Άμυνα
Η υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας αυξάνει δραστικά το δημόσιο προφίλ της
Στις κινεζικές πόλεις, αφίσες και συνθήματα που προάγουν την εθνική ασφάλεια είναι πλέον κοινό θέαμα σε πεζοδρόμια, τρένα του μετρό, πανεπιστημιουπόλεις και διαφημιστικές πινακίδες.
Η «διαβόητη μυστική» υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) έχει βρεθεί στο επίκεντρο, ενισχύοντας το δημόσιο προφίλ της και διευρύνοντας τις αρμοδιότητές της υπό τον Σι Τζινπίνγκ.
Χωρίς καμία παρουσία νωρίτερα στο προσκήνιο της κοινής γνώμης, η κινεζική υπηρεσία κατασκοπείας έχει πλέον ανατρέψει τα δεδομένα και έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή.
Στις κινεζικές πόλεις, αφίσες και συνθήματα που προάγουν την εθνική ασφάλεια είναι πλέον κοινό θέαμα σε πεζοδρόμια, τρένα του μετρό, πανεπιστημιουπόλεις και διαφημιστικές πινακίδες. Επιπλέον, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το υπουργείο έχει τεράστιους ακόλουθους με σχεδόν καθημερινά σχόλια, σύντομα βίντεο ή ακόμα και κόμικς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για υποτιθέμενες απειλές για τη χώρα, σύμφωνα με το CNN.
Η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας έστειλε πρόσφατα ένα σκληρό μήνυμα στον κινεζικό λαό με τη μορφή ενός μικρού βίντεο για τον εορτασμό της Ημέρας Εκπαίδευσης Εθνικής Ασφάλειας: «Ξένοι κατάσκοποι είναι παντού».
Στο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, ένας άντρας με χάντρες, με πλατύ πρόσωπο ποζάρει ως οδηγός παράδοσης φαγητού, επιχειρηματίας, τεχνικός εργαστηρίου ή ακόμα και φωτογράφος μόδας του δρόμου ενώ παίζει απειλητική μουσική. Στήνει ακόμη και μια διαδικτυακή παγίδα μελιού για να αποκτήσει κρίσιμα κρατικά μυστικά από μια ποικιλία τοποθεσιών και βιομηχανιών.
Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS), η ισχυρή υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας, δημοσίευσε το σύντομο προπαγανδιστικό βίντεο σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει νοητικά τον κινεζικό λαό ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως αυξανόμενη απειλή ξένης κατασκοπείας.
Το MSS ισχυρίζεται ότι οι ξένοι κατάσκοποι είναι διάχυτοι και έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μετεωρολογικών σταθμών και των εφαρμογών χαρτογράφησης στη χώρα.
Το υπουργείο αποκάλυψε επίσης πληροφορίες σχετικά με αυτό που περιγράφει ως κατασκοπευτικές προσπάθειες αμερικανικών και βρετανικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών, καθώς και για την υποτιθέμενη στρατολόγηση Κινέζων από τη CIA που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
Σε ένα ντοκιμαντέρ για την Ημέρα Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη εβδομάδα, το MSS αποκάλυψε ότι ένας Κινέζος επιστήμονας που κρίθηκε ένοχος για πώληση κρατικών μυστικών σε ξένη οργάνωση πληροφοριών θανατώθηκε το 2016. Το ντοκιμαντέρ δεν ανέφερε ρητά ποια χώρα, αλλά οι εικόνες του δείχνουν μια αμερικανική σημαία και το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.
Η αλλαγή του MSS είναι ένα στοιχείο της ευρείας στροφής του Xi για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Η υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας, MSS πάντα είχε ένα πέπλο μυστικότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Κίνα βγήκε από δεκαετίες πολιτικής αναταραχής και αυτοεπιβεβλημένης απομόνωσης υπό τον Πρόεδρο Μάο Τσε Τουνγκ για να αγκαλιάσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς και να ανοίξει στον έξω κόσμο, η κυβέρνηση επανεκτίμησε τις ανάγκες της για εθνική ασφάλεια, ιδρύοντας το MSS .
Ιδρύθηκε το 1983 με τη συγχώνευση ενός τμήματος πληροφοριών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και μιας μονάδας αντικατασκοπείας στην αστυνομία. Επιβλέπει τις πληροφορίες και την αντικατασκοπεία τόσο εντός της Κίνας όσο και στο εξωτερικό, με επαρχιακά και δημοτικά υποκαταστήματα που εκτείνονται σε όλη τη χώρα.
Με επαρχιακές και δημοτικές μονάδες εξαπλωμένες σε όλο το έθνος, είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη πληροφοριών και αντικατασκοπείας τόσο εντός της Κίνας όσο και στο εξωτερικό.
Άμυνα
Θρίλερ με πρώην πράκτορα της Mossad στη Ρόδο!
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, ο 69χρονος Ισραηλινός, που αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα για απάτη και φέρεται να έχει διατελέσει πράκτορας της Μοσάντ με δράση στη Ρουμανία αλλά και βουλευτής της ίδιας χώρας.
Όπως αναφέρει η τοπική “Ροδιακή” αλλοδαπός που ζητείται να εκδοθεί στις ρουμανικές Αρχές, εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Γιώργο Λαμπαδάκη, αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοση του, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του, ενώ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος. Το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας αποφάσισε να προβεί στην αίτηση περισσοτέρων στοιχείων από τις ρουμανικές Αρχές, σχετικά με την υπόθεση που κατηγορείται ο 69χρονος Ισραηλινός και να επανεξετάσει την περίπτωσή του. Μέχρι τότε, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε ο αλλοδαπός να αφεθεί ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της κράτησης των ταξιδιωτικών του εγγράφων.
Όπως είναι γνωστό, τον αλλοδαπό είχαν εντοπίσει στις 25 Οκτωβρίου 2024 το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και τον συνέλαβαν, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, διώκεται με διεθνές ένταλμα. Ο 69χρονος από το Ισραήλ κατηγορείται από τις ρουμανικές αρχές για απάτη άνω των 120.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τα παραπάνω και τονίζει πως, ήδη για την υπόθεση αυτή έχει εκτίσει πέντε χρόνια στις ρουμανικές φυλακές και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο 69χρονος από το Ισραήλ έχει επίσης αναφέρει ότι ήταν πράκτορας της Μοσάντ που στάλθηκε στη Ρουμανία. Εκεί, διέμεινε 20 χρόνια, από το 1996 έως το 2016 και μάλιστα εκλέχτηκε και βουλευτής στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο το 2004, αλλά λίγο αφότου έγιναν εμφανείς οι δεσμοί του με τη Μοσάντ, άρχισε ένας «πόλεμος» εναντίον του με σκοπό την «πολιτική του εξόντωση». Μάλιστα έκανε γνωστό, πως και το 2022 είχε κρατηθεί για κάτι αντίστοιχο στο Ντουμπάι και τότε είχε, μεσολαβήσει το Ισραήλ για την απελευθέρωση του.
«Ήμουν πράκτορας της Μοσάντ που στάλθηκε στη Ρουμανία, όπου έζησα για 20 χρόνια από το 1996 έως το 2016. Εκλέχτηκα στο ρουμανικό κοινοβούλιο το 2004, αλλά λίγο αφότου έγιναν εμφανείς οι δεσμοί μου με τη Μοσάντ, μια αδυσώπητη εκστρατεία άρχισε να με δυσφημεί με ψευδείς ποινικές κατηγορίες, τερματίζοντας ουσιαστικά την πολιτική μου καριέρα», ήταν τα λόγια του Νάτι Μέιρ, όπως είναι το όνομα του 69χρονου.
Άμυνα
Στρατιωτικοί τίτλοι σε βιομήχανους
Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο
Δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο φαίνεται ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας απένειμε στρατιωτικούς τίτλους σε επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τον σύμβουλό του, Πάνο Κυριακόπουλο, να προάγεται σε έφεδρο υποστράτηγο (τον είχε ανακηρύξει Ταξίαρχο ο Πάνος Καμμένος) και άλλους εξέχοντες οικονομικούς παράγοντες – όπως οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Κωνσταντίνος Βελέντζας και Μιχάλης Τσαμάζ οι οποίοι έχουν ήδη διοριστεί στο ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου από τον κ. Δένδια– να ανακηρύσσονται έφεδροι ταξίαρχοι.
Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο
Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη, armyvoice.gr
Κι αν νομίζετε πως οι ανώτεροι στρατιωτικοί τίτλοι δίνονται για υπηρεσίες στην πατρίδα, σκεφτείτε ξανά. Για τον υπουργό, φαίνεται ότι οι ισχυροί φίλοι στους κύκλους των βιομηχάνων και των μεγάλων εταιρειών δικαιούνται όχι μόνο δημόσιες τιμές αλλά και θέσεις σε στρατιωτικούς τίτλους.
Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Ποιος είναι ο στόχος αυτών των τιμητικών βαθμών; Είναι μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους στη «νέα άμυνα» του κράτους ή μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ στρατού και βιομηχανίας; Ο ίδιος ο υπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στο Ροταριανό Όμιλο Αθήνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ευελιξία και μείωση των αξιωματικών» στον ελληνικό στρατό – μια φράση που ίσως ακούγεται ειρωνική όταν ταυτόχρονα απονέμονται ανώτατοι βαθμοί, ακόμα κι αν πρόκειται για εφέδρους.
Το «αντίδοτο» στις υποσχέσεις του υπουργού για έναν μικρό και αποδοτικό στρατό φαίνεται να είναι οι προαγωγές σε φίλους και συνεργάτες, ένα είδος ιδιότυπης αριστοκρατίας.
Ο Πάνος Κυριακόπουλος, άνθρωπος-κλειδί και «αρχιτέκτονας» του νόμου για την αμυντική καινοτομία, γίνεται τώρα και στρατηγός, δημιουργώντας ένα παράδοξο που αντανακλά την προτίμηση του κ. Δένδια να διαπλέκει άμυνα και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην ίδια του την ομιλία στο Ροταριανό Όμιλο, εξήρε τη συμβολή των βιομηχάνων στις νέες κατευθύνσεις του στρατού, την περίφημη «Ατζέντα 2030», υπονοώντας σαφώς πως οι ανάγκες της άμυνας πρέπει να καλύπτουν και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αναθέτοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) την ευθύνη για τη διαμόρφωση του νέου στρατεύματος.
Το επόμενο βήμα είναι ο στρατός να αποτελέσει τη βάση επαγγελματικής κατάρτισης, όπου οι στρατιώτες θα εξειδικεύονται για να επανδρώσουν τις βιομηχανίες, με το υπουργείο Άμυνας να μοιάζει περισσότερο με γραφείο εύρεσης εργασίας για την ελληνική οικονομική ελίτ.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο κ. Δένδιας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτή την κάστα «αξιωματούχων» της επιχειρηματικής σκηνής. Τον περασμένο Μάρτιο, διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου μερικά από τα πιο λαμπερά ονόματα της ελληνικής οικονομίας. Πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Μιχάλης Τσαμάζ και άλλοι έχουν πλέον θέση στη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου.
Η παράδοση δεν είναι καινούργια. Θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη, που το 2018 δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με δηκτικό ύφος την απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να προαγάγει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σε υποναύαρχο. Ο κ. Γεωργιάδης, σε ένα πικρόχολο tweet, είχε σχολιάσει πως αν ο Καμμένος παρέμενε στην εξουσία, δεν θα εκπλησσόταν αν προήγαγε τον Κανάρη σε αντιναύαρχο και τον Μάρκο Μπότσαρη σε υποστράτηγο. Μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη πως, ευτυχώς, δεν υπήρχε τότε αεροπορία, αλλιώς η διασπορά βαθμών θα συνεχιζόταν ακάθεκτη και εκεί.
Θα περιμένουμε τώρα με ανυπομονησία να δούμε αν ο κ. Γεωργιάδης θα σχολιάσει τις νέες τιμητικές απονομές βαθμών από τον συνάδελφό του στην ίδια κυβέρνηση, Νίκο Δένδια. Ή μήπως το σκεπτικό αλλάζει όταν πρόκειται για τους φίλους του σημερινού υπουργού Άμυνας; Διότι αν για τον Καμμένο η προαγωγή της Μπουμπουλίνας ήταν, κατά τον κ. Γεωργιάδη, «γελοία», αναρωτιέται κανείς πώς θα αξιολογήσει ο ίδιος τις πρόσφατες απονομές σε βιομήχανους και συμβούλους.
Με την κίνηση αυτή, το Υπουργείο Άμυνας διαμορφώνει ένα νέο στρατιωτικό υπόδειγμα: έναν στρατό των ισχυρών φίλων, όπου οι πραγματικοί στρατιώτες και αξιωματικοί υπηρετούν κάτω από ένα σύστημα που απονέμει στρατιωτικούς βαθμούς και ρόλους σε όσους εξυπηρετούν το οικονομικό status quo. Μια ειρωνική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε τις διακηρύξεις για «μικρό και ευέλικτο τακτικο στρατό».
Άμυνα
Κυβερνοηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις
Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).
Οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο.
Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσιρίδης
Οι προηγμένες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη, επηρεάζουν όσο ποτέ άλλοτε, την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά και την στρατηγική χρησιμοποίησής τους, προσδιορίζοντας εκ νέου τη φύση της στρατιωτικής ισχύος και κατά συνέπεια και τη φύση της γεωπολιτικής ισχύος.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σήμερα σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο κάθε είδους δεδομένα μεταφέρονται με υψηλές ταχύτητες για να συνδέσουν αισθητήρες, οπλικά συστήματα, κέντρα λήψεως αποφάσεων, το σύνολο των αναπτυγμένων δυνάμεων και κάθε είδους «πλατφορμών μάχης», που δραστηριοποιούνται σε όλες τις φυσικές διαστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα, διάστημα και λειτουργούν στο Ηλεκτρομαγνητικό ( Η/Μ) Φάσμα.
Σε αυτό το πεδίο μάχης οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).
Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και ο ΗΠ, είναι αλληλοεξαρτώμενες, συμπληρωματικές, στοχεύουν στην εκτέλεση παρόμοιων επιχειρησιακών λειτουργιών ώστε να περιορίζουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιεί το Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρήση του από τίς φίλιες δυνάμεις και συστήματα, απαιτούν μεταξύ των άλλων και την εφαρμογή των τεχνολογιών της ΤΧΝ, της κβαντικής υπολογιστικής, για την ταχεία διαχείριση-επεξεργασία-ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και ως εκ τούτου πρέπει να συνδυάζονται να συγχρονίζονται και να υποστηρίζουν τις Μulti-Domain επιχειρήσεις ώστε να επιτυγχάνουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο πεδίο.
Σε κάθε περίπτωση η κατανόηση του Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος και εν συνεχεία ο έγκαιρος καθορισμός των τακτικών και διαδικασιών, και η ενσωμάτωση τους στο δόγμα επιχειρήσεων, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή των Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικών επιχειρήσεων και την απόκτηση πληροφοριακής υπεροχής στο πεδίο.
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”