Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς για το Κοσσυφοπέδιο και την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Βολές κατά κατευναστών

Ο χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη υπό τον τίτλο «Εμφύλιος Πόλεμος. ΕΟΚΑ Β. Παρακράτος και Χούντα» στο σπίτι της Κύπρου:

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Είμαι και πάλι εδώ! Σταθερά δίπλα σας!
Σταθερά κι αταλάντευτα, όλα μου τα χρόνια, στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού.
Πάντοτε υπερασπιστής του Κυπριακού Αγώνα, της Κύπρου μας, του Ελληνισμού μας!
Που δεν εγκαταλείπεται, δεν λησμονιέται, δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση!
Διότι, ο Ελληνισμός της Κύπρου είναι ο άλλος μας εαυτός.
Εδώ συνάδει αυτό που είχε αναφέρει ο ΄Ιων Δραγούμης για τη Μακεδονία μας. “Εάν σώσουμε, είπε, την Μακεδονία μας σώζουμε την Ελλάδα”. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο μας.
Είχε πει και κάτι ακόμη ο μεγάλος αυτός Έλληνας πατριώτης:

«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Και τα λέω αυτά δημόσια, όπως πάντα, διότι παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά…

Υπαρχουν στην Αθήνα επαγγελματιες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρεπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο. Εγώ επαναλαμβανω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση:

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Θέλω να είμαι σαφής: Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου!

Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από Τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δυό! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας…

Φίλες και φίλοι,

Κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος.

Και διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας.

Εννοώ στην διεθνοποιηση της.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το «δεν ξεχνώ» έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το «Δεν ξεχνώ»!

Και κάτι ακόμα: τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφραζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμο! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλεκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπατια επικινδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…

Αυτά τα ολίγα ως εισαγωγή με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση ενός τρίτομου έργου, γραμμένου από τον αγαπημένο μου φίλο Γιάννο Χαραλαμπίδη, με τίτλο: Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β΄, Παρακράτος και Χούντα. Στο τρίτομο έργο του, ο συγγραφέας καταγράφει και αναλύει τη σύγχρονη τραγωδία του Ελληνισμού και με επιστημονικό τρόπο ψάχνει την ιστορική αλήθεια και τη λύτρωση.

Φίλοι και φίλες

Η ιστορία είναι μια ερευνητική στροφή στο παρελθόν, που διδάσκει μέσα από ένα καθαρό βλέμμα το παρόν και το μέλλον. Και όσο πιο τεκμηριωμένη είναι αυτή η στροφή, τόσο πιο αξιόπιστη και διδακτική γίνεται. Γιατι έτσι μόνο μετατρέπεται σε χρήσιμη γνώση για την αποτροπή αυτού που συχνά ονομαζουμε «επανάληψη της ιστορίας» και κυριως επανάληψη τραγικών καταστάσεων. Όπως αυτά τα οποία συνέβησαν στην Κύπρο πριν, από – και κατά – το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974.

Είναι μεγάλο τόλμημα να βάλει κάποιος το χέρι του στη φωτιά ενός εμφυλίου πολέμου. Το τόλμημα, όμως, αξίζει όταν ο στόχος είναι η θεραπεία των πληγών και η αποκάλυψη της αλήθειας, κατά τρόπο επιστημονικό και όχι αυθαίρετο. Και αυτό το τόλμημα ανέλαβε ο Γιάννος Χαραλαμπίδης. Ο οποίος συνδυάζει τις επιστήμες, της ιστορίας, της νομικής, των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής για να αναλύσει τα γεγονότα μέσα από απόρρητα έγγραφα, πρωτογενείς μαρτυρίες και αδημοσίευτο ως τώρα αρχειακό υλικό.

Ο συγγραφέας βλέπει τα ιστορικά γεγονότα από την απόσταση των 50 και πλέον ετών, αλλά τα περιγράφει και τα αναλύει μέσα από τα δεδομένα της τότε εποχής. Δεν είναι ούτε δικαστής, ούτε «Μετά Χριστόν Προφήτης». Ούτε επιδίδεται σε αγιογραφίες των πρωταγωνιστών. Δεν διστάζει να σπάσει ταμπού και δεν επαναπαύεται μόνο σε έγγραφα ή μαρτυρίες, αλλά διασταυρώνει τα στοιχεία που συλλέγει και πάει μπρος – πίσω στον χρόνο για να τεκμηριώσει ό,τι γράφει.

Για να μην αδικήσει τους πρωταγωνιστες, ούτε και τον εαυτό του ως ερευνητή. Αλλα κυρίως για να μην αδικήσει την ιστορία και τα διδάγματά της, που είναι πολύτιμα για τους πολίτες, για τη δημοκρατία μας και για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, καλύτερων και αποτελεσματικότερων από εκείνες του παρελθόντος.

Η εξέταση των σχέσεων Αθηνών, Λευκωσίας και των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως από το ΄67 ως το ΄74, είναι ενδελεχής και συναφής με τον τρόπο τον οποίο επηρέασαν τις δικές μας αποφάσεις και εμείς τις δικές τους. Ψυχρά ο συγγραφέας και με αντικειμενικότητα καταγράφει όλες τις απόψεις και αποκαλύπτει πώς είχαν αποδυναμωθεί οι συντελεστές ισχύος μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, του οποίου ένας από τους κεντρικούς πυλώνες ήταν, δυστυχώς, η Ελλάδα.

Πρόσθετα, ο Χαραλαμπίδης αναλύει πώς άλλαξαν τα ισοζύγια δυνάμεων και επήλθαν δομικές μεταβολές στο περιφερειακό γεωπολιτικό σύστημα. Επί τούτου, υπάρχει κάτι σημαντικό το οποίο θίγει και τονίζει ο συγγραφέας: Ότι δηλαδή ο στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα η αποχώρηση της Ελλάδας από την Κύπρο και η ταυτόχρονη εισβολή και η μόνιμη παρουσία του Τουρκικού Κατοχικού Στρατού για την επιβολή διχοτομικών λύσεων που είχαν χαραχθεί το 1956 από τον Νιχάτ Ερίμ.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον πλήρη τουρκικό έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία, που σημαίνει την μεταφορά της γραμμής αμύνης της Ελληνισμού στις πύλες του Αιγαίου, στη γραμμή Κρήτης, Κάρπαθου – Ρόδου.

Τέλος, το ερευνητικό έργο του Γιάννου Χαραλαμπίδη, ξυπνά τις νομικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες που έχουμε ως μητροπολιτική Ελλάδα έναντι της Κύπρου και των Κυπρίων αδελφών.

Φίλε Γιάννο

Είμαι βεβαιος ότι θα συνεχίσεις να κρατάς ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του άδολου πατριωτισμού και ότι θα συνεχίσεις να μας χαρίζεις πρόσθετη επιστημονική γνώση. Γνώση, που συνιστά στρατηγικό εργαλείο στις υπηρεσίες της Κύπρου , της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα.

Από την πλευρά μου, ένα μόνο: Δεν ξεχνώ!

Σας ευχαριστώ!

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Απόψεις

Μανώλης Κοττάκης: Ἡ μικρή Εὐρώπη, ἡ μεγάλη Ἀμερική καί ὁ νέος Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας

Ἡ ἀνάρρησή του Τραμπ στήν ἐξουσία βρίσκει τήν Γηραιά Ἤπειρό μας σέ τραγική πολιτική, κοινωνική καί οἰκονομική κατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τήν προσεχῆ Δευτέρα ὁρκίζεται ὡς 47ος Πρόεδρος τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν ὁ Ντόναλντ Τράμπ.

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης, ΕΣΤΙΑ

Ἡ ἀνάρρησή του στήν ἐξουσία βρίσκει τήν Γηραιά Ἤπειρό μας σέ τραγική πολιτική, κοινωνική καί οἰκονομική κατάσταση. Στό Βερολῖνο τά πράγματα δέν θά μποροῦσαν νά πᾶνε χειρότερα. Ὁ κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατῶν -φιλελευθέρων τῆς Γερμανίας κατέρρευσε, ὁ βραχύβιος Καγκελλάριος Σόλτς εἶναι παρελθόν καί ἡ ἄλλοτε κραταιά αὐτή χώρα ὁδηγεῖται σέ πρόωρες ἐκλογές, γεγονός ἐντελῶς ἀσυνήθιστο γιά τήν κουλτούρα της καί τούς κανόνες της. Εἶναι δέ τέτοια ἡ κατάπτωση πού ἐπικρατεῖ ὥστε τό τρωθέν κῦρος της δίνει τήν δυνατότητα σέ τρίτες δυνάμεις νά παρεμβαίνουν στά ἐσωτερικά της χωρίς νά καταγράφονται ἰδιαίτερες ἀντιδράσεις. Ἀποστερημένη ἀπό τήν πρόσβαση σέ φθηνό φυσικό ἀέριο, ἡ γερμανική οἰκονομία ἀγκομαχεῖ καί μεγάλες της ἐπιχειρήσεις κινδυνεύουν νά ἐξαγοραστοῦν μέ σορτάρισμα ἀπό μεγάλες ἀμερικανικές, ἄν προηγουμένως δέν πτωχεύσουν.

Στήν Γαλλία ὁ Πρόεδρος Μακρόν, μέ δημοτικότητα μόλις 18%, ἐξελίσσεται στόν μοιραῖο ἄνθρωπο γιά τήν χώρα του. Ὁ ἀσύλληπτος καιροσκοπισμός του νά συμμαχήσει μέ τήν κομμουνιστική Ἀριστερά γιά νά ἀποτρέψει τήν πλειοψηφία Λέ Πέν στήν Γαλλική Ἐθνοσυνέλευση κατά τίς πρόωρες βουλευτικές ἐκλογές πού προκήρυξε καί ἡ μεγαλοπρεπής κυβίστησή του νά ζητᾶ τήν ἐλεημοσύνη τῆς Λέ Πέν γιά νά σταθεῖ ἡ κυβέρνηση Μπαϊρού τόν ἔχουν καταστήσει «ἐθνικό ἀνέκδοτο». Ἀργά ἤ γρήγορα, μέ τόν ἕνα ἤ μέ τόν ἄλλο τρόπο, θά προσφύγει σέ πρόωρες προεδρικές ἐκλογές καί θά «ἀποδράσει» πρίν τό χρέος πνίξει τήν χώρα του καί τήν Προεδρία του.

Σέ μιά σειρά χῶρες τῆς ΕΕ ἐπίσης βασιλεύει μεγάλη ἀστάθεια: Στήν Αὐστρία κατέρρευσαν οἱ συνομιλίες γιά τήν συγκρότηση κυβερνήσεως πού θά ἀνακόψει τήν πορεία τῆς Ἀκροδεξιᾶς πρός τήν ἐξουσία, στήν Ρουμανία ἀκυρώθηκαν οἱ Προεδρικές ἐκλογές, στό Βέλγιο ἐπικρατεῖ σχετική ἀστάθεια, στήν Ὁλλανδία δέν ἔγινε Πρωθυπουργός ὁ νικητής Βίλντερς. Συνολικά σέ δέκα τοὐλάχιστον χῶρες τῆς ΕΕ κυβερνοῦν ἀσταθεῖς συνασπισμοί κυβερνήσεων συνεργασίας. Τῆς δέ Κομμισσιόν ἡγεῖται μιά ἀνυπόληπτη καί μᾶλλον διεφθαρμένη εὐρωπαϊκή ἡγεσία, ἡ ὁποία πρώτη φορά στά χρονικά δέν ἐκλήθη νά παραστεῖ σέ τελετή ὁρκωμοσίας Ἀμερικανοῦ Προέδρου. Τέτοιος ἐξευτελισμός!

Τήν ἴδια ὥρα:

– Τό CNN καλεῖ τόν Πρόεδρο Ζελένσκυ νά συμβιβαστεῖ μέ τήν ἰδέα τῆς ἀπώλειας ἐδαφῶν στήν Οὐκρανία καί νά συνθηκολογήσει μέ τόν Πούτιν γιατί σέ ἀντίθετη περίπτωση θά χάσει ὅλη τήν Οὐκρανία!

– Ἡ ροή ἀζέρικου ἀερίου πρός τήν Εὐρώπη διακόπτεται, μέ μοιραῖες συνέπειες γιά τήν οἰκονομία πολλῶν χωρῶν αὐτό τόν δύσκολο χειμῶνα.

– Ἡ ροή ρωσσικοῦ φυσικοῦ ἀερίου πρός πολλές εὐρωπαϊκές χῶρες διακόπτεται μετά τήν ἀπόφαση Ζελένσκυ νά ἀπαγορεύσει τήν διέλευσή του μέσῳ τοῦ ἐδάφους τῆς Οὐκρανίας. Γεγονός πού ἔχει συνέπειες γιά ὅλη τήν Εὐρώπη καί ὄχι μόνο γιά τήν Σλοβακία, τήν Οὑγγαρία καί τήν Μολδαβία, ὁ λαός τῆς ὁποίας ζεσταίνεται μέ κουβέρτες. Χρειάστηκε νά φθάσουμε στό 2025 γιά νά μάθουμε ὅτι τό 40% τοῦ φυσικοῦ ἀερίου πού κατανάλωσε ἡ Εὐρώπη τό 2024 τό εἰσήγαγε σιωπηρῶς ἀπό τήν ἐμπόλεμη μέ αὐτήν Ρωσσία!

Ἡ Εὐρώπη εὑρίσκεται ὑπό διάλυση στίς ἀρχές τοῦ 2025 λοιπόν. Τράμπ καί Πούτιν προσπερνοῦν τήν ἡγεσία της καί διαπραγματεύονται κατ’ ἰδίαν μέ τίς χῶρες της. Μέ τήν Οὑγγαρία, μέ τήν Ἰταλία, μέ ὅλους ἐκείνους τούς ἡγέτες πού εἶχαν «κάκαλα» στήν μαύρη περίοδο τῶν «Δημοκρατικῶν» καί προάσπισαν τό ἐθνικό τους συμφέρον, ὄχι τό κακῶς νοούμενο συμμαχικό συμφέρον. Τό δυστύχημα γιά τήν εὐρωπαϊκή ἡγεσία, παράρτημα τῆς ὁποίας εἶναι καί ἡ δική μας στήν Ἑλλάδα, εἶναι τό ἑξῆς: Καταδίκασε μόνη της τόν ἑαυτό της σέ κατάρρευση.

Ὁ Τράμπ καί ὁ Πούτιν εἶναι χειρουργικοί. Ὁ Τράμπ διά τοῦ Μάσκ ἀπελευθερώνει πλέον τήν πληροφόρηση τῶν πολιτῶν στό Χ, τό Facebook καί τό TikTok καί θέτει σέ ἐφαρμογή τό σχέδιό του νά κερδίσει ξανά ἡ Ἀμερική τόν θαυμασμό τοῦ πλανήτη. Ἄν θά πετύχει, ἄλλου παπᾶ εὐαγγέλιο. Τό ὅτι στοχεύει τήν Γροιλανδία τῶν σπάνιων γαιῶν γιά τήν «οἰκονομική ἀσφάλεια» τῶν ΗΠΑ δείχνει πάντως πώς ξέρει τί θέλει. Ὁ Τράμπ διά τῶν δορυφόρων τοῦ Μάσκ στά οἰκόπεδα τοῦ διαστήματος ἐλέγχει πλέον στρατιωτικά τόν κόσμο ἀπό πάνω. Ὅπως τό GPS μᾶς δείχνει μέ τήν βοήθεια τοῦ δορυφόρου ποιός δρόμος τοῦ Λεκανοπεδίου εἶναι «κόκκινος» ἀπό τό μποτιλιάρισμα, ἔτσι καί οἱ χῶρες μποροῦν νά ὑπολογίσουν πόσους στρατιῶτες διατηρεῖ μιά ἄλλη χώρα σέ ἕνα νησί ἀπό τήν ἐνέργεια πού καταναλώνουν στό ἔδαφος.

Ὁ δέ Πούτιν ἀφήνει τόν χρόνο νά λειτουργήσει ὑπέρ του. Ἡ Δύση ὑπερηφανεύτηκε ὅτι κατήργησε τό ρωσσικό μονοπώλιο στήν Εὐρώπη, ἀνατίναξε μέ δολιοφθορά τούς ἀγωγούς Nord Stream 1 καί 2, ἀλλά ἡ ἐξάρτησή της ἀπό τό ἀμερικανικό μονοπώλιο αὐτή τήν στιγμή ἀπεδείχθη λύση ἀνεδαφική. Καί δέν ἀρκεῖ γιά νά ξεδιψάσει ἡ Εὐρώπη καί εἶναι πάρα πολύ ἀκριβό. Κρυώνουν οἱ λαοί, πληρώνουν τά σπασμένα οἱ ἐπιχειρήσεις, πού βάζουν λουκέτο γιά νά ἐλέγξουν τήν Εὐρώπη μέ ἐπιθετική ἐξαγορά λαίμαργα δυτικά κεφάλαια.

Ἡ ἡγεσία τῆς Κομμισσιόν, μέρος τῆς ὁποίας εἶναι καί ὁ δικός μας Πρωθυπουργός, θά ἐπιτύχει τό ἀπόλυτο κατόρθωμα: Θά κάνει ξανά τήν Ἀμερική μεγάλη καί τήν Εὐρώπη μικρή. Μέ βάση ὅλα αὐτά τά ἀδιαμφισβήτητα δεδομένα, εἶναι αὐτονόητο τί Πρόεδρο Δημοκρατίας θέλουμε καί ποιός θά ἔπρεπε νά εἶναι. Ἐάν τροφοδοτούσαμε τό ρομπότ μέ ὅλα τά δεδομένα, θά τόν ἔβρισκε ἀκόμη καί ἡ Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ὁ κύριος Μητσοτάκης; Ἀμφίβολο, μά ὄχι ἀπίθανο. Θά δοῦμε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνολικά 6 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας απέστειλε η Ελλάδα στην Γάζα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα.

Του Χρήστου Μαζανίτη, enikos.gr

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΓΕΕΘΑ, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αμμάν της Ιορδανίας, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί στην Γάζα με μέριμνα των ιορδανικών αρχών.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κατόπιν συνεργασίας και συντονισμού με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συγκέντρωσαν το σύνολο της βοήθειας προς αποστολή και συνέδραμαν στη μεταφορά της με C-130 της ΠΑ».

To Αεροσκάφος μετέφερε φορτίο συνολικού βάρους 6 τόνων που περιλάμβανε ιατροφαρμακευτικό υλικό καθώς επίσης και είδη ένδυσης, καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τί λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αναλυτές ελπίζουν στον Τραμπ να αποχωρήσει από την Κύπρο, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν»

Δημοσιογράφος: Μήπως οι ΗΠΑ μπορούν να υποχωρήσουν από την απόφαση τους και να πουν αποχωρούμε και αφήνουμε όλα όσα επενδύσαμε;

Τζοσκούν Μπασμπούγ, πολιτικός αναλυτής: «Δεν το έκαναν αυτό στο Αφγανιστάν; Όπου έφυγαν γρήγορα και άνοιξαν τα φτερά τους και αποχώρησαν.

Δημοσιογράφος: Μα εδώ δεν είναι το Αφγανιστάν. Εδώ δεν υπάρχει κάποια εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας. Εδώ δεν υπάρχουν οι Ταλιμπάν.

Πολιτικός αναλυτής: Ναι αλλά εδώ υπάρχει μια κρατική πολιτική των ΗΠΑ που την ασκούν στην Κύπρο.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η θέση της Κύπρου όπως και οι συνθήκες στην Κύπρο δεν είναι ίδιες. Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε με το Αφγανιστάν! Εδώ όμως υπάρχει ένα ενεργειακό παιχνίδι κι έχει κάνει μια στρατιωτική επένδυση.

«Είναι μια κρατική πολιτική των ΗΠΑ, δύσκολο να υποχωρήσει ο Τραμπ» δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ ρώτησε αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποχωρήσει από την απόφαση αυτή.

Ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιούνους Πακσόι απάντησε: «Θέλω να υπενθυμίσω πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υφυπουργός των ΗΠΑ με τη ‘Νότια Κύπρο’ (Κυπριακή Δημοκρατία) είχε υπογράψει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Το είχαμε παρατηρήσει. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ηγέτης της ‘Νότιας Κύπρου’ (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και τον είχε υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό είχε να συμβεί 28 χρόνια. Τελευταία φορά αυτό το είχε κάνει ο Μπίλ Κλίντον. Δηλαδή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, υποδοχή στον Λευκό Οίκο, και τώρα η πώληση όπλων με απόφαση του προέδρου. Να θυμίσω πως οι ΗΠΑ ανοίγουν και βάση στην Κύπρο.

Όσον αφορά αν θα αλλάξει κάτι η νέα κυβέρνηση, κατά την άποψη μου εδώ δεν ασκείται κάποια πολιτική μεταξύ των κυβερνήσεων, εδώ μιλάμε για την κρατική πολιτική των ΗΠΑ, αυτή ασκείται τώρα. Κι αυτό να το προσθέσω».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία8 λεπτά πριν

Στο κυνήγι των σπάνιων ορυκτών η Ελλάδα! Στόχος της Ευρώπης η απεξάρτηση από Κίνα

Σταθερά βήματα προς την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων πρώτων υλών κάνει η Ελλάδα, καθώς η συγκυρία έπειτα...

Ενδιαφέροντα37 λεπτά πριν

Το Geopolitico.gr χορηγός Επικοινωνίας του Intelligence & Security Forum

To Geopolitico.gr χορηγός Επικοινωνίας στο Intelligence & Security Forum, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους αναλυτές. Κλείστε θέση Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών...

Διεθνή1 ώρα πριν

Taipei Times: Τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια οι διώξεις Κινέζων κατασκόπων στην Ταϊβάν

Αυτοί οι κατάσκοποι, που λειτουργούν για λογαριασμό του Πεκίνου, έχουν διεισδύσει σε διάφορους τομείς της κοινωνίας της Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας μια...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Ινδικός Διαστημικός Οργανισμός έγραψε ιστορία! Εκτόξευσε δύο δορυφόρους στο διάστημα

Η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που πέτυχε αυτή την επιτυχία.

Διεθνή2 ώρες πριν

Free Armenian Hostages: Το Αζερμπαϊτζάν θα εξαπολύση άλλη μια εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της Αρμενίας

Οι άνθρωποι στην Αρμενία και τη διασπορά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οτιδήποτε προέρχεται από το αυταρχικό καθεστώς του Αλίγιεφ και...

Δημοφιλή