Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ και η νέα επικίνδυνη εποχή στη Μ. Ανατολή

Δημοσιεύτηκε στις

Μια νέα ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή

Τώρα πλέον μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν της 13ης Απριλίου και την απάντηση του Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή με περιορισμένη αλλά στοχευμένη επίθεση στο Ισφαχάν, οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι στη Μ. Ανατολή αποκαθιστούν μια ισορροπία τρόμου καθώς και οι δυο απέδειξαν στην άλλη πλευρά ότι έχουν τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα να στραφούν απευθείας εναντίον του άλλου.

Πλέον το Ιράν γνωρίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα σε ενδεχόμενη κλιμάκωσης να φθάσουν και πολύ βαθιά στο ιρανικό έδαφος προσεγγίζοντας τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν. Η εξουδετέρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αποτελεί πάγια επιδίωξη του Ισραήλ το οποίο διαρκώς προειδοποιεί τους συμμάχους του ότι εάν δεν αναληφθεί δράση ή εάν δεν περιοριστεί μέσω αποτελεσματικής και αποδείξιμης Συμφωνίας το πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να μην προσφέρει στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες στο Ιράν, θα αναλάβει από μόνο του δράση.

Για το Ισραήλ η εξάλειψη του κινδύνου ενός πυρηνικού Ιράν αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα, καθώς το καθεστώς της Τεχεράνης δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και η επιδίωξη του είναι μια νέα Μ. Ανατολή έχοντας εξαφανίσει από το χάρτη το «σιωνιστικό κράτος».

Αν και επισήμως το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το κτύπημα στο Ισφαχάν, μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι στόχευσε και εξουδετέρωσε μονάδα S-300 από το σύστημα αεράμυνας της περιοχής που είναι ο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στέλνοντας το μήνυμα ότι έχει τη δυνατότητα να φθάσει όσο μακριά όσο καλά κι αν φυλάσσεται ένας στόχος στο ιρανικό έδαφος.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως το Ιράν εγκαταλείποντας μια πρακτική και τακτική τριών δεκαετιών την 13η Απριλίου και υπό την πίεση της ανάγκης αποκατάστασης της αξιοπιστίας του προχώρησε σε αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση με τουλάχιστον 300 πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ μια επίθεση ελεγχόμενης επίδειξης δύναμης .

Πλέον και οι δυο πλευρές τόσο ο IDF όσο και ο ιρανικός Στρατός και οι IRGC έχουν αρκετά στοιχεία και δεδομένα ώστε να μελετήσουν τις αμυντικές δυνατότητες του αντιπάλου και να διαμορφώσουν νέα επιχειρησιακά σχέδια όχι απλώς από εξομοιώσεις όπως έκαναν μέχρι τώρα αλλά από μια πραγματική επίθεση εναντίον του αντιπάλου.

Για το Ισραήλ βεβαίως τώρα γεννάται ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Για χρόνια η αντίδραση του στις κινήσεις της Τεχεράνης στρέφονταν εναντίον των πληρεξουσίων της στην περιοχή κυρίως τη Χεζμπολαχ στον Λίβανο και τις ένοπλες φιλοϊρανικές δυνάμεις στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν αναληφθεί και ειδικές επιχειρήσεις που στόχευαν είτε τα δίκτυα μεταφοράς εξοπλισμού από το Ιράν σε Λιβανικό η Συριακό έδαφος και κορυφώθηκαν με τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και την εξόντωση του κορυφαίου διοικητή του IRGC Quds ο οποίος συντόνιζε ολόκληρο το δίκτυο των φιλοϊρανικών οργανώσεων γύρω από το Ισραήλ. Και η επίθεση αυτή έγινε και σε μια προσπάθεια για να τεσταριστούν οι αντιδράσεις της Τεχεράνης και συγχρόνως προκαλώντας ιρανικά αντίποινα να επανακτήσει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η απόκρουση της ιρανικής επίθεσης όμως για την οποία απαιτήθηκε η συνδρομή των ΗΠΑ της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και της Σ. Αραβίας, απέδειξε ότι ακόμη και οι καλύτερες αεράμυνες όπως αυτή που διαθέτει το Ισραήλ έχουν τις δικές τους «μαύρες τρύπες»…

Όμως από δω και στο εξής το Ισραήλ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική του καθώς κάθε νέο κτύπημα εναντίον ιρανικού στόχου στη Μ. Ανατολή, θα μπορεί να προκαλέσει μια απευθείας εμπλοκή με το Ιράν και αντίποινα με στόχους στο ισραηλινό έδαφος.

Τα δυο μέρη πάντως έδειξαν ότι δεν επιθυμούν την απευθείας σύγκρουση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ ή το Ιράν είναι έτοιμα να αποδεχθούν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση αυτή.

Μια σύγκρουση η οποία είναι προφανές ότι θα βυθίσει σε πρωτόγνωρο χάος τη Μ. Ανατολή με μεγάλες περιφερειακές και ευρύτερες συνέπειες, όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και με το άνοιγμα ενός νέου μετώπου αντιπαράθεσης της Δύσης με το Ιράν στο πλευρό του οποίου θεωρείται δεδομένο ότι θα προστρέξει τουλάχιστον και η Ρωσία.

Το Ισραήλ πάντως με τον συναγερμό που προκάλεσε η επίθεση του Ιράν κατόρθωσε να τραβήξει το ενδιαφέρον από τη Γάζα αν και υποχρεώθηκε να αναβάλλει τουλάχιστον για ένα διάστημα την επέκταση των επιχειρήσεων στη Ράφα, παρά τη φημολογία που υπήρξε ότι το αντάλλαγμα που εξασφάλισε από τις ΗΠΑ προκειμένου να μην προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πλήγμα στο Ιράν ήταν ακριβώς το άτυπο «πράσινο φως» για τη Ράφα.

Ένα πρώτο δείγμα της επίδρασης που είχε η επίθεση του Ιράν, ήταν η με μεγάλη πλειοψηφία έγκρισης από την αμερικανική Βουλή της στρατιωτικής βοήθειας και προς το Ισραήλ που φθάνει τα 26 δισ. δολάρια και θα διατεθεί κυρίως στην ενίσχυση του οπλοστασίου του προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Πολέμου.

Όμως η επίθεση του Ιράν «θορύβησε» και τις Αραβικές χώρες του Κόλπου ιδίως τη Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ, καθώς διαπίστωναν ότι η ιρανική απειλή είναι παρούσα και ότι οι δυο χώρες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε περίπτωση κλιμάκωσης μιας κρίσης στην περιοχή καθώς θα βρεθούν στο στόχαστρο των ιρανικών πυραύλων. Και αυτό είναι μια συνειδητοποίηση που κρατά τις δυο χώρες πιο κοντά στην αμερικανική δέσμευση για την ασφάλεια στην περιοχή και κρατά ζωντανή την προοπτική υλοποίησης και διερεύνησης των Συμφωνιών Αβραάμ, εφόσον φυσικά οδηγηθεί σε τερματισμό ο πόλεμος στη Γάζα.

Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι πλέον στην εύφλεκτη Μ. Ανατολή έχει ξημερώσει μια διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη εποχή …

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Αναλύσεις

Ποιες οι σχέσεις HTS-Γκολάνι με ΗΠΑ και Ισραήλ;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 12ης Δεκεμβρίου 2024
1. Το δημογραφικό απειλεί την συνέχεια του ελληνικού έθνους
2. Ο Λεβέντ Σενέρ ξεσκεπάζει τους προπαγανδιστές των τρομοκρατών της HTS σε Κύπρο και Ελλάδα 11:50
3. Κύπρος: Συνεχίζονται οι προφυλακίσεις σφετεριστών περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα 21:30
4. Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσον αφορά τις σχέσεις της Χαγιάτ Ταχρίν αλ Σαμ και του Γκολάνι με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ 27:10

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Τουρκία δεν έχει καμία τύχη απέναντι στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάζαρος Καμπουρίδης: «Η Ελλάδα με την φοβία της, κάθεται στην άκρη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις… Θα το πληρώσει…»

Η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Συρίας και ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν να εισβάλλει σε συριακά εδάφη δείχνοντας προς το Ισραήλ. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι επεκτείνεται και στη Συρία. Η Τουρκία στρατιωτικά δεν έχει καμία τύχη απέναντι στο Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή. Εμείς ασχολούμαστε με το να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία. Θα δούμε εξελίξεις που δεν τις έχει δει η περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια. Εμείς σε αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις είμαστε εκτός και θα το πληρώσουμε παρότι υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Με το κλειδί της Ιστορίας: Η Μέση Ανατολή αλλάζει με πολύ αίμα

Μια νέα διατάξη που θα θυμίζει τη συμφωνία Sykes Picot όταν κατά τη διάρκεια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαράχτηκαν τα συγκεκριμένα σύνορα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το τέλος της αρχής μιας νέας Μέσης Ανατολής, η οποία αλλάζει με πολύ αίμα! Είναι μια νέα κατάσταση για την οποία είχαν γίνει ενημερώσεις. Μια νέα διατάξη που θα θυμίζει τη συμφωνία Sykes Picot όταν κατά τη διάρκεια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαράχτηκαν τα συγκεκριμένα σύνορα και την τάξη πραγμάτων, η οποία αλλάζει.

Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή προβλήθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή18 λεπτά πριν

Η τραγική πλευρά της Συρίας! Η κεκρυμμένη αλήθεια της πείνας και του εκτοπισμού

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Διεθνή48 λεπτά πριν

The Hong Kong Post: Η επιχειρηματική ελίτ του Χονγκ Κονγκ καθοδηγείται από το Πεκίνο

Mεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ του Χονγκ Κονγκ, η οποία τώρα πρέπει να εξισορροπήσει τα...

Διεθνή1 ώρα πριν

Στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν! Κάλεσμα για δράση κατά των απαγωγών

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους Αρμένιους

Η ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μηνύματα Δένδια στο συνέδριο του Βήματος για τα ελληνοτουρκικά! «Μια διαπραγμάτευση χωρίς κανέναν κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση»

«Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση» τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά τη διάρκεια...

Δημοφιλή