Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Αναβλήθηκε το “Ελληνικό Φεστιβάλ” (Greekfest) στις 20 Ιουλίου μετά από πίεση της Ομογένειας

Δημοσιεύτηκε στις

Ενημερωνόμαστε ότι οι διοργανωτές του Ελληνικού Φεστιβάλ που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στο Barnet Playing Fields στις 20 Ιουλίου 2024, μετά την έντονη αντίδραση που αντιμετώπισαν από την Ομογένεια με σχόλια στις ιστοσελίδες του Greekfest για τη λανθασμένη επιλογή της 20ης Ιουλίου, ημέρας της πρώτης βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974 και που συμπίπτει φέτος να ολοκληρώνονται 50 χρόνια από τότε, αποφάσισαν να μεταφέρουν την εκδήλωση για τις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο Φίνσλεϋ, αφενός ενημέρωσαν την απόφασή τους να αναβάλουν την εκδήλωση για τον Σεπτέμβριο, ευαισθητοποιημένοι, όπως είπαν, από την έντονη αντίδραση ομογενών για την ημερομηνία και αφετέρου ενημερώθηκαν περισσότερο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις και την τραγωδία της πατρίδας μας.

Η απόφασή τους γίνεται δεκτή με ικανοποίηση.

Ανακοίνωσαν την αλλαγή με ανάρτησή τους την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 ενημερώνοντας ότι ακύρωσαν το Ελληνικό Φεστιβάλ για τις 20 Ιουλίου και το μεταφέρουν για τις 7 Σεπτεμβρίου 2024. Με το χαρακτηριστικό τίτλο « Εσείς μιλήσατε. Εμείς ακούσαμε» («YOU SAID. WE LISTENED»)

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/613202483819Eleftheria_1209.pdf 13/6/2024 σελ. 7

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!

Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν
Η κατάσταση στην Συρία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αλ Σαράα και των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF):
→ Η τουρκική πολεμική αεροπορία χτύπησε κουρδικούς στόχοθς στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία.
→ Η κατάσταση στην δυτική Συρία μετά τα τραγικά γεγονότα με τις σφαγές αμάχων παραμένει ήρεμη. Υπήρξαν μόνο ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του μεταβατικού καθεστώτος δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους οπαδούς του πρώην προέδρου Άσαντ. Παράλληλα, εκατοντάδες όπλα παραδόθηκαν στις αρχές.
→ Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, κυρίως στη νότια Συρία και την Δαμασκό.
→ Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μεταβατική κυβέρνηση και οι ένοπλοι Δρούζοι στην Επαρχία Σουεϊντά προχώρησαν σε συμφωνία παρόμοια με εκείνη που η κυβέρνηση υπέγραψε με τις SDF.
→ Η σημαντικότερη είδηση όλων είναι η συνταγματική διακήρυξη που ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσωρινό σύνταγμα το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ για πέντε χρόνια. Πάνω σε αυτό θα βασιστεί το νέο σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την διακήρυξη, η συριακή νομοεθσία θα βασιστεί στο Ισλάμ. Προβλέπονται, επίσης, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του λόγου και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι SDF και ο πολιτικος της βραχίονας, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, απέρριψαν την συνταγματική διακήρυξη διότι αυτή δεν εγγυάται την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και την συμπερίληψη των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας.
Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Κούσαντας: Μέγα λάθος που η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία

Η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας που ζητούν αποφασιστική εξωτερική πολιτική στα θέματα με την Τουρκία, καθώς η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς, επισημαίνει στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κων/νος Κούσαντας.

Την ίδια ώρα με τις ευλογίες του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργούνται οι συνθήκες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, μια δυσάρεστη προοπτική για την Ελλάδα, λέει ο κ.Κούσαντας και αναλύει γιατί η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη χώρα, όπως λανθασμένα δημιουργείται η εικόνα από κάποιους κύκλους ακόμη και εντός της χώρας μας.

Ο κ. Κούσαντας σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΡωσοΟυκρανικό μέτωπο, κάνοντας και το απολογισμό του τριετούς καταστροφικού πολέμου, περισσότερο για την Ουκρανία και της Ευρώπη που έχουν χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ρωσία. Επίσης ανησυχητικές κρίνει και τις μη αναμενόμενες εξελίξεις στη Συρία, καθώς το τοπίο γίνεται περίπλοκο μετά την υπογραφή συμφωνίας του νέου καθεστώτος του Τζολάνι με τους Κούρδους της Συρίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Όλα τα της…συμφωνίας, δύσκολα

Ο Πούτιν δεν απορρίπτει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προτείνουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία, αλλά δεν τη θέλει, όπως είναι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Η αόριστη αντίδραση του Πούτιν ήταν αναμενόμενη. Μια κατηγορηματική άρνηση θα τον έκανε να μοιάζει με εμπόδιο στην ειρήνη, ακόμη και στα μάτια των υποστηρικτών του.

Αλλά και μια δέσμευση χωρίς τους δικούς του όρους, θα ερχόταν σε αντίθεση με την γραμμή της Μόσχας, εδώ και τρία χρόνια που ξεκίνησε ο πόλεμος: Ο Πούτιν ζητά μια διαρκή ειρήνη, μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια «αρχιτεκτονική», που θα αποκλείει κατ` αρχήν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της  Μόσχας.

Σε ποιες βάσεις θα πρέπει να βασίζεται αυτή η «αρχιτεκτονική»; Και τι είδους σχέσεις θα μπορούσε να σχεδιάσει μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπης; Κατά συνέπεια, μια λύση, για να είναι οριστική, θα πρέπει να δημιουργεί ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, αποδεκτό από τα δύο μέρη και τους συμμάχους τους.

Δεν είναι μόνο ζήτημα εδαφικών ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Πρέπει να εξισορροπηθούν δηλαδή , οι εγγυήσεις της Ουκρανίας για ασφάλεια με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να μην συνεχίσει το ΝΑΤΟ να προωθεί τις θέσεις και τους πυραύλους του, ακόμη πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Φυσικά, τις λεπτομέρειες γνωρίζει  μόνο ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ που συναντήθηκε χθες με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο Γουίτκοφ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι πτυχές της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σχετικά με την εκεχειρία. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε εκτιμήσεις για ένα γεγονός που μπορεί να υποστεί και ξαφνικές αλλαγές.

Αναμφίβολα, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ήταν καλό νέο. Ακόμη και για 30 μέρες. Θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση μιας ελάχιστης έστω, αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εμπόλεμων και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Όπως λένε διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, ο Πούτιν  θέλει να μάθει ποιος θα πρέπει να δώσει την εντολή για παύση των εχθροπραξιών και ποιος θα πρέπει να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις της εκεχειρίας. Θα υπάρξουν για παράδειγμα κοινές στρατιωτικές επιτροπές από προσωπικό των δύο εμπόλεμων κρατών; `Η από ουδέτερα όργανα που  θα αναφέρονται στις ανώτατες στρατιωτικές διοικήσεις. Διαφορετικά, θα ήταν αρκετός ένας μόνο πυροβολισμός, για να τεθούν τα πάντα υπό αμφισβήτηση.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Υπάρχει ανάγκη για ένα αμερόληπτο ειρηνευτικό σώμα. Κατά τη γνώμη της Ρωσίας, αυτό το «σώμα» δεν μπορεί να προέλθει από την Ευρώπη, την οποία θεωρεί «εχθρική δύναμη». Ποιος θα διαχειριστεί όμως όλες αυτές τις πτυχές;

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Μια οριστική λύση θα πρέπει να συνδέεται με το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι οι εδαφικές κατακτήσεις μέσω της χρήσης βίας είναι παράνομες και δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τα υπόλοιπα κράτη. Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την Κριμαία και τις άλλες τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που έχει κατακτήσει- Χερσώνα, Ζαπορίζια,  Ντόνετσκ και  Λούγκανσκ.

Η διαπραγμάτευση για οριστική λύση στο Ουκρανικό δεν θα είναι εύκολη. Όλα τα της συμφωνίας, δύσκολα, για να παραφράσουμε μια παλιά παροιμία της Εύβοιας, για τον γάμο.

Αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία31 λεπτά πριν

Η Γερμανία, με ένα διπλάσιο «σχέδιο Μάρσαλ», ξορκίζει την ύφεση

Το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσίων δαπανών στη γερμανική ιστορία υιοθετεί το Βερολίνο για να αποκαταστήσει την οικονομική ισχύ της χώρας.

Διεθνή1 ώρα πριν

Διευκρινίσεις για την επικοινωνία με Πούτιν μετά την σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά ο...

Οικονομία2 ώρες πριν

Γιατί η Ουγγαρία συναίνεσε σε ανανέωση προσωπικών κυρώσεων ΕΕ κατά ρωσικής εισβολής

Η Ουγγαρία είχε επιμείνει αρκετές φορές σε συναντήσεις των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών (COREPER) τις περασμένες εβδομάδες να μη...

Ενδιαφέροντα2 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Το μουσικό έργο του Γιώργου Τζώρτζη για τον Γιάννη Σκαρίμπα

Χαιρετισμό κατά την εκδήλωση του μουσικού έργου του Γιώργου Τζώρτζη «Αντιγράμματα» στη Στέγη Ελλήνων Λογοτεχνών απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της...

Οικονομία2 ώρες πριν

Ο κινεζικός «δράκος», αντίβαρο της ΕΕ στον Τραμπ;  

«Αυτή που ωφελείται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι η Κίνα», κατά την Κάγια...

Δημοφιλή