOB), το μέλλον του επαγγέλματος προδιαγράφεται δυσοίωνο. “Ήδη από τον χειμώνα οι αγρότες μας προβληματίζονται για το πώς θα πληρώσουν την άνοιξη το πετρέλαιο που θα καταναλώσουν, πρόκειται για ένα εντελώς απαραίτητο μέσο παραγωγής”, επισημαίνει.
Κύριος λόγος για τις συνεχείς ανατιμήσεις είναι η διαρκής διολίσθηση της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο, καθώς οι τιμές για το πετρέλαιο υπολογίζονται διεθνώς σε δολάρια. Αλλά και απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η λίρα χάνει έδαφος εδώ και χρόνια. Το 2014 ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 2,90 τουρκικές λίρες, σήμερα η ισοτιμία βρίσκεται στο 1 προς 34.
Ο πρόεδρος του Τουρκικού Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου προειδοποιεί ότι αν οι αγρότες δεν καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, τότε “θα χάσουν τα ζώα τους, τα τρακτέρ τους ή ακόμη και τη γη τους”. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να βοήθήσει περισσότερο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση “το κόστος παραγωγής θα εκραγεί και τότε πολλοί καταναλωτές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής στο σούπερ-μάρκετ”.
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
Αυξάνεται η πίεση των ρωσικών δυνάμεων στο Σούμι!
Ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες την πίεση στην ουκρανική περιφέρεια του Σούμι, που είναι στα σύνορα της Ρωσίας, μπροστά σε έναν ουκρανικό στρατό που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση κατά μήκος του μετώπου.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο φοβάται νέα μεγάλη επίθεση από τα στρατεύματα της Μόσχας.
Ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες την πίεση στην ουκρανική περιφέρεια του Σούμι, που είναι στα σύνορα της Ρωσίας, μπροστά σε έναν ουκρανικό στρατό που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση κατά μήκος του μετώπου.
Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν ενταθεί αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» εντός της περιοχής-η οποία συνορεύει με την ρωσική περιοχή Κουρσκ και χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην έναρξη της εισβολής της Ουκρανίας στο Κουρσκ πριν από ένα χρόνο-, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα δικαιολογούν την ανανέωση των επιθέσεων προς την πόλη Σούμι, αναφέρει στην τελευταία του έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες για επίθεση στην περιοχή Σούμι, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη 10 χιλιομέτρων στην περιοχή. Υπό τον φόβο μάλιστα ρωσικής επίθεσης, οι αρχές της περιοχής διέταξαν το Σάββατο την υποχρεωτική εκκένωση 11 χωριών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, oι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διεύρυνση της πρώτης γραμμής στην περιφέρεια του Σούμι κατά μήκος τριών αξόνων προέλασης βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Σούμι.
Όπως αναφέρουν:
- Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να προωθηθούν προς τη γραμμή Κοτίν-Χραπίβστσινα(νότια προς νοτιοανατολικά των Αντρίιβκα και Γιουνκιβκα ) σε απόσταση περίπου 12 έως 15 χιλιομέτρων από την πόλη Σούμι, κάτι που θα τοποθετούσε τις ρωσικές δυνάμεις εντός εμβέλειας πυροβολικού από ολόκληρη την πόλη.
- Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις εντατικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό που πραγματοποιούν εναντίον της πόλης για να υποστηρίξουν περαιτέρω προελάσεις προς το Σούμι και πιθανότατα επιδιώκουν να επιτεθούν για την κατάληψη της πόλης στο μέλλον.
Πάντως το ISW εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν να καταλάβουν την πόλη σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ουκρανική πόλη με πληθυσμό, πριν από τον πόλεμο, μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους από τον Ιούλιο του 2022.
Διεθνή
Πεσκόφ: Περίπλοκες οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία! Δεν αναμένονται γρήγορες αποφάσεις
Το Κρεμλίνο σχολίασε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας προς την Ουκρανία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία τη Δευτέρα ότι θα συμφωνούσε να τερματίσει τις μάχες μόνο εάν το Κίεβο παραχωρήσει μεγάλα νέα τμήματα εδάφους και αποδεχτεί περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού της, απαιτήσεις που η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά περίπλοκες και ότι θα ήταν λάθος να περιμένουμε οποιεσδήποτε επικείμενες αποφάσεις, αλλά ότι περίμενε την ουκρανική αντίδραση στις προτάσεις της.
Το Κρεμλίνο σχολίασε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας προς την Ουκρανία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία τη Δευτέρα ότι θα συμφωνούσε να τερματίσει τις μάχες μόνο εάν το Κίεβο παραχωρήσει μεγάλα νέα τμήματα εδάφους και αποδεχτεί περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού της, απαιτήσεις που η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απορρίψει.
Παρά το γεγονός ότι απέρριψε τέτοιες προτάσεις στο παρελθόν, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν απαντήσει επίσημα στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η Μόσχα περίμενε αυτή την αντίδραση και ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης για την ανταλλαγή κρατουμένων και σορών νεκρών στρατιωτών θα τιμηθούν από τη Μόσχα.
«Το θέμα της (ειρηνευτικής) συμφωνίας είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αποτελείται από μεγάλο αριθμό αποχρώσεων και είδατε χθες το δημοσιευμένο κείμενο του σχεδίου (ειρηνευτικού) μνημονίου που παραδώσαμε στην ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Μην περιμένετε γρήγορες εξελίξεις»
«Φυσικά, θα ήταν λάθος να περιμένουμε άμεσες λύσεις και σημαντικές εξελίξεις εδώ, αλλά οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένες συμφωνίες επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και είναι σημαντικές.
«Οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν και στη συνέχεια οι εργασίες θα συνεχιστούν», είπε.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε συγκεκριμένες μελλοντικές επαφές μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος για διάφορες επαφές υψηλού επιπέδου εάν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
«Απίθανη» η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ – Ζελένσκι άμεσα
Είναι απίθανο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε, ότι ο Πούτιν, ο Τραμπ και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε οποιαδήποτε από τις δικές της προτάσεις για μια διευθέτηση, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή: Reuters
Διεθνή
Νέο ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας
Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας χτύπησαν υποθαλάσσιο πυλώνα, σε μια καλά προετοιμασμένη επιχείρηση – Η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας έχει διακοπεί σε όλο το μήκος της, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τρίτης πως χτύπησαν για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου την γέφυρα που ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία.
Οι Ουκρανοί έδωσαν, μάλιστα, στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται υποθαλάσσια έκρηξη σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της γέφυρας.
Όπως είναι φυσικό, η κίνηση στη γέφυρα έχει διακοπεί σε όλο το μήκος της, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έκανε γνωστό πως για τη συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά με ισχύ που αντιστοιχεί σε 1.100 κιλά ΤΝΤ. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί για μήνες, προκάλεσε «σημαντικές δομικές ζημιές» και άφησε τη γέφυρα σε «κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ δήλωσε ότι η γέφυρα «παραμένει νόμιμος στρατιωτικός στόχος λόγω της χρήσης της από τις ρωσικές δυνάμεις για υλικοτεχνική υποστήριξη», προσθέτοντας ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία» και προειδοποιώντας ότι «οποιοδήποτε σύμβολο ή μέσο κατοχής θα υποστεί τις συνέπειες».
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία