Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Γαλλία: H πρώτη δίκη κατά αξιωματούχων της Συρίας

Δημοσιεύτηκε στις

Δικάζονται ερήμην τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ

Είναι η πρώτη φορά που στο Κακουργιοδικείο Παρισίων δικάζονται ερήμην, με την κατηγορία της “συνέργειας σε εγκλήματα πολέμου” τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Πρόκειται για μια δίκη που θεωρείται “ιστορική”.

Οι τρεις αξιωματούχοι, για τους οποίους υπήρχαν διεθνή εντάλματα σύλληψης είναι: ο Αλί Μαμλούκ πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών στη Συρία, ο Τζαμίλ Χάσαν πρώην διευθυντής Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και ο Αμπντέλ Σαλάμ Μαχμούντ διευθυντής του τομέα ερευνών για τις ίδιες υπηρεσίες Πληροφοριώ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), αυτή η δίκη θα κρίνει τους αξιωματούχους “για τα εγκλήματα από το ξέσπασμα της συριακής επανάστασης τον Μάρτιο του 2011”, για τα οποία δεν έχουν ενοχληθεί ποτέ έως σήμερα.

Σκληρά βασανιστήρια και εξαφανίσεις

Για τη δίκη συνέβαλε και ο πεισματικός για δέκα χρόνια αγώνας του 64χρονου Ομπέιντα Νταμπά, με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Συρία, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποδεχθεί τη σιωπή της εξαφάνισης και του θανάτου του αδελφού του Μαζέν Νταμπά και του 20χρονου ανιψιού του Πατρίκ στη Δαμασκό το 2013.

Ο αδελφός του Μαζέν εργαζόταν για 25 χρόνια στο γαλλικό λύκειο της Δαμασκού, ο γιος του ήταν φοιτητής στο δεύτερο έτος της γαλλικής φιλολογίας. Μετά από άκαρπες προσπάθειες στη γαλλική δικαιοσύνη, ο Ομπέιντα αποφάσισε το 2016 να χτυπήσει για πρώτη φορά την πόρτα του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση Εγκλημάτων Πολέμου στο Παρίσι και να συναντήσει τους εκεί ερευνητές.

Τα δύο συγγενικά του άτομα είχαν και τη γαλλική υπηκοότητα, πράγμα που έδινε ελπίδες. Παρ’ όλα αυτά “δεν πίστευα ότι θα φτάναμε στη δίκη”, ομολόγησε σήμερα στο ραδιόφωνο, λίγο πριν από την έναρξη της δίκης. Τα προβλήματα της οικογένειας Νταμπά ξεκίνησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 3ης Νοεμβρίου του 2013, όταν 4 στρατιωτικοί χτύπησαν την πόρτα της οικογένειας στη Δαμασκό. Επανήλθαν την επομένη με κατηγορίες για κακή ανατροφή του γιου από τον πατέρα και μετέφεραν και τους δύο στο κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία στεγάζεται στο παλιό αεροδρόμιο της Δαμασκού.Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για σκληρά βασανιστήρια, εκεί όπου γίνονται οι ανακρίσεις καθώς και για εξαφανίσεις χωρίς επιστροφή.

Πηγή: Deutsche Welle

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ποιός ωφελείται από την απαγωγή και τί σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας;

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Κύμα ανησυχίας και ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απαγωγή του ταξίαρχου Μουσταφά αλ Ουαχίσι, Διευθυντή του Κεντρικού Τμήματος Ασφαλείας της Υπηρεσίας Πληροφοριών, μπροστά από τον χώρο εργασίας του στην Τρίπολη.

Ενώ η απαγωγή του δεν έγινε σαφές από ποιους έγινε, η Λιβυκή Υπηρεσία Πληροφοριών καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επεκταθεί σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα.

Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες του συνεχούς περιορισμού της ελευθερίας του απαχθέντος ή της απειλής της ασφάλειάς του, δεσμευόμενη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή επιστροφή του.

Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της χώρας, ποιος ωφελείται από την απαγωγή και τι σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας.

Επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας

Σχολιάζοντας αυτό, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, Ταγματάρχης Γενικού Επιτελείου Μοχάμεντ Ριφάατ Γκαντ, είπε στο Al Arabiya και στο Al-Hadath ότι έχουμε εκ νέου την επανάληψη των επιχειρήσεων απαγωγών στη Λιβύη, ειδικά με στόχο υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλειας και του στρατού και αυτό ενέχει πολλές επικίνδυνες επιπτώσεις στην επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας στη διαιρεμένη χώρα.

Τόνισε ότι αυτή η απαγωγή αποκάλυψε την έκταση του θράσους στο οποίο έχουν φθάσει οι ένοπλες ομάδες αμφισβητώντας την ύπαρξη του κράτους.

Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι όλες οι διεθνείς και εγχώριες προσπάθειες δεν κατόρθωσαν να βάλουν τη χώρα στον υγιή δημοκρατικό δρόμο, σημειώνει η Al Arabiya.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με αποφασιστικότητα θα συνεχιστούν οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά κουρδικών στόχων όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφορούν και περιοχές που έως σήμερα δεν ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τους κρίκους της αλυσίδας που λείπουν από την ασφαλή ζώνη που έχουμε δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων μας. Θα διακόψουμε πλήρως την επαφή μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των συνόρων μας. Οι επιχειρήσεις που θα εξαλείψουν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ως απειλή για τη χώρα μας θα συνεχιστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα μέσα στο έπακρο”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε επιμνημόσυνη εκδήλωση του “Ιδρύματος Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ” για τη σημερινή 86η επέτειο από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ.

Η Άγκυρα ταυτίζει την υπό κουρδικό έλεγχο πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με την οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που δρα κατά της Τουρκίας. Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για την εξάλειψή του κινδύνου που διαβλέπει ακόμη και για την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας, ο Ερντογάν απειλεί εδώ και καιρό με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Η ‘Αγκυρα διατηρεί τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής δυτικά του Ευφράτη, τόσο με δική της στρατιωτική παρουσία, όσο και σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού της αντιπολίτευσης, τον οποίο εξοπλίζει. Στο παρελθόν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ απέκλειε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του όσο τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται, ότι η Ρωσία είχε τις περισσότερες απώλειες στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας απωλειών για την Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.

Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας υπέστησαν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 νεκρούς και τραυματίες «κάθε μέρα» τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι απώλειές της να φτάσουν συνολικά τις 700.000 από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των νεκρών του πολέμου της, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών του Οκτωβρίου ήταν ο βαρύτερος μέχρι στιγμής. Όπως είπε ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας, οι ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν για «για μικροσκοπικές κατακτήσεις γης».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά, εδαφικά κέρδη και αυτό ασκεί πίεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράντακιν.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ρωσία δαπανά πάνω από το 40% των δημόσιων δαπανών της για την άμυνα και την ασφάλεια, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «τεράστια αφαίμαξη» για τη χώρα.

Παρά την επιμονή από τους συμμάχους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί η σύγκρουση, ο Sir Radakin επέμεινε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα είναι αποφασιστικοί για «όσο καιρό χρειαστεί».

«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να απορροφήσει ο πρόεδρος Πούτιν και να καθησυχάσει τον πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή του BBC ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα5 ώρες πριν

Washington Post: Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν! Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για...

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Πώς θα προστατευτούμε από μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος στο “WhatsApp”

Το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της ΜΕΤΑ, μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ωστόσο,...

Διεθνή6 ώρες πριν

Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Απόψεις7 ώρες πριν

Εφτά συμπεράσματα από τη νίκη Τραμπ

Ακόμα και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η έννοια του έθνους επιδρά σημαντικά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Μια μορφή αντίστασης, έστω ακατέργαστης,...

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Ποια είναι η διερμηνέας του Ερντογάν με την άσπρη μαντήλα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν γνωρίζει καλά αγγλικά, θα έλεγα πως δεν γνωρίζει καθόλου, αν και ορισμένες λέξεις όταν...

Δημοφιλή