Αθλητικά
Τουρκική πρόκληση στο Καραϊσκάκη! Τζέκο και Καχβετσί έδειξαν τη σημαία με την ημισέλινο και προκάλεσαν τους Ολυμπιακούς
Με τον Έντιν Τζέκο δημιούργησε αρνητική εντύπωση στο «Γ. Καραϊσκάκης» όχι μόνο με την κακή του απόδοση, αλλά και με το γεγονός πως ασχολήθηκε με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Βόσνιος επιθετικός της Φενέρμπαχτσε άκουσε το γιουχάισμα του κόσμου, αφού ήταν εριστικός με τον τρόπο του.
Μετά από φάουλ που ζήτησε και με τους οπαδούς του Θρύλου να τον αποδοκιμάζουν για τον τρόπο που το έκανε, αποφάσισε να γίνει το «κόκκινο» πανί για την εξέδρα.
Πήγε προς το πέταλο και έδειξε την τουρκική σημαία που υπάρχει στη φανέλα της Φενέρ με συνέπεια να ακούσει νέα γιουχαΐσματα, κάτι που έκανε και ο Καβετζί μετά το 3-2.
Πάντως, πέρα από τις συγκεκριμένες στιγμές και όταν… κατάφερνε ο Τζέκο να έχει επαφή με τη μπάλα, ο κόσμος δεν ασχολήθηκε περισσότερο μαζί του.
Αντίθετα, οι Τούρκοι φίλοι της Φενέρ αποθέωσαν τον Βόσνιο για αυτή του τη συμπεριφορά.
ΠΗΓΗ: Gavros.gr
Αθλητικά
Όταν «τα σύνορα της καρδιάς μας» και η «Γαλάζια Πατρίδα» παίζουν… μπάλα!
Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν είναι όπιο του λαού, αλλά μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας
Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα από την Ιταλία του Μουσολίνι, τη Γερμανία του Χίτλερ μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν πάντα χρησιμοποιούσαν το ποδόσφαιρο ως εργαλείο
Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν είναι όπιο του λαού, αλλά μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας
Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης
Είναι γνωστό από την ιστορία ότι τα ολοκληρωτικά, διεφθαρμένα, φασιστικά καθεστώτα χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο για να επιβάλλουν (περαιτέρω) καταπίεση στους λαούς. Τα παραδείγματα πολλά, από την Ιταλία του Μουσολίνι και την Ισπανία του Φράνκο μέχρι τη Γερμανία του Χίτλερ, από τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου μέχρι την ανατολική Γερμανία του Χόνεκερ, από την Πορτογαλία του Σαλαζάρ, τη Αργεντινή του Βιντέλα και τη Χιλή του Πινοσέτ μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία περίπτωση που μας ενδιαφέρει πιο άμεσα, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, είχε σημειώσει πως ο δικτάτορας Αντόνιο Σαλαζάρ χρησιμοποιούσε το ποδόσφαιρο ως «όπιο» για να ελέγχει τους Πορτογάλους. Για την Τουρκία όμως ο Παμούκ έκανε την εξής αποκαλυπτική παραδοχή: « το ποδόσφαιρο στην Τουρκία μακάρι να ήταν το όπιο του λαού. Είναι, αντιθέτως, μια μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας. Και δεν έχει σημασία ποιος αναδεικνύεται νικητής γιατί ο εθνικισμός τρέφεται με καταστροφές, είτε είναι σεισμοί είτε είναι πόλεμοι, είτε ποδοσφαιρικοί αγώνες».
Ορθά επισημαίνει ο Παμούκ την ευθεία σχέση του ποδοσφαίρου με τους μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους στην κατοχική, αναθεωρητική, διεφθαρμένη, φασιστική Τουρκία. Εκτός βεβαίως από τη συνεχώς προβαλλόμενη εικόνα ότι ο Ερντογάν ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής και ότι ο «μεγάλος τιμονιέρης» μπορεί να κάνει ακόμη και «ποδιές» πριν από την έναρξη μεγάλων ποδοσφαιρικών αγώνα, οφείλουμε να σημειώσουμε ένα (από τα χιλιάδες) σημεία της χρησιμοποίησης του ποδοσφαίρου από τον τουρκικό εθνικισμό.
Η Μπασακσεχίρ, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Κωνσταντινούπολης η οποία αποχώρησε πριν τέσσερα χρόνια από αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί Σεν Ζερμέν γιατί, όπως ανέφερε, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση.
Το περιστατικό με τη «ρατσιστική» επίθεση που αναφέραμε ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για τα Γκεμπελικής έμπνευσης επικοινωνιακά Μέσα του Ερντογάν: σε γαλλικό έδαφος, ένας διαιτητής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ( UEFA) «επιτίθεται» σε μέλος τουρκικού συλλόγου, τη στιγμή που η Άγκυρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για «ρατσισμό», ενώ η Παρί η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή τον τουρκικό σύλλογο και αποχώρησε και αυτή από τον αγώνα, ανήκει στον Εμίρη του Κατάρ, δηλαδή το πιο στενό σύμμαχο και χρηματοδότη του Ερντογάν. Διαβάζεται και ως θεωρία συνωμοσίας ή τυχαίο γεγονός ή ως υπερβολή, αλλά σίγουρα για όσους παρακολουθούν και έχουν γνώσεις για την Τουρκία και τον Ερντογάν, τις συμμαχίες και οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός (του), δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά !
Η Μπασακσεχίρ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά αποτελεί το «όπλο» του καθεστώτος που κυβερνά την Τουρκία, δηλαδή ισλαμιστές, Κεμαλικοί, Ναζί Γκρίζοι Λύκοι, στρατιωτικοί, ναρκέμποροι, διακινητές, εγκληματίες, βιαστές, κλπ και χρηματοδοτείται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Ειδικότερα οι κύριοι χορηγοί της ομάδας Μπασακσεχίρ έχουν στενούς δεσμούς με το καθεστώς και ειδικότερα η Medipol, ένα δίκτυο κλινικών και νοσοκομείων υγείας το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας του Ερντογάν, Φαχρετίν Κόκα, ενώ το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που συνορεύει με το γήπεδο, θεωρείται το έργο –σύμβολο της ευμάρειας και της ευημερίας που έφερε ο Ερντογάν στην Τουρκία.
Η Μπασακσεχίρ είναι το σωματείο το οποίο αναδείχθηκε ως αντίπαλο δέος μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της πλατείας Τακσίμ το 2013, στις οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι οπαδοί των τριών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, της Φενερμπαχτσέ, της Γαλατασαράι και της Μπεσίκτας, οι οποίοι ζητούσαν ελευθερία και δημοκρατία…..
Η Μπασακσεχίρ , η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times είναι «η πιο φιλοκυβερνητική ομάδα της Τουρκίας», υιοθέτησε στην εμφάνισή της τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος (AKP) , πορτοκαλί και μπλε. Πριν από την έναρξη των εντός έδρας αγώνων, τα μέλη των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της, παιδιά, έφηβοι και νέοι εμφανίζονται με στολές Οθωμανών στρατιωτών (!), ενώ στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου προβάλλονται εικόνες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πλήττουν στόχους στη Συρία !
Στα γραφεία της ομάδας καθώς και στο προπονητικό της κέντρο υπάρχουν παντού φωτογραφίες του Ερντογάν, ο οποίος έχει διορίσει στο προεδρείο της ομάδας τον συγγενή του και πρώην στέλεχος του ΑΚΡ Γκοσκέλ Γκουμουσάντ.
Το 2014 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της ομάδας που έλαβε την ονομασία ενός ακόμη υποστηρικτή του Ερντογάν, του γνωστού Τούρκου προπονητή (και του Παναθηναϊκού πριν λίγο καιρό), Φατίχ Τερίμ, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί περιχαρής κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων μετά από νίκη της ομάδας του!
Στα εγκαίνια του γηπέδου ο Ερντογάν ως παλιός ποδοσφαιριστής, όπως γράφουν όλες οι βιογραφίες του, πήρε μέρος σε έναν αγώνα επίδειξης. Ο πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας ο οποίος υπερηφανεύεται για τους πέντε τίτλους που κέρδισε ως αρχηγός της ομάδας του Οργανισμού Τροχιοδρόμων και Διαχείρισης Σηράγγων της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1970, αφού σκόραρε ένα χατ τρικ (!), στη συνέχεια η Μπασακσεχίρ απέσυρε τη φανέλα της που φορούσε με το νούμερο 12, ενώ την ίδια στιγμή το τελετουργικό ολοκληρωνόταν από την εμφάνιση ενός υπερμεγέθους αγάλματός του με χιλιάδες εκστασιασμένους οπαδούς να αλαλάζουν…..
Έτσι (και ) το ποδόσφαιρο έχει μπει στην υπηρεσία του τουρκικού κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού , της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «συνόρων της καρδιάς μας» και κάθε μέσο που φέρει το καθεστώς πιο κοντά στη επίτευξη των στόχων του είναι ευπρόσδεκτο!
Και ένα υστερόγραφο με ελληνικό ενδιαφέρον: Πριν από δύο δεκαετίες είχε δολοφονηθεί από ανήλικο στην καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας ο πάστορας Αντρέα Σαντόρο. Ο ανήλικος αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά την πράξη του, πήγε στο γήπεδο της Τραπεζούντας («Τράμπζονσπορ») όπου αποθεώθηκε από τους χιλιάδες «φιλάθλους» της ομάδας. Η δολοφονία του «άπιστου», επιβεβαίωσε τη διαπίστωση του Παμούκ για το ρόλο του ποδοσφαίρου στην Τουρκία, στην προώθηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας!
Στο ίδιο γήπεδο πριν τρία χρόνια η Τραπεζούντα σπορ, μετεξέλιξη των ποδοσφαιρικών ομάδων που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες που ζούσαν στην πρωτεύουσα του Πόντου πριν τη Γενοκτονία, πήρε το πρωτάθλημα της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ομάδας για να ευχαριστήσει τους δύο Έλληνες (Μπακασέτα, Σιώπη) που συμμετείχαν στην κατάκτηση του τροπαίου, κάλεσε ένα διάσημο λυράρη από την Ελλάδα για να παίξει ανάμεσα στα άλλα τραγούδια και τον ύμνο της ομάδας που συμπεριλαμβάνει ποντιακή λύρα. Ωστόσο οι θυγατρικές οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων στην Τραπεζούντα, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, τρομοκρατώντας οποιονδήποτε θα ξέφευγε από την εθνικιστική πεπατημένη και έτσι η διοίκηση της ομάδας αναγκάστηκε να συμμορφωθεί, για το καλό της….
Τέλος, πάντα στο ίδιο κλίμα, ας θυμηθούμε το μπούλιγκ που δέχτηκαν οι Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν σε τουρκικές ομάδες όταν δεν κράτησαν το πανό με τον Κεμάλ τη 19η Μαΐου, αλλά και την εκδήλωση που έγινε λίγες μέρες πριν στην Αθήνα για τον αθλητισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όσα ειπώθησαν. Πλέον «τα σύνορα της καρδιάς μας» και η «Γαλάζια Πατρίδα» παίζουν ποδόσφαιρο εντός αλλά και εκτός έδρας…..
Αθλητικά
Συγκίνηση! Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη στα μουσεία της ΑΕΚ – Δέος μπροστά στα άμφια στην επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά
Διαβάστε τι έγραψε ο ηγέτης της Ορθοδοξίας κατά την παρουσία του στη Νέα Φιλαδέλφεια την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
Συγκινημένος ο Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου χωροστάτησε στα θυρανοίξια του ναΐσκου του Αρχάγγελου Μιχαήλ και επισκέφτηκε τα μουσεία στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Διαβάστε τι έγραψε ο ηγέτης της Ορθοδοξίας κατά την παρουσία του στη Νέα Φιλαδέλφεια την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε ιστορικές προεκτάσεις. Ο ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις (και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου παρόντος) που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνος, ως προσκεκλήμενος του Μητροπολίτη Γαβριήλ. Το ποίμνιο της περιοχής υποδέχτηκε τον ανώτατο ποιμένα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια ο προκαθήμενος του πατριαρχικού θρόνου συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στην Πλατεία Πατριάρχου και χωροστάτησε στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αρχάγγελου Μιχαήλ που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη μνήμη του δολοφονημένου οπαδού της Ένωσης Μιχάλη Κατσούρη.
Ο Πατριάρχης για πρώτη φορά στην ιστορία επισκέφτηκε το γήπεδο της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού και τα μουσεία Προσφυγικού Ελληνισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ, στα οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκινητικά ήταν οι σκέψεις και οι ευχές που μοιράστηκε ο Βαρθολομαίος στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, τις οποίες μοιράζεται το Geopolitico.gr:
«Είναι δικαιολογημένη η συγκίνησις κάθε επισκέπτου του μουσείου τούτου του Ποντιακού Ελληνισμού διότι αντιθανατίζει και διαιωνίζει τραγικά γεγονότα και ιστορίες του Γένους εις τον Αγιοτόκον Πόντον. Το επεσκέφθημεν πλειστάκις προσεκυνήσαμεν εις τα εναπομείναντα σεβάσματα και προσκυνήματά του και ηξιώθημεν να ιερουργήσωμεν εις το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού την Παναγίαν Σουμελάν, όχι άπαξ, αλλά δεκάκις.
Αιωνία η μνήμη των προγόνων της ποντιακής γης και συγχαρητήρια εις τους συντηρητάς της μνήμης των, άλλως τε και δια του μουσείου τούτου.
Διάπνοος προς Θεόν ευχέτω
ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος
22.11.2024», αναφέρει ο Πατριάρχης στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
Όπως παρατηρείτε, αν και ο τίτλος του Μουσείου αφορά όλον τον προσφυγικό ελληνισμό, ο Πατριάρχης αναφέρεται ειδικά στον ποντιακό χαρακτήρα του. Αφενός αυτό γίνεται λόγω της καταγωγής του Δημήτρη Μελισσανίδη, του προηγούμενου ηγέτη της ΑΕΚ που έχτισε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφετέρου εξαιτίας της ιδιαίτερης αγάπης που έχει ο Βαρθολομαίος για τον μαρτυρικό Πόντο.
Τα κειμήλια που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη
Μιλώντας στο Geopolitico.gr, η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Μαυροπούλου, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πατριάρχη, η οποία διήρκησε 45 λεπτά. «Υπήρχε μία κατάνυξη και μόνο με την παρουσία του. ¨Ηταν πολύ γλυκός και συγχρόνως σοβαρός και πράος. Συγκινήθηκε πάρα πολύ και ρωτούσε συνεχώς. Έμενε σε κάθε βιτρίνα, παρατηρούσε, και στάθηκε στην προθήκη με τα άμφιά του από την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Στην ξενάγηση εστιάσαμε στα άμφιά του, λέγοντας, ότι έχουμε αυτό το κειμήλιο από τον πατριάρχη μας στην πρώτη λειτουργία που τελέστηκε στην ιστορική μονή μετά από 88 χρόνια. Μπορεί να μη συνδέονται με το τότε ωστόσο υποδηλώνουν τη σχέση του τότε με το σήμερα.
Μου έκανε εντύπωση, ότι έκατσε αρκετά στις φωτογραφίες. Όταν φτάσαμε στο δεύτερο πιάνο και πριν προλάβω να πω ότι είναι ένα όργανο από διαφορετικές περιοχές που δείχνει το επίπεδο των Μικρασιατών, αναρωτήθηκε για την ύπαρξη και δεύτερου παρόμοιου μουσικού οργάνου. Έμεινε επίσης στη φωτογραφία του Ιάκωβου Μελισσανίδη του παππού του Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία και φυσικά ένα μήνυμα αναγέννησης, όπως και τα στέφανα πρόσφυγα απ’τη Σμύρνη, τα οποία έγιναν και στέφανα για το γάμο του εγγονού του τη δεκαετία του ’60 λόγω φτώχειας. Στάθηκε ακόμα και στα σημειώματα τα ιδιόχειρα του Καζαντζίδη, αλλά και του Ωνάσση. Επίσης απόλαυσε το οπτικοακουστικό δρώμενο του πυρρίχιου χορού. Έγραψε πολύ θερμά λόγια στο βιβλίο εντυπώσεων και φωτογραφήθηκε μπροστά στη φράση που είχε πει το 2004, ότι η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν».
Δεν ξεχνά την επίσκεψη της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον ο Πατριάρχης έδειξε και κατά την επίσκεψή του στο μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ. Όπως αναφέρει στο Geopolitico.gr ο διευθυντής του μουσείου Γεράσιμος Γασπαρινάτος, « του άρεσε το κομμάτι που αφορούσε την ίδρυση της ομάδας και τους ιδρυτές. Για όλα τα εκθέματα έδειξε ενδιαφέρον. Του δείξαμε τα σημεία που υπάρχει και ο ίδιος, πράγμα για το οποίο δεν το γνώριζε και χάρηκε.
Είδε με σπουδή τη ρέπλικα της πρώτης φανέλας που φορούσε η ΑΕΚ στο φιλικό με τη Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη πριν είκοσι χρόνια και γενικά τα πράγματα που αφορούσαν εκείνη την επίσκεψη, την οποία θυμάταν πάρα πολύ καλά. Ήταν πολύ ευδιάθετος και ζωηρό ενδιαφέρον για τα εκθέματα του μουσείου», ανέφερε ο κ. Γασπαρινάτος και αποκάλυψε τι ευχήθηκε στον Πατριάρχη όταν αποχώρησε: «Του είπα μας ευλογήσατε στα 80 και στα 100 χρόνια, να μας ευλογήσετε ξανά και στα 120».
Αθλητικά
Ποιός ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Πατριάρχη στο Μαξίμου;
Τί ειπώθηκε μεταξύ Βαρθολομαίου και Μητσοτάκη;
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 η Νέα Φιλαδέλφεια και η οικογένεια της ΑΕΚ έζησε ιστορικές στιγμές. Η αναφορά γίνεται για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χωροστάτησε στις τελετές και εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολης Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος. Ο αρχηγός της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχε ενεργά στην ονοματοδοσία της πλατείας Πατριάρχου, προς τιμήν του Πατριάρχου Κωνσταντίνου, για τον οποίο αξίζουν να αναφέρουμε μερικά λόγια, πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα μας, μιας και οι Ενωσίτες είναι νοσταλγοί της ιστορίας.
***Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’ ήταν εξόριστος και ανταλλάξιμος ιεράρχης. Εξελέξη Πατριάχης στις 17 Δεκεμβρίου 1924 . Ενάμιση μήνα αργότερα όμως και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι τουρκικές αρχές τον απέλασαν θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο και μετά από εξάμηνη διαμονή στη συμπρωτεύουσα μετακόμισε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, όπου εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση υπέρ των Προσφύγων και απελαθέντων στην Ελλάδα Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών και Ποντίων.
Όπως μαθαίνουμε από εκκλησιαστικές πηγές, με ενέργειες του και σε συνεργασία με τον εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη παραχωρήθηκε, με την μεσολάβηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ο χώρος που σήμερα βρίσκονται το Στάδιο της ΑΕΚ και ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος μάλιστα εκοιμήθη στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2011 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκαν στο Νεκροταφείο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή δίπλα στους τάφους των υπολοίπων Πατριαρχών.
*** Ο Πατριάρχης στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη μνήμη του δολοφονημένου Μιχάλη Κατσούρη βρέθηκε δίπλα στη μητέρα του αδικοχαμένου οπαδού της ΑΕΚ. Μάλιστα συγκατάνεψε κουνώντας την κεφαλή της στα λόγια του Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε για “αγριότητα και δολοφονικά ένστικτά άνθρωπων που ουδεμία σχέση έχουν με τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλας”.
Ο Μιχάλης υπήρξε “θύμα τύφλης και αιμοχαρούς οπαδικής βίας, την οποία απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με αγανάκτηση”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.
***Ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ δεν ήταν μόνο η παρουσία του Πατριάρχη αυτή καθαυτή, στα θυρανοίξια και τα μουσεία της ομάδας, στα οποία ξεναγήθηκε, αλλά και η συμπαρουσία δίπλα του των δύο ηγετών της ομάδας, του αποχωρήσαντα Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος εκκίνησε τη διαδικασία αναγέννησης της ομάδας το 2013, την επανέφερε στις εργοσταστιακές της ρυθμίσεις με την επιστροφή της σε μονοπάτια επιτυχιών και τίτλων και κυρίως έχτισε το σπίτι της στην ιστορική της έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και του νυν μεγαλομετόχου Μάριου Ηλιόπουλου.
Μάλιστα ο λόγος που εκφώνησε ο ιδιοκτήτης της Ένωσης είχε πολλά κοινά σημεία με αυτά του Πατριάρχη. Αμφότεροι στάθηκαν στην ιδέα και το πνεύμα που εκπροσωπεί επαξίως η ομάδα του “Δικέφαλου” αετού, στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση με κάθε ευκαιρία δημοσίως ο Μάριος Ηλιόπουλος. Μάλιστα και οι δύο ομιλίες ολοκληρώθηκαν με το «ζήτω η ΑΕΚ».
*** Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφίχθη στην Αθήνα με το ιδιωτικό τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το αεροπλάνο καθυστέρηση να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη λόγω του χιονιά που αντιμετώπισε πετώντας πάνω από την Ουγγαρία. Συνήθως ο Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί στα ταξίδια του το αεροπλάνο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος φέρει τίτλο του Μέγα Άρχοντος Λογοθέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βέβαια και ο εμβληματικός παράγοντας της ΑΕΚ έχει στενούς δεσμούς με το Φανάρι.
Πριν δέκα χρόνια είχε τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του και την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα ο «Τίγρης» είχε γράφει ιστορία με την τιμή που του αποδόθηκε γιατί ήταν η πρώτη φορά από το 1453 που αλώθηκε η Πόλη που απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντος Κουραπαλάτου, το οποίο ως αξίωμα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι και με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων του δημοσίου βίου.
***Ο Πατριάρχης αναμένεται να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη πάλι με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη, αφού βέβαια προηγουμένως επισκεφτεί τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Όπως πληροφορούμαστε, ο Βαρθολομαίος θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητήματα που αφορούν τη μονιμοποίηση της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: Sportdog.gr
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra