Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ερντογάν: H Τουρκία, σημαιοφόρος του Ισλάμ – Οι Νεοναζί κυρίευσαν την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

Ως ένα έθνος, που φέρει τη σημαία του Ισλάμ εδώ και αιώνες και που θα συνεχίσει με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα να τηρεί τον ίδιο χαρακτήρα, παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα την Τουρκία, υιοθετώντας ξανά μια ακραία αντι-δυτική ρητορική ενάντια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ και λέγοντας ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράσσουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας».

«Όπου κι αν ζούμε, πρέπει να είμαστε δυνατοί ως έθνος. Η αδυναμία δεν ταιριάζει στα παιδιά ενός έθνους που είναι ο σημαιοφόρος του Ισλάμ για αιώνες και του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη νίκες», είπε στη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο προς τους συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εκπαίδευσης της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Η νεοναζιστική τρομοκρατία κυρίευσε την Ευρώπη

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, έχει κυριευτεί από τη «νεοναζιστική τρομοκρατία», όπως την αποκάλεσε, που συχνά κρύβεται πίσω από την «ελευθερία της σκέψης» και απειλεί τη ζωή και την ακεραιότητα των Τούρκων και όλων των μουσουλμάνων και των μεταναστών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο στόχος της Δύσης είναι πάντα η Τουρκία.

«Σήμερα, περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπων μας ζουν στην Ευρώπη. Σχεδόν οι μισοί διαμένουν στη Γερμανία. Οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Η προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του κράτους μας.

Οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και μεταναστών συγκαλύπτονται κατά την έρευνα. Ορισμένες πράξεις αποκαλούνται ‘ελευθερία σκέψης’. Σήμερα, η νεοναζιστική τρομοκρατία, που τροφοδοτείται από το μίσος κατά των Τούρκων και των Μουσουλμάνων, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που απειλεί τη ζωή και την περιουσία του λαού μας. Είναι ντροπή και σκάνδαλο για τις δυτικές δημοκρατίες. Όλοι οι πολιτικοί σκέφτονται πώς να επιτεθούν πρώτα στην Τουρκία. Αυτοί που το κάνουν κρύβονται πίσω από τις έννοιες της ελευθερίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις αυξάνονται. Ο μοναδικός στόχος αυτών των εκστρατειών είναι να φιμώσουν την Τουρκία».

Καμία γενναία καρδιά δεν βρέθηκε να πει ‘φτάνει πια’ στο Ισραήλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την απάθεια των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στη Γάζα και με έντονες εκφράσεις και ευθεία κριτική απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, διατράνωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη που αντιτίθεται στην ατιμωρησία και τη βαρβαρότητα.

«Η Τουρκία έχει λάβει μία γενναία στάση στην κρίση της Γάζας που συνεχίζεται εδώ και 7 μήνες.

Διατηρούμε αυτή τη στάση παρόλες τις πιέσεις του σιωνιστικού λόμπι. Συνεχίζουμε να αποκαλούμε τον τύραννο τύραννο και τον καταπιεσμένο καταπιεσμένο. Παρακολουθούμε με προσοχή την υποκριτική πολιτική όσων μάς δίνουν μαθήματα ελευθερίας στη σφαγή της Γάζας, την ώρα που παρακολουθούν τους θανάτους 35 χιλιάδων Παλαιστινίων. Δεν είπαν ούτε μια φράση για τους περισσότερους από τους 1402 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους. Το Ισραήλ μετέτρεψε νοσοκομεία, τζαμιά και εκκλησίες σε ερείπια. Στοχεύουν σχολεία και ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για φαγητό. Διέπραξε μαζικές δολοφονίες. Κι όσο αυτή η βαρβαρότητα διαπράττονταν, καμία χώρα εκτός από μια χούφτα ευσυνείδητων πολιτικών δεν μίλησε. Δεν υπήρξε ούτε μία γενναία καρδιά να πει στο Ισραήλ ‘φτάνει πια’. Δεν είχαν καν το σθένος να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Συνέχισαν τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη. Ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί σε ορισμένα πανεπιστήμια αναγνωρισμένου κύρους αντιδρούν στη σφαγή. Εκτίθενται στη βία και τα βασανιστήρια. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται. Αυτοί που θεωρούνται απόστολοι της δημοκρατίας δεν λένε ούτε μια λέξη για τα γεγονότα αυτά. Περιμένουν να ηρεμήσουν τα πράγματα. Γιατί τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράσσουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας. Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό στα μάτια τους. Αυτοί που στοχοποιούν εμάς και τη χώρα μας δεν θα φτάσουν πουθενά μετατρέποντας την Τουρκία σε εχθρό. Ό,τι και να κάνετε, ο αντισημιτικός λεκές δεν θα μας λερώσει. Όπως ακριβώς αντιτιθέμεθα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, έτσι απορρίπτουμε και τον αντισημιτισμό. Στόχος μας είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να ανοίξουμε το δρόμο για μια λύση δύο κρατών. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα τέτοιο κλίμα ειρήνης στην περιοχή μας».

Δεν πάει ο Ερντογάν, αλλά στέλνει υπουργούς του στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο στέλνει τους υπουργούς Ενέργειας και Εμπορίου, καθώς και τον πρόεδρο του κορυφαίου οργανισμού προμηθειών άμυνας για να συμμετάσχουν στην αμερικανοτουρκική διάσκεψη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές.

ΠΗΓΗ: SigmaLive.com

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνέντευξη συμβούλου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή στη Le Point: Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, ο ρόλος της Τουρκίας σε Συρία-Γάζα και στο βάθος… Ιράν

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι όρισε τον Αμερικανολιβανέζο επιχειρηματία Μασάντ Μπούλος ως ειδικό σύμβουλο για την Μέση Ανατολή. Σε ηλικία 53 ετών, ο επί χρόνια ρεπουμπλικανός, που έχτισε την περιουσία του πουλώντας αυτοκίνητα στη Νιγηρία, δεν είναι άλλος από τον πατέρα ενός από τους γαμπρούς του Αμερικανού προέδρου. Μπήκε στον στενό κύκλο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου μετά το γάμο, το 2022, του γιου του Μάικλ Μπούλος με την Τίφανι Τραμπ, μια από τις κόρες του εκλεγμένου προέδρου.

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Le Point : Πώς νιώθετε ως ο νέος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή ;

Είναι μεγάλη μου τιμή που διορίστηκα από τον Πρόεδρο Τραμπ για να είμαι μέλος της ομάδας του και ταυτόχρονα είναι μεγάλη ευθύνη να πρέπει να εργαστείς σε μια περιοχή που υποφέρει εδώ και αρκετό καιρό. Το όραμα είναι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας για να δουλέψουμε και ελπίζουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι βιώσιμο για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Le Point : Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο επείγον ζήτημα στη Μέση Ανατολή ;

Το πρώτο θέμα στο οποίο υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η συμφωνία πριν από μια εβδομάδα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, για την οποία μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και για τις δύο χώρες, η σημασία της οποίας θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι πολύ περιεκτική και καλύπτει όλα τα απαραίτητα σημεία. Υπήρξε μια παρεξήγηση στην αρχή, ειδικά στον Λίβανο, όπου πίστευαν ότι αυτό το έγγραφο κάλυπτε μόνο την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι αλλά αυτό δεν ισχύει. Αφορά ολόκληρη τη χώρα και τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Το κείμενο είναι πολύ ακριβές ως προς την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είτε του 1701 είτε του 1559. Έτσι, μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών και υπηρεσιών έχουν το δικαίωμα να κατέχουν όπλα στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων ο λιβανικός στρατός, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, οι τελωνειακές υπηρεσίες και η δημοτική αστυνομία.

Le Point : Αν και δεν την κατονομάζετε, αρνείστε επομένως στην Χεζμπολάχ να έχει όπλα. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο ;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και όχι εύκολη. Επιτρέψτε μου να σας πω ήδη ότι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν το 70% των στρατηγικών όπλων και των αποθηκών πυραύλων και drone καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Για ό,τι απομένει, εναπόκειται στο λιβανικό κράτος και επομένως στον λιβανικό στρατό να αφοπλίσει τις μιλίτσιες και τις παραστρατιωτικές ομάδες. Προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μέρα και θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών δίνει σε κάθε περίπτωση στον λιβανικό στρατό το περιθώριο για να ξεκινήσει την εφαρμογή της. Σύμφωνα με το κείμενο, ο στρατός είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής όπλων από τα συριακά σύνορα, το αεροδρόμιο της Βηρυτού ή το λιμάνι της πρωτεύουσας, τα οποία βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχό του.

Le Point : Ισχύει όμως αυτή η συμφωνία, με τις αρχές του Λιβάνου να καταγγέλλουν πολυάριθμες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον ισραηλινό στρατό;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια αλλά βλέπουμε το ίδιο πράγμα και από την άλλη πλευρά. Δεν είναι έκπληξη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δοκιμαστική περίοδο 60 ημερών και το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας μιλά για το δικαίωμα κάθε μέρους να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Le Point : Τι ακριβώς ρόλο διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρακολούθηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ;

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συμφωνία είναι η επιτροπή παρακολούθησης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία πρέπει να επαληθεύσουν ότι όλες οι λεπτομέρειες εφαρμόζονται πράγματι επί τόπου. Διότι αν το ψήφισμα 1701 δεν εκτελέστηκε καθόλου όταν εγκρίθηκε το 2006, είναι ακριβώς επειδή τότε δεν υπήρχε μηχανισμός που να διασφαλίζει την εφαρμογή του. Αυτό το σφάλμα διορθώθηκε με αυτό το συμφωνητικό.

Le Point : Πιστεύετε ότι οι Λιβανέζοι βουλευτές θα πρέπει να βιαστούν να διορίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου ;

Νομίζουμε ότι έχουν χρόνο. Στις 9 Ιανουαρίου (ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο), θα έχουν περάσει δύο χρόνια και δύο μήνες από τότε που δεν υπάρχει πρόεδρος στον Λίβανο. Κατά τη γνώμη μου, οι Λιβανέζοι μπορούν να περιμένουν άλλους δύο ή τρεις μήνες για να διορθώσουν τα πράγματα, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας πακέτου. Δεν πρέπει να βιαστούν να εκλέξουν οποιονδήποτε και όπως να’ ναι. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της απόλυτης πλειοψηφίας των εκπροσώπων του λιβανικού λαού και να μην έχουμε εκλογή προέδρου με μόλις 65 ψήφους.

Le Point : Τι εννοείτε ως συνολική συμφωνία πακέτου ;

Μια συμφωνία στην οποία θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, των θεσμών του – δικαστικών και στρατιωτικών –, σεβασμός της δημοκρατίας και του λιβανικού Συντάγματος, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Όλες αυτές οι πτυχές είναι πολύ σημαντικές. Θα είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το Συμβούλιο Υπουργών και να γνωρίζουμε ποιος θα προεδρεύει, ποια κόμματα θα εκπροσωπούνται και ποιο θα είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής τους, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιπολίτευση, η οποία σήμερα αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του Κοινοβουλίου, θα εκπροσωπείται με τρόπο ακέραιο .

Le Point : Στη Συρία, πώς αναλύετε την πρόσφατη αιφνιδιαστική κατάληψη του Χαλεπίου από τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς αντάρτες ;

Είναι πολύ περίπλοκο να διατυπωθεί άποψη αυτή την στιγμή. Τα πράγματα συμβαίνουν τόσο γρήγορα στη Συρία και μπορούν να αλλάξουν από τη μια ώρα στην άλλη. Φυσικά θα υπάρχουν ρόλοι για την πλευρά της Τουρκίας, της Ρωσίας και, φυσικά, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, αλλά προτιμώ να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή γιατί οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ γρήγορες.

Le Point : Θα επιθυμεί η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να διευκολύνει τη μετάβαση της εξουσίας στη Δαμασκό ή, αντίθετα, να αποκαταστήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ;

Δεν μπορώ να σας πω.

Le Point : Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε τη Δευτέρα για τη Γάζα δίνοντας τελεσίγραφο στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους. Πώς σκοπεύει να αποστασιοποιηθεί από τον Τζο Μπάιντεν σε αυτό το θέμα;

Ο πρόεδρος είναι σαφέστατος ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος σήμερα να καθυστερεί η απελευθέρωση των ομήρων. Ο πόλεμος ουσιαστικά έχει τελειώσει. Δεν έχει απομείνει ουσιαστικά καμία σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα. Απομένει μόνο το ζήτημα των ομήρων και τα μέρη έχουν ήδη συμφωνήσει αρκετές φορές για ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένα πρόσωπα από την πλευρά των Παλαιστινίων αλλά κατά τα άλλα και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις γενικές γραμμές μιας συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Η μοίρα τους δεν πρέπει να συνδεθεί με άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την επόμενη μέρα στη Γάζα. Αρκετές χώρες βοηθούν επί του παρόντος στην επίτευξη αυτού του στόχου, είτε πρόκειται για την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ ή ακόμα και την Τουρκία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της Χαμάς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Le Point : Αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε ότι η Τουρκία πρέπει να αντικαταστήσει το Κατάρ ως μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Πολιτειών και Χαμάς ;

Όχι, μίλησα για την Τουρκία γιατί τώρα φιλοξενεί υψηλά στελέχη της Χαμάς και έχει επιρροή πάνω τους. Δεν μιλώ για αυτή τη χώρα για να παράσχει κάποιου είδους leadership επί του θέματος. Φυσικά το Κατάρ συνεχίζει να έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και η Αίγυπτος.

Le Point : Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Γάζας, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί υπουργοί μιλούν ανοιχτά για επανεποικισμό του παλαιστινιακού θύλακα. Ποια είναι η γνώμη σας ;

Δεν έχουμε ακόμα αναλάβει την εξουσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να διαχειρίζεται την αμερικανική διπλωματία. Εμείς δεν λέμε παρά μόνο τη γνώμη μας και δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλά σχέδια σήμερα και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αν και μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό που εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ στο χθεσινό του tweet είναι ότι δεν πρέπει να συνδέσουμε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Γάζας με την υπόθεση των ομήρων. Το πρώτο πράγμα είναι να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι και να πραγματοποιηθεί αυτή η ανταλλαγή. Στη συνέχεια, μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα τα άλλα σημεία.

Le Point : Η βόρεια Γάζα δεν πολιορκείται ακόμα από τον ισραηλινό στρατό ;

Ναι, ναι, φυσικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συμφωνία, την οποία όλοι έχουμε δει ή ακούσει, εμπίπτει στο πλαίσιο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Le Point : Στη Δυτική Όχθη, θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει την καθαρή και απλή προσάρτηση από το Ισραήλ αυτού του παλαιστινιακού εδάφους όπως ζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ;

O Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη αναφερθεί δημόσια σε αυτά τα ζητήματα και η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη εφαρμόσει πολιτικές που σχετίζονται με όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει μια πολύ σαφής και πολύ ακριβής πολιτική για αυτό το θέμα, την οποία θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε.

Le Point : Θα μπορέσει ο Πρόεδρος Τραμπ να προχωρήσει στην αναβίωση των Συμφωνιών του Αβραάμ επιτυγχάνοντας την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ χωρίς την απόκτηση ενός Παλαιστινιακού κράτους σε αντάλλαγμα ;

Πιστεύω ότι το ζήτημα ενός οδικού χάρτη που θα οδηγούσε σε ένα παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι βέβαιο ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σαουδική Αραβία δεν απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σήμερα αλλά ζητά τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για αυτό το θέμα, αυτό είναι όλο. Αν κοιτάξετε το σχέδιο που προτάθηκε το 2020 από τον Πρόεδρο Τραμπ μιλούσε πολύ καθαρά για ένα πιθανό παλαιστινιακό κράτος.

Le Point : Αυτό το παλαιστινιακό κράτος δεν έχει συρρικνωθεί ;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι λεπτομέρειες απορρίφθηκαν και από τις δύο πλευρές, και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστίνιους. Αλλά μιλάω εδώ μόνο για την αρχή ενός παλαιστινιακού κράτους που περιείχε η πρόταση του Προέδρου Τραμπ. Σήμερα, η προτεραιότητα του προέδρου είναι η επανέναρξη των συζητήσεων για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με πρώτη φυσικά τη Σαουδική Αραβία. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και ο Πρόεδρος το είπε, ότι μόλις καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για το Ισραήλ, θα υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα αραβικές χώρες που θα είναι άμεσα έτοιμες να ακολουθήσουν το ίδιο βήμα.

Le Point : Είναι το Ιράν η κύρια πρόκληση της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ;

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκάθαρος ότι δεν θέλει το Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα. Φυσικά, θα ασκήσει και πάλι τη «μέγιστη πίεση» του εναντίον του Ιράν και έχετε δει ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Αμέσως μετά την εκλογή του, το Ιράν άρχισε να αλλάζει τις πολιτικές του στην περιοχή. Το είδαμε αυτό με τη συμφωνία που συνήφθη στον Λίβανο και το βλέπουμε σήμερα και στη Συρία.

Le Point : Οι Ιρανοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τις περιφερειακές τους πολιτικές και ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει αρκετές φορές ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία.Ποια είναι η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη ;

Δεν μίλησε για αλλαγή καθεστώτος αλλά μόνο για πυρηνική συμφωνία, καθώς και για το γεγονός ότι ήταν έτοιμος να κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις με το σημερινό καθεστώς. Αλλά υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά σημεία στα μάτια του : το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις χώρες του Κόλπου. και τέλος το πρόβλημα που θέτουν οι ιρανοί proxies στην περιοχή, είτε στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Ιράκ ή στην Υεμένη. Πέρα από αυτούς τους τρεις τομείς, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει μιλήσει για αλλαγή καθεστώτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία ανησυχούν για τις προόδους των τζιχαντιστών ανταρτών στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάληψη της δεύτερης πόλης της χώρας, του Χαλεπίου.

Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.’’

Εδώ και χρόνια ενημερωνόμαστε για τους αγαπητούς Χριστιανούς της Συρίας και τους αγώνες τους για επιβίωση σε ένα ασταθες περιβάλλον.Οι τελευταίες όμως εξελίξεις στο Συριακό Πολεμικό Μέτωπο επαναφέρουν τους διωγμους τους με ένταση και σκληρότητα.Γι αυτό επιχειρούμε μια πρώτη ενημέρωση από διεθνείς πηγες για την τωρινή κατάσταση διωξεων και όσες προηγήθηκαν.

Πρωτα δημοσιεύουμε ένα μικρο ιστορικό από γνωστές δημόσιες πηγές..

‘’Ωστόσο, η χριστιανική κοινότητα της Συρίας έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων και σοβαρών διώξεων , των εκτοπισμών και της μετανάστευσης . Οι χριστιανοί στη Συρία αποτελούσαν περίπου το 10% του προπολεμικού συριακού πληθυσμού, αλλά τώρα αποτελούν λιγότερο από 2%, πέφτοντας από 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε μόλις 300.000 το 2022 λόγω των εκτεταμένων διώξεων από ισλαμιστές τρομοκράτες και των επιπτώσεων του συριακού εμφυλίου πολέμου . Οι Χριστιανοί στη Συρία έχουν επίσης υποστεί βία και διακρίσεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Οι εκκλησίες τους έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικό αρχηγείο και η περιουσία τους κατασχέθηκε. Έκτοτε, οι διώξεις των χριστιανών στη Συρία εντάθηκαν περαιτέρω.  Στο Χαλέπι , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το ποσοστό των χριστιανών κατοίκων μειώθηκε από 12% προπολεμικά σε 1,4% το 2023 με περισσότερες από 20 εκκλησίες να έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πόλη Idlib έχει ερημωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον χριστιανικό πληθυσμό της υπό ισλαμιστική κυριαρχία .  Ορισμένες κυβερνήσεις και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυρίστηκαν ότι η δίωξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική , ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ , συνιστά πράξη γενοκτονίας . 

Το μεγαλύτερο χριστιανικό δόγμα της χώρας είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας  ακολουθούμενη στενά από τη Μαρωνιτική Εκκλησία και την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής . Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία Προτεσταντών στη χώρα.’’

Μια παλαια παρέμβαση από Αμερικάνικο Οργανισμο

‘’

Οι Χριστιανοί ζουν στη Συρία από τον πρώτο αιώνα και οι Χριστιανοί της –Ελληνορθόδοξοι, Μελκίτες, Σύριοι Ορθόδοξοι, Χαλδαίοι, Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής, Ευαγγελικοί και άλλοι– αριθμούσαν πάνω από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού πριν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η πλειοψηφία των Χριστιανών της Συρίας ζει σε εδάφη που κυβερνάται από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Ορισμένοι Χριστιανοί, ιδιαίτερα εκείνοι στη βορειοανατολική Συρία, έχουν ενταχθεί σε αμυντικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να πολεμήσουν το ISIS και άλλους βίαιους εξτρεμιστές. Οι χριστιανοί εκεί έπαιξαν επίσης ρόλο στη δημιουργία αυτοδιοικούμενων δημοκρατικών ζωνών που προωθούν τα ίσα δικαιώματα.

Προκειμένου να προστατεύσει και να διατηρήσει την αρχαία χριστιανική κοινότητα στη Συρία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της παρουσίας τους στη Συρία και στην περιοχή.{OPEN DOORS..USA]

‘’

Η Catholic Herald και το δημοσίευμα για τους Χριστιανούς της Συρίας

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία φοβούνται μετά την προέλαση των ισλαμιστών

Ο GK Chesterton, ο μεγάλος δοκιμιογράφος και δημιουργός του φανταστικού ντετέκτιβ Πατέρας Μπράουν, περιέγραψε κάποτε την Catholic Herald ως τη μόνη εφημερίδα που εμπιστευόταν.

Είμαστε ο χρυσός κανόνας της καθολικής γραφής ειδήσεων, αναλύσεων και πολιτισμού από τον 19ο αιώνα.

Η Catholic Herald είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόπιστες καθολικές εκδόσεις στον κόσμο. Ιδρυθείσα στο Λονδίνο το 1888 – – έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο και πάνω από 130 χρόνια σοφίας και καλύπτει ειδησεογραφικά ολες τις εξελίξεις που αφορούν τις διώξεις των Χριστιανών παγκοσμίως

Στους συντελεστές μας όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνονται σπουδαίοι συγγραφείς όπως η Evelyn Waugh, η Hilaire Belloc και ο Graham Greene.

Πρόσφατα η Catholic Herald δημοσίευσε το πιο κάτω άρθρο το οποίο ξεκαθαρίζει τις διώξεις των Χριστιανών στο Χαλέπι

‘’ Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.’’

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία ανησυχούν για τις προόδους των τζιχαντιστών ανταρτών στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάληψη της δεύτερης πόλης της χώρας, του Χαλεπίου.

Οι αντάρτες έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στις εκκλησίες και οι επίσκοποι όλων των δογμάτων καλούν για ενότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι μάχες υπό την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Hayat Tahrir alSham (HTS) και άλλων ένοπλων φατριών, έχουν κατακλύσει τμήματα του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, αποσταθεροποιώντας τις μέτωπες που βρίσκονταν σε αδιέξοδο από το 2020.

Το HTS υποστηρίζεται από την Τουρκία και έχει δράσει με διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του «Jabhat alNusra», και είναι ένα ιδεολογικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη του Χαλεπίου, μια βόμβα έπεσε στο Φραγκισκανικό συγκρότημα του Κολλεγίου Terra Santa.

«Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξαν θύματα ή θύματα, μόνο το κτίριο υπέστη ζημιές. Οι μοναχοί μας και οι πιστοί της ενορίας είναι όλοι καλά», είπε ο Φραγκισκανός πατήρ Francesco Patton, ο Custos των Αγίων Τόπων.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους από την Curia μας. Προς το παρόν μας ενημερώνουν για την αυξανόμενη ένταση και τον φόβο του άμαχου πληθυσμού του Χαλεπίου για τις απρόβλεπτες εξελίξεις της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

«Καλούμε τους μοναχούς μας, τους χριστιανούς των Αγίων Τόπων και όλες τις εκκλησίες να προσευχηθούν μαζί μας για την ειρήνη στη Συρία, που μαρτύρησε από πολλά χρόνια πολέμου και βίας. Ο λόγος του Θεού αυτής της πρώτης Κυριακής της Παρουσίας μας προσκαλεί να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για μια προοπτική ειρήνης. Ας δεχθούμε αυτήν την προτροπή και ας προσευχηθούμε να επιτευχθεί για τους Σύρους αδελφούς και αδελφές μας», πρόσθεσε ο Πάτον.

Το In Defence of Christians (IDC), μια οργάνωση υπεράσπισης των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, με έδρα τις ΗΠΑ, λέει ότι «παραμένει σε εγρήγορση» για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Σύρους Χριστιανούς.

Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.

«Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει την αρχαία πόλη και έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό. Οι Χριστιανοί που έχουν παραμείνει στο Χαλέπι ζουν σε σημαντικό φόβο, καθώς η βία κατά των χριστιανών μπορεί να ενταθεί γρήγορα. Η IDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IDC.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IDC Richard Ghazal σημείωσε ότι η Συρία είναι το σπίτι των αρχαιότερων χριστιανικών κοινοτήτων του κόσμου, «οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε τραύματα μετά από πάνω από μια δεκαετία συχνών καταλήψεων και επίμονων διώξεων από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».

«Σε μια συγκυρία της ιστορίας που αυτές οι χριστιανικές κοινότητες βρίσκονται στο χείλος της εξάλειψης, η ανθρωπιστική απάντηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη επείγουσα ανάγκη και ανθρώπινη συμπόνια», είπε ο Ghazal.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή ανακούφισης στον μετριασμό αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενόψει μιας ανθρώπινης τραγωδίας αυτού του μεγέθους, η ανθρωπιστική υποστήριξη δεν πρέπει να εξαρτηθεί από πολιτική λυχνία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο διεθνής οργανισμός «είναι ανήσυχος» από την κλιμάκωση της βίας στη χώρα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους και τα πολιτικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση σε αμάχους που φεύγουν από εχθροπραξίες», είπε ο κ. Dujarric.

ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ In Defence of Christians (IDC),

Το In Defence of Christians (IDC), μια οργάνωση υπεράσπισης των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, με έδρα τις ΗΠΑ, λέει ότι «παραμένει σε εγρήγορση» για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Σύρους Χριστιανούς.

Η In Defence of Christians (IDC), εκφράζει μεγάλη ανησυχία και παραμένει σε εγρήγορση για τη χριστιανική κοινότητα του Χαλεπίου

Washington, DC  Στην υπεράσπιση των Χριστιανών (IDC), η κορυφαία οργάνωση υπεράσπισης του έθνους για τους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τη μειονοτική χριστιανική κοινότητα του Χαλεπίου μετά την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας από τους αντάρτες. Η IDC παραμένει σε εγρήγορση για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Χριστιανούς της Συρίας.

Στις 29 Νοεμβρίου, η ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών Hayat Tahrir alSham (HTS) κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου, οδηγώντας στην πλήρη αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από την πόλη και τα περίχωρά της. Οι μαχητές του HTS μάχονται τώρα για τον έλεγχο της Χάμα στην προέλασή τους προς τα νότια. Αυτή η εξέλιξη είναι η πιο σημαντική απειλή για τη σταθερότητα στη Συρία μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδου στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε το 2011.

Το HTS είναι μια υποστηριζόμενη από την Τουρκία ομάδα ανταρτών που έχει δράσει με διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της «Jabhat alNusra». Είναι ένα ιδεολογικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και περιλαμβάνει τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (της φήμης του ISIS) μεταξύ των ιδρυτών του.

Οι επαφές της IDC επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμών στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης—συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψης—είναι σπάνια και απρόσιτα.  

Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει την αρχαία πόλη και εκτοπίζονται στο εσωτερικό. Οι Χριστιανοί που έχουν παραμείνει στο Χαλέπι ζουν σε σημαντικό φόβο, καθώς η βία κατά των χριστιανών μπορεί να ενταθεί γρήγορα. Η IDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της IDC, Richard Ghazal, «η Συρία φιλοξενεί τις πιο αρχαίες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε τραύματα μετά από πάνω από μια δεκαετία συχνών καταλήψεων και επίμονων διώξεων από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες». 

Ο Ghazal συνέχισε: «Σε μια καμπή της ιστορίας που αυτές οι χριστιανικές κοινότητες βρίσκονται στο χείλος της εξάλειψης, η ανθρωπιστική απάντηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη επείγουσα ανάγκη και ανθρώπινη συμπόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή ανακούφισης στον μετριασμό αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Μπροστά σε μια ανθρώπινη τραγωδία αυτού του μεγέθους, η ανθρωπιστική υποστήριξη δεν πρέπει να εξαρτηθεί από μια πολιτική λυδία λίθο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, «οι αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια».
 Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εξεφρασε τη θλίψη τους για τους διωγμους Χριστιανών στη Συρία

Η Εκκλησία της Αλβανίας παρεμβαίνει Συμμεριζόμενη βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών στο Χαλέπι

Σε ανακοίνωση της η Εκκλησία της Αλβανίας αναφέρει:

«Οι πρόσφατες καταστροφικές επιθέσεις στο Χαλέπι της Συρίας και τις γύρω περιοχές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών, απειλώντας την ιστορική παρουσία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και γενικότερα των χριστιανών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θρησκευτική βία και η καταστροφή των ιερών τόπων λατρείας αποτελούν βαθιά πληγή για ολόκληρη την Ορθοδοξία και προσβολή του πανανθρώπινου πολιτισμού.

Συμμεριζόμενοι βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών ενώνουμε τις προσευχές μας στον Θεό της ειρήνης καθώς και τις εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των φονικών επιθέσεων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.»

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Ενώ οι πληροφορίες για στρατιωτικη κυβέρνηση από τους ανταρτες στη Συρία και ενέργειες συλληψεων με συνοπτικες διαδικασιες εντος του Χαλεπιου,για λεηλασιες και διαταγες κατοικον.περιορισμου από τις 5.00 το απόγευμα το ρευστο σκηνικο στο ΣΥΡΙΑΚΟ μέτωπο περιπλεκεται μέρα με τη μέρα.

Εν τω μεταξύ πηγές από το Χαλεπι μεταδιδουν για την ιατροφαρμακευτικη κατάσταση:”

Σύμφωνα με την πηγή, «δεκάδες από αυτούς τους τραυματίες και τους τραυματίες» δεν μπορούν να φύγουν από το Χαλέπι και οι γιατροί «καλούν ένοπλους σχηματισμούς να ανοίξουν έναν ασφαλή διάδρομο για να φέρουν ιατρικό εξοπλισμό και να εκκενώσουν όσους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση».

Ορισμένα νοσοκομεία της πόλης στο Χαλέπι έχουν σταματήσει εντελώς ή εν μέρει να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM , επικαλούμενος ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, «δεκάδες από αυτούς τους τραυματίες και τους τραυματίες» δεν μπορούν να φύγουν από το Χαλέπι και οι γιατροί «καλούν ένοπλους σχηματισμούς να ανοίξουν έναν ασφαλή διάδρομο για να φέρουν ιατρικό εξοπλισμό και να απομακρύνουν όσους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση». Είπε επίσης ότι σε ορισμένα ιατρικά κέντρα κάποιες μονάδες είχαν κλείσει λόγω ζημιών.

Τώρα πλέον είναι η ώρα της Παρέμβασης της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Κυπριακής Κυβερνήσεως καθώς και της Εκκλησίας της Ελλαδος και της Κυπρου καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδοξων Πατριαρχείων για τους Εσταυρωμένους Χριστιανούς της Συριας .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι “επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι”, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια «κατσάδιασε» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν μετέφερε μήνυμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανέμεναν στην Άγκυρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επείγουσα συνάντηση για τη Συρία την Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να οργανώνουν η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των καυτών συγκρούσεων στη Συρία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η σύνοδος, αν και δεν φέρνει, νέες προτάσεις στο τραπέζι, αποσκοπεί να διευκολύνει το διάλογο και να προωθήσει τη διπλωματική λύση.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος

Η τεταμένη επίσκεψη

Η ένταση στη Συρία, όμως, δεν περιορίστηκε στα πεδία της μάχης, αλλά μεταφέρθηκε τη Δευτέρα και στα διπλωματικά τραπέζια της Άγκυρας. Τα αντίπαλα στρατόπεδα που υποστηρίζουν Τουρκία και Ιράν στη Συρία, φέρεται να προκάλεσαν έναν έντονο «καβγά» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και του Ιρανού ομολόγου του, Αμπάς Αραγτσί, τη Δευτέρα. Με αλληλο-κατσάδες αλλά και κατηγορίες για “προδοσία” μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης, σύμφωνα με το Middle East Eye, δοκιμάστηκαν έντονα κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι “επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι”, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια «κατσάδιασε» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν μετέφερε μήνυμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανέμεναν στην Άγκυρα.

«Δεν έφερε τίποτα από τον Άσαντ», τον οποίο είχε συναντήσει μία ημέρα πριν στη Δαμασκό ο Αραγτσί, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, ο Αραγτσί κατηγόρησε την Τουρκία για «προδοσία», καθώς φέρεται να υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών και επανέλαβε ότι το Ιράν θα υποστήριζε τον Άσαντ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Την Τρίτη, ο Αραγτσί ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτύξει ακόμη και στρατεύματα στη Συρία, εάν το ζητούσε η Δαμασκός, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η απάντηση του Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν άφησε τις κατηγορίες αναπάντητες και με αυστηρό ύφος, φέρεται να επέπληξε τον Ιρανό ομόλογό του, λέγοντας ότι: “Ο Άσαντ και το Ιράν, το οποίο δεν έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, απέτυχαν να συμβάλλουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια. Μην αναζητάτε εξωτερικούς αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ ο Άσαντ καταπιέζει τον λαό του”.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Φιντάν πρόσθεσε: “Η απόδοση της επίθεσης στο Χαλέπι σε ξένη παρέμβαση είναι ένα λάθος. Οι πρόσφατες εκτεταμένες επιθέσεις κατά αμάχων αναζωπύρωσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει όλα τα σχετικά μέρη για αυτό”.

Σύνοδος στο Κατάρ: νέα ελπίδα ή επανάληψη αδιεξόδου;

Παρά την ένταση, ο Αραγκτσί ζήτησε, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που επικαλείται το MEE, επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, χωρίς να φέρει νέες προτάσεις. Ωστόσο, η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για διάλογο, με την παρουσία και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα ίσως προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για την αναζήτηση ενός κοινού δρόμου, σε μια κρίση που ολοένα και φουντώνει στη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 λεπτά πριν

Συνέντευξη συμβούλου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή στη Le Point: Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, ο ρόλος της Τουρκίας σε Συρία-Γάζα και στο βάθος… Ιράν

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Απόψεις34 λεπτά πριν

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν...

Άμυνα1 ώρα πριν

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με...

Οικονομία2 ώρες πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Δημοφιλή