Ακολουθήστε μας

Αθλητικά

Δημοσκόπηση: Οι Γερμανοί προτιμούν περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα της χώρας τους

Δημοσιεύτηκε στις

Ένας στους πέντε Γερμανούς πολίτες προτιμά να έχει περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα.

Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης στη Γερμανία έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να υπάρχουν περισσότεροι λευκοί παίκτες στις τάξεις της εθνικής ομάδας, τα οποία θεωρήθηκαν «πολύ ρατσιστικά».

Ο μέσος της Εθνικής Γερμανίας Τζόσουα Κίμιχ/ Joshua Kimmich επέκρινε τη δημοσκόπηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ ρατσιστική».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι 1 στους 5 Γερμανούς πολίτες προτιμά να έχει περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες για το ντοκιμαντέρ «Ενότητα, Δικαιοσύνη και Διαφορετικότητα», το οποίο θα μεταδοθεί από το εθνικό κανάλι ARD, σύμφωνα με το Associated Press.

Περίπου το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε περισσότερους λευκούς παίκτες να παίξουν για την εθνική ομάδα της Γερμανίας.

«Όποιος μεγάλωσε με το ποδόσφαιρο ξέρει ότι αυτό είναι απόλυτη βλακεία», είπε ο Κίμιχ. «Το ποδόσφαιρο ιδιαίτερα είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορούν να ενωθούν διαφορετικά έθνη, διαφορετικά χρώματα δέρματος και διαφορετικές θρησκείες».

«Αυτό είναι εντελώς ρατσιστικό και δεν έχει θέση στα αποδυτήρια μας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Κίμιχ έγιναν καθώς η Γερμανία πραγματοποιεί ένα προπονητικό πρόγραμμα για την προετοιμασία για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και η ομάδα της γερμανικής ομάδας αποτελείται από 27 παίκτες, μεταξύ των οποίων μαύροι παίκτες.

 «Όταν σκέφτεστε ότι πρόκειται να φιλοξενήσουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην πατρίδα μας, είναι γελοίο να κάνουμε μια τέτοια ερώτηση όταν ο στόχος είναι στην πραγματικότητα να ενώσουμε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Κίμιχ.

«Πρόκειται για την επίτευξη σπουδαίων πραγμάτων μαζί και ως ομάδα προσπαθούμε να έχουμε όλους στη Γερμανία πίσω μας», πρόσθεσε.

The Hellenic Information Team

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Γιατί το Ισραήλ ανήκει «ποδοσφαιρικά» στην Ευρώπη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα πρόσφατα επεισόδια στο Άμστερνταμ προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια ισραηλινών ομάδων στην Ευρώπη. Γιατί όμως το Ισραήλ συμμετέχει σε διοργανώσεις της «γηραιάς ηπείρου»;

Με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια η συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν φαίνεται εντελώς αυτονόητη. Η χώρα βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, όπως συμβαίνει και με όλες τις γειτονικές της χώρες. Δηλαδή τον Λίβανο, τη Συρία και ένα κομμάτι της Αιγύπτου.

Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948, μετά το Ολοκαύτωμα και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA). Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα της Football Association of Palestine, η οποία είχε ιδρυθεί το 1928 σε εδάφη υπό βρετανική εντολή και περιελάμβανε εβραϊκούς, αλλά και αραβικούς συλλόγους. Το 1956 η νέα ομοσπονδία IFA προσχώρησε στην Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC).

Πολύ γρήγορα το Ισραήλ άρχισε να διακρίνεται σε διοργανώσεις όπως το Ασιατικό Κύπελο Εθνών Ποδοσφαίρου. Κατέκτησε τη δεύτερη θέση το 1956 και το 1960, ενώ το 1968 βρέθηκε στην τρίτη θέση. Το 1964 ήταν η διοργανώτρια χώρα και αναδείχθηκε μάλιστα πρώτη. Το 1972 επρόκειτο να αναλάβει και πάλι τη διοργάνωση, αλλά αναγκάστηκε να την αποποιηθεί.

Η προσχώρηση στην UEFA

Η Εθνική Ισραήλ, όπως παρατάχθηκε σε πρόσφατο παιχνίδι με την Ιταλία.
Η εθνική ομάδα του Ισραήλ στο παιχνίδι με την Ιταλία για το UEFA Nations LeagueΕικόνα: Vincenzo Orlando/IPA Sport/IMAGO

Ο ουσιαστικός λόγος για την αποχώρηση από την ασιατική ομοσπονδία ήταν ότι, ήδη από το 1956, πολλές ομάδες από αραβικές ή άλλες μουσουλμανικές χώρες δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Ισραήλ. Το ίδιο συνέβη και σε διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας FIFA. Για παράδειγμα, στην προκριματική φάση της ασιατικής ζώνης για το Μουντιάλ του 1958 η Τουρκία, η Ινδονησία και το Σουδάν αρνήθηκαν να παίξουν με το Ισραήλ. Τελικά το 1974 η AFC αποφάσισε να αποπέμψει το Ισραήλ. Το σχετικό αίτημα του Κουβέιτ υπερψήφισαν 17 χώρες, ενώ 13 απείχαν και 6 καταψήφισαν.

Από τότε οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν σε άλλες ομοσπονδίες, μετά από ειδική άδεια. Στην περίοδο 1976-1994 ισραηλινοί σύλλογοι συμμετείχαν στο κύπελο Ιντερτότο, διασυλλογική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας UEFA, που χρηματοδοτούσε η βιομηχανία αθλητικών στοιχημάτων για να γίνεται «τζίρος» και στο καλοκαιρινό διάλειμμα των εθνικών πρωταθλημάτων. Από το 1992 άρχισαν να συμμετέχουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το 1994 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έγινε πλήρες μέλος της UEFA.

Τα υπόλοιπα αθλήματα

Ισραηλινοί αθλητές στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Η αποστολή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΠαρισιούΕικόνα: Lars Baron/Getty Images

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν οι ομοσπονδίες και άλλων αθλημάτων, που αντιμετώπιζαν αντιδράσεις. Το 1962 η Ινδονησία, διοργανώτρια των Πανασιατικών Αγώνων την εποχή εκείνη, αρνήθηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ, για να κατευνάσει τις αραβικές αντιδράσεις. Το 1978 η χώρα αποβλήθηκε οριστικά από τη διοργάνωση και για όλα τα αθλήματα. Πάντως, στην περίοδο 1954-1974 το Ισραήλ είχε καταφέρει να κατακτήσει συνολικά 53 μετάλλια σε Πανασιατικούς Αγώνες.

Σήμερα το Ισραήλ συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία του κάθε αθλήματος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ, τον στίβο ή την κολύμβηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοπάσει οι φωνές διαμαρτυρίας, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, που ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας από όλες τις ομοσπονδίες και όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις αθλητές και αθλήτριες από αραβικές χώρες αρνούνται να αντιμετωπίσουν αντιπάλους από το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Ισραηλινοί δήλωναν Κύπριοι στο Άμστερνταμ για να γλιτώσουν το ξύλο απ’τις μουσουλμανικές ομάδες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκονται οι Ισραηλινές αρχές μετά τα βίαια επεισόδια και το λινστάρισμα ισραηλινών μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Άγιαξ και Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Οπαδοί της Μακάμπι δέχθηκαν επίθεση κυρίως από αραβόφωνους μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βουτήξουν στα κανάλια του Άμστερνταμ για να σωθούν. Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις με σκοπό τη σωματική βλάβη.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ μάλιστα δείχνουν ότι προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιθέσεις, οι ισραηλινοί έλεγαν πως κατάγονται από την Κύπρου προκειμένου να κρύψουν την ταυτότητά τους κα να γλυτώσουν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε το πρωίν της Παρασκευής να απογειωθούν άμεσα δυο αεροσκάφη για το Άμστερνταμ προκειμένου να παραλάβουν οπαδούς της ισραηλινής ομάδας Μακάμπι Τελ Αβίβ οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο περιθώριο αγώνα για τη διοργάνωση Europa League.

«Ο πρωθυπουργός διέταξε να σταλούν άμεσα δύο αεροσκάφη διάσωσης για να βοηθήσουν τους πολίτες μας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του κ. Νετανιάχου.

Με δεδομένες «τις σκληρές εικόνες της επίθεσης εναντίον πολιτών μας στο Άμστερνταμ» το ζήτημα δεν γινόταν «να παραβλεφθεί», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να στείλει «δυο μεταγωγικά» στην Ολλανδία σε αποστολή «διάσωσης», με ιατρούς και σωστικά συνεργεία να επιβαίνουν σ’ αυτά, σε «συντονισμό με την ολλανδική κυβέρνηση»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε οι ολλανδικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με «άμεσο» και «σθεναρό» τρόπο και να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας» μετά το «φρικιαστικό» συμβάν, το οποίο αντιμετωπίζει με «τη μέγιστη σοβαρότητα».

Ο υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ υποστήριξε μέσω X ότι «φίλαθλοι που πήγαν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα δέχθηκαν επίθεση με αφάνταστη σκληρότητα απλά και μόνο επειδή είναι Εβραίοι και Ισραηλινοί».

Ούτε οι ισραηλινές, ούτε οι ολλανδικές αρχές έχουν δώσει σαφή εικόνα για τα επεισόδια μέχρι τώρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Die Welt: Αυτή είναι η Ευρώπη του 2024! Ανυπεράσπιστη απέναντι σε βάρβαρες ορδές

Είναι η αιχμή του δόρατος ενός αραβο-μουσουλμανικού ιμπεριαλισμού με αυτοπεποίθηση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο από μια ισλαμοφασιστική, αντιδραστική και σίγουρα μεσαιωνική εικόνα της κοινωνίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αυτός ο όχλος που εμφανίστηκε στο Άμστερνταμ χθες είναι ο εχθρός της Δύσης. Είναι ο εχθρός της ανοιχτής και φιλελεύθερης κοινωνίας μας.

Είναι η αιχμή του δόρατος ενός αραβο-μουσουλμανικού ιμπεριαλισμού με αυτοπεποίθηση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο από μια ισλαμοφασιστική, αντιδραστική και σίγουρα μεσαιωνική εικόνα της κοινωνίας.

Απίστευτο ξέσπασμα βίας στην ολλανδική πρωτεύουσα. Οι οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ δέχτηκαν άγρια επίθεση μετά την λήξη του παιγνιδιού Αγιαξ – Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Αμστερνταμ. Τρεις Ισραηλινοί αγνοούνται. Το Ισραήλ συμβουλεύει τους πολίτες του να μην φορούν εβραϊκά ή ισραηλινά σύμβολα. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2024.

Το μέλλον της Ευρώπης το είδαμε χθες στο Άμστερνταμ. Μοιάζει με το παρελθόν της Ευρώπης υπό τη ναζιστική κατοχή. Στην πόλη της Άννας Φρανκ, λίγο καιρό πριν δολοφονηθεί στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, ένας αραβομουσουλμανικός όχλος επιτέθηκε εναντίον Ισραηλινών οπαδών του ποδοσφαίρου.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές και δείχνουν μία Ευρώπη ανυπεράσπιστη απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες ορδές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού στο Άμστερνταμ για να μπορέσουν να παραλάβουν με ασφάλεια τους οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Οι πολιτικοί στη Γερμανία παρακολουθούν αδρανείς. Αυτό ίσχυε ήδη επί Άνγκελα Μέρκελ, αλλά έχει γίνει γκροτέσκο με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση των Πρασίνων, των χειρότερων οπαδών της αθρόας μετανάστευσης.

Αυτός ο όχλος που εμφανίστηκε στο Άμστερνταμ χθες είναι ο εχθρός της Δύσης. Αυτός ο όχλος είναι ο εχθρός της ανοιχτής και φιλελεύθερης κοινωνίας μας. Αυτός ο όχλος είναι η αιχμή του δόρατος ενός αραβο-μουσουλμανικού ιμπεριαλισμού με αυτοπεποίθηση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο από μια ισλαμοφασιστική, αντιδραστική και σίγουρα μεσαιωνική εικόνα της κοινωνίας.

Η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή για τον τρόπο ζωής μας. Οι κυνικοί που αυτή τη στιγμή ψιθυρίζουν ότι όλο αυτό αφορό μόνο λίγους Ισραηλινούς θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αντισημιτισμός είναι πάντα το πρώτο σύμπτωμα του σκοταδισμού της κοινωνίας. Το γεγονός ότι οι Εβραίοι στην Ευρώπη πρέπει να τρέχουν να γλιτώσουν την ζωή τους, ότι ξυλοκοπούνται και τραυματίζονται σοβαρά, είναι απλώς αίσχος και ντροπή.

Die Welt, 8/11/24

Μετάφραση: Babis Georges Petrakis

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις29 λεπτά πριν

Ο αλβανικός αλυτρωτισμός και το άγαλμα-σύμβολο της Βορείου Ηπείρου

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου   Ποιος να το περίμενε, άραγε, ότι οι κομπάζοντες αντιπολιτευτικά τον πατριωτισμό τους το 2019 (στα προεόρτια της μεγάλης...

Αναλύσεις59 λεπτά πριν

Με το κλειδί της Ιστορίας: Νίκη κατά της WOKE ατζέντας

Με το κλειδί της Ιστορίας - Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Δύση αρχίζει και ακολουθεί και ευρασιατικό μοντέλο

Η επάνοδος του Τραμπ και η παγκοσμιοποίηση η αμφίστομος

Διεθνή2 ώρες πριν

Reuters: Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να επαναθεωρήσουν τη συμμαχία με τους Κούρδους στη Συρία

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία ενισχύουν τους εικασίες ότι ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση κατά της Συρίας. «Η...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

GeoEurope: Οι ρεβανσιστικές θέσεις της Τουρκίας στη διαμάχη για την έκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου του Αιγαίου Πελάγους

Γράφει ο Δρ. Πολυχρόνης Κ. Ναλμπάντης* Το παρόν άρθρο αναλύει τις ρεβανσιστικές θέσεις της Τουρκίας στη διαμάχη για την έκταση...

Δημοφιλή