Αναλύσεις
Οι Τούρκοι μαρτυρούν μέσω Daily Sabah! Η Άγκυρα σχεδιάζει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο – Το θέμα δεν αφορά την Τουρκία είχε δηλώσει στις 16 Μαΐου ο Μητσοτάκης
«Η Άγκυρα θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα σε μια κίνηση “tit-for-tat” κατά της Αθήνας» γράφει η αγγλόγλωσση έκδοση του φιλοκυβερνητικού ομίλου Turkuvaz
Το δημοσίευμα επικαλείεται αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και πλασάρει τη συνεργασία Μαλαισίας-Φιλιππίνων ως επιτυχημένο… παράδειγμα συνεννόησης δύο χωρών
Η αγγλόγλωσση έκδοση του φιλοκυβερνητικού ομίλου Turkuvaz, Daily Sabah, στην έντυπη έκδοσή της σήμερα προβάλλει δημοσίευμα, όπου αναφέρει ότι:
«Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή.
Η Ελλάδα προτίθεται να δημιουργήσει πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας. Η ανακοίνωση αυτή επικρίθηκε δριμύτατα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.
DAILY SABAH: Η Άγκυρα χαρτογραφεί θαλάσσια πάρκα στην καρδιά του Αιγαίου σε μια κίνηση “tit-for-tat” κατά της Αθήνας
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του… pic.twitter.com/GG1NHHXzou— MARIA ZAHARAKI (@MARIAZAHARAKI) May 24, 2024
Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από την Άγκυρα ως[πρόκληση] ‘τετελεσμένου’.
Το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.
Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας, χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία, μεταφράζεται σε εδαφοποίηση [territorialization] μέσω της οροθέτησης και της ρύθμισης χρήσης πόρων σε γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή.
Τα θαλάσσια πάρκα, οροθετημένα πάρκα που απομονώνουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να επιτύχουν οικολογική βιωσιμότητα και να επιτρέψουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν πεδίοσυνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί θαλάσσιου χώρου.
Ωστόσο, υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία.
Τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων το 1996 για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, δηλαδή την προστατευόμενη περιοχή Turtle Island Heritage Protected Area στη Θάλασσα Sulu. Στο πλαίσιο αυτό, συνήφθη Μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Συνεπώς, η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία.
1. Ως αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος, το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (TUDAV) πρότεινε τέσσερις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Προτείνεται η συνεργασία και η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την κήρυξη των περιοχών αυτών ως προστατευόμενων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία της βιοποικιλότητας, των έμβιων πόρων και των κοινών αποθεμάτων. Επιπλέον, μπορούν επίσης να προστατευθούν οι βιότοποι των κοραλλιογενών ειδών, τα οποία σπάνια απαντώνται στο Βόρειο Αιγαίο.
2. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης [για την Προστασία της Μεσογείου] σχετικά με τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο, στο οποίο είναι συμβαλλόμενα μέρη και οι δύο χώρες, τα μέρη πρέπει να απευθύνουν έκκληση για συνεργασία πριν μία από τις δύο παράκτιες χώρες κηρύξει κάποια προστατευόμενη περιοχή. Συνεπώς, οι δύο χώρες διαθέτουν νομική βάση για συνεργασία.
3. Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούν στενά για την προστασία της θάλασσας στις υπεράκτιες περιοχές του Αιγαίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 30 % προστασία των ακτών και των θαλασσών μέχρι το 2030.
Το 2013, η Τουρκία κήρυξε μια περιοχή μεγαλύτερη από το νησί της Κύπρου, την περιοχή των υποθαλάσσιων ορών Finike, ως προστατευόμενη περιοχή. Πρόκειται για τη μοναδική υπεράκτια προστατευόμενη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία περίπου 40 θαλάσσιων ειδών. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει από κοινού και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Αιγαίο Πέλαγος δεν ανήκει σε μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική απαιτεί συνεργασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των έμβιων πόρων”.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
GeoPolitico Opinion: Υπενθυμίζεται, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαμηνύσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι “τα θαλάσσια πάρκα βεβαίως και θα γίνουν, είναι ένα θέμα που δεν αφορά την Τουρκία και δεν υποκρύπτει τίποτα”.
“Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή.”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
“Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας.
Θα θέλαμε να ακούσουμε πως θα απαντήσει η Ελλάδα σε τέτοιου είδους τουρκικές προκλήσεις…
Αναλύσεις
Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 5ης Δεκεμβρίου 2024
1. Η πορεία των ελληνοτουρκικών
2. Κύπρος: Ο “σιδηρούς θόλος” πόνεσε την Τουρκία 24:40
3. Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία 32:10
4. Ισραήλ: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα 54:20
Αναλύσεις
Ιωάννης Μπαλτζώης: Ό,τι γίνεται στη Συρία μας ενδιαφέρει άμεσα
O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), σε μια άκρως αναλυτική συζήτηση στον 98.4 για τις αθέατες πλευρές του νέου πολεμικού μετώπου στη Συρία , την επίδραση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις τοποθετήσεις μεγάλων και μικρότερων παικτών ισχύος και τον παρεμβατικό στρατηγικής σημασίας ρόλο της Τουρκίας, που ακόμη και τώρα , όπως λέει, δεν οδηγεί την Ελλάδα σε αναγκαία συμπεράσματα, για το πώς πρέπει να βγει από την ακινησία του δεδομένου και να χαράξει στρατηγική βάθους ακόμη και έναντι παικτών , τους οποίους ανεξήγητα ακόμη και τώρα , που όλα αλλάζουν δεν τους συναντάμε καν .
ψ
Eπιχείρηση με την κωδική ονομασία «Repelling the Aggression εξαπέλυσαν οι Τζιχαντιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρί αλ Σιάμ (HTS), πρώην Τζαμπχάτ Νούσρα, πρώην Ισλαμικό Κράτος στις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική επίθεση από την επαρχία Ιντλίμπ στην πόλη-κόσμημα της Συρίας, το Χαλέπι, το οποίο κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο. Κατόπιν με την δυναμική του αιφνιδιασμού, της σφοδρότητας και της αποχώρησης χωρίς αντίστασης του Συριακού Εθνικού Στρατού, προχώρησαν προς τον Νότο, ελέγχοντας τον υψίστης σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει την Δαμασκό με τον Βορρά και τα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές εξόρμησαν από την περιοχή του Ιντλίμπ, μια περιοχή δυτικά της Συρίας, που μετά την Συμφωνία της Αστάνας τον Σεπτέμβριο 2017, μεταξύ Ρωσίας , Ιράν και Τουρκίας, κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα του Ιντλίμπ και οριοθέτησαν την τέταρτη ζώνη μη διαμάχης, την περιφέρεια του Ιντλίμπ. Εκεί συγκέντρωσαν τις ηττημένες τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, μαζί με τις οικογένειές των, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια τζιχαντιστική «χωματερή», με ευθύνη, επίβλεψη, τροφοδοσία από την Τουρκία.
Έτοιμοι για οιαδήποτε αποστολή οι τζιχαντιστές του Ιντλίμπ
Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της σκοτεινής και επικίνδυνης περιοχής, η Τουρκία γνώριζε και τους κινδύνους και τα οφέλη που θα αποκόμιζε από τον έλεγχο και την επιρροή που αποκτούσε επί των φανατικών ισλαμιστών και δη Σουνιτών, για κάθε ενέργεια δύσκολη, επικίνδυνη και φυσικά παράνομη που θα απαιτείτο για την υλοποίηση των γεωστρατηγικών της επιδιώξεων. Και η Τουρκία για κάθε μαύρη ή βρώμικη επιχείρηση οπουδήποτε, χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, τους τζιχαντιστές του Ιντλίμπ, που για λίγα χρήματα μπορούσαν να εκτελέσουν οιαδήποτε αποστολή, οπουδήποτε στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, με την αποστολή και χρησιμοποίηση εμπειροπόλεμων και ετοιμοπόλεμων φανατικών ισλαμιστών από το Ιντλίμπ, οι οποίοι πέτυχαν αυτό που επεδίωκε. Την αναχαίτηση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, να σώσουν την Τρίπολη και τώρα να ελέγχουν πλήρως την Δυτική Λιβύη. Οι δίοδοι επικοινωνίας, οι εισαγωγές τροφίμων (και όχι μόνον) , οι έξοδοι από την ιδιότυπη αυτή τζιχαντική χωματερή γινόταν κατά βάση από την Τουρκία, η οποία επωφελούντο οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές. Η επιβίωση του τρομοκρατικού μορφώματος, εξαρτάται από χορηγίες αραβικών κρατών, όπως των χωρών του Κόλπου, της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και ιδιαίτερα της τεχνητής αμφεταμίνης Captagon, το αποκαλούμενο και «χάπι των πριγκήπων», που παράγεται αφειδώς στην Συρία και διακινείται και με την συμμετοχή της Χεζμπολάχ.
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση που φαίνεται αιφνιδίασε, αν και δεν θα έπρεπε την συριακή κυβέρνηση και το Ιράν, που είναι η ηγετική δύναμη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», που μέλους του είναι η Συρία, καθώς και οι Σιϊτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και φυσικά οι γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούτι . Οι επιτιθέμενοι είναι οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις της HTS , του SDA (Syrian Democratic Army) , που είναι η καθοδηγούμενη αντιπολίτευση της Συρίας, καθώς και άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς και μια Ταξιαρχία Τουρκμένων που δημιούργησε και εξόπλισε η Τουρκία, όπου με μια αστραπιαία επίθεση, εξοπλισμένοι με τουρκικά όπλα, πυρομαχικά και οχήματα και καθοδηγούμενες από τούρκους επιτελείς, κατόρθωσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου και μέσω του αυτοκινητοδρόμου Μ5 έφτασαν μέχρι τη Χάμα μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν, χωρίς να δώσουν ουσιαστική και δυναμική αντίσταση, καταλαμβάνοντας την περιοχή (περίπου στο μέγεθος του Ιντλίμπ), που φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, με πράσινο και διαγραμμίσεις. Οι μπλε περιοχές στον Βορρά είναι οι περιοχές, που κατοικούσαν Κούρδοι της Συρίας του YPG, που είχε καταλάβει και διατηρεί η Τουρκία ακόμη και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ποτέ να παραδώσει. Ακόμη η κίτρινη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, οι μαύρες διάσπαρτες περιοχές είναι νησίδες τζιχαντιστών και το κόκκινο η περιοχή της Συρίας, που ελέγχεται από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και πρόεδρο τον Άσαντ.
Τα γρήγορα κέρδη των ανταρτών – τα πιο σημαντικά από το 2016 – φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις υφιστάμενες συμμαχίες που υπάρχουν. Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Το κύριο ερώτημα είναι, αν γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών την προετοιμασία που εξελισσόταν στην περιοχή του Ιντλίμπ και πότε θα εκδηλωνόταν η επίθεση. Αν γνώριζαν, τι έκαναν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι όπως η Συρία και οι Κούρδοι της περιοχής. Γιατί έγινε αμέσως μετά την συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ και αν έχει σχέση με αυτή την επιχείρηση; Η Τουρκία το γνώριζε και έχει ρόλο σημαντικό στην επιχείρηση; Τελικά η επιχείρηση αυτή τι σκοπούς έχει και ποιος οφείλεται και ποιος χάνει;
Πίσω από όλα η Τουρκία
Σε απάντηση των ερωτημάτων αυτών, φαίνεται ότι πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία, η οποία προετοίμασε, εκπαίδευσε και σχεδίασε την εν λόγω επιχείρηση με ενημέρωση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, ο σχεδιασμός και η εκπαίδευση είχε αρχίσει τουλάχιστον προ διμήνου, ήταν σχεδιασμένη να γίνει τον Μάρτιο, αλλά επισπεύστηκε να γίνει τώρα, λόγω της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου και Χεζμπολάχ. Η Τουρκία είχε πολλούς λόγους για την επίθεση αυτή. Σημειώθηκε σε μια ευαίσθητη διπλωματική στιγμή: εδώ και χρόνια καθυστερεί η διπλωματική προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας, με σκοπό την διατήρηση των εδαφών που κατέχει στον Βορρά η Τουρκία, κάτι που ο Άσαντ αρνείται όχι να συζητήσει, αλλά έστω και να συναντηθεί με Ερντογάν. Οι περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία κατά την διάρκεια του πολέμου στην Συρία είναι με τις επιχειρήσεις:
Α. «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016-17, καταλαμβάνοντας την περιοχή Γιαραμπλούς, όπου υπήρχε η εθνότητα των Τουρκμένων.
Β. «Κλάδος Ελαίας», το 2018, που κατέλαβε την επαρχία του Αφρίν, καθαρά κουρδική περιοχή, που εξεδιώχθησαν.
Γ. «Πηγή Ειρήνης», το 2019, καταλαμβάνοντας την περιοχή Τελ Αμπιάντ-Ρας ελ Αίν, ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, που κατοικούσαν Κούρδοι.
Αποκλιμάκωση ζητούν να υπάρξει η Ρωσία και το Ιράν, αλλά η Δαμασκός ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επέμβει, ο δε Άσαντ με την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας που βομβαρδίζει τους εισβολείς και των συμμάχων του στο Ιράκ και του Ιράν, ορκίζεται να συντρίψει τους τζιχαντιστές, σε πόλεμο μέχρι εσχάτων. Για την Κάρολαϊν Ρόουζ, του Institute Newlines με έδρα την Ουάσινγκτον, η μετρημένη αντίδραση των συμμάχων της Δαμασκού ενδέχεται να είναι «ένας τρόπος να αναγκάσουν το καθεστώς Άσαντ να διαπραγματευθεί από μια πιο αδύναμη θέση και απουσία κάθε ένδειξης στήριξης από τους Ρώσους και τους Ιρανούς», όπως έγραψε στο Χ. Ίσως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί να είναι απλώς σκόπιμοι και φυσικά για να μην πλησιάσουν οι τζιχαντιστές προς τα Δυτικά, που έχουν τις δύο βάσεις των στην Λατάκεια και στην Ταρτούς.
Ο σκοπός που η Τουρκία υλοποιεί την επιχείρηση αυτή είναι η εξουδετέρωση του όποιου σχεδιασμού υλοποίησης της κουρδικής Ροζάβα, δηλαδή κουρδικού κράτους στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Και τούτο γιατί τελευταία κυκλοφόρησαν ξανά οι Χάρτες-εφιάλτης της Τουρκίας, του Ραλφ Πήτερς και της Ρόμπιν Ράιτ, που αναφέρονται σε αναδιαμόρφωση των συνόρων στην Μέση Ανατολή και την δημιουργία Κουρδικού κράτους στην Συρία και στο Ιράκ. Ακόμη όλη αυτή η περιοχή στην Βόρεια Συρία περιλαμβάνεται στον Χάρτη του Εθνικού Όρκου (Misak I Milli), που περιλαμβάνεται και το Χαλέπι, την πόλη που ονειρευόταν και Μουσταφά Κεμάλ. Ένας άλλος παράγοντας που μπαίνει στην εξίσωση είναι η Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent, η Ουκρανία εκπαίδευσε τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και διέθεσε ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη), φυσικά με συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία.
Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και χαμένοι
Η επίθεση αυτή είναι το ηχηρό μήνυμα της Τουρκίας προς τον Άσαντ για διαπραγματεύσεις και από θέση ισχύος να του επιβάλει την κατοχύρωση των εδαφών που κατείχε. Τώρα θέλει και την περιοχή του Χαλεπίου, αφενός να συνενώσει τις περιοχές Ιντλίμπ, Αφρίν και Γιαραμπλούς σε ενιαίο χώρο και αφετέρου να εγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία.
Στους κερδισμένους ανήκει το Ισραήλ. Η Συρία ανήκε στον «Άξονα της Αντίστασης» και στο έδαφός της υπήρχαν εγκαταστάσεις και Μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που εκπαίδευαν, σχεδίαζαν, χορηγούσαν εφόδια και οπλικά συστήματα στους συμμάχους των και πολλές φορές προσβάλαν με πυρά το έδαφος του Ισραήλ. Από το έδαφος της Συρίας διέρχονταν οι άξονες τροφοδοσίας για την Χεζμπολάχ, αλλά και για την Χαμάς. Ακόμη, σε αλλαγή του «Status Quo» στην Συρία, το Ισραήλ παγιώνει και «κερδίζει» τα υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τον πόλεμο του 1967. Βέβαια έχει και μια απώλεια, λόγω της συμμαχίας και υποστήριξης του κουρδικού YPG, το οποίο ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι επιδιώξεις του για δημιουργία κράτους φαίνεται προς το παρόν να μην ευνοούνται. Οι δε ΗΠΑ γνώριζαν την επιχείρηση και έδωσαν την έγκριση, λόγω της σχεδιαζόμενης νέας Μέσης Ανατολής, αν και η επιχείρηση αυτή δεν ευνοεί τους συμμάχους τους Κούρδους στην Συρία.
Στους χαμένους βρίσκεται πρωταρχικά η Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ, που αν δεν κατορθώσει να απαντήσει νικηφόρα στην εισβολή θα χάσει και άλλα εδάφη και ενδεχομένως και την εξουσία του. Ακόμη σε αυτή την φάση είναι και οι Κούρδοι του YPG, που πολεμούν σε αυτή την φάση εναντίον των φιλότουρκων τζιχαντιστών και ελπίζοντας για το αύριο. Και χαμένοι είναι όλοι οι σύμμαχοι του, όπως το Ιράν, η Χεζμπολάχ, το Ιράκ και το κυριότερο η Ρωσία, που με τις δύο βάσεις της είχε βάλει πόδι στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Μπορεί στον πόλεμο της Συρίας την δεκαετία του 2020 να είχε ουσιαστική παρεμβατική παρουσία και να βοήθησε την Συρία να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, τώρα με την πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να εμπλακεί και να βοηθήσει σημαντικά τον σύμμαχό της τον Άσαντ και την Συρία γενικά.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι οι κερδισμένοι της υπόθεσης με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ευνοϊκά ουδέτεροι και χαμένοι στρατηγικά και επί του πεδίου ο Άξονας της Αντίστασης, που είναι υπό κατάρρευση , από τα διαδοχικά κτυπήματα επί του πεδίου και τους διοικητικούς αποκεφαλισμούς των πληρεξούσιών του, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε το καθεστώς Άσαντ, λέει το BBC. Έχει έναν πυρήνα γνήσιας υποστήριξης. Ορισμένοι Σύριοι το βλέπουν ως τη λιγότερο κακή επιλογή – καλύτερη από τους τζιχαντιστές που κυριάρχησαν στην εξέγερση. Όμως, αν άλλες ομάδες κατά του Άσαντ – και είναι πολλές – ξεσηκωθούν, το καθεστώς του θα βρεθεί και πάλι σε θανάσιμο κίνδυνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν βλέπουμε κάποια καταδίκη της «πολιτισμένης δημοκρατικής» Δύσης σε αυτή την εισβολή της Τουρκίας δια αντιπροσώπων, ούτε καν η Ελλάδα να μιλήσει, όπως έχει ηθικό και εθνικό δικαίωμα, για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμ (Ρωμιοί , Έλληνες της Συρίας) χριστιανούς ορθοδόξους της Συρίας, που εξοντώνονται στην περιοχή των επιχειρήσεων των «φίλων¨ μας Τούρκων, παρά μόνο για την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του BBC, τα γεγονότα στη Συρία τις τελευταίες ημέρες είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο πόλεμος που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και δεν υποχωρεί.
Ποιοί είναι κερδισμένοι από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία;
Αναλύσεις
Ερωτήματα για τη σύγκορυση στη Συρία που ψάχνουν απαντήσεις στο πεδίο της μάχης
Καθως ο Συριακος Στρατός υποχωρει αποφευγοντας τις οδομαχιες από δύο σημαντικες πολεις.Το υποστηριζει με ειδήσεις και ανακοινωσεις. Είναι εμφανες για την Κυβέρνηση ΑΣΣΑΝΤ πως αναμενει την προσθετη ενισχυση από τους συμμαχους της.
Και προκυπτει αβιαστα το ερωτημα:Θα αφησει η ΡΩΣΣΙΑ τη Δαμασκο να καταρρευσει;Οι προσφατες δηλωσεις του Κρεμλινου και μια σειρά από συνέχεις επαφες του Ρωσσου Υπουργου Εξωτερικών τις επομένες δέκα μέρες μάλλον προδιδουν το αντίθετο.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΠΕΣΚΟΦ
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλινου.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, «θα είναι δυνατό να συζητηθεί το επίπεδο βοήθειας που χρειάζονται οι συριακές αρχές για την αντιμετώπιση των μαχητών και την εξάλειψη αυτής της απειλής».
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία, διατηρώντας το διάλογο με τους «Σύρους συμμάχους» του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στη Συρία. Είμαστε σε συνεχή διάλογο <…> με τους Σύρους συμμάχους μας, με τη Δαμασκό. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις της κατάστασης, <…> θα είναι δυνατό να συζητήστε το επίπεδο βοήθειας που χρειάζονται οι συριακές αρχές για την αντιμετώπιση των μαχητών και την εξάλειψη αυτής της απειλής», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΑ
Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΑΣΣ δεν συνηθίζει να παρουσιάζει ειδήσεις με ανυπαρκτο πολεμικο πυρηνα. Εξαλλου οι τελευταίες πολεμικες ανταποκρισεις του διασταυρωθηκαν και από διεθνη πρακτορεια και ανθρωπιστικους Οργανισμούς. Ειναι γι’ αυτό που μας προβληματιζει η πρόσφατα ανταποκριση του:
” Ρωσικά και συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη εξοντώνουν τουλάχιστον 300 μαχητές μέσα στην ημέρα
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό, καταστράφηκαν επίσης 9 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, επτά άρματα μάχης, 28 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έπληξαν θέσεις διοίκησης και κρησφύγετα μαχητών κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταστρέφοντας τουλάχιστον 300 τρομοκράτες, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών και μια αποθήκη drones μαχητών στις επαρχίες Idlib, Hama και Haleppo. δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Εχθρικών Μερών στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.
“Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις συνεχίζουν να βοηθούν τον συριακό στρατό στην επιχείρηση για την απόκρουση τρομοκρατικής επίθεσης στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι. Την τελευταία ημέρα, τα αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις κατά συγκεντρώσεων μαχητών, θέσεις διοίκησης και καταφύγια Τουλάχιστον 300 τρομοκράτες, εννέα πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, επτά άρματα μάχης, 28 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 14 οχήματα, μια θέση διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και μια αποθήκη drone καταστράφηκαν», δήλωσε ο λοχαγός 1ου βαθμού Όλεγκ Ιγκνάσιουκ, αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρου.”
Άρα ενώ προχωρουν οι ανταρτες παραμενει μια μεγάλη ανησυχία. Οι αεροπορικες Ρωσσικες δυνατότητες, η ΡΩΣΣΙΚΗ ικανότητα να επιστρεφουν τα στρατευματα της σε ΠΟΛΕΜΙΚΑ μετωπα νικηφορα μετά από υποχωρησεις και η γνωστή ΡΩΣΣΙΚΗ επιμονη τους να παραμεινουν οι Ρωσσικες Δυνάμεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολη.
Άρα αντίπαλοι των Τζιχατιστων ανταρτων δεν είναι το καθεστως ΑΣΣΑΝΤ αλλά η ΡΩΣΣΙΑ η πολεμικη της μηχανή και μια σειρά πολιτοφυλακων που μπορούν να πολεμησουν συμμαχικα με την ωθηση της.
Πολλες οντοτητες θα αποκαλυψουν τα σχέδια τους στις επομένες δύο εβδομαδες.
Πολλά τα ερωτηματα που αναμενουν απαντήσεις στο πεδίο της μαχης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra