Γενικά θέματα
O Ραΐσι απέτυχε ως πρόεδρος του Ιράν
Του Marc Champion
Όλοι οι Ιρανοί πρόεδροι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν στην ουσία εκφράσεις αυτού που ο ανώτατος ηγέτης πίστευε ότι χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή. Ο Εμπραχίμ Ραΐσι δεν ήταν μόνο προστατευόμενος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και πιο κοντά στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις. Επομένως, έχει σημασία ότι στο εσωτερικό – όπου θα κριθεί τελικά το μέλλον του καθεστώτος – ο άνθρωπος που επιλέχθηκε για να αποκαταστήσει την πίστη και την υπακοή στην Ισλαμική Επανάσταση απέτυχε.
Ο Ραΐσι ήρθε στην εξουσία το 2021, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν χρειάζεται την καταργημένη μέχρι τότε πυρηνική συμφωνία με τη Δύση και ότι θα μπορούσε να ευημερήσει με το να στρέψει την “οικονομία της αντίστασης” προς τα ανατολικά. Επέβαλε επίσης γρήγορα αυστηρά μέτρα στον γυναικείο κώδικα ένδυσης, σε μια επιδεικτική στροφή προς ένα παρελθόν όπου τα διαπιστευτήριά του – ως “ο Χασάπης της Τεχεράνης”, υπεύθυνος για τις μαζικές εκτελέσεις αντιπάλων του καθεστώτος το 1988 – δεν χωρούσαν αμφισβήτηση.
Μέχρι τον θάνατό του σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή, ωστόσο, και οι δύο πολιτικές είχαν αποδειχθεί καταστροφικές. Υπήρχαν πυροτεχνήματα στους δρόμους της Τεχεράνης, καθώς κάποιοι γιόρταζαν τον θάνατο ενός αντιπαθούς προέδρου.
Ακόμη και η εκλογική επιτυχία του Ραΐσι το 2021 ήταν, στην πραγματικότητα, σημάδι αποτυχίας. Ήταν η πρώτη προεδρική ψηφοφορία που δεν απέφερε κανένα απολύτως όφελος ως εργαλείο νομιμοποίησης του Χαμενεΐ, σε μια εποχή που η απήχηση της 40χρονης επανάστασης είχε ξεθωριάσει. Ο Ραΐσι είχε χάσει από ένα λιγότερο σκληροπυρηνικό μέλος του καθεστώτος – τον πρώην πρόεδρο Χασάν Ρουχανί – το 2017. Μπόρεσε να βγει νικητής τέσσερα χρόνια αργότερα μόνο αφού το Συμβούλιο Φρουρών, στο οποίο κυριαρχεί ο Χαμενεΐ, είχε αποκλείσει όλους τους άλλους υποψηφίους, ώστε να διευκολύνει την πορεία του. Το αποτέλεσμα ήταν η χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων που έχει καταγραφεί ποτέ.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Ραΐσι ήταν να διατάξει καταστολή για να διασφαλίσει τη γυναικεία σεμνότητα και αγνότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας που συνελήφθη επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ της με τον τρόπο που έπρεπε. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για την επιβίωση του καθεστώτος μετά την επανάσταση. Όπως έχω ξαναγράψει, χρειάστηκε η βάναυση καταστολή στους δρόμους, με εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και ο αντιπερισπασμός της Γάζας για να περιοριστεί το κίνημα “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” του Ιράν.
Η απειλή για τον Χαμενεΐ δεν προήλθε μόνο από την κλίμακα των διαδηλώσεων, αλλά εν μέρει επειδή ήταν τόσο σαφές ότι ο Ραΐσι δεν ήταν σημαντικός για τον Ανώτατο Ηγέτη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προηγούμενα κινήματα διαδηλώσεων – και το Ιράν είχε πολλά από το 2008 – αυτό αμφισβήτησε ανοιχτά τα ιδανικά και τη νομιμότητα του Χαμενεΐ και της ίδιας της Ισλαμικής Επανάστασης.
Ο Ραΐσι δεν τα πήγε καλύτερα στην οικονομία. Παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου καθώς οι ΗΠΑ χαλάρωσαν την επιβολή κυρώσεων και τη μεγάλη ενίσχυση των κυβερνητικών δαπανών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία του Ιράν θα αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά υγιές, αλλά είναι ένα φτωχό αποτέλεσμα που σηματοδοτεί μείωση του βιοτικού επιπέδου, δεδομένου του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 42,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023, στα τελευταία στοιχεία που ανέφερε, με τα τρόφιμα (53%) και τα εστιατόρια και ξενοδοχεία (68%) να έχουν πληγεί περισσότερο. Με άλλα λόγια, οι φτωχοί δυσκολεύονται να φάνε και οι μεσαίες τάξεις δυσκολεύονται να φάνε έξω.
Ωστόσο, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν χρειάζονται τον πληθυσμό τους να είναι ευχαριστημένος, αρκεί να έχουν δυνάμεις ασφαλείας πρόθυμες να σκοτώσουν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα, οι υποχωρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν ανακατέψει την παγκόσμια τάξη υπέρ του Ιράν. Καθώς η Ρωσία, αποκομμένη από τη Δύση, αναζητά νέες αγορές και πηγές όπλων για να στηρίξει τον πόλεμό της, το Ιράν βγήκε μπροστά, εδραιώνοντας τη θέση του σε έναν αναδυόμενο συνασπισμό απολυταρχιών που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Πρόσφατα άκουσα αυτό το μπλοκ να χαρακτηρίζεται ως μια “συμμαχία καθαρμάτων”, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι αλαζονικό και παραπλανητικό. Ο συνασπισμός έχει “σπάσει” τη διεθνή απομόνωση του Ιράν και έχει σημαντική απήχηση στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο. Η παρουσία της Κίνας εξασφαλίζει επίσης την προοπτική οικονομικής και τεχνολογικής βιωσιμότητας για τους εταίρους-παρίες της. Προσθέστε σε όλο αυτό την αλλαγή της διεθνούς κοινής γνώμης που προκαλείται από τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα και έχετε ένα ιρανικό καθεστώς που διαπνέεται από νέα αυτοπεποίθηση.
Ο Ραΐσι, σίγουρα πριν πεθάνει, φαινόταν να μην επηρεάζεται από την αναταραχή που είχε προκαλέσει με την καταστολή των γυναικών. Με τους δρόμους να είναι και πάλι ήρεμοι, έστειλε ξανά στους δρόμους την αστυνομία ηθών για να επιβάλει τους κανόνες για το χιτζάμπ. “Πιστεύουμε ότι ο εχθρός επιδιώκει την ατζέντα της υπονόμευσης της σεμνότητας”, δήλωσε σε συνέντευξή του στις 7 Μαΐου στην ιρανική τηλεόραση Network One. “Ο θρησκευόμενος λαός μας δεν θα επιτρέψει στον εχθρό να επιτύχει τον στόχο του”.
Ακόμα κι έτσι, η εξάρτηση του Χαμενεΐ και της αντίληψής του για το πεπρωμένο του Ιράν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχει αυξήσει τη δύναμη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιχειρήσεις του οποίου κάλυψαν το κενό των κυρώσεων που δημιουργήθηκε καθώς οι δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής του Ραΐσι, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοκμπέρ, είναι πρώην αξιωματικός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και επικεφαλής της τεράστιας εμπορικής επιχείρησης του Χαμενεΐ, γνωστής ως Setad. Ο Μοκμπέρ συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την προμήθεια του Ιράν με πυρομαχικά.
Ο Χαμενεΐ έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συνταγματικά επιβαλλόμενη μετακίνηση του Μοκμπέρ στη θέση του προσωρινού προέδρου, ενόψει πρόωρων εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν τον καθιστά επικρατέστερο ή ίσως ακόμη και υποψήφιο για την προεδρία, αλλά ο θάνατος του Ραΐσι έχει ανοίξει νέες δυνατότητες για τη διαδοχή στη μόνη θέση που έχει πραγματικά σημασία, αυτή του ανώτατου ηγέτη.
Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα έχουν, για άλλη μια φορά, καμία αξία ως άσκηση λαϊκής επιλογής, αλλά θα είναι σημαντικές για τις καθεστωτικές παρατάξεις που ήδη διεκδικούν τη διαδοχή. Ούτε καν οι εμπλεκόμενοι δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, πόσο μάλλον εγώ. Αλλά είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ραΐσι, μετά από ένα τόσο αποτυχημένο πείραμα ιδεολογικής καθαρότητας, θα έχει αποδυναμώσει το στρατόπεδό του και θα έχει ενισχύσει εκείνο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Και αυτοί, επίσης, είναι βαθιά πιστοί στον Χαμενεΐ, και η άνοδός τους πιθανότατα θα φέρει ένα εξίσου επιθετικό ιρανικό καθεστώς, αν και λίγο λιγότερο επιρρεπές στον “αυτοτραυματισμό” στο εσωτερικό.
Απόδοση – Επιμέλεια: Σ. Κετιτζιάν
Πηγή: Bloomberg
Γενικά θέματα
Ανησυχία στην Τουρκία! Προβληματισμός στην Άγκυρα με Ρούμπιο και Γουόλζ – Αγωνία Ερντογάν για μια συνάντηση με Τραμπ – Τρόμος για Ισραήλ και Κουρδικό Κράτος
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία. Ανησηχητικά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα μηνύματα που λαμβάνει από την επανεκλογή Τραμπ.
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Μάικ Γουόλζ, δύο ανδρών με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την Άγκυρα, προκαλεί προβληματισμό στη γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω του μεσανατολικού μετώπο, οι εξελίξεις στο οποίο αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ που μίλησε για κίνδυνο επίθεσης του Ισραήλ και τη δημιουργία κουρδικού κράτους.
Γιατί το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Επιμέλεια: ΧΑΚ
Ο Ερντογάν τρέμει για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας και ο φόβος του αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δεν διστάζει να προειδοποιήσει ακόμα και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τουρκίας.
Η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο συνδέει με το κουρδικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου, ότι εποφθαλμιά τα εδάφη της Ανατολίας.
Αφορμή και αιτία του τουρκικού ξεσπάσματος δεν είναι μονάχα η αναφανδόν στήριξη Τραμπ προς το Ισραήλ, αλλά και η ενδεχομένη άφιξη του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης η επικείμενη άφιξη του Μάικ Γουόλζ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από εκείνες τις Άγκυρας. «Ο λάτρης του PKK ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ», ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.
O λάτρεις του PKK νέος σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, ανέφερε η Hürriyet για τον Μάικ Γουόλζ
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τραμπ θα πρέπει να κάνει πολύ διαφορετικά βήματα προς την περιοχή σε αυτήν τη θητεία. Γιατί τα μηνύματα που δίνουνται κατά καιρούς, μπορεί να μας ανησυχήσουν. Γι’αυτό πρέπει να δούμε τον Ιανουάριο. Γιατί οοι σχέσεις μας με τον Τραμπ στο παρελθόν, ήταν ασύγκριτα πολλές σε σχέση με τον Μπάιντεν.
Την ίδια στιγμή η Hürriyet, αναδημοσιεύει χάρτη που είχε αναρτήσει πριν από μήνες ο γιος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υπογραμμήζει με αφορμή τις δηλώσεις του νέου Ισραηλινού ΥΠΕΞ Γκίντεον Σααρ, ότι το Ισραήλ θέλει να ιδρύσει ένα δεύτερο Ισραήλ μέσω ενός κουρδικού κράτους.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους στη Συρία από το 2015 και η Τουρκία ελπίζει τώρα στην απόσυρση των αμερικανικώ στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Ενδεικτική των προθέσεων της καζάν-καζάν πολιτικής που επιδιώκει ενόψει της επιστροφής ενός ηγέτη στον Λευκό Οίκο που σκέπτεται επίσης συναλλακτικά είναι και η τοποθέτηση Μπατσελί: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις αναλάβει ξανά καθήκοντα θα πρέπει να διαλέξει την ειρήνη ή τη γενοκτονία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Θα αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία; Πως βλέπει τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK-PYD-YPG;»
Τα όσα χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα πληθαίνουν, πόσω δε μάλλον έαν συμπεριληφθεί και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, να έχει εκδικηθεί την Τουρκία αποβάλλοντάς την από το πρόγραμμα των F-35.
Κωστίδης: Ανησυχία στην Τουρκία με Ισραήλ και το σενάριο δημιουργία κουρδικού κράτους
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε:
Περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι επιλογές Τραμπ, για να καταλάβουν στην Τουρκία, τι ακριβώς θα συμβεί. Ήδη οι πρώτες επιλογές και τα ονόματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο ελπίζουν για κάποιες αλλαγές ή και στις διαπροσωπικές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν. Τα σημάδια όμως δεν είναι καθόλου καλά και σε συνδυασμό με τη στάση του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των ΗΠΑ εναντίον της Χαμάς δεν στέλνουν καθόλου αισιόδοξα μηνύματα. Άλλωστε γι’αυτό τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος στις σημερινές δηλώσεις του είπε, ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα εποχή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Ας ελπίζουμε, ότι θα συναντηθούμε με τον κ. Τραμπ σε διεθνείς ή διμερείς συναντήσεις για να καθορίσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο πώς θα αξιολογήσουμε την επόμενη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πως θα σχηματιστεί το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ, τι είδους υπουργικό συμβούλιο θα προκύψει. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα γνωριστεί πολύ πιο στενά μέσω των συναντήσεων που θα έχει με τους φίλους του υπουργικού συμβουλίου μου και ελπίζω, ότι θα λάβουμε μέτρα ανάλογα. Σε αυτό το σημείο, οι Αντιπρόεδροι και οι Υπουργοί Εξωτερικών, είναι σημαντικοί».
Σε αυτό το σημείο βλέπουμε, ότι Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ η θέση που πήραν απέναντι στη Χαμάς και στο Ουκρανικό νομίζω, ότι προκαλούν μια ανησυχία στην Τουρκία, γιατί βρέθηκε σε ένα διαφορετικό σημείο της ιστορίας.
Υπάρχει φόβος. Το έχει εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος. Γι’αυτόν τον λόγο προσπαθεί να επιλύσει το κουρδικό. Λένε, ότι μπορεί να ιδρυθεί ένα κουρδικό κράτος με την υποστήριξη του Ισραήλ. Ακραίο σενάριο; Αλλά όταν ακούμε τον υπουργό άμυνα της Τουρκίας, να λέει, ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος με το Ισραήλ, γιατί αυτό εννοεί, μέσω των Κούρδων, αυτό φοβούνται στην Τουρκία, για αυτό περιμένουν τι θα γίνει με τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Συρία.
Ευκαιρία για Ελλάδα-Κύπρο
Προφανώς το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να επανακαθορίζουν την πολιτική τους απέναντι στην Τουρκία. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, η οποία απειλεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να ελέγξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο και της Μέσης Ανατολής, το οποίο είναι το μεγάλο όραμα του Ερντογάν που μεταφράζεται με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα οποία είναι σχέδια υφαρπαγής κυριαρχίας και πλούτου των δύο ελληνικών κρατών που εντάσσονται στον λεγόμενο “Τουρκικό Αιώνα”.
Πως θα γίνει αυτή η αντεπίθεση; Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ δυνατά όπλα που αφορούν μια σειρά από σημαντικούς τομείς, τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν στη διεθνή κοινότητα.
Μεταναστευτικό: Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το ζήτημα, παρότι έχει πάρει δις Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συγκρατήσει εντός της επικράτειάς της τους μετανάστες. Ανταυτού οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκτιμάται πως περίπου 50.000 άνθρωποι θα έχουν εισέλθει παρανόμως στο ελληνικό έδαφος μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με 38.000 το 2023.
Τρομοκρατία: Η Τουρκία αποτελεί άνδρο τρομοκρατίας. Εκπαιδεύει και εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες στην επικράτειά της. Στήριξε τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Εξόπλισε τζιχαντιστές στη Συρία και τους παρείχε περίθαλψη σε τουρκικά νοσοκομεία.
Ρωσία: Η Τουρκία αποτέλεσε κόμβος για να ξεπερνά το Κρεμλίνο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τον περασμένο Οκτώβριο το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και τη στοχοποίηση ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης. Κάλεσε, δε, τις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατοχή ξένων εδαφών: Η Τουρκία κατέχει εδώ και 50 χρόνια το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει εισβάλλει στη Συρία και κατέχει τμήμα των εδαφών της, όπως και στο Βόρειο Ιράκ. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη και στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 2020, στηρίζοντας με εξοπλισμούς το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, το οποίο τρία χρόνια αργότερα οδηγήσε σε πλήρη γενοκτονία τον αρμενικό πληθυσμό του συγκεκριμένου θύλακα, εξοθώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους εκτός της τρισχιλιόχρονης ιστορικής τους πατρίδας.
Γενοκτονία: Η Τουρκία που κατηγορεί το Ισραήλ για Γενοκτονία στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι η ίδια που γενοκτονεί τους Κούρδους στην επικράτειά της, στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, αποτέλεσμα της μη παραδειγματικής της καταδίκης και τιμωρίας για τις γενοκτονίες που διέπραξε εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις αρχές του 20 αιώνα. Η Τουρκία συνέχισε τη γενοκτονία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Τους εξόντωσε οικονομικά με το “varlık vergisi”, τους τρομοκράτησε στα Σεπτεμβριανά του 1955 και το κύμα απελάσεων του 1964 ήρθε για να ολοκληρώσει το έγκλημα και να φτάσουν η Ελληνική Μειονότητα Κωνσταντινούπολης να μετρά μόνο 2000 μέλη, όταν το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης αριθμούσε 100.000 Έλληνες. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Θράκη αριθμεί περί τους 120.000.
Τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους Αθήνα και Λευκωσία είναι αρκετά. Αποτελούν τεράστια διπλωματικά χαρτιά για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική των υποχωρήσεων και του κατευνασμού. Και το σημαντικότερο; Χωρίς πόλεμο…
Γενικά θέματα
Προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο
Επίδοση του μεταλλίου της Επιτροπής Ελληνισμού στην κ. Ερμιόνη Μπρίγκου (μάνα της Χιμάρας)
Η Επιτροπή Ελληνισμού, δια του προέδρου της, συμμετείχε στην προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Ξάνθης). Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 10-14 Οκτωβρίου 2024, είχε τίτλο «Προσκύνημα στους “Άταφους Ήρωες” 1940/41» και συμπεριέλαβε τους εξής προορισμούς: Βουλιαράτες, Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα, Ύψωμα 731, Δερβιτσάνη, Τεπελένι, Κολικόντασι, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα και Μεσοπόταμο.
Ο βασικός προορισμός του ταξιδιού ήταν το θρυλικό Ύψωμα 731 που έμεινε στην ιστορία ως οι «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ». Πέραν αυτού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε στρατιωτικά νεκροταφεία, οστεοφυλάκια, εκκλησίες, μοναστήρια, ελληνικά σχολεία, τουριστικά αξιοθέατα αλλά και στον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στη Χιμάρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία αποκαλείται «μάνα της Χιμάρας». Στον κήπο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης υπάρχουν ενταφιασμένοι έξι Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και τους οποίους είχε θάψει ο πατέρας της με πλήρη μυστικότητα. Μπροστά από το μνημείο των έξι ενταφιασμένων Ελλήνων στρατιωτών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού επέδωσε στην κ. Ερμιόνη το μετάλλιο της Επιτροπής Ελληνισμού τιμώντας την για το εθνικό έργο που επιτελεί και μένει άγρυπνη φρουρός των τάφων των Ελλήνων στρατιωτών.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Αμπατζόγλου
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Φαραντάτος
Γενικά θέματα
Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία για τον Οκτώβριο! 50 δημοσιογράφοι στα δικαστήρια
Ο βουλευτής του CHP Eskişehir Utku Çakırözer δημοσίευσε την Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Οκτώβριο, δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστών 50 φορές λόγω των ειδήσεων και των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ 7 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου του Οκτωβρίου που ετοιμάζει τακτικά ο Çakırözer, δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστών τουλάχιστον 50 φορές. Τρεις δημοσιογράφοι που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8 ετών και 3 μηνών.
Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Emre Orman, ο οποίος κρατήθηκε στην επέτειο της σφαγής στο Madımak και καταδικάστηκε σε δικαστικό πρόστιμο 3 χιλιάδων λιρών για την υπόθεση που σχηματίστηκε με την αιτιολογία ότι αντιστάθηκε στην αστυνομία. Ζητήθηκε ποινή φυλάκισης για την υπόθεση που σχηματίστηκε κατά της ρεπόρτερ του T24 Asuman Aranca λόγω των ειδήσεων της σχετικά με τη «δολοφονία Sinan Ateş» (σ.σ. Πρώην αρχηγός των Γκρίζων Λύκων). Στον συντονιστή εκπομπής του Tigris News Naci Sapan επιβλήθηκε δικαστικό πρόστιμο 135 ημερών για το άρθρο του σχετικά με τη διαφθορά στη διοίκηση του Μητροπολιτικού Δήμου Ντιγιάρμπακιρ. Σε βάρος 3 δημοσιογράφων υποβλήθηκε μήνυση λόγω ειδήσεων και αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συνελήφθησαν 7 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Adem Özköse, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την BAE Systems, η οποία είναι γνωστό ότι προμηθεύει όπλα στον ισραηλινό στρατό, στην έκθεση SAHA EXPO. Ο Kazım Güleçyüz, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Asya, συνελήφθη εξαιτίας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα του Halk TV, η οποία κινηματογράφησε το παράνομα χτισμένο κτήριο μαθημάτων Κορανίου (μεντρεσές) στο Karabağlar της Σμύρνης, εμποδίστηκε να κάνει ειδήσεις. Η παρουσιάστρια του Halk TV, Şule Aydın, απειλήθηκε από ένα σεξουαλικά παρενοχλητικό μήνυμα γραμμένο στον τοίχο στην είσοδο του σπιτιού της. Την προσοχή τράβηξε και η απόφαση για κατάσχεση εφημερίδων τον Οκτώβριο. Επίσης αποκλείστηκε η πρόσβαση στο άρθρο του συγγραφέα της εφημερίδας Yeni Yaşam, Fırat Can αποκλείστηκε, ενώ τα φύλλα της εφημερίδας με το συγκεκριμένο άρθρο κατασχέθηκαν.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ 119 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο πρώην δικηγόρος του Προέδρου Ερντογάν, Mustafa Doğan İnal, κατέθεσε μήνυση για αποζημίωση 100 χιλιάδων TL κατά της εφημερίδας BirGün και του ρεπόρτερ της İsmail Arı. Η άδεια επίγειας μετάδοσης του Açık Radyo, ενός 30χρονου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ακυρώθηκε από το RTÜK.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο TAI, η πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων X, Instagram, Facebook, YouTube και TikTok περιορίστηκε.
Αποκλείστηκε η πρόσβαση σε 119 λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η αυτεπάγγελτη αρχή αποκλεισμού πρόσβασης της BTK (Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ), η οποία ακυρώθηκε πέρυσι από το Συνταγματικό Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι περιόριζε την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, καταργήθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου, η πρόσβαση στις ειδήσεις συνέχισε να είναι μπλοκαρισμένη
Ο Τσακίροζερ υπενθύμισε ότι ο κανονισμός «Οργανισμός επιρροής», ο οποίος τέθηκε στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο του 9ου Δικαστικού Φόρουμ την τελευταία νομοθετική περίοδο αλλά αργότερα αποσύρθηκε, παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη νέα νομοθετική περίοδο τον Οκτώβριο. και είπε, «Το ΑΚΡ θέλει να εκφοβίσει και να φιμώσει ξανά τους δημοσιογράφους και την ελεύθερη σκέψη. Θα προσπαθήσουν τώρα να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους που δεν μπόρεσαν να φιμώσουν με τον νόμο λογοκρισίας, με τις ταμπέλες «πράκτορας» και «κατάσκοπος». «Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους σε αυτόν τον παράνομο κανόνα «πράκτορας επιρροής», ο οποίος είναι εντελώς ασαφής και αόριστος, και είναι αντισυνταγματικός και θα καταστρέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε.
ΠΗΓΗ: Evrensel
-
Γενικά θέματα4 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 εβδομάδα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra