Αναλύσεις
Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά στην Κύπρο
50 χρόνια: Οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι
Λάζαρος Α. Μαύρος
ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ Ανάσταση που γιορτάζει την Ἑορτῶν Ἑορτή καί την Πανήγυρι Πανηγύρεων, επί μισό ήδη αιώνα σταυρωμένη στον Γολγοθά του τουρκικού Αττίλα, η μη Εκλιπούσα και ούπω τετέλεσται, εισέτι, Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο εξηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας της. Γνωρίζουσα εκ γενετής, από τον ζυριχικό εκ βιασμού τοκετό του 1959 ότι, «ἐν ἀνομίαις συνελήφθην, καὶ ἐν ἁμαρτίαις ἐκίσσησέ με ἡ μήτηρ μου»…
Σταυρωμένη, σκλαβωμένη από τους Τούρκους επί 50 χρόνια η Κερύνεια, η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος και όλα τα «άλλα καρτερικά ελληνικά ονόματα»…
Αναστάσιμος μεν ο λαός. Με πίστη, υπομονή κι ακλόνητη εγκαρτέρηση.
Δεν αξιώθηκε όμως ακόμη να αναδείξει ικανές Αναστάσιμες ηγεσίες.
Ευδοκιμούν ακόμη Γραμματείς και Φαρισαίοι, Πιλάτοι και Κεντυρίωνες, Κουστωδίες, Ιούδες. Καί τινες μειοψηφικοί όχλοι ανακράζοντες: «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν».
Και Ηττημένα Μυαλά. Που επιμένουν να τον οδηγούν στην κατάντια της υποταγής. Ώστε να συμβιβάζεται, να συμπράττει και να διαπραγματεύεται με τους σταυρωτές του. Επί σχεδίων αποκλεισμού και απαγόρευσης της Ανάστασης. Σχέδια νομιμοποίησης και μονιμοποίησης της Σταύρωσης…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26η Απριλίου, προπαραμονή της Κυριακής των Βαΐων, συνεδρίασε υπό την προεδρία του ΠτΔ το Εθνικό Συμβούλιο των ηγεσιών των εν τη Βουλή κομμάτων. Με κύριο θέμα τους νυν χειρισμούς για το καθηλωμένο πέντε δεκαετίες στην αιχμαλωσία τής τουρκικής εισβολής και κατοχής Κυπριακό.
– Από τις δημόσιες δηλώσεις μετασχόντων κομματικών αρχηγών, βεβαιώθηκε ότι, ξανατέθηκε η παλαιόθεν και επί μακρόν ακατασχέτως ματαιοπονούσα Κατευναστική επινόηση για πρόσθετη «προσφορά λουκουμιών» – υποθαλασσίων κοιτασμάτων στους Τούρκους κατακτητές.
– Με την αθεράπευτη πλάνη και την αηδιαστική πλέον ψευδαίσθηση πώς, τάχαμου, οι οιστρηλατούμενοι από τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό τους επιβουλευόμενοι «ξαφνικά ένα βράδυ» και τα νησιά μας στο Αιγαίο, θα… ευαρεστηθούν να τερματίσουν την παράνομη κι ατιμώρητη έως σήμερα κατοχή των βορείων ελληνικών εδαφών της Κύπρου. Για να μοιραστούν νομίμως, «μετά από την [ποιά μήπως;] λύση» με την [ποιά άραγε;] Κύπρο, τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ!!!
– Από μόνη της η εμμονική τούτη παράνοια, δεν προεξοφλεί μόνο την αποτυχία. Πιστοποιεί και την παρατεινόμενη ανικανότητα, την αδιόρθωτη ανεπάρκεια και την υποκειμενική αδυναμία παραγωγής πολιτικής, ικανής ν’ απεγκλωβιστεί από την 50χρονη ναυαγισμένη παρακμή.
– Υπό τους καγχασμούς της Τουρκίας Κατακτητή. Η οποία απολαμβάνει που της προσφέρεται ως προεγγραφή και υποθήκευση για το κοτσιάνι συνιδιοκτησίας και της ΑΟΖ.
– Ήδη στις 4 Οκτωβρίου 2023 ο επί χρόνια διατελέσας επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, επιστήθιος του Ερντογάν, και τώρα Υπ.Εξ. της Τουρκίας Χακάν Φιντάν άρπαξε την πάσα των υποθαλασσίων λουκουμιών, που οι εν Λευκωσία την πλασάρουν ως το «μοναδικό κλειδί» για επανέναρξη των συνομιλιών «λύσης», για να την σουτάρει πριν από τη «λύση»: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που θα επωφεληθούν εξίσου οι δύο πλευρές, χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση», είπε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη με τον υποτελή του στο κατοχικό ψευδοκράτος του Αττίλα, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
– Όμως τα Παρηκμασμένα Μυαλά μας, παραμένουν ευπειθώς καθοδηγούμενα στα όσα τους συμβούλευσαν οι πρωταίτιοι του Κυπριακού Βρετανοί. Και οι Αμερικανοί πρέσβεις, θωπευτές του Αττίλα. Γνωμάτευαν και δημοσίως σε συνεντεύξεις αλλά και με άρθρα σε εφημερίδες της Λευκωσίας οι πρέσβεις. Με την προτροπή κιόλας «να εμπιστευθούν επιτέλους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία»:
– Ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ John Koenig δημοσίευσε και άρθρο του στην «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, 6 Απριλίου 2014, όπου συνιστούσε: «Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτή την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν»…
– Στις 11 Μαΐου 2014 ο ίδιος πρέσβης τα ίδια εξηγούσε και στον «Φιλελεύθερο»: «Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης μιλά για το φυσικό αέριο, τις σχέσεις, τη λύση».
– Και έσπευδε ο δήθεν αντι-ιμπεριαλιστής πρώην τότε ΠτΔ να δηλώνει σε εφημερίδα των Τούρκων ότι πρότεινε στον διάδοχο του ΠτΔ πως «οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι» («Χαραυγή» 3.1.2019).
– Εκείνους, τους τότε, της Βρετανίας και των Αμερικανών, εννοούν οι εμμονικοί των λουκουμιών, όταν σήμερα επικαλούνται στις ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις την «γνώμη και των σημαντικών διεθνώς δυνάμεων»…
ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΗ απ’ το κακούργημα του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και τον όλεθρο της τουρκικής εισβολής του Αττίλα στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες 20ης Ιουλίου – 16ης Αυγούστου 1974, εγκαταλελειμμένη και καθημαγμένη επειδή δήθεν «κείται μακράν», η ηγεσία της Κύπρου σύρθηκε, με τις αμερικανικές απάτες σε τουρκοφελείς ψευδαισθήσεις αναζήτησης συμβιβαστικής «λύσης» με τους Κατακτητές. Συγκατανεύοντας στον υποβιβασμό και αποσιώπηση της Εισβολής – Κατοχής, σε διαδικασίες διακοινοτικών συνομιλιών.
– Αντί του αντικατοχικού απελευθερωτικού αγώνα, σύρθηκε στην πολυετή καταβόθρα διαπραγμάτευσης των τουρκικών απαιτήσεων:
– Για «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
– Ύστερα, με «πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων» (18%=82%).
– Ύστερα, με τον «συνεταιρισμό των δύο ισότιμων καθεστώτων» (του παράνομου κατοχικού καθεστώτος με τη νόμιμη διεθνώς Κυπριακή Δημοκρατία).
– Ύστερα, «με την μία και μόνη κυριαρχία εκπηγάζουσα ΕΞΙΣΟΥ από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυρίους», και με… «Εκ Περιτροπής τουρκική προεδρία».
ΟΛ’ ΑΥΤΑ εκκολαφθέντα μεθοδικά επί δεκαετίες: Βολιδοσκοπήσεις Βαλντχάιμ. Αμερικανο-Βρετανο-Καναδικό Σχέδιο. Δείκτες Κουεγιάρ. Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Σχέδιο Ανάν. Άπαντα απορριφθέντα μεν. Στο «κεκτημένο των συνομιλιών», των Ηττημένων Μυαλών, συνωθούμενα δε…
ΑΠΑΞ, για μία και μοναδική φορά, κλήθηκε ο ίδιος λαός να εκφράσει δημοσίως, έκαστος πολίτης ιδιοχείρως και αυττροπροσώπως, αυτοκράτωρ της δικής του ψήφου, επισήμως και κυριαρχικώς, την Λαϊκή Βούληση. Υπακούοντας έκαστος στη δική του απόφαση. Απορρίπτοντας και τις οδηγίες των κομματικών του ηγεσιών. Και όλων όσοι τον απειλούσαν με «νέα Μικρασιατική Καταστροφή»…
– Στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Για το Σχέδιο Ανάν. Το οποίο συνιστούσε το έως τότε τελικό προϊόν της πολιτικής που άσκησαν από το 1974 μέχρι και το 2004 όλες οι διαδοχικές ηγεσίες του κυπριακού Ελληνισμού. Και οι διαδοχικώς κυβερνήσαντες εν Αθήναις. Η συνολική πολιτική Λευκωσίας και Αθηνών, των κυβερνώντων και των πιο μεγάλων κομμάτων από το 1974 έως και το 2004, εισέπραξε το συντριπτικό ΟΧΙ από το 76% του κυπριακού Ελληνισμού. Αλλ’ όμως:
ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ από το 1974 Μεγάλη Βδομάδα, γράφοντας το σημερινό άρθρο, με τεκμηριωμένη από τα πεπραγμένα και ιδίως από τα μη εισέτι πεπραγμένα απέραντη θλίψη, δανειζόμαστε από τους εκκλησιαστικούς ύμνους, για την ηγεσία μας ότι, δυστυχώς: Οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι.
– Παρ’ όλ’ αυτά:
Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά.
Αναλύσεις
Συμμετοχή της Κύπρου στην Περιοχή Schengen και οι ανησυχίες…
Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή
Διαβάσαμε τη πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως δηλώθηκε δια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Hermes Airports, δηλαδή ότι σκοπεύει η ΚΔ να γίνει μέλος της Περιοχής Schengen, και τις προετοιμασίες στο Υπουργείο Εξωτερικών…
https://cyprus-mail.com/2025/01/10/cyprus-to-join-schengen-area-by-2025-says-christodoulides
O κ. Χριστοδουλίδης τόνισε τα οφέλη που θα έχει η ΚΔ από την ιδιότητά της ως μέλος της περιοχής Schengen στο τουρισμό και σε επενδύσεις. Και ότι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη είναι η Κύπρος και η Ιρλανδία.
Θυμίζω, όμως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρα νήσος, καθ΄όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στην ΕΕ πάντα έμεινε έξω από την περιοχή Schengen ακριβώς για τις αρνητικές συνέπειες για την κυριαρχία και ασφάλεια.
Η Συμφωνία Schengen
Τη Συμφωνία Schengen της 14ης Ιουνίου 1985 ακολούθησε η Σύμβαση Schengen (Schengen Convention) στις 19 Ιουνίου 1990. To HB χάριν στην αρνητική στάση της Πρωθυπουργού Margaret Thatcher (1979-1990) δεν άφησε τη χώρα να ακολουθήσει το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία όταν υπέγραψαν την Συμφωνία στις 14.6.1985, και τη Σύμβαση στις 19.6.1990.
https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/glossary/schengen-agreement-and-convention.html
Στις 28 Νοεμβρίου 1990 η κα Θάτσερ παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός μετά την ανταρσία των φιλο-ευρωπαίων με ηγέτη τον Michael Heseltine εναντίον της και των ευρω-σκεπτικιστών.
Στις 26 Ιουνίου 1991, η Μάργκαρετ Θάτσερ ως βουλευτής ανέπτυξε τη θέση της εναντίον της ένταξης του ΗΒ στη Schengen ως «χώρα νήσος» και εξήγησε τις ανησυχίες της για τη χώρα της στο θέμα ασφάλειας και μετανάστευσης και επομένως στη κυριαρχία της χώρας.
Είπε:
«Η ομάδα χωρών της Schengen κατόρθωσε να ελαττώσει τους ελέγχους στα σύνορά της λόγω των κοινών τους συνόρων. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι κατορθωτό για τη Βρετανία, επειδή οι λόγοι ασφάλειας και μετανάστευσης είναι πολύ διαφορετικοί για μια χώρα νήσο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να σμικραίνουν τα σύνορά τους… όμως δεν είναι μοντέλο για όλους. Οι πραγματικοί ευρωπαίοι είναι εκείνοι που βασίζονται στην ιστορία της Ευρώπης και τις παραδόσεις της παρά σε συνταγματικά σχέδια».
https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1991/jun/26/european-community
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, ο Charles Powell, ένας από τους Ιδιωτικούς Γραμματείς της Πρωθυπουργού θύμισε τι είχε πει, επίσης η κα Θάτσερ:
«Σε μια ή δύο περιοχές, επέμενε ότι η Βρετανία έπρεπε να κάνει εξαιρέσεις και να παραμείνει εκτός των διευθετήσεων που προβλεπόντουσαν, και μία, η πιο σημαντική ήταν η λεγόμενη Συμφωνία Schengen για απόσυρση συνόρων. Ήταν απολύτως σίγουρη (η Θάτσερ) ότι εμείς δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να ανοίξουν τα σύνορά μας αδιάκριτα σε οποιοδήποτε τύγχανε να μπορεί να μπει στα ευρύτερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
www.margaretthatcher.org/document/111049
Στις 9 Μαρτίου 1995, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βουλευτής Michael Howard QC τότε Υπ. Εσωτερικών και ο Βουλευτής Jack Straw τότε Σκυώδης Υπ. Εσωτερικών, αμφότεροι δικηγόροι, εξήγησαν τη θέση εναντίον της συμμετοχής στη Περιοχή Schengen. Σύμφωνα με τον Howard: « Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη Συμφωνία (Schengen) και δεν έχει πρόθεση να κάνει αίτηση για συμμετοχή, η οποία θα αντίκειται στην διαχείριση του συστήματός μας για συνοριακούς ελέγχους».
https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1995/mar/09/schengen-agreement
Δυστυχώς οι βρετανικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν ενδεικτικά έχουν καταστρατηγήσει τις υποθήκες που άφησε η μ. Μάργκαρετ Θάτσερ για το θέμα αυτό, με τα τραγικά σημερινά αποτελέσματα, με την ανεξέλεγκτη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση των τελευταίων χρόνων. Ακόμα και δίχως το ΗΒ να συμμετέχει στη Περιοχή Schengen και από το 2020 βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Και να προσθέσω ότι οι αποτυχίες αυτές των βρετανικών κυβερνήσεων δεν υποβαθμίζουν ποσώς τα κύρια σημεία που είχε προβάλει η μ. Θάτσερ για την ανάγκη του ΗΒ ως «χώρα νήσος» να διατηρήσει την βρετανική κυριαρχία και τον έλεγχο των συνόρων και ασφάλειας της χώρας της.
Γι΄αυτό ως συνεχιζόμενη ημικατεχόμενη «χώρα νήσος» η Κύπρος (ΚΔ) τέτοια συμμετοχή ίσως ή μάλλον πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες…
Αναλύσεις
Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ
Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής
Πληθαίνουν οι φήμες για προώθηση της υποψηφιότητας Ερχιουρμάν από την Άγκυρα – Γυρίζει την πλάτη στον Τατάρ ο Ερντογάν και επιλέγει υποψήφιο που στηρίζει την ομοσπονδία – Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η Άγκυρα στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος εκλεκτός του Ερντογάν θα είναι ο αρχηγός του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν.
Η επιλογή παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ο Ερχιουρμάν είναι υπέρμετρος υποστηρικτής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις γραμμές που χάραξε η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΡΤΚ προέβη σε τοποθετήσεις που συζητούνται πολύ αυτές τις μέρες στα κατεχόμενα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμη εμφανίζεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης. Ωστόσο στα σημεία φαίνεται να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή και να μετράει τα λόγια του.
Η πρώτη ένδειξη είναι η ατάκα του ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική μορφή λύσης που έχει συζητηθεί «μέχρι τώρα». Η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, παρόλο που ο Τουφάν Ερχιουρμάν παραμένει στην ουσία του συμφωνημένου πλαισίου και επικαλείται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για να πείσει αναφέρεται στην περίοδο απόρριψης της ομοσπονδιακής λύσης από τον Ντενκτάς (1998-1999), η οποία όπως αποδείχθηκε είχε ημερομηνία λήξης.
Την απάντηση μπορεί να δίνει μια άλλη τοποθέτηση που έκανε ότι υπάρχουν διαφόρων τύπων ομοσπονδίες. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός «φωτογραφίζει» την επιλογή της χαλαρής ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία αποδυνωμένεται η κεντρική κυβέρνηση και ενισχύονται οι εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών.
Δεύτερη ανάγνωση χρειάζεται και σε σχέση με τις αναφορές του στην ανάγκη εξασφαλίσεων για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αποτυχίας της επόμενης προσπάθειας. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε πως «εάν η ελληνοκυπριακή ηγεσία εγκαταλείψει το τραπέζι, δεν θα επιστρέψουμε στο στάτους κβο» και ζήτησε να καταστεί σαφές αυτό πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τοποθέτηση συνδέεται με το σενάριο η Άγκυρα να απαιτήσει προσυμφωνία και στη συνέχεια να οδηγήσει τις συζητήσεις σε αποτυχία.
Συνεπώς δημιουργούνται δύο τάσεις, η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από τη στάση που θα ακολουθήσει τελικά η Άγκυρα. Ο Ερντογάν ίσως αποκηρύξει τη λύση δύο κρατών, χρεώνοντας την στον Τατάρ. Σε περίπτωση εκλογής του Ερχιουρμάν, θα μπορεί να επικαλεστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και να επανέλθει στην επιλογή της ομοσπονδίας (και δη της χαλαρής). Ή ενδεχομένως να επικρατήσει η στρατηγική αποτυχία της προσπάθειας, θεωρώντας ότι έτσι θα εξελιχθεί το στάτους κβο σε λύση δύο κρατών.
ΠΗΓΗ: Cyprus Times
Αναλύσεις
Μια Γεωπολιτική Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή το 2025
Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων.
Γράφει ο Φίλιππος, Intelligence and Security
Η Μέση Ανατολή αποτελεί εδώ και δεκαετίες το γεωπολιτικό επίκεντρο διεθνών κρίσεων και διαμάχης, λόγω της στρατηγικής της θέσης, του ενεργειακού της πλούτου, και των σύνθετων κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτικών δυναμικών της.
Η παρούσα ανάλυση εξετάζει τις κυριότερες τάσεις και παράγοντες που πιθανώς θα διαμορφώσουν την περιοχή το 2025, εστιάζοντας στη γεωπολιτική, τις συγκρούσεις, τις ενεργειακές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές.
1. Γεωπολιτικές Τάσεις
1.1 Αναδιάταξη Διεθνών Συμμαχιών
ΗΠΑ και Κίνα: Η στρατηγική απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή αφήνει κενά ισχύος που πιθανώς θα εκμεταλλευτεί η Κίνα μέσω επενδύσεων και διπλωματίας. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) προβλέπεται να ενισχύσει την επιρροή της Κίνας.
Ρωσία: Η Ρωσία συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση της, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράν, με έμφαση στον στρατιωτικό και ενεργειακό έλεγχο.
1.2 Τοπικές Δυνάμεις
Ιράν: Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, το Ιράν αναδεικνύεται ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη μέσω των συμμάχων του (π.χ., Χεζμπολάχ, Χούτις) και της πυρηνικής του στρατηγικής.
Σαουδική Αραβία και Ισραήλ: Η προσέγγιση μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ προβλέπεται να ενισχυθεί, με στόχο την απομόνωση του Ιράν και την οικονομική συνεργασία.
2. Συγκρούσεις και Ασφάλεια
2.1 Συνεχιζόμενες Συγκρούσεις
Συρία: Η στασιμότητα στη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εδαφικό κατακερματισμό, με νέους δρώντες να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Υεμένη: Ο πόλεμος στη Υεμένη παραμένει ανθρωπιστική κρίση, με περιορισμένες προοπτικές ειρήνης λόγω της πολυπλοκότητας των εμπλεκόμενων παραγόντων.
2.2 Νέες Απειλές
Τρομοκρατία: Η αναδιοργάνωση τρομοκρατικών δικτύων όπως το ISIS αναμένεται, ειδικά σε περιοχές όπως το Ιράκ και η Λιβύη, όπου υπάρχει κενό εξουσίας.
Κυβερνοπόλεμος: Οι κυβερνοεπιθέσεις από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο, ειδικά κατά στρατηγικών υποδομών.
3. Ενεργειακές Εξελίξεις
3.1 Μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές
Οι χώρες του Κόλπου επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται μέσω του προγράμματος «Vision 2030». Ωστόσο, η εξάρτηση από το πετρέλαιο παραμένει καθοριστική για τις οικονομίες τους.
3.2 Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
Η έλλειψη νερού και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η ενίσχυση της τεχνολογίας αφαλάτωσης και η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να μειώσουν τις εντάσεις.
4. Κοινωνικές και Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις
4.1 Κοινωνικές Αλλαγές
Η νεανική δημογραφία και η αυξανόμενη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την τεχνολογία προκαλούν πιέσεις για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
4.2 Δημοκρατικά Κινήματα
Τα κινήματα για ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αν και συχνά θα αντιμετωπίζουν καταστολή.
Συμπεράσματα
Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων. Η γεωπολιτική της δυναμική επηρεάζεται από την αναδιάταξη των διεθνών δυνάμεων, τις εξελίξεις στους ενεργειακούς πόρους, και τις κοινωνικές απαιτήσεις για αλλαγή. Οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις θα κληθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της σταθερότητας και της επιρροής, ενώ οι λαοί της περιοχής θα διεκδικούν όλο και περισσότερο το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ