Γενικά θέματα
Ντόναλντ Τραμπ: Ολα έτοιμα για την ιστορική δίκη
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, κρατώντας αποκόμματα εφημερίδων για την υπόθεσή του. [Timothy A. Clary/Pool Photo via A.P.]
Ορκίστηκαν οι 12 ένορκοι μετά το «θρίλερ» με την απαλλαγή δύο εξ αυτών – Η ακροαματική διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει και τη Δευτέρα
Το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν ορκίστηκε τελικά χθες, ύστερα από τριήμερο «θρίλερ» που συνόδευσε την ιστορική πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος Αμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας. «Εχουμε τους ενόρκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν μετά την επιλογή των επτά ανδρών και των πέντε γυναικών που θα συναπαρτίσουν το σώμα. Οπως αναφέρει το BBC, οι εκτιμήσεις ότι η επιλογή των ενόρκων θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες εντέλει διαψεύστηκαν.
Το απόγευμα της Πέμπτης, δύο από τους αρχικούς ενόρκους απαλλάχθηκαν τελικά από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας διάφορα σενάρια για τον χρόνο που θα χρειαστεί η αντικατάστασή τους. Συγκεκριμένα, ο ένας ένορκος απαλλάχθηκε αφού οι εισαγγελείς εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των απαντήσεών του και μία δεύτερη ένορκος αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο, καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς της. Για να καταλήξει στα κατάλληλα και πιο αμερόληπτα πρόσωπα, το σώμα των αρμόδιων εισαγγελέων εξέτασε προσεκτικά τα προφίλ δεκάδων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από τους 192 συνολικά κατοίκους του Μανχάταν που εξετάστηκαν έως χθες στο δικαστήριο, περισσότεροι από τους μισούς κρίθηκαν ακατάλληλοι, καθώς δήλωσαν πως για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να αποφανθούν αμερόληπτα για την ενοχή ή την αθωότητα του τέως προέδρου, όμως τελικά ο «αγώνας» τελείωσε σχετικά γρήγορα και πλέον το σώμα είναι έτοιμο να συνεδριάσει.
Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη δίκη θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και τη Δευτέρα.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες για παραποίηση εγγράφων με στόχο την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016. Αυτή τη φορά βρίσκεται στο εδώλιο επειδή παρουσίασε ως «νομικά έξοδα» τα συνολικά 130.000 δολάρια που είχε δώσει, μέσω του τότε δικηγόρου του Μάικλ Κόεν στη Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου εκείνη να μη μιλήσει στα μίντια για την ερωτική σχέση που φέρεται να είχε παλαιότερα (το 2006) μαζί του. Χθες, ο τέως πρόεδρος βρέθηκε για άλλη μια φορά στο δικαστήριο ακούγοντας την εξέταση των «αναπληρωματικών» ενόρκων και τραβώντας πάνω του τα βλέμματα των λιγοστών δημοσιογράφων.
Ερανος για πόρους
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο όσο και για την προεδρική θητεία που διεκδικεί, ο Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τη δίκη του για την «υπόθεση Ντάνιελς» σε έρανο για την εξεύρεση πόρων.
Είναι γνωστό πως ο Τραμπ έχει πίσω του μια «στρατιά» από δωρητές και εγγεγραμμένα μέλη. Και τώρα, με αφορμή τη δίκη, προσπαθεί να «στραγγίξει» όσο περισσότερα χρήματα μπορεί τόσο από τους μικρούς δωρητές όσο και από το επίσημο λόμπι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Σύμφωνα μάλιστα με την ψηφιακή έκδοση του Politico, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ραγδαίες εξελίξεις στις διάφορες δικαστικές του υποθέσεις έχουν προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες «μικροδωρητές» από κάθε άλλη πολιτική εξέλιξη της τελευταίας τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας που «κλείδωσε» το χρίσμα της προεδρίας του κόμματος.
Πηγή: Καθημερινή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra