Διεθνή
GeoEurope: Η επιχείρηση Prosperity Guardian
Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατά της Υεμένης, έγιναν ένα μήνα αφότου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ναυτικού συνασπισμού για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.
Έτσι ξεκίνησε η Επιχείρηση Prosperity Guardian. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από είκοσι χωρών, αλλά καμία ναυτιλιακή εταιρεία δεν την εμπιστεύτηκε πλήρως. Οι περισσότερες αποφάσισαν να εκτρέψουν τα πλοία τους από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Οι Αμερικανοί δεν έμειναν μόνοι στην επιχείρηση, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν την τήρησαν όλοι και κάποιοι, υποστήριξαν διαφορετικές μεθόδους, με εξαίρεση πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν προληπτικές επιθέσεις κατά των Χούθι, ενώ οι Ευρωπαίοι επενέβησαν για να υπερασπιστούν τα εμπορικά πλοία.
Καμία αραβική χώρα ή χώρα του Κόλπου, με εξαίρεση το Μπαχρέιν (το οποίο φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ), δεν εντάχθηκε στον ναυτικό συνασπισμό.
Τουλάχιστον ρητορικά, η αραβική θέση έρχεται σε σύγκρουση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες δεν θέλουν να φαίνεται ότι εργάζονται για να υπερασπιστούν το Ισραήλ.
Η στάση του Ριάντ
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε μια λεπτή κατάσταση κατά των Χούθι. Γνωρίζουν ήδη πώς είναι να χάνεις τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης και θέλουν να αφοσιωθούν στα σχέδιά τους για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες οικονομικές επενδύσεις, όπως το σχέδιο Saudi Vision 2030, καθώς και στην προσέγγισή τους με το Ιράν.
Από το 2015, οι Σαουδάραβες ηγούνται ενός στρατιωτικού συνασπισμού κατά της Υεμένης. Εγκλωβίστηκαν σε έναν πόλεμο που έπρεπε να εγκαταλείψουν γιατί κατέληξε να θέσει σε κίνδυνο τον Οίκο των Σαούντ. Οι μάχες στην Υεμένη σταμάτησαν το 2022, μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η εκεχειρία έχει πλέον παγιωθεί και οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα συμφέρον να πολεμήσουν τους Χούθι, ούτε να πουν τίποτα εναντίον τους ή του συνασπισμού, γιατί θα εμπλακούν σε αυτόν τον πόλεμο που δυσκολεύτηκαν να τερματίσουν.
Οι Χούθι επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ 2019 και 2022, επηρεάζοντας την παραγωγή στην κύρια χώρα εξαγωγής πετρελαίου. Σταμάτησαν τις επιθέσεις μετά την εκεχειρία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά ανακοίνωσαν ότι θα το έκαναν ξανά εάν η Σαουδική Αραβία ενταχθεί στον ναυτικό συνασπισμό των ΗΠΑ. Με τη μη συμμετοχή τους, οι Σαουδάραβες επισημοποίησαν την εκεχειρία τους στην Υεμένη.
Οι επιθέσεις του 2019 στην Aramco είχαν στόχο δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου και ανάγκασαν τη βασιλική οικογένεια να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της στο μισό. Αυτό αποτέλεσε σημείο καμπής στον πόλεμο του Ριάντ εναντίον της Υεμένης, αλλά και στην εξωτερική του πολιτική. Ελλείψει αντίδρασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή, η Σαουδική Αραβία αξιολόγησε εκ νέου την πολιτική της, αναζητώντας από μόνη της διπλωματικές λύσεις, αντί να εξαρτάται από την Ουάσιγκτον.
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, υπό την αιγίδα της Κίνας, αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις που διέλυσαν το 2016. Η προσέγγιση εξηγείται από τα οικονομικά σχέδια του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν. Εκτός από το ότι δείχνει την εμφάνιση της νέας διπλωματικής ισχύος της Κίνας, η συμφωνία επιτρέπει στο Ριάντ να επικεντρωθεί στα οικονομικά του σχέδια για την εποχή μετά τους υδρογονάνθρακες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Σαουδάραβες είναι μια κλιμάκωση που διαταράσσει το Saudi Vision 2030.
Ως εκ τούτου, το Ριάντ επέλεξε να παραμείνει σιωπηλό, ελπίζοντας ότι η νέα εποχή με το Ιράν και, κατά συνέπεια, με τους Χούθι, θα του επιτρέψει να απομακρυνθεί από τα περιφερειακά προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, η Σαουδική Αραβία έχει «τον άσσο στο μανίκι». Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, το οποίο θα δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή προς τον Δρόμο του Μεταξιού. Ο Διάδρομος που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, κατά τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ινδία, θα τονώσει το εμπόριο, θα μεταφέρει ενεργειακούς πόρους και θα βελτιώσει την ψηφιακή συνδεσιμότητα. Θα περιλαμβάνει την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν ανέφερε το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν το ποσό ισχύει μόνο για τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας. Επομένως, το Ριάντ έχει έναν ακόμη λόγο για να μην παγιδευτεί σε έναν πόλεμο που βλάπτει μια επένδυση αυτού του μεγέθους.
Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σαουδική Αραβία επέλεξε συνειδητά να μείνει στο περιθώριο. Αποφεύγει να συνταχθεί ανοιχτά με την Ουάσιγκτον για να μην γίνει στόχος επιθέσεων και να μην υπονομεύσει τη νέα του προσέγγιση με το Ιράν, αφενός, και το σχέδιο οικονομικής επέκτασης, αφετέρου.
Η Σαουδική Αραβία προβληματίζεται για το ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο της Γάζας και ως εκ τούτου, δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε άμεση δράση. Προς το παρόν, αυτή η στρατηγική αποστασιοποίησης λειτουργεί υπέρ της.
ΠΗΓΗ: GeoEurope.org
Διεθνή
Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;
Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές θέσεις εργασίας» στην πολιτεία τους, αποκάλυψε μια νέα μελέτη πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Το East-West Centre, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι μια μικρή πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού –πάνω από το 55%– δεν γνώριζε τις επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις συναλλαγές με την Ασία γενικά ή με την Κίνα στην ιδιαίτερος.
Οι ερωτηθέντες που κατηγοριοποιήθηκαν ως μέλη του ευρύτερου κοινού των ΗΠΑ ήταν επίσης λιγότερο ανήσυχοι από τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της πολιτείας για το ενδεχόμενο η χώρα να χάσει την εμπορική ανταγωνιστικότητά της από την Κίνα.
Μόνο το 36 τοις εκατό αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν «μέτρια ή εξαιρετικά ανήσυχος» σε σύγκριση με περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που ένιωθαν έτσι.
Η δημοσκόπηση απευθυνόταν σε πλήθος 1.000 ατόμων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το αμερικανικό ευρύ κοινό και άλλους 1.000 πολιτικούς αξιωματούχους και ηγέτες επιχειρήσεων σχετικά με τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Ασία, όπως το εμπόριο με την Κίνα .
Η οικονομική δέσμευση της Αμερικής με την Κίνα έχει γίνει συχνά στο επίκεντρο στην προεδρική κούρσα του 2024 .
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σημαιοφόρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την ιδέα της επιβολής δασμών 60 τοις εκατό στα κινεζικά προϊόντα καθώς και καθολικού δασμού σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι κινήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην πολιτεία.
Ο Τραμπ ως πρόεδρος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα το 2018, επιβάλλοντας δασμούς σε αγαθά της ηπειρωτικής χώρας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον τους δασμούς σε ισχύ και μάλιστα τους επέκτεινε ώστε να εφαρμόζονται σε ημιαγωγούς και προϊόντα καθαρής ενέργειας εν μέσω ενός παντός ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η Χάρις, η οποία έχει αποκαλύψει ελάχιστα από τα σχέδια εμπορικής της πολιτικής, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσει τις θέσεις του Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα που εισήγαγε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: Reuters
Η Λόρα Σίλβερ του Pew Research Centre, μιας μη κομματικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι αμερικανικές απόψεις τείνουν να ακολουθούν τον ηγέτη που εμπιστεύονται σε περίπλοκα ζητήματα και «πιθανότατα θα καθοδηγούνται» από την εξωτερική πολιτική «όποιου θα αναλάβει την επόμενη θέση».
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια έννοια μηδενικού αθροίσματος του εμπορίου», εξήγησε ο Σίλβερ. «Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε τους Αμερικανούς εάν επωφελούμαστε ή όχι περισσότερο από άλλες χώρες, βλέπουν συχνά άλλες χώρες να ωφελούνται περισσότερο από εμάς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Κίνα».
«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια σχετικά βάσιμα στοιχεία ότι οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να μην δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που δεν αρέσει στους Αμερικανούς», πρόσθεσε. «Έτσι, ακόμα κι αν πάρουμε ένα, αν πάρουν δύο, αυτό θεωρείται ως απώλεια, κάτι που είναι προφανώς εντελώς αντίθετο με αυτό που θα σκεφτόμασταν ως οικονομολόγοι».
Στην έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο του αμερικανικού κοινού θεώρησε το εμπόριο με την Ασία ως «πολύ ή εξαιρετικά επωφελές».
Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι το 55 τοις εκατό των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ υποστήριξε τη σύναψη συμφωνίας κρίσιμων ορυκτών με ασιατικές χώρες και το 54 τοις εκατό υποστήριξε την επένδυση στη μετάβαση της Ασίας στην καθαρή ενέργεια.
Για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαρτηθούν λιγότερο από την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε ένα Δίκτυο Ασφάλειας Ορυκτών με 13 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Ο κόσμος περιμένει σε ένα εκλογικό κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στο Ντάλας του Τέξας, στις 21 Οκτωβρίου 2024. Φωτογραφία: The Dallas Morning News/TNS
Η ηπειρωτική χώρα κατέχει περίπου το 60 τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο , ένα κρίσιμο συστατικό της κατασκευής ημιαγωγών.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει την παραμονή τους ανταγωνιστικές σε προϊόντα καθαρής ενέργειας επιδοτώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια βιομηχανία EV.
Ο Τραμπ αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού πρότεινε τον τερματισμό των εκπτώσεων φόρου για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων . Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως και 200 τοις εκατό στα κινεζικά EV εάν επανεκλεγεί.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πολλοί στην Ασία είναι ανήσυχοι με τη μεγαλύτερη προθυμία της Αμερικής να ασπαστεί τον προστατευτισμό και νιώθουν πίεση για να διαλέξουν μεταξύ της Ουάσιγκτον ή του Πεκίνου, σύμφωνα με άλλη έκθεση East-West Center την Τρίτη.
Ο Ινδοειρηνικός έχει γίνει κομβικό σημείο της σινοαμερικανικής αντιπαλότητας καθώς και οι δύο αγωνίζονται για οικονομική και στρατιωτική επιρροή στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Ωστόσο, η έρευνα του Κέντρου Ανατολής-Δύσης έδειξε ότι το 66 τοις εκατό του γενικού κοινού των ΗΠΑ προτιμούσε να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ασία στο ίδιο επίπεδο που είναι τώρα. Αντίθετα, το 42 τοις εκατό των ελίτ ήθελε να αυξήσει τα επίπεδα στρατευμάτων στην ήπειρο.
Διεθνή
Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς
Την καρατόμηση του Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Γκάλαντ πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Ίσραελ Κατς, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι υπήρχε χάσμα μεταξύ των δύο αναφορικά με τη διαχείριση των πολέμων.
Το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών θα αναλάβει ο Γκίντεον Σαάρ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο.
Διεθνή
Αναθεώρηση του συντάγματος για να παρατείνει τη θητεία του ο Ερντογάν προτείνει ο Μπαχτσελί
Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.
Ο κύριος πολιτικός σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.
Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.
“Δεν θα ήταν άραγε μια φυσική και ορθή επιλογή να εκλεγεί άλλη μια φορά ο πρόεδρός μας αν η τρομοκρατία εξαλειφθεί και αν καταφερθεί ισχυρό πλήγμα στον πληθωρισμό και η Τουρκία εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα;”, δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), που είναι σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.
Θα πρέπει να εξετασθεί η πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης για να εξασφαλισθεί ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ο Μπαχτσελί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς τους βουλευτές του MHP.
Ο εθνικιστής Μπαχτσελί προκάλεσε τον περασμένο μήνα αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας προτείνοντας να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, εφόσον ανακοινώσει το τέλος της εξέγερσης της οργάνωσής του.
Play Video
Μερικοί αναλυτές λένε πως κίνητρο για την πρόταση αυτή, η οποία προκάλεσε σοκ, μπορεί να είναι η επιθυμία των κομμάτων AKP και MHP να κερδίσουν την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, του τρίτου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές του Ερντογάν στις εκλογές του 2028.
Μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα αν την υποστηρίξουν 360 βουλευτές στο 600μελές κοινοβούλιο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται επίσης την υποστήριξη 360 βουλευτών.
Το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 321 έδρες, ενώ το DEM έχει 57.
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”