Διεθνή
«Μαύρη μέρα» για τη χριστιανική κοινότητα η επίθεση της 25ης Μαΐου στο Πακιστάν

Επίθεση από όχλο που δημιουργεί εικόνα ανασφάλειας για τους Χριστιανούς του Πακιστάν. Η ζήλια για την οικονομική ανάπτυξη των χριστιανών είναι ένας από τους λόγους αυτής της επίθεσης. Η σοβαρή αδικία που γίνεται στους Χριστιανούς μετά από τέτοιες φρικτές επιθέσεις είναι ότι κανείς δεν τιμωρείται
Η επίθεση της 25ης Μαΐου σε χριστιανούς στο βορειοκεντρικό Πακιστάν από εξαγριωμένο μουσουλμανικό όχλο, που κατηγόρησε έναν Χριστιανό ότι παραβίασε το Κοράνι, αντιπροσωπεύει μια «μαύρη μέρα» για τη χριστιανική κοινότητα της χώρας, δήλωσε ο κορυφαίος Καθολικός αξιωματούχος του Πακιστάν.
«Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Είναι μια μαύρη μέρα για την Εκκλησία στο Πακιστάν», είπε ο επίσκοπος Samson Shukardin του Hyderabad, πρόεδρος της Συνδιάσκεψης Καθολικών Επισκόπων του Πακιστάν, στο Crux μετά την επίθεση.
«Χωρίς να γνωρίζουν ή να ερευνήσουν [την κατηγορία σχετικά με το Κοράνι], ο όχλος επιτέθηκε σε έναν 74χρονο Χριστιανό», είπε ο Σουκαρντίν. «Οι Χριστιανοί είναι πολύ απογοητευμένοι και φοβισμένοι».
Αν και πολλοί παρατηρητές παραπονέθηκαν εδώ και καιρό ότι τέτοια βίαια επεισόδια ενθαρρύνονται από τους αμφιλεγόμενους νόμους κατά της βλασφημίας του Πακιστάν, ο Σουκαρντίν είπε ότι η Εκκλησία δεν ζητά την κατάργηση αυτών των νόμων αλλά μάλλον για ορθή κρίση στον τρόπο εφαρμογής τους.
«Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν καταδικάσει αυτό το περιστατικό, υπάρχουν πολλοί καλοί μουσουλμάνοι, αλλά η πλειοψηφία επιτίθεται σε απλούς ισχυρισμούς», είπε. «Πολλές από τις καταγγελίες βασίζονται σε επινοημένα στοιχεία και οι πραγματικές αιτίες είναι προσωπικές βεντέτες ή κέρδη».
«Η ζήλια για την οικονομική ανάπτυξη των χριστιανών είναι ένας από τους λόγους αυτής της επίθεσης, είπε ο Σουκαρντίν. «Χρησιμοποιούν το νόμο εναντίον των Χριστιανών για επαγγελματική αντιπαλότητα. Οι χριστιανοί φοβούνται να ξεκινήσουν και να ανοίξουν επιχειρήσεις, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν θα το δεχτούν».
Ο Σουκαρντίν πιστώνει επίσης την τοπική αστυνομία για την παρέμβαση και την πρόληψη των θανάτων.
Σύμφωνα με τοπικούς παρατηρητές, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συμμετείχαν στη βία του όχλου στη Sargodha του Πακιστάν, που βρίσκεται στην επαρχία Punjab, το Σάββατο. Το περιστατικό ξεκίνησε με την κατηγορία ότι ένας Χριστιανός είχε παραμυθιάσει το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, κάτι που οδήγησε σε επίθεση κατά την οποία το εργοστάσιο υποδηματοποιίας του κάηκε ολοσχερώς.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Sargodha, Sariq Khan, αναφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι αστυνομικοί είχαν διασώσει τουλάχιστον πέντε άτομα από τη βία και ότι πέτρες και τούβλα είχαν εκτοξευθεί κατά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η βία είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι οι αστυνομικοί ερευνούν τον ισχυρισμό σχετικά με το Κοράνι, το οποίο θα ήταν έγκλημα σύμφωνα με τους αμφιλεγόμενους νόμους κατά της βλασφημίας του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, τουλάχιστον ένας Κριστάν άνδρας ονόματι Λάζαρ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της βίας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Συνολικά, έγιναν περίπου 25 συλλήψεις.
«Αυτό το άσχημο περιστατικό βίας του όχλου μας έχει τρομοκρατήσει πολύ Χριστιανούς, γιατί πιστεύουμε ότι κανένας Χριστιανός δεν είναι ασφαλής στο Πακιστάν», είπε ο Δομινικανός πατέρας Τζέιμς Τσανάν, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο ειρήνης που διοικείται από την Εκκλησία στη Λαχόρη του Πακιστάν.
«Οποιοσδήποτε φανατικός και μέλος των θρησκευτικά φονταμενταλιστικών οργανώσεων ή τρομοκρατικών ομάδων μπορεί απλώς να κατηγορήσει οποιονδήποτε Χριστιανό για βλασφημία κατά του Προφήτη του Ισλάμ ή βεβήλωση των σελίδων ή κάψιμο του Ιερού Κορανίου, και αυτό θα οδηγήσει σε βία από όχλο και κάψιμο σπιτιών. εκκλησίες, χτυπώντας χριστιανούς και ακόμη και λιντσάροντάς τους», είπε ο Channan.
Ο Channan εξέφρασε σκεπτικισμό ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους.
«Η σοβαρή αδικία που γίνεται στους Χριστιανούς μετά από τέτοιες φρικτές επιθέσεις είναι ότι κανείς δεν τιμωρείται», είπε. «Όλοι οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια. Αν είχε αποδοθεί δικαιοσύνη στα προηγούμενα 8 με 10 τέτοια περιστατικά όχλησης, τότε μπορεί να μην είχαν συμβεί τέτοια περιστατικά».
«Είναι μια πρόκληση για την κυβέρνησή μας να επανεξετάσει τους αμφιλεγόμενους νόμους περί βλασφημίας στο Πακιστάν, οι οποίοι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό προσωπικών λογαριασμών», είπε ο Channan. «Στην περίπτωση των Χριστιανών, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας άνδρας ή γυναίκα Χριστιανός κατηγορείται για βλασφημία και στη συνέχεια μαφιόζοι καταστρέφουν περιουσίες και εκκλησίες και σκοτώνουν ακόμη και χριστιανούς».
Ο Τσανάν απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να πιέσουν την κυβέρνηση του Πακιστάν να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Χριστιανούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της χώρας των 236 εκατομμυρίων.
«Οι χριστιανοί του Πακιστάν είναι άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη και είναι πολύ πιστοί στη χώρα τους και συμβάλλουν πάρα πολύ στη σταθερότητα του Πακιστάν, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ανάπτυξης», είπε.
Ο Σουκαρντίν είπε στο Crux ότι δύο άλλα περιστατικά μικρής κλίμακας σχετικά με υποτιθέμενη βλασφημία έλαβαν χώρα σε άλλες περιοχές του Πακιστάν την ίδια ημέρα, ένα από τα οποία περιελάμβανε ρίψη πέτρες σε εκκλησία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές “ανησυχητικές”.
ΠΗΓΗ: Cruxnow.com

Διεθνή
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.
Με πληροφορίες από Reuters
Διεθνή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!
«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».
Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.
«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.
«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Διεθνή
Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.
Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.
«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.
Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.
Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ
Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.
Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.
Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον