Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η Λαμπρή των Ελλήνων!

Δημοσιεύτηκε στις

Όλοι οι Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί απανταχού γης, γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες το Πάσχα, τη Λαμπρή των Ελλήνων, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Χριστού. Μια Ανάσταση όμως που δεν έρχεται από μόνη της, αλλά ακολουθεί μια περίοδο νηστείας και παθών του Χριστού.

Η νηστεία, τα πάθη και η Ανάσταση, θέλουν να μας δείξουν ότι στη σημερινή εποχή του πληθωρισμού της κενολογίας και της ξύλινης γλώσσας, μέσα στο θολό αυτό κόσμο που ζούμε, φυλακισμένοι στην κυριολεξία στις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου καθώς και στη σκλαβιά της καθημερινότητάς μας, υπάρχει διέξοδος.

Και η διέξοδος αυτή είναι η πίστη στο Χριστό και στη διδασκαλία του, που σημαίνει αισιοδοξία και πίστη στη δικαίωση κάθε αγώνα που κάνουμε στη ζωή μας. Γιατί:

-Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς αγώνα

-Δεν υπάρχει νόστος χωρίς ταλαιπωρία

-Δεν υπάρχει Ιθάκη χωρίς Οδύσσεια

-Δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς Γολγοθά

Τι μπορούμε τώρα να κάνουμε εμείς στην πράξη για να αγγίξουμε έστω και ελάχιστα το νόημα των ημερών; Πως μπορούμε να βιώσουμε αυτή τη διέξοδο στον ανέραστο και ταλαίπωρο αυτό κόσμο που ζούμε;

Η απάντηση είναι μια και απλή. Εάν ξεπεράσουμε και νικήσουμε τα δικά μας πάθη, τις δικές μας αδυναμίες. Αυτή τη φορά λοιπόν, ας σταθούμε διαφορετικά. Ας κοιτάξουμε εσωτερικά τον εαυτό μας. Αν αναγνωρίσουμε τα δικά μας πάθη και τα ξεπεράσουμε τότε πετύχαμε τη μεγαλύτερη των νικών στη ζωή μας.

Ας νικήσουμε το μεγαλύτερο των παθών, τον εγωισμό μας. Ας ρίξουμε τον εγωισμό μας, πλησιάζοντας τον συνάνθρωπό μας, κάνοντας εμείς το πρώτο βήμα, έστω και με ένα τηλεφώνημα, για επανασύνδεση κάποιων σχέσεων με συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, με τα οποία βρισκόμαστε σε απόσταση. Ας πούμε εμείς πρώτοι Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά. Η ικανοποίηση που θα νοιώσουμε θα είναι απίστευτη.

Ας νικήσουμε τη δύναμη του χρήματος, κάνοντας ελεημοσύνη. Δεν έχει σημασία πόσα θα δώσουμε. Αρκεί να δώσουμε και θα αισθανθούμε την ικανοποίηση ότι δεν είμαστε σκλάβοι του χρήματος, αλλά εμείς το κυβερνάμε και όχι αυτό εμάς.

Ας θερμάνουμε την καρδιά μας με μια προσευχή σε μια εκκλησία και πίστη στον Χριστό. Ας κοινωνήσουμε με σεβασμό, πίστη και αγάπη. Κι ας μη νηστεύσαμε καθόλου. Η πασχαλιάτικη ευχή, πριν από τη Θεία κοινωνία καλεί «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες» να κοινωνήσουν.

Αυτή είναι η Λαμπρή των ορθοδόξων Ελλήνων!

Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!

Νικόλαος Ταμουρίδης Αντιστράτηγος (ε.α) – Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γι’αυτό το Ισραήλ καλεί την Ελλάδα για συνασπισμό εναντίον της Τουρκίας!

Παρέμβαση του Αντρέα Μουντζουρούλια στο ΑΡΤ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανδρέας Μουντζουρούλιας: Οι Ισραηλινοί λένε, ότι οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια. Το Τελ Αβίβ ήθελε να κάνει επίθεση εναντνίον του Ιράν αλλά ο Τραμπ το ξέκοψε. Υπάρχει ένταση και στο θέμα της ΣΥρίας με τις ΗΠΑ. Επίσης ο Τραμπ πιέζει να δοθούν F-35 στην Τουρκία παρότι υπάρχουν αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Θα είναι εγκληματική εξέλιξη αν δοθούν F-35 στην Άγκυρα. Γι’αυτό το Ισραήλ καλεί την Ελλάδα για συνασπισμό εναντίον της Τουρκίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι προβλέψεις για την Τουρκία που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν

Πώς η Ελλάδα αποδέχτηκε τις μεταναστευτικές πιέσεις της Τουρκίας, ανταμείβοντας την Άγκυρα με μέτρα όπως η άρση της βίζας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σταύρος Καλεντερίδης σε μια παλαιότερη αλλά εύστοχη για τις μέρες μας εκπομπή, συζητά με τους εκλεκτούς Ηλία Λεοντάρη, Αντιστράτηγο ε.α. και τον Περικλή Νεάρχου, Πρέσβη ε.τ.

Θα συμμετέχει η Τουρκία στην αμυντική συνεργασία της ΕΕ (στα πλαίσια της Ρesco); Πώς η Ελλάδα αποδέχτηκε τις μεταναστευτικές πιέσεις της Τουρκίας, ανταμείβοντας την Άγκυρα με μέτρα όπως η άρση της βίζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Le Point : Γιατί η Ιταλία δεν θα συμμετέχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται την ιταλική βιομηχανία, είναι δεμένη χειροπόδαρα με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιταλοί ευρωβουλευτές από τους Fratelli d’Italia μόλις ψήφισαν κατά της πρώτης πραγματικής προσπάθειας δόμησης μιας αμυντικής βιομηχανίας ανεξάρτητης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις Βρυξέλλες, οι ψήφοι είναι μερικές φορές πιο αποκαλυπτικές από τις ομιλίες. Την Πέμπτη 24 Απριλίου, καθώς οι επιτροπές Άμυνας (Sede) και Βιομηχανίας (Itre) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το Edip (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας), την πρώτη πραγματική προσπάθεια δόμησης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ανεξάρτητης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές του κόμματος Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni ψήφισαν όλοι κατά του νομοσχεδίου.
Σε αυτές τις κοινές επιτροπές συμμετείχαν πέντε : η Έλενα Ντοναζάν, η Κιάρα Τζέμα, ο Μικέλε Πικάρο, ο Φραντσέσκο Τορσέλι, η Μαριατερέζα Βιβαλντίνι. Η ψήφος τους ήταν συνεπής, καθώς απέρριψαν τόσο το ίδιο το κείμενο όσο και την εντολή για διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο.

Αυτό δεν ίσχυε πάντα με άλλες «εχθρικές» ομάδες. Για παράδειγμα, οι πέντε βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN) από την ευρωομάδα Les Patriotes ψήφισαν κατά του Edip αλλά υπέρ της εντολής για διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη Marion Maréchal (ομάδα ECR). Προσπαθούμε να βρούμε μια εξήγηση.

Ρώμη-Ουάσινγκτον, μια άρρηκτη σχέση

Ας επιστρέψουμε όμως στους Ιταλούς που παρέμειναν σταθεροί και έχουν βάσιμο λόγο να είναι. Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται την ιταλική βιομηχανία, είναι δεμένη χειροπόδαρα με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα. Και αυτό δεν είναι καινούργιο. Δεν πρόκειται μόνο για τις ιδεολογικές συνδέσεις – οι οποίες είναι πολύ στενές, παρεμπιπτόντως – μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Τζόρτζια Μελόνι.

Για να κατανοήσουμε αυτήν την ψήφο κατά ενός έργου που είναι ωστόσο κρίσιμο για το στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής. Από το 1945, η Ρώμη έχει καταστήσει τη συμμαχία της με την Ουάσιγκτον τον ακρογωνιαίο λίθο της διπλωματίας της. Η Ιταλία φιλοξενεί τουλάχιστον 120 αμερικανικές τοποθεσίες στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στρατηγικών όπως η αεροπορική βάση Αβιάνο (Φρίουλι), ο Ναυτικός Αεροσταθμός Σιγκονέλα στη Σικελία και το αρχηγείο του Αμερικανικού 6ου Στόλου στη Νάπολη.

Αυτές οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν όχι μόνο μια εγγύηση ασφάλειας για τη Ρώμη, αλλά και έναν σημαντικό μοχλό επιρροής για την Ουάσιγκτον. Όποιος και αν είναι ο ένοικος του Palazzo Chigi, η Αμερική έχει αναγκαστικά τεράστιο βάρος στις ιταλικές υποθέσεις.

Η ιταλοαμερικανική αμυντική αλληλεξάρτηση δεν περιορίζεται στην στρατιωτική παρουσία. Είναι βαθιά οικονομική και βιομηχανική. Η Leonardo (πρώην Finmeccanica), η ναυαρχίδα της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας με τους 60.468 υπαλλήλους της, τον κύκλο εργασιών της ύψους 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (το 2024), το υπέροχο βιβλίο παραγγελιών της (44,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024), είναι εμβληματική αυτής της διατλαντικής συμβίωσης. Η ιταλοαμερικανική αμυντική συνεργασία βασίζεται σε διάφορους δομικούς πυλώνες.

Το πρόγραμμα F-35 : μια στρατηγική ολοκλήρωση

Καταρχάς, η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους διεθνείς εταίρους του προγράμματος F-35, με συνολική επένδυση που εκτιμάται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο Faco (Τελική Συναρμολόγηση και Έλεγχος) στο Cameri (Πιεμόντε) είναι ένα από τα δύο μόνο κέντρα τελικής συναρμολόγησης εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με αυτό στην Ιαπωνία. Αυτή η εγκατάσταση όχι μόνο συναρμολογεί ιταλικά αεροσκάφη, αλλά προμηθεύει επίσης εξαρτήματα για ολόκληρο το πρόγραμμα και συναρμολογεί F-35 για την Ολλανδία.

Αυτή η βιομηχανική συμμετοχή αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό τεχνολογικό και οικονομικό ομφάλιο λώρο: περισσότερες από εκατό ιταλικές εταιρείες συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού, δημιουργώντας περίπου δέκα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη χερσόνησο. Μέχρι σήμερα, αυτή η συμμετοχή έχει αποφέρει οικονομικά οφέλη ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία έως το 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence News.

Δεύτερος άρρηκτος κρίκος: Η Leonardo συνεργάζεται στενά με την αμερικανική Lockheed Martin σε πληθώρα προγραμμάτων. Στον τομέα των ελικοπτέρων, η Leonardo κέρδισε τη σύμβαση για προεδρικά ελικόπτερα των ΗΠΑ με το AW101, το οποίο μετονομάστηκε σε VH-71 Kestrel. Στον τομέα των αμυντικών ηλεκτρονικών, οι δύο ομάδες συνεργάζονται σε πολλά συστήματα ραντάρ και αεροηλεκτρονικών συστημάτων.

Η Leonardo North America, η αμερικανική θυγατρική του ιταλικού ομίλου με έδρα το Άρλινγκτον (κοντά στο Πεντάγωνο), είναι σήμερα ένας σημαντικός προμηθευτής του Πενταγώνου, με πολυετή συμβόλαια σε ευαίσθητους τομείς όπως τα συστήματα τακτικής επικοινωνίας και ο ηλεκτρονικός πόλεμος: κρυπτογραφημένα συστήματα επικοινωνίας ανθεκτικά σε παρεμβολές, ηλεκτρονική προστασία μαχητικών αεροσκαφών, εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών σε προσομοιωτές, εξαρτήματα και συστήματα για τακτικά drones κ.λπ.

Αρκετές σημαντικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ

Τρίτη ουσιαστική συνεργασία: ο ιταλικός ναυτικός γίγαντας Fincantieri έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη διείσδυση στην αμερικανική αγορά, η οποία συνήθως είναι πολύ προστατευτική. Το 2020, η θυγατρική της Marinette Marine κέρδισε μια ιστορική σύμβαση αξίας 795 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα προαίρεσης, για την κατασκευή 10 φρεγατών FFG(X) για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, νικώντας τους Αμερικανούς ανταγωνιστές στο δικό τους έδαφος.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί σε έως και 20 πλοία με συνολικό κόστος 29 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ενσωμάτωση ενός Ευρωπαίου κατασκευαστή στα ιερά της αμερικανικής στρατιωτικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Αυτή η συνεργασία υπερβαίνει μια απλή σύμβαση: περιλαμβάνει μεταφορές τεχνολογίας, μόνιμη βιομηχανική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και βαθιά ενσωμάτωση στο αμερικανικό αμυντικό οικοσύστημα.

Τέλος, η Ιταλία φιλοξενεί αρκετές σημαντικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ : τη Διοίκηση Κοινών Δυνάμεων στη Νάπολη, μία από τις δύο κύριες επιχειρησιακές διοικήσεις της Συμμαχίας· το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, υπεύθυνο για την εκπαίδευση ανώτερων αξιωματικών· και το Κέντρο Αριστείας για Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης στη Βιτσέντζα του Βένετο. Αυτές οι δομές δημιουργούν μια συμβίωση μεταξύ της ιταλικής στρατιωτικής ελίτ και του συστήματος του ΝΑΤΟ, με Ιταλούς αξιωματικούς να καταλαμβάνουν τακτικά σημαντικές διοικητικές θέσεις εντός της Συμμαχίας.

Αν το πρόγραμμα Edip σχεδιάστηκε ακριβώς για να μειώσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις αναταραχές της αμερικανικής πολιτικής, η Giorgia Meloni κάνει την αντίστροφη επιλογή, καθώς βρίσκεται παγιδευμένη σε μια άλυτη κατάσταση. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να συνδεθεί ακόμη πιο στενά με την Ουάσινγκτον, επειδή η ευρωπαϊκή επιλογή της φαίνεται πολύ μεγάλου ρίσκου. Μπορεί να χάσει τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ψήφος του κόμματός του κατά του Edip αντανακλά μια ψυχρή ανάγνωση της ισορροπίας δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: Le Point

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις55 δευτερόλεπτα πριν

Γι’αυτό το Ισραήλ καλεί την Ελλάδα για συνασπισμό εναντίον της Τουρκίας!

Παρέμβαση του Αντρέα Μουντζουρούλια στο ΑΡΤ

Διεθνή31 λεπτά πριν

Ένταση στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν με ανταλλαγές πυρών

Πυρά αντήλλαξαν στη διάρκεια της νύχτας οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων ανάμεσα στην Ινδία...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Οι προβλέψεις για την Τουρκία που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν

Πώς η Ελλάδα αποδέχτηκε τις μεταναστευτικές πιέσεις της Τουρκίας, ανταμείβοντας την Άγκυρα με μέτρα όπως η άρση της βίζας.

Άμυνα2 ώρες πριν

Le Point : Γιατί η Ιταλία δεν θα συμμετέχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται την ιταλική βιομηχανία, είναι δεμένη χειροπόδαρα με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αυτό ενόχλησε τους Τούρκους!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη στο Radio Max της Αλεξανδρούπολης και την εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτρη Κολλιού

Δημοφιλή